A burkolón múlik minden?


    Avagy, hogyan válassz burkolót?

Tényleg minden a burkolón múlik?

Tulajdonképpen azt hiszem igen.

Miért?

Mert, tegyük fel megtervezem a burkolatot a fürdőszobába, mint oly sokszor már. Te megveszed a csempét, amire mindig is vágytál. Készek a látványtervek, minden csodásan néz ki a képernyőn és a papíron. Vettél jó minőségű kádat, szép mosdót, megrendelted a csapokat és a kiegészítőket. Időt, energiát fektettél be, hogy megvalósuljon a fürdőszoba, amire mindig is vágytál.

Minden oké, jöhet a burkoló. A burkolót ajánlotta valaki, de nem láttad a munkáját. Bízol az ajánlóban, és a burkolóval is lehetett még alkudni egy kicsit a munkadíjból.

És elkezdi, csinálni. Még csak félig kész, de már látod, hogy valami nincs rendben. Nem mindig tudod, hogy miért, de látod, hogy ennek nem így kellene kinéznie. A fugák nem egyenletesek a lapok ki – bedőlnek, és a vágások se szépek.

Na ha ezt látod, akkor óriási probléma van! Rossz burkolót választottál!

A másik szörnyű hír, hogy ilyenkor már késő bánat. Mert tegyük fel, hogy elzavarod, keresel egy új burkolót. Amit már elrontott azt nem lehet kijavítani, vagy szét kell verni és csak úgy, de az nagyon sok plusz pénz. Dönthetsz úgy, hogy bepereled, hogy a költségeid megtérüljenek. Egy végeláthatatlan bizonytalan kimenetelű pereskedés szerintem senkinek sem a vágyálma.

kavicsmozaik berakásos padlóburkolat

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy kell csinálnod egy fürdőszobát, de neked nem ez a legfontosabb helyiség a házban. Megveszed az első csempét, ami megtetszik, de semmi elképzelésed hogyan legyen felrakva, nem is nagyon érdekel, lényeg, hogy kész legyen és használható. Jön a burkoló, akit a barátod ajánlott, de nem néztél utána. A burkoló mielőtt munkához látna, elmondja, hogy vízszigetelésre lesz szükség, meg aljzatkiegyenlítésre, mert csak így lesz szép a végeredmény. Megmondja milyen anyagokat vásárolj, és ha nincs elképzelésed a dizájnról, akkor kérdezz meg egy lakberendezőt, vagy kérj segítséget a szaküzletben ahol vásárolsz, hiszen a komoly helyeken már foglalkoznak tervezéssel is, persze csak ha igény van rá.

Megfogadod a tanácsokat, és a burkoló szépen dolgozik, tetszik a végeredmény, és az ára is annyi lett amennyiben előre megállapodtatok.

Mert ilyen is van!

Mediterrán burkolat nagyon szépen lerakva

Szóval akkor remélem nyilvánvaló volt a tanmeséből, hogy a burkoló az kulcsfigura ebben a csempés fürdőszobás dologban. Mert, hiába teszi oda magát mindenki a legjobb tudása szerint, hiába a jó terv hiába a sok pénz a szép csempére, ha rossz a burkoló, az egészet képes tönkre tenni. Viszont egy nem olyan körültekintően eltervezett fürdőszoba felújításnak is tökéletes vége lehet a megfelelő szakember keze által.

Jó lenne, ha most azt tudnám mondani, hogy a megfelelő burkoló kiválasztásánál mi sem egyszerűbb, de ez nem igaz.

Sajnos nincs olyan országos adatbázis, amiben kereshetsz burkolókat, és akkor az biztos, hogy az a szakember jó is.

Vannak ugyan próbálkozások, például a MAPEI is (mint minden segédanyaggyártó), tart folyamatosan tanfolyamokat, és azt elvégzett burkolók bekerülnek az ő adatbázisukba, mint „MAPEI mesterburkolók”. Ez azért jelzi azt, hogy valamelyest elhivatott az illető a szakmáját illetőleg, eljár továbbképzésekre, de leginkább azt bizonyítja, hogy MAPEI termékeket szeret használni.  Az adatbázist megnézheted ITT

Még azt sem mondhatom, hogy kérj szakmunkás papírt, vagy mester oklevelet, hiszen az általam ismert egyik legjobb burkolónak sem ez az eredeti szakmája, hanem kőműves. De annyira igényes és ügyes, elhivatott, és nem csak a vízszintest meg a függőlegest, és a derékszöget illetőleg, hanem igen nagy tudással rendelkezik a segédanyagok alkalmazásának a terén is. Nyílván, azért mert érdekli és szereti csinálni. Tehát még a megfelelő „papír” sem garancia a tudásra.

sokféle burkolópa a furdőszobában

Szóval a legjobb tanács az, amit adhatok neked ezen a téren az, hogy kérdezz!

Igen, kérdezd meg a barátokat, ismerősöket, akik építkeztek, vagy felújítottak mostanában, de azokat is akik nem, hiszen lehet hogy az ő barátaik családtagjaik csináltak ilyesmit és ezért pont van információjuk.

Tőlem is sokszor kérdezik az üzletben, hogy tudok e ajánlani valakit. Persze szoktam ajánlani, nyilván csak olyat kivel én is szívesen dolgoztatnék, akit én nagyra tartok.

Rizikótényező ebben is van, hiszen nem mindenkinek jelenti ugyan azt a jó burkoló. Volt már olyan ügyfelem, akinél járva ő rettentően meg volt elégedve a burkoló munkájával, amíg én majdnem sírva fakadtam a látványtól. Szóval nem vagyunk egyformák, az igényeink sem azok.

Kérdezz meg akár 2-3 burkolót is. Hívd fel őket, kérj árajánlatot. Ez nem kerül semmibe! Komoly burkoló látatlanban nem mond árat, hiszen csak konkrét dologra lehet konkrét árat mondani. Tehát ha valaki telefonban négyzetméter alapján azt mondja, hogy ennyiért meg ennyiért megcsinálom az legyen gyanús.

Nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb, mint ahogy az sem biztos, hogy ami drága az jó is lesz.

Klasszikus pepita padló fekete-fehérben

Az árajánlatnál mindig kérdezd meg, hogy az ár pontosan mit tartalmaz. Az utólagos változtatás komolytalan, főleg a „több munka volt, mint gondoltam” szöveg, ezért mindenben előre kell megállapodni.

Sok esetben egy kivitelező csapat vállal egy munkát, amiben a burkolás is benne van, ennek is vannak veszélyei. Ilyenkor sokszor egyáltalán nem tudod, hogy a burkolást konkrétan ki fogja csinálni. Ez nagy burkoló csapatoknál is így van. Ilyenkor az a kérdés, hogy a fő vállalkozóban megbízol e annyira, hogy elhidd, a burkolás is rendben lesz.

Szóval tudom én, hogy nem egyszerű dolog ez. A legtöbb, amit tehetsz, hogy alaposan utánajársz, akár megnézed az előző munkákat is. Kérj referenciákat, címeket, ahol megnézhetsz kész munkáit, kérdezd meg az ottani tulajokat mennyire voltak megelégedve. Ez a legtöbb, amit tehetsz, ezt viszont tedd is meg! Hiszen ha ilyen sok időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt áldozol a számodra tökéletes fürdőszobára, burkolatra, megérdemled, hogy a lehető legjobb legyen.


3 comments for “A burkolón múlik minden?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .