Az üvegtégla


Az érvényben lévő építési szabályozások miatt, a fürdőszobákon, az esetek nagy többségében, csak egészen kicsi ablak van. Viszont lehetőséged van rá, hogy a világító felületet megnöveld. Erre ideális az üvegtégla.
Az új építésű házaknál, gyakran találkozok üvegtégla felületekkel. Lépcsőházakban, nappaliknál, és persze a fürdőszobákban is.

Üvegfal különböző üvegtéglákból

Azt viszont sajnos nem sokan tudják, hogy a külső falakba csak hőszigetelt üvegtéglát lehet beépíteni. Pontosabban lehetne, mert persze beépítik a simát is. Aztán csodálkoznak, hogy miért párásodik annyira a belső oldala, hogy folyik rajta a víz, amitől penészes lesz a fal, vagy a fuga, és süt rajta befele a hideg.
Hát azért, mert az építkezős multikban kapható néhány száz forintos üvegtéglák nem

hőszigeteltek. Pontosabban messze nem úgy hőszigetelnek , mint akár a  legrosszabb ablak.
Ha mégiscsak ilyeneket szeretnél tenni, külső falakba akkor mindenképpen legalább két sort kell rakatnod egymás mellé. Mondjuk az egyiket a külső falsíkba a másikat meg a belső falsíkba. Az így, a két sor között keletkezett légrés is javítja a

Zuhanyfülke üvegtégla fallal

hőszigetelést.
Sajnos kívülről nem látszik egy üvegtéglán, hogy megfelelően hőszigetelt-e vagy nem. De ha kézbe veszel egy hőszigeteltet meg egy simát akkor a hőszigetelt lényegesen nehezebb. Az ára is  több minta simának, innen is gyanús lehet a dolog.
A simák, amiket túlnyomó részt kapni lehet, teljesen jól használhatóak bármilyen belső falba. Nagyon szép megoldásokat láthatunk az ilyen felhasználásra is. A tervezők, és az építtetők, előszeretettel használják ezt az anyagot, ami különleges hangulatú tereket képes létrehozni.
Az üvegtéglák beépítését mindig bízd szakemberre. Általában kőművesek csinálják, de láttam mát ügyes burkolót is aki nagyon jól megoldotta a feladatot.
Fontos, hogy az üvegtégla nem öntartó, ezért, ha nagyobb felületeket akarunk belőle készíteni akkor mindig betonvas merevítésre van szükség a sorok között, függőleges, és vízszintes irányban is. Az üvegtéglák között a távolságot speciális, üvegtégla távtartókkal érik el. A ragasztásához is speciálisan erre a célra alkalmas ragasztót kell

használni. A nagy segédanyag gyártók kínálatában megtalálhatóak ezek a termékek.

Üvegtégla sokféleképpen

A ragasztó válaszható fehér színben is. Később színre festhető, vagy színes fugával kifugázhatóak a közök a téglák között.
A komoly üvegtégla gyártók kínálatában találhatóak felezett méretű téglák, vagy sarokelemek, illetve lezáró, vég-elemek is.


6 comments for “Az üvegtégla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .