Már a Zalakerámia is csempét nyomtat!


Hallottál már az Ink –jet technológiáról? Ez nem más, mint a csempegyártás digitális technológiával pontosabban a csempék mintázásának legkorszerűbb módja.

A csempék felületét hagyományosan szitanyomással mintázták. Nagy szitahengerek jutatták a festéket a csempék felületére, így lett például márványmintás, csíkos virágos, stb.

Ennek a technológiának az a hátránya, hogy csak sima felületre tudnak vele mintákat felvinni.

A csempéknél viszont felmerült az igény a különböző textúrájú felületek kialakítására. Hiszen így lehet élethű fa, vagy kőmintás lapokat gyártani. Ezeket a részletgazdag felületeket nem lehet a hagyományos szitás módszerrel színezni.  Ehhez kifejlesztettek egy új módszert, ami nem is olyan új hiszen ez a módszer a nyomtatás, mégpedig olyan mint a papírnyomtatóknál a tintasugaras nyomtatás. Festék helyett mázat használnak, papír helyett meg csempét 🙂

A lehetőségek száma így gyakorlatilag korlátlan, hiszen a számítógépbe bevisznek egy nagyfelbontású képet mondjuk egy deszkáról, rányomtatják a csempékre, és kész is az élethű famintás járólap. Vagy kőmintás, vagy bármi. Mondjuk egy fotó egy szép rózsáról, vagy egy grafika is rákerülhet bármilyen csempére ezentúl.

Tavaly már több Digitális technológiával készült járólapot, meg falicsempét kezdett el gyártani a Zalakerámia (Caravaggio, Aspen, Jura, Eramosa, Legno, Petrol….). Az idei évtől pedig már a fagyálló, mázas gres lapok közül is készül néhány fajta ezzel a modern eljárással.

Még hivatalos kép nincs róluk, de nekem már megmutatták és lefotóztam őket. Nem a legjobb képek, pedig a lapok tényleg jók lettek.

SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA

 

 

30×60-as famintás, ugyan az a méretű kőmintás lapok. Úgy értesültem, hogy az áruk is nagyon barátságos, 3990, illetve 3500 Ft körüli lesz.

Még egy fontos tudnivaló a digitális lapokról.

A gyártástechnológia miatt ezeknek a lapoknak a színárnyalata dobozon belül is eltérhet egymástól. Ez nem hiba. A katalógusban jelölni fogják, hogy adott lapnál mekkora színeltérésekre kell számítani.

Remélem tetszett a cikk, ha igen, oszd meg másokkal is!

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .