Cementlap, vagy cementlap hatású járólap?


A cementlapok, régi letűnt korok hangulatát idézik. A retró után ehhez az időszakhoz nyúlnak vissza a dizájnerek amikor a jelen és a közeljövő burkolatát tervezik.

Mi is az a cementlap?

A cementlap a hogy a neve is mutatja,egyfajta cement felhasználásával készült, tulajdonképpen betonlap. Először egy mintasablon segítségével a színes masszát öntenek a lapméretű sablonba. Ezt a mintát fixálják, miután a mintasablont eltávolították. Utána a teljes sablont feltöltik félszáraz betonnal, majd összepréselik. A sablonból kivéve a lapokat később több alkalommal vízfürdőbe teszik. A beton kötéséhet ugyanis vízre van szükség. Az elkészülés után legkorábban 21 nap múlva lehet a lapokat leburkolni.

A cementlapokat régen is hidraulikus technikával, kézimunkával készítették. Ma is így készülnek elsősorban. A sok kézimunka, és a viszonylag hosszú gyártási folyamat miatt ezek a valódi cementlapok a magas árkategóriát képviselik.

Eredeti cementlapokat importálnak külföldről is. Sok videót találni a neten, ahol eléggé siralmas munkakörülmények között készítik ezeket a lapokat.

Hazánkban is vannak manufaktúrák amik hagyományos technológiával cementlapokat gyártanak. Például EZ.

A hagyományos cementlapok általában közel 2 cm vastagok. Ha ilyet szeretnél, erre jó előre gondolni kell mert nem fér el ott, ahol az aljzatot a hagyományos 8-9 mm vastag járólapokhoz alakították ki. Felújítások alkalmával is okozhat ez gondot.

A hagyományos cementlap, pont úgy mint a beton, porózus. Magába szívja a szennyeződéseket, ezért a felületét impregnálni kell, hogy jól használható, könnyen tisztántartható legyen, a kor elvárásainak megfeleljen.

A csempegyártásban készült cementlap utánzatú lapok, néhol teljesen utánozzák, néhol inkább csak inspirációnak használják a régi cementlapokat. Az ilyen lapoknak csak a dizájnja hajaz a cementlapokra, minden más tulajdonságuk teljesen megegyezik a korszerű mázas kerámiákéval. Nem igényelnek semmilyen felületkezelés, a minták pedig szépen kidolgozottak, és igényes minőségűek.

A kereskedelmi kínálatban elképesztő mintagazdagságot találhatsz. Rengeteg minta, sokszor fokozva a sokszínűséget, dobozon belül véletlenszerűen csomagolva. Gyakoriak az olyan lapok amik aztán lerakáskor összefüggő nagyobb mintákat hoznak létre. A mi cementlap hatású járólap kínálatunkat megtaláljátok itt.

Hogyan használjuk a cementlap hatású burkolólatokat?

Mint fürdőszobatervező lakberendező, azt javasolom, hogy a nagyon mintás cementlapokat használjátok elsősorban a padlón, valami egyszerű egyszínű falicsempével. A cementlap padló, metró csempe fal -kombinációval nem lehet mellélőni.

 

Használhatod a cementlap hatású lapokat a falon is. A fürdőszoba egyik látványosabb falát is burkolhatod vele. Vigyázat, nem érdemes túlzásba vinni,használd csak egy falon, vagy falszakaszon. A kevesebb, néha több.

A cementlapok nagyon jól használhatóak még konyhába, konyhabútorok közzé a falra. A fehér klasszikus bútorokhoz pont olyan jól illenek mint az egyszerű vonalvezetésű minimál konyhákhoz.

Elakadtál a tervezéssel? Túl sok a lehetőség, nem tudod mit válassz? Neked való a fürdőszoba tervezés szolgáltatásom. Nézd meg itt!
Kérdésed, észrevételed van? Írhatsz üzenetet a hozzászólásoknál, vagy küldhetsz emailt : info@lakinta.hu

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is.

Az aktuális cementlap hatású járólap kínálatunkat megtalálod a webáruházban itt.

Képek forrása a képekre kattintva.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .