A burkolt felületek tisztítása, karbantartása 5 pontban.


Csempék és járólapok karbantartása – A tartósság kulcsa

A csempék és járólapok az otthonaink egyik legnépszerűbb burkolata. A burkolatok nem csak házunk, lakásunk esztétikailag meghatározó elemei, hanem a higiéniát és a kényelmet is szolgálják. Annak érdekében, hogy a burkolatok hosszú élettartamúak legyenek, fontos gondoskodnunk rendszeres karbantartásukról. Ebben a cikkben megosztunk néhány tippet a csempék és járólapok megfelelő tisztításához, karbantartásához.

1.,Rendszeres tisztítás: A legfontosabb lépés a csempék és járólapok karbantartásában a rendszeres tisztítás. Használjunk enyhe tisztítószert és puha kefét vagy szivacsot, mikroszálas tisztítókendőket a felületek tisztításához. Ki kell tapasztalnunk, hogy adott felületen mely anyagok használata biztosítja legjobb eredményt. Ügyeljünk rá, hogy háztartási vegyszereket használjunk, ezeknek a legtöbb égetett kerámia ellenáll. Ha mégis szükségesnek látjuk ipari vegyszerek használatát ezeket érdemes nagyon kis felületen, nem látszó helyen tesztelni, hogy nem e károsítják a burkolatot. Ne feledkezzünk meg a saját egészségünk védelméről, minden esetben használjunk gumikesztyűt, és ha ajánlott, akkor maszkot is. A rendszeres tisztítás megelőzi makacs szennyeződések kialakulását.

2.,Elkerülendő anyagok: Kerüljük a mechanikai súrolószereket és a kopásálló kefe használatát, mert ezek megsérthetik a csempe vagy járólap felületét, összekarcolhatják azt. Továbbá, kerüljük az ipari savakat és lúgokat tartalmazó tisztítószereket, mivel ezek is károsíthatják a felületet, lásd az első pont.

3.,Fugák tisztítása: A fugák a csempék és járólapok közötti réseket töltik ki. Idővel a fugák elkoszolódnak, ezért fontos megfelelő fugaszín választása, és a fugák alapos takarítása évente legalább egyszer. Ma már vannak hatásos fuga tisztító szerek, habár használatuk még így is macerás és időigényes.

4.,Sérülések javítása: Ha a csempék vagy járólapok sérülnek (pl. repedés vagy törés), azonnal javítsuk ki őket. A sérült lapok cseréje megelőzheti a további károkat és burkolat megtartja az esztétikai értéket. Szerencsére a csempéknél akár 1 db lap cseréjére is van lehetőség. A csere viszont nagy óvatosságot, körültekintést és szakértelmet igényel.

5.,Ügyeljünk a védelemre: A bútorok lába alá helyezzünk lábvédőket vagy lábtartókat, hogy megelőzzük a karcolásokat és sérüléseket. Szőnyegek vagy szőnyegalátétek használata is ajánlott, különösen a nagy forgalmú területeken. Csempék kopásának megelőzésére a kertkapcsolatos helyiségeknél különösen fontos a lábtörlő használata, illetve a szőnyegezés.

A csempék és járólapok megfelelő karbantartása hozzájárul ahhoz, hogy hosszú élettartamúak maradjanak, és mindig ragyogóan nézzenek ki. A gondos tisztítás és karbantartás hozzájárul, hogy a burkolat sokáig megőrizze esztétikai és műszaki tulajdonságait.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .