Csempelábazat-mindent a lábazatokról


Csempelábazat – hova kel tenni csempelábazatot?

Az egyik Facebookos fórumon igen heves vita alakult ki erről a minden kétséget kizáróan nagyon fontos kérdésről.

Belátom nem ez a legégetőbb kérdés ha burkolatokról van szó és álmomban nem gondoltam volna, hogy egyesekből ez bármiféle indulatot képes kiváltani, és mégis!

Szóval igyekeztem összeszedni minden tudnivalót a csempelábazatokról.

Mi az a csempe- lábazat?

Mosólábazatnak, lábazatnak, állószegélynek is hívják. Ez az a csempével borított falrész amit a padlólap lezárásaként rakunk a falra. Funkciója, hogy védi a falat a felmosáskor az elkoszolódástól, és eltakarja a padló szélénél lévő dilatációs hézagot, a padlóburkolat szélét.

Miből van a csempe-lábazat?

Ez csak látszólag hülye kérdés, hiszen miből lenne, csempéből! Lehet a padlón lévő lapból csíkokat vágni, és azt a felragasztani, vagy a legtöbb járólaphoz gyártanak lábazati elemeket. A gyári lábazati elemek egyik széle általában lekerekített, lecsapott esetleg díszített de mindenképpen mázas, így a teteje is jól tisztítható. A lábazati lapok általában darabárasak, mint a dekorelemek, de gyakran csak egész dobozra lehet rendelni őket. A csempelábazat magassága általában 7-9 cm. A vágott lábazat tetejét fugázás után a festők falszínre szokták festeni, esetleg lehet élvédőt rárakni, habár én ezt a megoldást nem kedvelem, de ízlés dolga.

Hova kell tenni csempelábazatot?

Csempelábazatot a hidegburkolattal ellátott helyekre szoktunk tenni, ahol nincs falburkolat.

Beépített szekrény mögé kell tenni lábazatot?

Beépített szekrények mögé legtöbbször nem teszünk lábazatot, de persze lehet tenni ha szeretnél. A lábazat megnehezítheti az asztalos munkát, és mivel a beépített szekrények mögött nem szoktunk felmosni, nincs funkciója.

Konyhabútor mögé kell tenni lábazatot?

Alapvetően a konyhaszekrény is egy beépített bútor általában, így legtöbbször oda se teszünk lábazatot. Ha a konyhaszekrény nem takart lábakon áll, akkor felmosunk alatta, így ebben az esetben javasolt a lábazat. Könnyűszerkezetes házak jóval vízérzékenyebbek, így oda is kell a lábazat, habár komoly ázás, csőtörés esetén nem sokat véd. Ha a mosogatónál van csöpögés, akkor a bútor károsodik, a lábazat ismét nem véd. Ha a konyha területén van vízfolyás, például egy mosogatógép csőtől, akkor elméletben ettől védhet, de erre az esély nagyon kicsi. A csőtörés a falban van, így ebben az esetben sajnos nem véd a csempelábazat.

Ha átrendezzük a konyhát akkor is jól jöhet a lábazat de lássuk be a konyha átrendezése ugyancsak elég ritkán fordul elő, és akkor már nem ritkán burkolatot is cserélünk, így lehetőség van lábazatot tenni a megfelelő helyre.

Lábazat- miből, ha nem csempéből?

Manapság már nem csak csempéből rakhatunk lábazatot a padlólapokhoz. Igen nagy divat a fehér lábazta, vagy fehér állószegély. Ez angolszász stílusú falszegély, általában elég magas, akár 10-12 cm is lehet. Anyagát tekintve a festett MDF és a polisztirol a legelterjedtebb. Az MDF kevésbé sérülékeny viszont érzékeny a vízre. Ezek a lábazatok nagyon mutatósak, jól ilnek gyakorlatilag bármilyen burkolathoz. Nagyon harmonikus ha az eltérő anyagú burkolatok azonos lábazatot kapnak. A famintás járólapokhoz tehetünk színben hozzá illő parketta lábazatot is.

Amennyiben maradt még kérdésed a lábazattal, lábazatokkal kapcsolatban, tedd fel nekünk a hozzászólásoknál!

Képek forrása : itt, és itt


2 comments for “Csempelábazat-mindent a lábazatokról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .