Kell nekem élvédő?


– Kell nekem élvédő?

A minap kérdezte tőlem az egyik ügyfelem.

Szóval beszéljünk egy kicsit az élvédőkről.

– Mi is az az élvédő?

– Az élvédőket a burkolatoknál a csempék látszó éleinek takarására használjuk. Például oszlopok ablakpárkányok és lépcsőfokok esetében. Vagy esztétikai okokból, vagy erős igénybevételnél, például a lépcsőknél a burkolat védelmében.

Élvédők készülnek műanyagból, illetve fémből. A fém az általában alumínium, különböző felületkezeléssel.

Az exkluzív burkolatgyártók egyre gyakrabban gyártanak kerámiából csempéikhez

fap for love

Csempe élvédők a Fap gyártól

színazonos élvédőket amikkel, tökéletes élek alakíthatóak ki mondjuk, ha mosdópultot építenénk, vagy különböző rakodó padkákat.

Ha műanyag élvédőt szeretnél, a szín a kiválasztásakor érdemes a fuga színéhez igazodnod.

A fuga színének kiválasztásáról később még beszélek.

Élvédők különböző méretekben vannak, a lap vastagságához kell az élvédők vastagságát megválasztanod. Élképzés szerint is léteznek íves, illetve „L” alakú élvédők. A lépcsőknél lehetőséged van csúszásmentes élvédőt választani. Léteznek még különleges, díszes élképzésű dekoratív fém élvédők, kifejezetten a lépcsőkhöz.

rózsaszín fürdő

A jól megválasztott élvédő nagyban hozzájárul a tökéletes látványhoz

Ha nem tetszik maga az élvédő, természetesen a nélkül is kialakíthatod a különböző éleket.

Ha máz nélküli gres lapokat választottál, mivel ezek teljes keresztmetszetükben egy anyagból készültek ezért az éleik is szépek, nem baj, ha látszanak. Ha a lapod mázas, akkor az éleket a burkolóval összecsiszoltathatod 45º-ba, ilyenkor az éleknél egy vékony fuga csík fog látszani. Ez is szép éleket eredményez.

Vannak gyártók, akiknél eleve lehetőség van ilyen „gérbe” csiszolt, lapok rendelésére. Ezek a lapok általában darabárasak, és nyilván drágábbak, mint a sima lapok.

–         Mi van akkor, ha már be van építve az élvédő, és akkor derül ki, hogy ez nekem nem tetszik?

–         Rossz hírem van! Miután az élvédőket beépítik, azaz egy részük a burkolat alatt van csemperagasztóval rögzítve, ezért nem lehet a burkolat sérülése nélkül kivenni, vagy kicserélni.

Magyarul le kell verni legalább azt a sor lapot, ami alá be van téve az élvédő.

Tehát, gondold át még a burkolás előtt. Nézd hozzá a csempédhez a választott élvédőt, a szaküzletekben általában segítenek neked ebben.


2 comments for “Kell nekem élvédő?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .