Mi a franc az a PEI, avagy a kopásállóságról érthetően


Mit is jelent a kopásállóság?

 Azt, hogy a csempék felületén lévő mázréteg mennyire áll ellen a mechanikai súrlódásnak. Magyarul a cipő talpára került apró homok és kavicsszemcsék milyen könnyen, vagy nehezen koptatják le a csempék felületén lévő mázréteget.

Biztosan mindenki látott már régi, kopott, karcos felületű csempéket. Nem szeretnénk, ha a mi padlónk is úgy nézne ki néhány év múlva. Ezért fontos, hogy megfelelő kopásállóságú lapot válasszunk.

Meg kell nézni, milyen helyiségbe szeretnénk a lapot, és ott milyen igénybevételnek lesz kitéve, járunk-e ott cipővel, hányan és milyen gyakran használják azt a helyiséget.

Régebben a leggyakrabban a kopásállóság meghatározásához a PEI skálát használták a burkolatgyártók, ez már amegváltozott. Jeneleg azt tapasztaljuk, hogy egyre ritkábban használják a gyártók a PEI skálát.

A burkolók hajlamosak kicsit túlbiztosítani magukat, és gyakran mondják, hogy csak 4-es vagy 5-ös kopásállóságú lapot szabad megvenni. Ez nem igaz!  Mindig olyat kell venni, ami az adott helyiségbe az adott igénybevételnek megfelelő. A kopásállóság meghatározására legtöbbször az úgynevezett PEI skálát használják a gyártók. A PEI skála használata egyébként nem kötelező az Európai Unió szabványrendszere szerint, ezért nem is mindenki használja ezt

Mi az a PEI ?

A PEI skála kopásállóság szempontjából 1-5-ig osztályozza a lapokat, ahol az 1. a leggyengébb, az 5. a legerősebb érték. Régebben csak római számmal jelölték, ma már mind a két számozás elterjedt. A kopásállóság nem azonos a törésállósággal. Ha egy járólapnak nagy a kopásállósága, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a törésállósága is nagy, vagy nem tud megkarcolódni erős mechanikai hatás következtében. Például, ha egy szög áll ki egy bútor aljából, és odébb toljuk a csempén, akkor is megkarcolhatja, ha a lapnak egyébként jó a kopásállósága.

PEI kopásállósági skála
PEI I, PEI II: Alacsony igénybevételű helyiségekben, csak fürdőszobákban, hálószobákban.
PEI III: Közepes igénybevételnek kitett helyiségekbe, magánlakásokban bárhova, (nappali, étkező….) kivéve előszoba, konyha.
PEI IV: Erős igénybevételnek kitett helyiségekbe. Magánlakásokban megkötés nélkül bárhova, előszobába, konyhába is. Kis forgalmú üzletekbe, irodákba, közületekbe.
PEI V: Nagyon nagy igénybevételnek kitett helyiségekbe. Nagy forgalmú üzletek, irodák, iskolák, kórházak, bankok, közületek.

A kerámia burkolatok műszaki paramétereit az Európai Unióban egységes szabványcsomag
szabályozza UNE-EN 10545. A vonatkozó Magyar Szabványok az Európai Unión belüli harmonizációeredményeképpen teljesen megegyeznek az uniós szabványokkal, sorszámozásuk is ugyanazt a rendszert követi. MSZ EN ISO 10545: 1999 (röviden MSZ EN 10545).

Minden égetett kerámia járólap összes műszaki tulajdonságát a gyártó részletesen dokumentálja és hozzáférhetővé teszi. Ezek a hétköznapi felhasználó számára nem, vagy csak nagyon nehezen érthetőek (sokszor a szakembereknek is). Ezt a legtöbbször a gyártók is tudják, ezért a kopásállóságnál is több megoldást választanak annak érdekében, hogy segítsék a vásárlókat a jó döntésben.

Ha nem PEI akkor mi?

Vannak gyárak, például a Ragno és a Marazzi, akik saját skálát alkalmaznak a kopásállóság jelölésére. A legtöbb gyártó viszont egyszerűen csak leírja, vagy piktogrammokkal jelőli hogy lakossági felhasználásra, vagy például kültérbe, vagy akár közösségi területekre is ajánlja az adott burkolatot.

Érdekesség:
A máz nélküli, úgynevezett „gres” lapoknak nincs kopásállósága, mert nincs rajtuk mázréteg, ami le tudna róluk kopni. Ezek a lapok anyagában színezettek, így ha a felületük kopik is valamelyest, ez nem látszik, mert alatta is ugyanaz az anyag van. Ezt a kereskedők többsége tudja, de a kopásállósághoz mégis a legmagasabb értéket jelölik meg ezeknél a lapoknál, mert a vásárlók teljesen kétségbe esnek, ha azt hallják egy járólapról, hogy nincs kopásállósága.
Ezeket a lapokat egyébként a legnagyobb igénybevételű helyekre is ajánlják, ipari létesítményekbe, repülőterekre, plázákba is lerakhatóak, tehát a vásárló nincs becsapva, csak egy kicsit félrevezetve.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ha kérdésed van, tedd fel a hozzászólásoknál.

Burkolattervért kattints ide!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .