Nagy csempét kis fürdőszobába?


Kis csempe, vagy nagy csempe?

Még mindig túl sokszor hallom a következő mondatot:

-Kisméretű csempét szeretnék, az én fürdőszobám túl kicsi a nagy csempéhez.

Ez egy olyan tévhit, ami ellen azóta küzdök mióta csempével foglalkozom, szóval régóta .

Fap Visionary

Ennek a kialakulásában szerintem jelentős szerepet játszanak a csempegyárak, akik a gyönyörű, igényes katalógusaikban a csempéiket gyakran focipálya méretű fürdőszobákban mutatják be.Vagy legalábbis az átlagtól jóval nagyobb, szobányi fürdőszobákban. Persze nagyon jól néznek ki, de a legtöbb ember, ha meglátja, azt gondolja:

– Milyen  szép! De az én fürdőszobám sokkal kisebb, ott biztosan nem mutatna ilyen jól.

Hidd el, a félelmed a legtöbb esetben alaptalan. A nagy lapok a kis fürdőszobákban is jól mutatnak.  A gyártók részéről vannak azért biztató jelek, hiszen az utóbbi időben megfigyelhető néhányuknál az emberi léptékű, átlagos méretű fürdőszobák bemutatása.  A legszínvonalasabban  a Fap cég, a nagymultú  olasz csempegyár oldotta meg a problémát. A katalógusaikban, és a honlapjukon, a lefotózott, bemutatott fürdőszobáknak a méretezett alaprajzaik is megtalálhatóak, így nyilvánvalóvá válik, hogy akár a te fürdőszobádban is igen jól néznének ki, akár a 30x 60-as, vagy akár a 30×90-es csempék is.

A fenti Fap visionary fürdőszoba alaprajza

Ha a fürdőszoba szalonok, csempeboltok kínálatát nézzed, ott is igen kis helyen vannak ezek a lapok bemutatva, mégis szépek. Nem az jut róla eszünkbe, hogy ott sehogy se néz ki, mert kicsi a hely, ahova fel van burkolva.

Például a hatalmas élvágott lapok, egészen kicsi, 2 milliméteres fugával,bármilyen kis méretű helyiségben megállják a helyüket. Akár a wc-ről, akár a konyhában, a két konyhaszekrény közötti részről legyen szó. Amikor szépen vannak felrakva, olyan mintha összefüggő csempe lenne, szinte nem is látni hol ér véget az egyik, és hol kezdődik a másik. Ehhez persze szín-azonos fuga is kell.

Fap Pura

Fap Pura

Sajnos gyakran megfigyelhető, hogy a burkoló is kampányol a nagyméretű csempe ellen. Ennek több oka van. Egyrészt, ő is bedől a katalógusok sugallta fürdőszoba méreteknek, de leginkább még sem ez szokott lenni az igazi ok, ami meghúzódik a burkoló, nagy csempék iránt táplált ellenszenve mögött.

Fap Pura fürdőszoba alaprajza

Fap Pura fürdőszoba alaprajza

Ha a burkoló mondja, hogy kisméretű csempét vegyél, akkor az valószínűleg nem azért van, mert kiváló designer vénával rendelkező burkoló szakembert sikerült szerezned! Az oka nem túl meglepő módon az, hogy a munkát, amire felfogadtad a számára/nem számodra/, lehető legegyszerűbb módon szeretné elvégezni. A nagy lapok, nehezek, macerésabb dolgozni velük, az egészen extrém méretűeket (pl:100×100) nem is tudja egy burkoló egyedül rakni.Szóval ez plusz munka aminek az árát viszont nem biztos hogy el lehet kérni. Az is lehet, hogy  egyszerűen nincs olyan nagy csempevágója, amibe beférne, mondjuk egy 90-es lap. A vizes vágóról nem is beszélve, sajnos az sincs még mindenkinek.

Ez persze érthető, de ne dőlj be neki! Mégiscsak a te lakásod, fürdőszobád! A burkoló csak lerakja, és elmegy. Te pedig ezt fogod nézni az elkövetkező 10-20 évben!

Döntsön inkább az hogy mi az ami igazán tetszik, ne az ,hogy mások szerint milyen csempét kellene venned!

Képek forrása:  http://www.fapceramiche.com


3 comments for “Nagy csempét kis fürdőszobába?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .