Mi az az osztályos csempe?


Mi az az osztályos csempe?

Jár a csempe iskolába? Nem, nem jár? Akkor hogy lehet osztályos?

Na, komolyra fordítva a szót, osztályosnak a nem első osztályú csempéket nevezzük.

Ezek az úgynevezett osztályos, vagy másodosztályú, vagy MS minőségű csempék.

Mitől másodosztályú egy csempe?

A másodosztály mindig esztétikai, és, vagy méretbeli eltéréseket jelent. Tehet csak az egyik, csak a másik, de lehet mindkettő is.  Esztétika lehet például színhiba, sötétebb, világosabb foltok, vagy apró fekete pöttyök, ilyesmik. Méretbeli eltérés lehet a szabványban megengedett eltéréseknél nagyobb eltérés a lapok között, vagy a lapon belül az oldalak között. Az osztályos lap nem lehet törött, és alapvető tulajdonságai nem különbözhetnek, például nem lehet kevésbé fagyálló, vagy kevésbé kopásálló, mint az első osztályú.

A másod osztályú lapokat a gyárak saját minőségellenőrző rendszere válogatja ki. Ez általában számítógépes, és emberi ellenőrzést is jelent. A legkorszerűbb gyárakban is ül egy ellenőr-nő a szalag végén, aki ellenőrzi a számítógépek munkáját. Igen, ezt a munkát mindig nők végzik, egyszerre csak 1 órát dolgozhatnak, utána pihenniük kell, mert ez nagyon fárasztó a szemnek.

Minőségellenőr-nő a szallag végén

A hölgy a szalag végén a sárga filccel.

A másodosztályú lapokat általában egy sárga csíkkal jelölik meg a felületükön. Ha ilyen csempével találkozol, biztos lehetsz benne, hogy nem első osztályú termékkel van dolgod. A dobozokon is mennie kell a minőségi besorolást meghatározó jelzésnek. Vagy MS jelzés, vagy „2st  choice” jelölés.

Érdemes MS minőségű vagy másodosztályú lapot vennem?

Ezt mindig alaposan mérlegelned kell. Ezeknek a lapoknak az ára az első osztályúnak olyan 50-70 százaléka.  Mivel tisztában vagy vele, hogy nem első osztályú lapot vásárolsz, ezért később nincs reklamációs lehetőséged. Ha ilyen lapokat vásárolsz, 15-20 százalékkal többet kell venned, hogy ha vannak benne nagyon rosszak, csúnyák, akkor azt egyszerűen kidobhasd. Mivel az osztályos lapokat nem gyártják, hanem az első osztály gyártása során keletkezik, ezért nem rendelhető, nem számítható ki előre, hogy lesz vagy nem.

A neves olasz, spanyol gyárak saját minőségi előírásaik gyakran szigorúbbak, mint az európai szabvány, ezért az osztályos lapjaik a magyar mércével mérve igen jó minőségűek. Saját tapasztalatom alapján az ilyen felső kategóriás lapoknak az osztályos minőségét is bátran megveheted, ha megfogadod a vásárolt mennyiségre vonatkozó tanácsaimat, tehát többet veszel a szükséges mennyiségnél, olyan 15-20 százalékkal. Különösen jók a tapasztalataim a rusztikus, vagy famintás járólapokkal, hiszen ezek egyébként is sokszínűek, az esetleges színhibák nem észrevehetőek, a kötésben való lerakás pedig lehetővé teszi az esetleges méretbeli eltérések korrigálását.

csempedobozok

Első osztályú jelölés egy spanyol és egy Zalakerámiás csempedobozon

Tehát bevállalható a másodosztályú vagy MS minőségű lapok vásárlása amennyiben tisztában vagy vele, hogy amit veszel nem első osztályú. Sajnos magam is találkozok sok olyan reklámújsággal, ahol nagy betűkkel akciósan hirdetik a hihetetlenül olcsó csempéket, és csak apró betűvel van alá írva, hogy MS minőség, ami sokak számára nem jelent semmit. Ezt tisztességtelen, egyszerűen átverés. Hiszen más az, ha te döntesz úgy, hogy megveszel valamit, aminek tisztában vagy a minőségével, és más az, amikor megtévesztenek, azt hiszed azért olcsó valami, mert nagyon leakciózták, nem azért mert minőségi hibás.

Ne hagyd magad átverni! Tájékozódj, kérdezz, légy tudatos vásárló a csempeboltban is!

Ha tetszett a cikk, és hasznosnak ítéled, oszd meg másokkal is!

 

 


1 comment for “Mi az az osztályos csempe?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .