Lépcsőlapok, lépcsőélvédők, lábazati elemek.


Az élvédőkkel kapcsolatban írtam a lépcsők burkolásáról.

Azt gondolom kicsit bővebben is érdemes beszélni a témáról. A lépcsők burkolására ugyanis több lehetőséged is van. A padlólapgyártók szinte minden esetben gyártanak a járólapjaikhoz lépcsőlapokat is. Tehát ha választasz egy padlólapot, van rá lehetőséged, hogy ugyan olyan lépcsőlapokat is vásárolj.

Milyenek a lépcsőlapok?

Többféle is van, gyártóktól függ, hogy melyikfélét készítik az adott csempéhez.

Talán a legismertebb, amikor egy átlagos méretű lap egyik oldalán3-4 hosszanti csík található ezzel

Egyszerű lépcsőlap "mákos" gres lapból

mintegy csúszásgátlós részt képez a lépcső élein. Leggyakrabban közintézmények lépcsőin láthasz ilyeneket. Ezek a legkedvezőbb árú lépcsőlapok. Az ilyen helyeken nagyrészt használt, úgynevezett mákos gres lapokhoz is ilyeneket gyártanak.

A másik, nem olyan elterjedt de nagyon mutatós a csőrös, vagy orros lépcsőlap.  Ezeknek a lapoknak ez éleit egy lekerekített díszes domború elem egészíti ki. Ezekből, a lapokból nagyon szép, igényes, részletgazdag lépcső kialakítására van módod. Az ilyen lapok keszülhetnek úgy hogy egybe öntik, vagy úgy hogy a díszes éleket utólag ragasztják rájuk. Van olyan is hogy ezeket a díszes kerámia lépcsőéleket 

Orros lépcsőlap, Emil keramia

külön veheted meg a padlólapokhoz és mintegy kerámia élvédőként lehet a lépcsők éleire rakni.

Az orros lépcsőlapok általában darabárasak és az áruk általában elég magas.

Amikor általában anyagi megfontolásból, nem tudják, vagy nem akarják megvenni a gyári lépcsőlapokat akkor lehet élvédőket használni.

A lépcsőknél soha ne használj műanyag álvédőt. Ezek nagyon sérülékenyek, könnyen törnek, és mivel be vannak építve, csak bontással cserélhetőek.  A fém élvédőkből a legelterjedtebbek az

PVC betétes csúszásgátlós fém lépcsőélvédő

„L” alakú, vagy íves élvédők. Ízlés szerint választhatod, amelyik neked tetszik. Fém élvédőkben is létezik többféle szín, az eloxált aluminiumtól kezdve, az aranyszínűn keresztül a rézig.

Vannak fém élvédők amikbe egy szélesebb gumi rész van betéve és így alakítható ki a lépcső élén egy csúszásgátló sáv.

Újdonság az Emac cég által gyártott lépcsőélvédő. Anyaga a már az előzőekben említett növényi rost és műgyanta keveréke. Nagyon szép kidolgozású profil. Létezik sima, vagy csúszásgátlós változatban is.  Bármilyen padlólapból nagyon szép lépcsőket lehet kialakítani ezekkel a profilokkal. Mivel maga az anyag egy kicsit rugalmas, ezért kevésbé sérülékeny, kültérben is használható.

A hátránya minden profilnak, hogy ha mégis megsérül, sokszor magát a lapot is összetöri és csak bontással

Emac lépcsőélvédő beépítése

cserélhető, javítható.

Nem csak lépcsőlapokat választhatsz a burkolatodhoz, hanem például lábazati elemet is. Ezeket megintcsak minden padlólphoz kínálnak a gyártók. A lábazati lapok csempeméret hosszúságúak, magasságuk általában 7 és 9 centiméter között van. Az egyik hosszanti éle le van kerekítve, vagy szögben levágva, és természetesen az a rész is mázas. A lekerekített éleket könnyebb tisztítani, tisztán tartani. A lábazati lapok szintén darabárasak. Az igazat megvallva nem is túl drágák, még sincsenek túlságosan elterjedve, pedig ez is egy olyan „apróság”, ami igényessé teszi a burkolatodat. Ha nem veszel gyári lábazati lapot, az laplapból is lehet vágni kb 8 centiméteres csíkokat lábazatank. Ennek a tetejére érdemes élvédőt tenni, mert így könnyen tisztítható lesz.  Ha nem teszel élvédőt, a festők legletteleik, és lefestik a lábazati lapok éleit. Így könnyen rátelepszik a por, és nehezen tisztán tartható lesz.

Fontos hogy ismerd a lehetőségeidet, mielőtt döntesz. Remélem segítettem!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .