Járólap: matt vagy fényes?


Ezt is gyakran kérdezitek tőlem.

Először itt is azt tudom javasolni, hogy azt válaszd, ami neked jobban tetszik. Nincsenek olyan indokok, amik egyértelműen valamelyik mellett szólnának.

fényes padló

Magasfényű járólap

A fényes lapok nagyon mutatósak, elegánsak. Annak ellenére, amit gondolnál elsőre, könnyű őket tisztán tartani.

Fényes lapból is van többféle. Vannak a mázas fényes lapok, és vannak a máz nélküli polírozott gres lapok. A polírozott lapok fényesebbek mint a mázasak, szinte tükörfényesek. Gyakran láthatjuk ezeket a lapokat bankokban, plázákban, elegáns üzletek padlóján. Legtöbbször a matt felületű társaikkal kombinálva vannak lerakva. Ezeknek a lapoknak elég magas az ára, de kiváló minőségűek.

Vigyázat, ma már nagyon sok ilyen lapot lehet kapni kínai  változatban, ezeknek a minősége messze nem olyan jó, mint az Olasz, Spanyol, vagy akár Lengyel társaiké.

Berlin

Mázas fényes járólap

A mázas lapok árfekvése általában kedvezőbb. Ezeknek a felülete általában nem teljesen sima, különböző felületi minták is díszíthetik. Ezek némileg talán kevésbé csúszóssá teszik a lapokat.

Mert, bizony a fényes lapok mindig csúsznak!

A matt lapok szerintem más hangulatúak, nem annyira elegánsak. Nagyon széles választékban kaphatóak, különböző stílusokban. Az egészen homogén, egyszínű, sima felületűektől, a famintásokon keresztül, a teljesen kőszerűekig. És még sorolhatnám.

Ezeknél a lapoknál, csak a nagyon sötét színűekkel és a nagyon durva felületűekkel kell vigyázni, ezek ugyanis tényleg nehezen tisztántarthatóak.

rozsdás lap

Rozsdás hatású matt járólap

Hogy egyszerűbb legyen a történet, léteznek félig fényezett, más néven: lapato, vagy semi levigato felületű járólapok is. Ilyet, mázas és máz nélküli lapokból is csinálnak.

Ezek a lapok izgalmas kompromisszumot jelenthetnek, ha nem tudsz dönteni: fényes, vagy matt?


2 comments for “Járólap: matt vagy fényes?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .