Tehetek nagyméretű csempét a kis fürdőszobámba?


Tehetek nagyméretű lapot a kis fürdőszobámba?

A rövid válaszom: IGEN!

Sőt, a nagy lapok mindig sokkal szebbek, mint a kicsik!

Jaj, jaj, már látom, hogy rázod a fejed, hogy milyen zöldségeket beszél itt ez a csaj? Hiszen azt mindenki tudja, hogy a nagy lapok csak nagy fürdőszobákban, nagy terekben mutatnak jól.

Ez nem igaz!

Ez a fürdőszoba csak 2 m széles, és 30x90-es lapokkal van burkolva!

Hát régen mindenki úgy tudta, hogy a föld lapos, és leesünk a mélybe, ha kimegyünk a szélére.  Aki pedig az ellenkezőjét állította, azt máglyán akarták elégetni.

Pedig neki volt igaza!

Miért van az, hogy még mindig azt gondoljuk, hogy az átlagos,4-5 m2-es fürdőszobákban csak a kisméretű maximum 20×30-as lapokat érdemes felrakni?

Ennek megint csak több oka van.

Az egyik, hogy a nagy lapok, még viszonylag újak, az igazi térhódításuk olyan 4-5 évvel ezelőtt kezdődött azóta viszont töretlenül  készülnek az egyre nagyobb falicsempék, és padlólapok. Az újdonsághoz pedig időbe telik mire hozzászokunk, ráadásul, ha valaki 15 évvel ezelőtt építkezett az akkori 15×20-as csempék után nagyon idegenkedve nézi a ma már teljesen normálisnak tekinthető 30×60-as lapokat. Mint minden újdonságtól ettől is félünk egy kicsit.

Fürdőszoba mérete: 3x 2,6 csempe mérete: 25x75 !

A másik ok a burkolók ellenállása. Hiszen nagyon sok esetben mondják az ügyfeleknek, hogy ne vegyenek nagy lapot, (sokuknak már a 45×45 is nagynak számít) mondva az nem illik oda.

Itt vagyunk a következő vesszőparipámnál, mi is a burkoló dolga?

Az, hogy a lehető legjobban lerakja azt a csempét, amit Én, vagyis Te, megveszel, oda ahova Te mondod, és úgy ahogy Te mondod, és pont.

Értem ezt úgy, hogy a burkoló az nem lakberendező, nem burkolattervező, még az se biztos, hogy jó ízlése van. Nehogy ő döntse már el, hogy milyen és mekkora csempét vegyél! A burkoló szakmunkás papírnak nem feltététele semmilyen esztétikai érzék. Ja hogy ő már sokat látott, az biztos, de a tiédet te fogod nézni 15 évig, nem burkoló.

Szerencsére sok jó burkolót ismerek. Az viszont kétségtelen, hogy burkoló és a megbízója között van némi érdekellentét.

Miért?

Mert a burkolónak az az érdeke, hogy a munkát a lehető legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezze. A nagy lapokkal bánni mindig nehezebb, viszont nem mindig lehet több pénzt kérni érte. Persze, hogy azt szeretné, olyan lapot vegyél, amit neki könnyű rakni. Nem az esztétikai szempontok lesznek nála az elsők, abban biztos lehetsz.

Így mutat az 57x57 es lap 2 négyzetméteren.

A másik dolog, hogy a nagy lapokhoz nagy csempevágó, vagy úgy nevezett vizesvágó kell. Ezek akár több százezer forintos gépek is lehetnek, nem minden burkolónak van ilyen. Szerinted azt fogja mondani a burkoló, hogy:

–          Csókolom, ne tessék már olyan nagy lapot venni, mert nincs, amivel elvágjam!

Vagy azt hogy:

–           Ne tessék olyan nagy lapot venni, mert úgy sem mutat itt jól, csak nagy terekben érvényesül, tessék nekem elhinni én már sokat láttam!

Szabad a gazda!?

A harmadik dolog, ezt már említettem néhány írásomban, a katalógusok!

Bizony, bizony, a csili-vili csodálatos csempés katalógusok, ahol előszeretettel fotóznak nappali méretű fürdőszobákba felburkolt gyönyörű nagy lapokat. Csoda, hogy az ember lánya, ha ilyet lát csak legyint, hogy én úgyse vehetek ilyet, hiszen az én fürdőszobám ehhez képest egy kutyaól, biztos nem mutatna benne ez a csempe sehogy se!

Ez egy marhaság!

A nagy lapok, főleg az élvágottak, amiket lehet 2 mm fugával rakni, szinte egybefüggő felületet alkotnak. Sokszor nem is lehet látni mekkorák a lapok, csak azt, hogy faltól falig gyönyörű csempe van. Így inkább növelik a térérzetet mint csökkentenék.

Persze a kicsi csempékkel sincsen bajom, ne értsetek félre! Ha nem tetszenek a nagy lapok, nyugodtan vegyél kicsiket. Személy szerint nekem is nagyon tetszenek a 10×20-as vagy 20×20-as, de még a 10×10-es csempék is. A mozaikokat meg egyenesen imádom. Nekem azzal van bajom, ha valakinek tetszenek a nagy lapok, de nem meri megvenni őket, mert szegény mindenkitől azt hallja, hogy ne vedd meg, mert az nem neked nem, jó, csúnya lesz, nem illik a kis fürdőszobába. Ha tetszik a nagy lap, ne félj, és ne hallgass mindenkire! Hallgass rám, és vedd meg bátran! Gyönyörű lesz, ne félj!

Honnan tudom?

90cm széles wc, 30x90-es lapokkal burkolva!

Nagyon sokat láttam már, és volt szerencsém sokat tervezni is nagy lapokat kis fürdőszobába. Te is sokat láthatsz, ha nézegeted a külföldi oldalak fürdőszobás képeit.

Meg persze van már néhány gyártó, amelyik felismerte a nagy csempe fóbia okait, és igyekeznek normálméretű fürdőszobákba fotózni a nagyméretű csempéiket. Az egyik ilyen gyártó a FAP, Olasz csempegyár (http://www.fapceramiche.com/listacollezioni.jsp ).  Az ő honlapjukon megtalálhatod a fotózott fürdőszobák alaprajzát és a burkolatkiosztást is. Így biztosan tudhatod, hogy fürdőszoba a képen nem is nagyobb, mint a tied, mégis nagyszerűen mutat benne a nagy lap.

Remélem, sikerült meggyőzzelek, hogy válassz olyan csempét, ami igazán tetszik, ne pedig olyat, amit mások mondanak!

Ha tetszett, oszd meg, hogy más se féljen nagy csempéktől!

Képek saját, és INNEN


6 comments for “Tehetek nagyméretű csempét a kis fürdőszobámba?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .