Mi a franc az a PEI?


Mi a franc az a PEI?

Ezt a bejegyzést is az élet ihlette, elmesélem hogyan.

A minap bejött a boltba egy szimpatikus fiatal hölgy. A szokásos módon megkérdeztem tudok e segíteni?

Mondja ő, hogy greslapot keres, legalább 5- ös kopásállóságút.

Ekkor már gondoltam, hogy nem lesz egyszerű a menet. Honnan gondoltam? Nyilván valaki kiokosította a hölgyet, hogy mit kell vennie, mert ezt biztosan nem magától találta ki, viszont az információ, amit kapott nem volt megfelelő. És most finom voltam és nőies. Azt is mondhatnám, hogy marhaságot mondtak neki. Kérdezem, hogy mázas vagy máz nélküli lapra gondolt. Rávágta, hogy máz nélkülire. Ekkor már mosolyogtam, magamban. Mondom neki a máz nélküli gres lapoknak nincsen kopásállóságuk. Na, ekkor láttam a szemén, hogy azt gondolja, ez a csaj nem normális.

Zalakerámia Toscana

 Persze sietve magyaráztam, hogy nem azért mert ezek olyan gyengék, csak nincs rajtuk máz, ami lekopjon, és ezért nincs kopásállóságuk.  Ekkor láttam, hogy kezdi érteni mit mondok, és talán hisz is nekem.

Nem húzom az időt, nagy nehezen sikerült kiderítenem, hogy egy kis panzióba szeretnének járólapot venni, és megkérdezték a burkolót, hogy milyen lapot vegyenek. A burkoló azt mondta, hogy  gres lapot vegyenek, 30×30-as méretűt, és csak 5-ös kopásállóságú jöhet szóba.

Nem akarom bántani a burkolót, akit egyébként jól ismerek, és nem rossz szakember. Ahogy ebben a kérdésben viselkedett, az azt gondolom tipikusnak mondható.

Zalakerámia Tufo

Egy kis panzió, nem kis alapterület, sok helyiség, sok ember használja. Olyan, mint egy ház ahol 5-6 család lakik, 20-30 ember kb. A burkoló, a sok helyiség és a lépcső miatt a legkönnyebben a 30-as méretű lapokkal tud dolgozni,  a kopásállósságból meg a legnagyobbat kérte, ami létezik, mert azzal biztos nem lesz semmi gond, bírni fogja a gyűrődést, izé…a koptatást :). A burkoló a saját szemszögéből a legjobb lapot kérte mintegy bebiztosítva magát. Könnyű legyen lerakni, és jó minőségű legyen. Ezek az ő szempontjai. A kopásállósági igényét egy kicsit túlméretezte, jó magyar szokás szerint. Ha egy kis panzióba kell az 5-ös kopásállóság, ami a legnagyobb, akkor mit tegyünk egy hotelbe, üzletbe, egy iskolába, vagy egy repülőtérre? Hiszen ott több száz, akár több ezer ember is járhat rajta naponta. Ugye érezhető a különbség a kettő között.

Valóban jó az 5-ös kopásállóság, de ide a 4-es is teljesen elegendő. Miért lényeges ez? A 4-es kopásállóságú lapokból jóval nagyobb a választék, mint az ötösökből, mint dizájnban, mint árban. De mivel a burkoló azt mondta, ezért az ügyfél nem is nézett eddig 4-es kopásállóságú lapokat. Leszűkítve így a saját választási lehetőségeit.

Marazzi System A

 

Lássuk csak, mi is az a kopásállóság?

Ja hogy ez nyilvánvaló? Hát igen is, meg nem is. A kopásállóság a mázas kerámia lapok fedőrétegének koptató hatással szemben való ellenálló képessége. Na, ez jól hangzik ugye?

Fordítom:

Azt jelenti, hogy milyen könnyen karcolják össze, koptatják le a járólapokon lévő mázat a cipők, és a cipőkre ragadt különböző szennyeződések, mint por, homok, apró kavics.

 

Na, akkor nézzük mi a franc az a PEI?

A PEI egy mozaikszó, (Porcelan Enamel Institut) egy intézet nevét jelöli, ahol kifejlesztették a kopásállósági fokozatokat jelölő skálát. A PEI skála 1 től 5 ig terjed. Az 1 a leggyengébb, az 5 a legerősebb karcállóságot jelenti. Általában római számmal jelölik, de manapság egyre gyakrabban látom a sima számos jelölést.

A PEI nemzetközi lejölés, ugyanakkor nem kötelező, így néhány  gyár nem használja. Van, aki saját jelölésrendszert használ. ( Például az olasz Ragno gyár, betűkkel jelöli a kopásállóságot, D-től H-ig) Ha eltérnek PEI jelöléstől, a katalógusokban, vagy a honlapokon megtalálhatóak az ide vonatkozó technikai információk, hogy mely jelölésű lapok, milyen helyiségekben használhatóak.

Nézzük a PEI skálát:

PEI I – II : Alacsony  kopásállóság, kizárólag fürdőszobákban használható, ahova nem mennek be cipővel csak zoknival. Az ilyen lapok elég ritkák, általában vörösagyag alapú sötét, fényes felületű lapok.

Fontos: Ránézésre nincs élő ember, aki megmondja egy járólapról, hogy milyen a kopásállósága! Ez lehetetlen, sajnos.

Pei III:  Közepes igénybevételnek kitett helyiségekbe ajánlott. Például nappali, lakószobák, étkezők. Nem ajánlott előszobába, konyhába.

Érdekesség: Gyakran előfordul,(de nem mindig!), hogy a sötétebb színű csempéknek kisebb a kopásállósága. Ez a mázban lévő színező anyagok mennyisége miatt van.

PEI IV: Nagy igénybevételnek kitett helyiségek. Korlátozás nélkül alkalmazható a lakás bármely helyiségébe, beleértve az előszobát, konyhát, ha a lap fagyálló, akkor a teraszt is. Alkalmas még közületetek, irodák, kis és közepes forgalmú üzletek, iskolák, közintézmények burkolására.

PEI V: Nagyon nagy igénybevételnek kitett helyiségek burkolására.  Például,  irodák, nagy forgalmú üzletek, közintézmények, iskolák, stb.

Persze tudom én, hogy aki építkezik, vagy felújít az nem biztos, hogy neki áll szabványokat kurkászni, hogy megfelelő karcállóságú lapot válasszon. A szakkereskedésekben az eladók tudnak felvilágosítást adni az adott csempe technikai tulajdonságairól.  A gyártók honlapján, a katalógusokban is utána lehet ezeknek nézni. Talán ezzel a kis irománnyal segítettem eligazodni a PEI-k világában.

Marazzi system A

Ha van olyan elvetemült köztetek, aki még ennél is jobban szeretné beleásni magát a szabványok világába, az olvashat bővebben a Kerámia ipari szabványokról: ITT
Képek forrása: ITT
és ITT


4 comments for “Mi a franc az a PEI?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .