Zuhanykabin-vegyek, vagy építsek?


Épített kontra vásárolt zuhanykabin témában is elég sok kérdést kapok tőletek. Nézzük, mi a helyzet ebben az ügyben.

A boltban vásárolható zuhanykabinoknak igen széles a választéka. Mindenki megtalálhatja azt ami megfelelő neki az adott helyre. Ennek ellenére az a tapasztalatom, hogy ha valaki már egyszer vett egy zuhanykabint, akkor legközelebb inkább hajlik az épített zuhanykabin felé.

Ennek az az egyik oka, hogy amikor „divatba jöttek a zuhanykabinok, a kétezres években, a multikban rengeteg távolkeleti, gyenge minőségű kabint lehetett venni, viszonylag olcsón. Azért viszonylag, mert ezek hamar tönkrementek, az üvegük elvízkövesedett, az akriltálca, ami a legtöbb esetben nem is volt akrilból, csak akrilozott, vagy poliészter, hamar eltört vagy elszíneződött, besárgult. A görgők tönkrementek, és nem lehetett hozzájuk újakat beszerezni. A garanciát nem, vagy csak nehezen lehetett érvényesíteni, hiszen a gyártó sokszor ismeretlen volt, az importőr meg nem tudott szervizhátteret biztosítani.

A legfontosabb tanácsom, ha zuhanykabint vásárolsz, csak márkás terméket szabad venni. Megbízható, neves gyártó termékét, amihez az alkatrész utánpótlás évek múlva is biztosított lesz.

Az építés jó megoldás, ha speciális helyre akarsz kabint tenni, például tetőtérbe, vagy nem derékszögű falakhoz. Akkor is jó, ha nagy, vagy különleges formájú kabint szeretnél.

epitett zuh1
epitett zuh2

epitett zuh3

Ha mindenképpen szeretnéd zárhatóvá tenni a zuhanykabint, akkor érdemes a falakat úgy kialakítani, hogy ajtót lehessen rátenni. Érdemes előre tájékozódnod, hogy mekkora és milyen ajtót szeretnél, mert a zuhanyajtók állítási lehetősége korlátozott. Ha egyedi méretű ajtóra van szükséged, az is megoldható, csak készülj fel, hogy az egyedi dogok bizony sokkal drágábbak a széria méreteknél.

Egyre jobban elterjed az a nézet, hogy nem kell teljesen zártnak lennie a kabinnak. Ezek az úgynevezett járható, vagy „walk-in” kabinok. Ilyeneknél üveglapot, üveglapokat használnak a víz útjának tereléséhez. Az üveglapok helyett lehet építeni burkolt falakat, vagy üvegtégla falakat is.

DSC_0014

Zuhanytálcát is lehet építeni. Szempont lehet, ha küszöb nélküli kabinokra van szükség, azt építeni kell. Ami nagyon fontos az épített zuhanytálcáknál, hogy a szifont a padlóba kell elhelyezni. erre felújításoknál nem mindig van lehetőség. A panelfürdőszobáknál sem megoldható, így ha panelfürdőszobába szeretnél zuhanykabint csak magastálcásban gondolkodhatsz. Illetve építeni is lehet, de csak magasan, úgy hogy a szifon elférjen, ez kb 8-10 centimétert jelent.

selma1.2

Az épített zuhanytálcáknál használhatóak a hosszú zuhanyfolyókák. Ezek nagyon szépek, és könnyebb a megfelelő lejtést kialakítani az ilyen folyókákhoz. Amire nagyon kell figyelni, ha folyókát szeretnél, hogy elég nagy legyen a vízáteresztő képessége. A forgalomban többféle kapható, az alacsony vízáteresztő képességűek sokkal olcsóbbak, így ezt sokan megveszik, anélkül, hogy tudnák miért kerül csak ennyibe. Aztán persze nem nyeli el a vizet ami zuhanyzáskor lefolyik, és úszik a fürdőszoba, rosszabb esetben a szomszédé is.

Ha kérdésed van, felteheted a hozzászólásoknál, vagy írhatsz nekem emailt az info@lakinta.hu email címre.

 

 

 


7 comments for “Zuhanykabin-vegyek, vagy építsek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .