Csempét csempére? Ráragasszam, vagy felverjem?


Már többen is érdeklődtetek a csempe-csempére ragasztásról. Vagyis, hogyan lehet a meglévő járólapra ráburkolni az új járólapot egyáltalán lehet e, vagy inkább fel kell szedni?

Most ezt a témát járom körbe.

csempét csempére

A csempe csempére burkolásnak van egy nagyon fontos alapszabálya, amit mindig be kell tartani. Csak stabil, szilárdan álló, meglévő burkolatra lehet ráburkolni az újat. Ha burkolat felkopog, esetleg mozog, porlik belőle a fuga, akkor nem szabad az új burkolatot ráragasztani, mert a kettő együtt fog feljönni. Ez minden felületre vonatkozik, a falra és a padlóra egyaránt.

–          Lehet e meglévő padlólapra új padlólapot rakni, ha padlófűtés van?

Igen, lehet!  Az égetett kerámiák kitűnő hővezetők, ezért nem kell attól félni, hogy a plusz réteg járólap nem melegszik fel. Persze lehet, hogy tovább tart egy kicsit, de később is hűl ki.

–          Vannak hátrányai a csempét csempére burkolásnak?

Hátránya akkor van, ha az eredeti burkolat állapotát rosszul méred fel, és feljön az új burkolattal együtt. Hátránya lehet még, hogy a megemelkedett aljzatszint miatt az ajtók aljából lehet, hogy le kell vágni, illetve a szintkülönbség megnőhet a más burkolatú helyiségek között. Így küszöbök szűnhetnek mag, vagy alakulhatnak ki. A bútorok is feljebb kerülnek, például a konyhapult, és minden radiátor, ami eddig a földön állt. ezek okozhatnak gondot, például ha belelógnak az ablakpárkányba, ezért ezeket előre át kell gondolnod.

Csempét csempére

–          Milyen ragasztót válasszak a csempét csempére burkolásnál?

Itt sok mindent figyelembe kell venned, például hogy van e padlófűtés, és hogy mekkorák a lapok, amiket le szeretnél ragasztani.  Növeli a ragasztó tapadását az alapozó használta. Ebből olyat kell választanod, ami nem nedvszívó aljzatokhoz való. Ezeket az alapozókat más néven tapadóhídnak is szokták nevezni. Az alapozás után szükség lehet még aljzatkiegyenlítésre is, de nem feltétlenül. Minél nagyobb lapokat választasz, annál inkább kell az aljzatkiegyenlítés, hiszen a nagy lapokat csak tökéletesen sima aljzatra lehet szépen lerakni.

Az aljzatkiegyenlítés után jöhet a ragasztó. A ragasztót nagyon körültekintően kell kiválasztani a csempét csempére ragasztásnál. Minden neves segédanyaggyártó gyárt ehhez megfelelő ragasztót. Most is óva intenélek attól, hogy multi barkácsáruházak saját gyártású anyagai közül válassz.   A csempe csempére ragasztáshoz általában alkalmasak a „C2TE”, „C2T” illetve az „S1” jelölésű ragasztók. A felhasználás előtt mindig el kell olvasni az adott ragasztó termékismertetőjét, és be kell tartani az alkalmazására vonatkozó utasításokat.Európai szabbvány jeleölés a ragasztón

Jellemzően a neves segédanyag gyártók igen jó ügyfélszolgálatokat üzemeltetnek, így ha konkrét tanácsra van szükséged, érdemes felhívni őket, szívesen segítenek. Ajánlatot tehetnek a felhasznált anyagokra.

Bármelyik gyártót is választod mindenképpen érdemes rendszerben vásárolnod tehát, ugyan attól a gyártótól vásárolj alapozót, aljzatkiegyenlítőt és ragasztót is.Európai szabvány jelölés a Mapei ragasztón

–          Jobb, ha felverem a meglévő járólapot, és úgy ragasztom le az újat? Van ennek valami hátránya?

Teljesen általános és magától értetődő, sokáig egyetlen megoldás volt, ha új járólapot szeretett volna az ember, akkor felveri a régit, és lerakja az újat. Vannak esetek, amikor ma is ez az egyetlen megoldás. például ha az ajtókból nem lehet levágni, és a szint megemelkedése nem lehetséges. Ha a meglévő burkolat nem stabil, mozog, repedt, törött, porlik a fuga belőle. Ezek szerkezeti hibára utalhatnak, dilatációs hiányosságra, vagy aljzatmozgásra. ilyenkor mindig az a biztonságosabb, ha a meglévő burkolatot felszedik, akkor tudják kezelni a hibákat.

A felbontásnak az a legfőbb hátránya, hogy a bontás utáni állapotokat, nem lehet előre megjósolni. Lehet, hogy a betonnal együtt fog feljönni a járólap, extrém esetben akár szükségessé válhat egy új aljzatbetonozás vagy egy komoly aljzatkiegyenlítés, ezek növelhetik a költségeket. A padlófűtés is sérülhet, ennek a javítása is komoly költség, és nem kis bosszúság. Szóval bontás esetén nehezebb előre tervezni, a költségvetés is könnyebben elszabadulhat.

Remélem tudtam segíteni! Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal is.

Ha kérdésed van, felteheted a hozzászólásoknál, vagy írhatsz nekem levelet az info@lakinta.hu email címre.


64 comments for “Csempét csempére? Ráragasszam, vagy felverjem?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .