Teraszt akarsz burkolni? Felejtsd el!


Persze nem örökre, de ebben az évben már nem érdemes kísérletezni a kinti burkolással. Legyen az lábazat, kerítés, vagy persze terasz.

Miért, hiszen még tök jó idő van?

Nappal igen, de ez a burkoláshoz nem elég! Tudom, hogy jobban szeretitek a cuki kis fürdőszoba-dekorálós, meg díszítgetős bejegyzéseket, de akkor is elmondom, ez nem elég. Lehet bármilyen álomburkolatod, ha rosszul van lerakva, fel fog jönni és kész.

Most csúnya szavakat fogok mondani, készülj!

Szóval arról már volt szó, hogy ha tetszik, ha nem, kültérbe kell a legkomolyabb, legjobb minőségű, ne adj isten a legdrágább ragasztó. Ha nem emlékszel, elmondom szívesen még egyszer. Inkább kétszer, mint egyszer se!

Szóval, a teraszon van a legnagyobb hőingadozásnak kitéve a burkolat. Télen, mondjuk, van jó kis mínusz 10 fok éjszaka, de nappal süt a nap, és felmelegszik akár 5-10 fokra is a csempe. Ez cirka 15-20 fok hőingadozás 24 órán belül. Vagy nyáron, egy sötét csempe, ha rásüt a nap, fel tud hevülni, akár 60-70 fokosra, és akkor kap egy jégesőt……Ugye világos!

Ezt a hőingadozást csak nagyon jó minőségű úgynevezett flexibilis ragasztó képes tolerálni (alakváltozásra képes ragasztó S1 jelöléssel).

Ezeknek a ragasztóknak van egy kötésidejük (mondtam, hogy csúnya szavak jönnek) . Ez az az idő, ami alatt eléri a teljes szilárdságát. Ez általában 24 és 48 óra között van, ragasztónként változik. Pontos információt az adott termék adatlapján találsz a gyártók honlapján.

Burkolni, nem lehet + 5 fok alatt. De hiába van nappal több, mint 5 fok, ha éjszaka fagy, akkor a ragasztó megfagy mielőtt még elérhette volna a teljes szilárdságát, tehát mielőtt rendesen megköthetett volna.

Na ezért nem lehet már teraszt burkolni az idén. Illetve nem érdemes kísérletezni vele.

Ha mégis bevállalod, habár megint mondom, ne tedd, akkor valószínűleg nem azonnal jelentkeznek a problémák. Ilyen alattomosak ezek a burkolástechnológiai hibák, sokszor csak 2-3 év múlva dönt úgy a csempe, hogy most már nem szeretne a teraszhoz tapadni.

Ha a teraszon feljön a járólap, akkor az soha nem a csempe hibája, hanem a burkolóé.

Ne aggódj, jön a tavasz is. Kicsit még soká, de jön, és akkor leburkolhatod a teraszodat.

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal is!

 

 

2 comments for “Teraszt akarsz burkolni? Felejtsd el!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .