Akril,vagy micsoda?


A mai téma :a kádak anyaga.

Manapság a legtöbb eladott kád akrilból készül. Az akril egyfajta kemény műanyag. Ellenálló, és nagyon szép fénye van. Az akril lapokat felmelegítik, és egy vákuumos eljárással a kívánt formára ráhúzzák. A hátoldala egy üvegszálas megerősítést, a kádak alja pedig még egy farostlemez merevítést is kap. Ezt megint üvegszállal vonják be. A fa erősítésnek többféle szerepe is van.

A Ravak szív alakú klasszikusa

Egyrészt mint mondtam, erősíti, merevíti a kádat, és ehhez csavarozható a szintező lábszerkezet is.

A lábak minden esetben szükségesek, hiszen így lehet beállítani megfelelő szintbe a kádakat.

Az akril réteg vastagsága eltérő a különböző kádaknál. Azt kell mondjam, hogy az áraknál itt is látszik a minőség. A multikban kapható nagyon olcsó kádak, valószínűleg nem túl vastag akrilréteget tartalmaznak. Itt sincsenek csodák. Mindenkit óva intek az ilyen kádak megvásárlásától. Hiába tűnik, most nagyon olcsónak, ha néhány év alatt tönkre megy, és a cseréjéhez szét kell verni a fürdőszobát, úgy már elég sokba lehet neked az „olcsó” kád!

Sajnos ránézésre elég nehéz egy kádról megmondani a minőségét, hiszen a szalonokban kiállított kádaknak még a hátulját sem tudod megnézni. Pedig ha legalább a perem alját sikerül szemügyre venni, onnan kiderülhet ez-az. Ott látszik az akril vastagsága is, habár sajnos attól még nem biztos, hogy a kád teljes keresztmetszetében azonos vastagsággal találkozunk. Szóval, ha van rá mód és lehetőség, vedd szemügyre a kád hátsó fertályát is.

Persze, ha megbízható gyár, megbízható termékét választod akkor nem érhetnek meglepetések.

Vannak még a hagyományos lemezkádak.

Ezek ugye vaslemezből készülnek, a felületüket zománc réteggel vonják be.

Ma már vannak gyártók,/ például a Kaldewei /akik igen vastag lemezt használnak, és a

Kaldewei lemezkád különlegesség

zománc is igen speciális, gyönyörű üvegfényű. Ma már különleges formájú kádak is készülnek lemezből, sőt hidromasszázs kádak is. Az ilyen kádak, sajnos sokkal magasabb árban vannak, mint az akril társaik. A hagyományos formájú kádaknál, viszont kedvezőbb árúak a lemez kádak.

A lemezkád, talán masszívabb, mint az akril. Az akril sokkal melegebb, ha vizet engedsz bele, sokkal hamarabb felmelegszik, mint a lemez. A lemeznek elég sérülékeny a zománc felülete, hamar lepattanhat, mondjuk, ha beleejted a zuhanyrózsát. Az akrilnak a felületén keletkezett esetleges apró sérülések, viszonylag könnyen javíthatóak. A zománc nem igazán javítható.

Ma is gyártanak még öntöttvas kádakat, ezeknek is igen magas az ára, ezért manapság , már nagyon ritkán találkozhatsz vele.

Léteznek még kádak üvegből, öntött műmárványból, kőből is. Ezek már az anyagválasztás miatt is különlegesnek számítanak, igen magas az áruk.

Samarkanda Kőkád


2 comments for “Akril,vagy micsoda?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .