Mire kell figyelni fürdőszoba felújításkor épületgépészeti szempontból?


Az épületgépész válaszol!

Munkáim során, ami ugye alapvetően lakberendezés és burkolattervezés, gyakran kivitelezéssel együtt, sűrűn kapok olyan kérdéseket, ami nem egészen a szakmámhoz kapcsolódik közvetlenül. A hosszú évek gyakorlata alapján igyekszem ezekre is a legjobb tudásom szerint válaszolni, de gyakran fordulok én is olyan szakemberekhez, akik az adott témában szakértők. Így született az ötlet, hogy a gyakran előforduló kérdéseket összeszedem, és egy épületgépész segítségét kérem a pontos válaszok megadásához. Mire is figyeljünk a fürdőszoba felújításkor ha az épületgépészetről van szó.

A válaszokat Pál László Péter épületgépész mérnök, épületgépész műszaki ellenőrtől kaptuk.

Egy fürdőszoba felújításakor mire kell figyelni a melegvízellátás kialakításakor?

Célszerű a régi elavult gáz- vagy elektromos üzemű használati melegvíz termelő berendezést lecserélni korszerűbb, energiatakarékosabb berendezésre.  Amennyiben lehetőség adott, akkor drain-bac rendszerű napkollektoros használati melegvíz előállításban is érdemes elgondolkozni.  

-Mi a helyzet a régi átfolyós vízmelegítőkkel?

A régebbi kéményes („B-típusú”) vagy kémény nélküli („A-típusú”) átfolyós vagy tárolós földgáz üzemű berendezések már jellemzően elavultak korszerűtlenek. Célszerű lecserélni őket. Amennyiben a készülék megmarad akkor az égési levegő ellátását megváltoztatni nem szabad. (szellőző rácsokat , légbevezetőket, nyílászárókat  nem lehet cserélni,eltakarni, megváltoztatni ). A berendezéseket szakszervízzel karban kell tartani, és szén-monoxid riasztót kell elhelyezni a helyiségben.    

-Mekkora űrtartalmú tárolós vízmelegítőt (bojlert) érdemes választani?

Pontos űrtartalmon méretezés is elérhető, mely sok körülményt vesz figyelembe, de kiindulásként jellemzően a lakást, házat használó személyek számához szoktunk választani

  • 1-2 fő esetén 50-80 liter 50-60 °C –os melegvíz elegendő  
  • 3-5 fő esetén 100-200 liter 50-60 °C –os melegvíz elegendő 

-Ha szükséges a kazán csere akkor mire kell figyelni?

Alapvetően a gázkazánokat 15-20 éves korban már érdemes lecserélni, de ez fokozottan igaz akkor, ha a berendezés már nem üzembiztos, vagy a kéményseprő, gázkészülék szerelő szakember felhívta rá a figyelmünket, hogy a készülék életveszélyessé válhat.

Az új gázkészülék beszerzése előtt egyeztetni célszerű arcképes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező gázszerelő mesterrel, és épületgépész tervező mérnökkel.

 Fokozottan figyelni kell: az új gázkazán telepítési helyére, hőteljesítményére, az égéstermék elvezetés módjára, kialakítására, villanyszerelőt is be kell vonni a kivitelezésbe, aki az érintésvédelmet is megfelelően kialakítja.

-Mikor van szükség gáztervre?

Gázszolgáltató által engedélyezett gáztervre  új létesítés, átalakítás, kapacitás bővítés esetén van szükség.  Egyszerűsített gázkészülék csere, vagy  gázkészülék csere esetén is az illetékes  gázszolgátató felé kell a szerelőnek, tervezőnek vagy mindkettőnek jelezni a megfelelő dokumentációval.    

Mekkora teljesítményű radiátor kell a fürdőszobába?

Pontos hőtechnikai számítás után megfelő méretű, hőteljesítményű radiátor kiválasztása a célszerű, melyet padlófűtéssel kombinálva érdemes kialakítani. Figyelmebe kell venni hogy a szabványi előírás fürdőszobában 24°C méretezési belső hőmérsékletet ír elő,és a nagyobb szellőzési légcsereszám miatti hőveszteség sem elhanyagolható. 

Ökölszabályként elmondható hogy 50-100 W/lm³ (légköbméter) a fürdőszobai hőigény.  

-Mik azok a hibák, amiket a leggyakrabban elkövetnek a tapasztalataid alapján egy fürdőszoba felújítás során?

– helytelen technológiával kialakított vízvezeték és lefolyóvezeték szerelés

– a vízvezetéki berendezési tárgyak nem átgondolt elhelyezése (kád, mosdó, wc, zuhany,….stb)

– megfelelő referenciával rendelkező kivitelező hiánya

-Egy jótanács azoknak akik fürdőszoba felújítás előtt állnak:

Alaposan gondoljuk, tervezzük meg a fürdőszoba felújítást, és az előzetesen kalkulált költségekre 10-20% tartalékkeretet különítsünk el, a menet közben felmerülő plusz költségekre.

Köszönjük szépen ezt a sok hasznos információt az építkezők, felújítók nevében is.

Ha van még kérdésetek, nyugodtan feltehetitek a hozzászólásoknál.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .