Padlófűtésre burkolnál? Ezeket tudnod kell!

Padlófűtésre burkolnál?  Ezeket kell tudnod!

A padlófűtés nagyon népszerű fűtési mód, nem ok nélkül.

A különböző fórumokon, és az ügyfeleimtől rendszerint előjönnek  kérdések a padlófűtésre burkolásról, megpróbálom a leggyakoribbakat összeszedni,  ezekre válaszolni.

-Milyen burkolatot tehetek a padlófűtésre?

A padlófűtésre szinte minden burkolatot le lehet tenni a megfelelő technológiával. De minden esetben csak olyan termékeket válassz, ahol a gyártó ajánlja padlófűtésre. Parketta és laminált, meg vinil burkolatot is lerakhatsz amit a gyártó ajánl, viszont ha ezeket választod, akkor tudnod kell, hogy a hidegburkolathoz, a kőhöz vagy járólapokhoz képest, hőveszteség keletkezik. Ezek az anyagok ugyanis hőszigetelő képességűek, tehát a meleget is le fogják valamelyest szigetelni. A hőveszteség mértéke eltérő, de mindenképpen van (5-15% között anyagtól függően).

Én égetett kerámiákkal, csempékkel járólapokkal foglalkozom, így ennek a padlófűtésre alkalmazásáról fogok írni bővebben.

A padlófűtés ideális burkolata az égetett kerámia, (járólap, padlólap), vagy a természetes kő. Kiváló hővezető és hőtartó képességük miatt.

-Milyen járólapot tehetek padlófűtésre?

Minden járólap alkalmas padlófűtésre, ha megfelelő technológiával van leragasztva.

– Igaz, hogy csak fagyálló járólapot rakhatok padlófűtésre?

Nem, nem igaz! Ez egy elég széles körben elterjedt tévhit. A fagyálló járólap abban különbözik a nem fagyállótól, hogy kisebb a vízfelvétele, magyarul nem szívja magába a vizet, így az ha megfagy, nem tudja szétfeszíteni a lapot.Józan parasztésszel belátható ennek a hőtáguláshoz nem sok köze van.  A fagyálló és nem fagyálló kerámiák hőtágulása közel azonos, viszont jóval kisebb, mint a beton hőtágulása. A két anyag tágulása közti különbséget kell tudnia áthidalni a ragasztónak.

-Igaz, hogy a padlót burkolás előtt mindképpen ki kell fűteni?

Igen, igaz! Na ezt még nagyon sokan ma is megpróbálják elhagyni , pedig nagyon fontos! A beton 15-20%-a víz. És a beton a kötéséhez további vizet vesz fel  a környezetéből. Ez azt jelenti,hogy  1 köbméter betonnal kb 150-200 liter víz megy be a házba. Ez a víz, ha a beton befejezte a kötést (28 nap a beton kötési ideje) távozik, ahogy szárad a beton. A padlófűtés csöveken 5-8 centi betonban vannak. Nyilván előbb a felső réteg szárad,aztán szépen a többi. Ha fűtés nélkül van ráburkolva a járólap, akkor amikor majd bekapcsolod a fűtést, a víz ami maradt a betonban elindul szépen kifele, de nem tud,mert leburkoltad a járólappal. Ilyenkor összegyűlik a járólap és a ragasztó között és szépen lassan felfeszíti a lapot a ragasztótól. Ez egy alattomos hiba, mert van, hogy csak néhány év múlva jelentkezik, jellemzően a falak mentén . Ilyenkor a lapok idővel felkopognak,üres kongó hangot adnak ha rálépsz vagy ráejtesz valamit, kipereg közüle a fuga, és később van hogy kézzel fel lehet szedni a lapokat.

 Nem érdemes kockáztatni.

Csak akkor nem kell fűteni ha a beton víztartalma kevesebb mint 1,8-2 CM % Ezt talajfelszíni méréssel is meg  lehet mérni (van erre elektromos mérőműszer), de a legjobb a roncsolásos mérés. Ilyenkor egy kis darab betont felvernek az aljzatból, és egy úgynevezett Karbidos nedvességmérő műszerbe teszik ami megméri a darab nedvességtartalmát. Ilyen műszerrel nem sokan szaladgálnak,de a segédanyag gyártók képviselői, ha az ő anyagaikat használod,általában szívesen elvégzik ezt a mérést, valamennyit ugyan biztos várni kell rá. Ezek a szakemberek a helyszínen az alkalmazandó anyagokra is javaslatot tesznek.

Mindenre van házi praktika,a talajnedvesség mérésre is  🙂

Ha egy fólia darabot körberagasztasz a betonon, másnap felszeded, és egy vizes folt van a helyén, akkor a beton nagy valószínűséggel nincs rendesen kiszáradva.

A betonban lévő esetleges feszültségek is előjönnek a kifűtéssel. A rejtett repedések láthatóvá válnak. Ezek a repedések akkor is megtörténnek, ha előbb burkolunk, csak akkor csempét is eltörik közben. Ez azért jó, mert a már látszó repedéseket a burkolok különböző módon kezelni tudjak. Vagy dilatációs hézagokat alakítanak ki, vagy a repedéseket „összevarrják” (erre vannak megfelelő anyagok). Így a burkolás után a csempe már biztos nem fog megrepedni.

A padló kifűtését a fűtést beüzemelő szakember szokta végezni. A padlóban lévő víz hőmérsékletét naponta 10 fokkal emelni kell, amíg el nem éri az 55 fokot. Ezen a maximális hőfokon kell tartani 10 napig, majd ugyan így visszahűteni. A burkolásnak a kifűtést követő 2 hétben meg kell történnie, ellenkező esetben a kifűtést meg kell ismételni.

-Milyen ragasztót használjak padlófűtésre?

A padlófűtésre a köznyelvben elterjedt néven flexibilis ragasztót kell használni. A ragasztók tulajdonságait európai szabvány alapján sorolják be. Olyan ragasztót kell keresned minek a jelölése C2TE vagy S1, márkától függetlenül. Ezeket a jelöléseket mindig megtalálod a csomagoláson. A lapméret nagyon fontos a ragasztó választásnál, nagyobb méretű lapoknál mindenképpen ajánlott az S1 ragasztó használata. A ragasztók tulajdonságairól pontos információkat a gyártók honlapján az adatlapokban találsz. Habár ezeknek a megfogalmazása gyakran nem túl felhasználóbarát. A padlófűtésre gyakran a “fűtött esztrich”, kifejezést használják, a flexibilis helyett meg az “alakváltozásra képes” kifejezést.

Európai szabbvány jeleölés a ragasztón Európai szabvány jelölés a Mapei ragasztón

Bármelyik márkát is választod érdemes rendszerben használni, tehát ugyan azt a márkát válaszd alapozó és fugázó, aljzatkiegyenlítő vásárlásakor.Garanciát is csak így vállalnak a gyártók.

A rétegrend a padlófűtésnél:

-alapozó

-aljzatkiegyenlítő (nem biztos, hogy kell de minél nagyobb a lap,annál valószínűbb hogy szükség lesz rá)

-alapozó

-ragasztó

-fugázó, szilikon

Remélem sikerült választ adnom a benned felmerülő kérdésekre is.  Ha van még kérdésed a hozzászólásoknál felteheted, vagy küldhetsz nekem emailt az info@lakinta.hu emailcímre.

Csodás járólapokat találsz otthonodba a webáruházunkban. Csak kattints!

 

51 comments for “Padlófűtésre burkolnál? Ezeket tudnod kell!

 1. Petrovics István
  2018. január 14. vasárnap at 21:10

  Szia.A járólapot úgyan úgy kell lerakni padlófűtésre,mint sima betonra,vagy ott el kell hagyni a faltól fuga szélességet,az esetleges anyag tágulás miatt.Válaszod előtte is köszönöm.

  • Veress Katinka
   2018. január 14. vasárnap at 21:28

   Szia!

   A sima betonnál, és a padlófűtésnél is el kell hagyni a faltól legalább egy fugaszélességet, vagy kb 5 mm-t. Ezt a hézagot úgy is takarja a lábazati burkolat. A lábazat és a padló találkozását pedig ajánlott szilikon fugával kitölteni.
   Remélem segítettem!

   • Petrovics István
    2018. január 15. hétfő at 13:20

    Igen.Köszönöm a segítséget.

 2. Sebesfi Gyöngyi
  2018. január 22. hétfő at 10:28

  Kedves Katinka!

  Azt szeretném kérdezni, hogy csak a nedvesség miatt kell felfűteni a betont a burkolás előtt, vagy a hőtágulás miatt is? A betonunk még augusztus végén készült, csúszásban vagyunk nagyon, és csak most januárban tesszük rá az elektromos fűtőszőnyeget. Kérdésem az lenne, hogy a fűtőszőnyeggel fel kell e fűteni a betont burkolás előtt? Amúgy elektromos fűtőpanellal tartunk kb. 10-14 fokot a házban, a beton hőmérsékletét nem tudom pontosan meghatározni.

  Valamint még azt is kérdezném, hogy mennyire fontos a burkolásnál a kétoldali vagy kontakt kenés. A burkolónk 30 éve burkoló és nem akarja így, én pedig laikus vagyok és csak a neten olvastam. Persze izgulok, hiszen a ház egész fűtése ott lesz a csempe alatt.

  Várom válaszodat!
  Köszönettel: Gyöngyi

  • Veress Katinka
   2018. március 2. péntek at 11:20

   Kedves Gyöngyi!

   Ha jól értem akkor nem vizes padlófűtésük lesz,hanem elektromos fűtőszőnyeg, ami a betonRA kerül, nem pedig a betonBA? Ha a betonra kerül a fűtés akkor nincs értelme a kifűtésnek.
   A kétoldali kenésnek greslapoknál van jelentősége leginkább, mivel ezek az anyaguk miatt nem szívják magukba a ragasztót, így csak a felületéhez tapad hozzá, így a jobb kötés érdekében a gres lapoknál kifejezetten javasolt a kétoldali ragasztás. Egy burkolónak ezt tudnia kell.

   Sok sikert!

 3. Tamás
  2018. március 1. csütörtök at 20:22

  Üdv!
  Nagyon hasznos kis írás, gratula!
  Az lenne a kérdésem, hogy a leírt kifűtés, akkor is szükséges, ha már jó ideje van fűtve az esztrich beton? A betonozás ősszel történt egy tetőtérben és ugyan nem állandóan, de megy a fűtés. Előre is köszönöm a választ!
  Üdv.: Tamás

  • Veress Katinka
   2018. március 2. péntek at 11:05

   Kedves Tamás!

   Köszönöm Szépen!

   Nem, ha már fűtve van, akkor nem kell a burkolás előtt kifűteni pluszban.
   Sok sikert a burkoláshoz!

   • Tamás
    2018. március 2. péntek at 13:50

    Köszönöm szépen a gyors választ!

 4. Anita
  2018. május 9. szerda at 14:13

  Kedves Katinka,

  a padló burkolásánál az elektromos fűtőszőnyeget a betonra helyezve csemperagasztóval kennénk be (4-6mm), majd erre menne rá a famintás padlólap.Mi az a minimális fugaméret, amit mindenképpen tartani kell a lapok között a dilatáció miatt? A minél természetesebb hatás miatt nekem a lehető legkisebb fugaméret tetszene…
  Válaszodat megköszönve,
  üdvözöl,
  Anita

  • Veress Katinka
   2018. május 10. csütörtök at 08:28

   Kedves Anita!

   Általában elmondható hogy a lapok közt a minimum fugaméret a 2 mm. De ezt is csak az élvágott lapoknál tudod tartani, a hagyományos élképzésű lapoknál lehetnek apró méreteltérések, ez természetes, e miatt viszont a 3 mm a minimum ajánlás. Ilyen szempontból a fűtés milyensége nem számít. A ragasztó választásnál viszont nagyon fontos, legalább S1 minőségű ragasztót használjatok!
   Sok sikert!

 5. Lukácsné Varga Tünde
  2018. augusztus 2. csütörtök at 19:38

  Kedves Katinka!
  A házban, amit nemrég vásároltunk már működik a padlófűtés, azonban nem tetszik a járólap színe. Szeretnénk újra burkoltatni a felületet. Kérdésem, hogy maradhat-e a égi és egy új réteget ráhúzhatunk vagy célszerűbb feltörni az első réteget? Valóban nagy a hőveszteség, ha két rétegű a járólap vagy mivel jól vezeti a hőt nincs jelentős különbség?
  Köszönettel: Tünde

 6. Daniel
  2018. szeptember 7. péntek at 14:26

  Szia olyan kesdesem lenne h padlofutes van es nem lett a falakhot berakva diletacios szalag betonozasnal de mindenkepp burkolni akarjak a burkolat meddig birna ugy es a masik kerdesem h 150cm szeles folyoson S alakban van abbahagyva majd folytatva a beton hogyan tudnam megoldani ott a burkolat diletaciojat? Koszonom a valaszt

  • Veress Katinka
   2018. szeptember 23. vasárnap at 16:15

   Kedves Dániel!
   Az hogy s alakban van abbahagyva meg folytatva, az nem jelenti hogy ott dilatáció van, vagy keletkezik. Ez a kifűtés alkalmával eldől. A burkoló szakember eldönti, hogy irányított dilatációt csinál vagy inkább úgynevezett betonvarrást.

   Az hogy a falak mentén nincs dilatáció ÓRIÁSI hiba. Nagyon komoly gondokat is okozhat, el nem tudom képzelni hogy csinálhat ma akárki is ilyet.A műszaki ellenőr mit mond, ez az ő hatásköre, játasz a le a kivitelezővel. Én mindenképpen dokumentáltatnám, hogy a későbbiekben esetleges per esetén legyen bizonyíték.

 7. Éva
  2018. szeptember 21. péntek at 23:05

  Kedves Katinka!
  Érdeklődéssle olvastam a posztot és a kapcsolódó üzenetváltásokat.
  Elsőként a greslap kétoldali kenéséről kérdeznék. A mi gres járólapunk prémium minőségű, 1 cm vastag, retifikált, felülete magasfényű, különleges kőhatású mintázattal – erre a felületre rákenik a csemperagasztót – ami valójában habarcs – és a polírozott máz át fogja engedni a nedvességet? Nem megy tönkre ettől a lap mintázata?
  A másik kérdésem a rétegrenddel kapcsolatos. Nálunk pillanatnyilag ilyen: szerelőbeton, bitumenes vízszigetelő lemez, fűtés- és, vízcsövek, 16 cm vastagsában lépésálló poliuretán hőszigetelő lap, vashálóra rögzített, 2 cm vastag vizes rendszerű padlófűtéscsövek. Erre fog kerülni az aljzatbeton, kb 4,5-5,5 cm. Az aljzatbeton felett hány mm-es további rétegrenddel kell számolnunk? Az aljzatkiegyenlítőt nyilván nem tudjuk előre, van esetleg van átlagos mm? Az alapozóra, ragasztóra hány mm-t kalkuláljunk? Milyen min. ill max. vastagságú lehet a ragasztó 60X60 cm-es lapok esetén? A vizes helyiségekben hány mm-es kenhető szigetelést kalkuláljunk? Mivel nem lesznek küszöbök, célunk, hogy az összes helyiség padlószinjte egységes legyen, függetlenül a padló anyagától.

  • Veress Katinka
   2018. november 22. csütörtök at 08:46

   Kedves Éva!

   A Gres lap kétoldali kenése NEM azt jelenti hogy a felületére ragasztót kell kenni, hanem azt , hogy a hátuljára kell kenni a ragasztót, meg az aljzatra is! Így lesz tökéletes a ragasztó tapadása, ami különösen fontos a gres lapoknál! A járólap felületére soha semmilyen körülmények között nem kenünk ragasztót, egyáltalán!
   Remélem azért a burkoló némileg képben van ezzel a dologgal!

 8. Kökényesi Melinda
  2018. november 10. szombat at 19:53

  Kedves Katinka! Azt szeretném kérdezni,hogy padlófűtést tervezünk a házunk teljes területére bővítés után. A nappali-konyha részt gránit járólappal szeretnénk burkolni. Ugyan olyan jó a hőtartása,mint az égetett kerámiának,vagy rosszabb?
  Válaszàt előre is köszönöm!

  • Veress Katinka
   2018. november 11. vasárnap at 09:13

   A természetes kövek ugyan olyan jók, mint az égetett kerámiák, vagy egy kicsit jobbak. 🙂

 9. Varga Dávid
  2018. november 14. szerda at 23:39

  Üdv.

  Burkolás után mennyit kell várni a padlófűtés beindításával?

  • Veress Katinka
   2018. november 15. csütörtök at 04:44

   Kedves Dávid!

   Minimálisan a burkolás alatt is mehet a padlófűtés, hogy ne legyen hideg a padló amikor burkolnak, de az üzemszerű működéssel meg kell várni a ragasztó teljes kötésidejét. A ragasztó adatlapján fel van tüntetve hogy mennyi idő múlva lehet teljes igénybevételnek kitenni a kész burkolatot, ehhez kell igazodni. Ha bizonytalan ebben az időben a segédanyag gyártóját fel kell hívni, ők megadják kért információt.
   Ez az idő általában 2-3 hét.
   Sok sikert!

 10. Kiss Antal Gábor
  2018. november 25. vasárnap at 20:09

  Kedves Katinka!

  Azt szeretném kérdezni a rétegrenddel kapcsolatban, hogy új estrich beton esetén is kell az alapozó a lapok leragasztása előtt?

  • Veress Katinka
   2018. november 25. vasárnap at 21:50

   Kedves Antal!

   Az alapozó pormegkötő és tapadásjavító hatású. A költsége annyira minimális, 1 négyzetméterre vetítve, hogy nem javaslom a megspórolását. Mindenképpen javasolt a használata.
   Sok sikert!

 11. K.Zsófia
  2018. december 1. szombat at 08:33

  Kedves Katinka,

  segítséget szeretnék kérni egy valószínűleg elég nagy, padlófűtéssel kapcsolatos problémában. Egy 200 m2-es épületbe helyeztek le nekünk (20 cm-es betonba ) padlófűtés csöveket. Már csak a betonozás után derült ki, hogy a csövekre nem tették rá a mesteremberek azt a burkolatot, ami a dilatáció miatt kellene. A kőművesünk azt mondta, hogy így félő, hogy a hőingadozástól elreped a cső. Az lenne a kérdésem, hogy ez valóban így van-e, előfordulhat-e, hogy a csövek elrepednek/ eltörnek? Sajnos pontosabb információt nem tudok, remélem, hogy érthetően fogalmaztam.

  Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

  Üdvözlettel:
  K. Zsófia

  • Veress Katinka
   2018. december 9. vasárnap at 23:54

   Kedves Zsófia!

   Ebben nem tudok segíteni. A Műszaki ellenőrrel kell ezt a dolgot megbeszélni mindenképpen, ez az ő hatásköre.
   Sok sikert!

 12. Anna
  2018. december 5. szerda at 10:34

  Kedves Katinka!

  Érdeklődni szeretnék, hogy egész tégla (nem szeletelt) mehet-e padlófűtésre? Laikusként számomra beletartozik a kő,kerámia, stb hidegburkolatok közé, de említést sehol nem találok róla.
  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Veress Katinka
   2018. december 9. vasárnap at 23:47

   Kedves Anna!
   Az egész téglát nem használjuk burkolatként, például azért mert nagyon vastag,és a teljes szintet ehhez kellene kialakítani. A vastagság miatt nagy lenne a tehetetlensége, és ehhez kéne a fűtést is méretezni. Én lebeszélném róla, nem is jó, meg értelme sincs. Ha tégla akkor a téglaszelet teljesen tökéletes a célnak.
   Sok sikert!

 13. Bertalan
  2018. december 9. vasárnap at 21:09

  Kedves Katinka

  Low profile Retro system az ismeros neked?
  Azt a javaslatot kaptuk, hogy ext hasznaljuk a padlofutesunk kialakitasan asl mivel a szintmagassagunk minimalisan emelheto.

  Koszonom a turelmes v aslaszt,
  Brtln 😊

  • Veress Katinka
   2018. december 9. vasárnap at 23:44

   Kedves Bertalan!

   Gépészeti dolgokkal nem foglalkozom, azokhoz nem értek, nem tudok ebben segíteni neked!
   Sok sikert!

 14. Ágó B.
  2019. február 9. szombat at 18:35

  Még csak tervezési fázisban, olyan természetes burkolatot keresek amivel a padófűtés hatásfoka maximalizálható. Égetett kerámialap vastagsága befolyásoló tényező-e ? Kőlap előnyösebb e mint a kerámia ? Hogyan minimalizálható a fuga szélesség természetes burkolatok felhasználásával ? Mi az előnye a vizes rendszerű padlófűtésnek az elektromoshoz képest ? Köszönöm, tetszik a honlap! Gratulálok! (napelem lesz betervezve)

  • Veress Katinka
   2019. március 17. vasárnap at 21:43

   Kedves Ágoston!
   Mindegy milyen vastag a kerámia, néhány milliméter eltérés elhanyagolható, semmit nem jelent. A természetes kövek hővezetése kicsit jobb mint a kerámiáé,de ez is elhanyagolható mértékű. A természetes kövek forgalmazói a köveket méretre vágva árulják általában, így azokat lehet 2 milliméteres fugával rakni, ettől kisebbet nem javaslok semmiképp. A köveknek a hátránya, hogy porózus szerkezetük anyaguk miatt speciális utókezelésre,impregnálásra van szükség időnként. A tisztításukhoz se lehet csak speciális vegyszereket használni, idővel pedig szükség lehet a felcsiszolásukra, felülettől függően. A kerámia igénytelenebb, saválló, lúgálló,nem igényel utógondozást.
   A padlófűtésekről nem tudok nyilatkozni, erről egy gépészt kellene megkérdeznie.
   Sok sikert!

 15. Andrea
  2019. június 30. vasárnap at 11:49

  Érdeklődnék, hogy hány mm-es glettvas kell a ragasztó felhordásához egy 60 x 60 cm-es padlólap esetében?
  8 mm, 10 mm vagy 12 mm
  A választ előre is köszönöm

 16. Viktoria M.
  2019. július 14. vasárnap at 13:07

  Szia Katinka,

  Nagyon tetszik az oldalad. Jarolapokat bongeszek padlofuteshez. Emlitetted a cikkedben, hogy olyat valasszak amit a gyarto is ajanl padlofutesre. Sajnos nem talaltam informaciot ezzel kapcsolatban a gyartotol. A jarolap amit kineztunk magas fenyu (gondolom valamilyen reteggel van ellatva hogy tukorsima legyen) es nem vagyok benne biztos hogy nem pattogzik fel ha padlofutesre burkoljuk.
  Tudnal ebben tanacsot adni?
  Koszonettel,
  Viktoria

  • Veress Katinka
   2019. július 15. hétfő at 06:09

   Kedves Viktória!

   Örülök, hogy tetszik az oldalam!
   A cikkben említem, hogy MINDEN járólap alkalmas padlófűtésre.
   A gyártó ajánlása nem a csempére, hanem a lamináltra vonatkozik!
   Jó nézelődést!

   • Tóth Imre
    2019. november 29. péntek at 17:57

    Kedves Katinka,
    2018 májusában lett kész az esztrich beton melyben padlófűtés csövek futnak. Majd 2018 telén lett lerakva a hidegburkolat 60×60 kerámialapok, S1 ragasztóval. Majd több hónappal később vettük észre, hogy a falak mellett felkopogósodtak a lapok, a nappali átlójában pedig több mm-el megemelkedtek, az átló végeknél lévő lapok. A falak melletti, nem átlóban lévő lapok, valamiért több mm-t süllyedtek. Van olyan falszakasz ahol, 4mm a süllyedés a lábazati kisérő aljához képest. Szintén a nappali másik falán, pl. Csak 1 vagy 2mm a süllyedés. 15cm Eps100 lépésálló szigetelés van a beton alatt, esetleg a szigetelés zsugorodhat ezért lehet a süllyedés? Érdekes hogy pl a közlekedőben kb csak egy fél mm süllyedés van. Még sehol nem lett a padló fal sarok kiszilikonozva. Rétegrend ua. mint a nappaliban. Mi lehet ennek az oka?

    • Veress Katinka
     2020. február 3. hétfő at 10:18

     Kedves Imre!
     Látatlanban annyit tudok mondani, hogy a felkopogás tipikusan a kifűtés hiányából fakad, ezért kell a padlófűtésnél minden esetben kifűteni burkolás előtt.
     A lábazatnál az elválás az épület mozgásából adódik, valamennyit süllyedt a padló, ez a jelenség új háznál normálisnak mondható. Lábazatot leszed, újra rak, szilikonoz. A kongó lapok, mivel nem fogja őket a ragasztó, eltörhetnek, elrepedhetnek. Lehet kezdeni a vitát a burkolóval, az ő felelőssége, hogy kifűtés nélkül burkolt.
     Sok sikert!

 17. Kovács Ányos
  2019. október 19. szombat at 15:43

  Szia Katinka,

  Olyan kérdésem lenne, hogy kerámia lapos padlófűtésem van, de annak idején nem lett kifűtve lerakás előtt a beton, így mára (12 év múlva) a fenti hibák jelentkeztek. Gondoltuk, hogy így, ahogy van vinyl padlót tennénk a csempére. Kérdésem ez működhet? Átmelegszik így is a vinyl?
  Tisztelettel:
  Kovács Ányos

  • Veress Katinka
   2020. február 18. kedd at 07:45

   Kedves Ányos!
   Kiegyenlítés után mehet a Vinyl, és igen, hőveszteséggel kell számolni. Ha nem stabil a meglévő burkolat akkor semmit nem lehet rárakni, fel kell bontani mindenképp, akkor is ha ez nagy munka és nagy költség.
   Sok sikert!

 18. Peter Nagy
  2019. október 25. péntek at 15:10

  Szia Katinka!
  Következö kerdessel fordulnek hozzad
  Egy hazat szeretnek felujitani amiben szinte tokeletes allapotu csempe van lerakva alatta pedig padlofutes talalhato
  A csempe nem tetszik mert regies de jo allapotu ,en laminalt padlot 8mm szeretnek a csempere lerakni de olvastam mar olyat hogy igy nem lesz hatekony a padlofutes!
  Valoban annyit szamit es nem engedi at ugy a meleget a laminalt padlo

 19. Balázs
  2019. november 30. szombat at 15:10

  Szia Katinka,

  új építésű házba fogunk költözni és a nappali konyha padlófűtéssel lesz megoldva. El kell döntenünk milyen burkolat legyen. Az biztos, hogy egy burkolat lesz mind a két helységben. Kérdésem az, hogy kerámia vagy vinyl padló burkolat legyen? Ez egy közel 40 négyzetméteres helyiség. A kérdésem inkább arra vonatkozna, hogy ajánlott-e vinyl padlóburkolat lerakása padlófűtésre? Válaszodat előre is köszönöm. Üdvözletem, Balázs

  • Veress Katinka
   2020. január 28. kedd at 00:06

   Kedves Balázs!

   Ebben nem tudok objektív lenni. Nagyon nem szeretem a vinylt, sok oka van. Nem is foglalkozom vinyllel.
   Az biztos, hogy a vinyl hőleadása kicsit jobb mint a laminálté, és a laminálttal ellentétben vízálló, merthogy full MŰANYAG az egész. A vinyl egy túlárazott pvc, ami óriási környezeti terhelést okoz mind az előállítása mind a bontása folyamán.
   Lerakható a vinyl a padlófűtésre, a ragasztós verzió jobb mint a klikkes, mármint a fűtés szempontjából.
   Én nem javaslom, de mindenki maga dönt.
   Sok sikert!

 20. Sági Istvánné
  2019. december 11. szerda at 07:42

  Kedves Katinka! Most lett kész a padlófűtés,és a falicsempe alsó sora a fűtés beindítása után több helyen megrepedt. A burkoló a gépészre fogja a hibát,a gépész pedig a burkolóra. A kivitelezőnek fogalma sincs hogy mitől lehet. A csempét javítják,de mi lesz később pl. fél év múlva? Az aljzat beton előfűtése,kiszárítása nem történt meg. Köszönöm a válaszát! Ságiné Juli

  • Veress Katinka
   2020. január 27. hétfő at 23:55

   Kedves Sági Istvánné!

   Látatlanban sajnos nem tudom megmondani mi lehet a repedésnek az oka. Szinte teljesen biztos, hogy burkoló hiba, hacsak a szerkezetben nincs olyan mozgás amit a ragasztó nem tud tolerálni, de akkor se gépész hiba.A kifűtés nélkül nem lett volna szabad burkolni, ez mindenképpen a burkoló felelőssége.
   Mindenképpen meg kellene nézetni valami szakemberrel, aki a helyszínen tud segíteni.
   Sok sikert!

 21. Róbert
  2020. január 25. szombat at 11:43

  Kedves Katinka!
  Kérdésem a következő.
  Tavaly nyáron lett lebetonozva a padlófűtes. Azóta már fűtöttünk, tehát a beton kifűtése megtörtént. Most viszont a burkolás előtt padlókiegyenlítès történt. Kell e a burkolás előtt újra kifűteni a padlót a kiegyenlítővel bevitt víz miatt?
  Köszönöm a választ. Üdv
  Robi

  • Veress Katinka
   2020. január 27. hétfő at 23:46

   Kedves Róbert!

   A kiegyenlítés után már nem kell kifűteni, csak meg kell várni a száradást. Az aljzatkiegyenlítő gyártójának előírásait mindenképpen be kell tartani, ezeket a zacskón, vagy a termék adatlapján megtalálja.
   Sok sikert!

 22. Polyvás Péter
  2020. május 11. hétfő at 11:24

  Kedves Katinka,

  Feljebb azt olvastam, hogy a padlófűtéses betont burkolás előtt 55 fokig kell felfűteni napi 10 fokos melegítéssel.
  Kérdésem, hogy miért 55 fokosra kell melegíteni, ha a padlófűtés maximális hőfoka 40 C lehet majd burkolás után?

  Köszönöm a válaszát előre is,
  P.Péter

 23. Huszti István
  2020. június 29. hétfő at 12:20

  Kedves Katinka!
  Olyan kérdésünk lenne, hogy a beton leöntése előtt a nyílászárók helyén folyt be esővíz a padlófűtés csövek alatt EPS 100 lépésálló hungarocel és a vízszigetelés közé. Jelenthet-e ez gondot, ha nem várjuk meg, amíg kiszárad, hanem rábetonoznak? Vagy a beton kifűtése során ez a nedvesség is eltávozik?
  Válaszát előre is nagyon köszönjük.
  Üdvözlettel:
  Huszti István

  • Veress Katinka
   2020. július 1. szerda at 07:23

   Kedves István!

   Ezt a műszaki ellenőrrel kell megbeszélni, én nem tudok ebben segíteni.
   Sok sikert!

 24. Horváth Roland
  2020. július 24. péntek at 14:42

  Kedves Katinka!
  Most vettünk házat és padlófűtés van a nappaliban. A kérdésem az lenne, hogy ha újra akarunk járólapozni, akkor a korábbi járólapot fel kellene szedni,vagy mehetne rá is? A padlófűtés mennyire lenne hatékony dupla járólappal?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Roland

 25. Csilla
  2020. szeptember 14. hétfő at 18:21

  Kedves Katinka!
  Segitséget szeretnék kérni. A probléma a következő. Két hete fejezték be a burkolást padló és fal is. A padlón (szerintem) a ragasztó kikaparásnál sérülések keletkeztek. A sérült lapok feltörése közben kiderült, hogy a ragasztás sem 100%.
  20×60-as lapok mapei p9-es ragasztóval. elektromos padlófűtés van a betonba beépítve májusban. Felfűtés nem történt. Most azzal riogat mindenki, hogy emiatt előbb utóbb fel fog jönni a járólap. A burkoló szerint rz csak 20 nm ezért tuti nem jön fel ezért csak cserélni akarná az általa megsértett lapokat.
  Mit tegyek? mind felszedessem a későbbi kellemetlenség elkerülése végett vagy legyen sufni tunning javitás.
  A segitsegedet köszönöm

  • Veress Katinka
   2020. szeptember 15. kedd at 08:09

   Kedves Csilla!

   A P9 NEM alkalmas ehhez a lapmérethez! A gyártó ajánlás szerint maximum 900 cm2 lapméretig alkalmazható, az önök lapja ennél nagyobb!A minimum egy S1 ragasztó lett volna az elektromos padlófűtéshez.
   Nyilván ha kész van felszedni hülyeség lenne. Szépen fűteni kell, ha feljön akkor úgy is cserélni kel, ha nem akkor egy darabig biztos jó lesz. Szerencse kérdése.
   Sok szerencsét!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .