Kéne a falra valami!-Díszburkolat!


A természetes kőburkolat sok mindenkinek tetszik, nem véletlenül. Az utóbbi néhány

Természetes kövekből készült kőpanel a Dune-től

évben megjelentek a követ illetve téglát utánzó díszburkolatok. Miért utánozunk, amikor van igazi is? Persze sokan választják a valódi követ most is, de ennek a felrakása igen költséges.

Miért?

Mert a valódi kövek felrakás közben is gyakran megmunkálást igényelnek. Faragni, csiszolni kell őket, hogy jól illeszkedjenek egymáshoz. Ezért a felrakásuk lassan halad, nem tud a burkoló túl sokat felrakni belőle egy nap. Ezért sokkal többe kerül, mintha sima csempét rakna, amivel ugye

Mexicana díszburkolat a Stegu-tól

sokkal kevesebb macera van.

Tulajdonképpen a kőutánzatok megjelenésének is ez az egyik oka. A formájuk és anyaguk miatt könnyű felrakni őket. Nem igényelnek különösebb szakértelmet, főleg azok, amiket nem kell kifugázni. A másik ok, hogy a különleges formájú, és színű kövek utánzatai, sokkal olcsóbbak, mint a valódi kövek. Az utánzatok anyaga kétféle lehet. A leggyakoribbak a könnyített betonból készültek. Ezek anyagában színezettek és a felületük utólag festett. Ellenállnak a napsütésnek, a fagynak, és az időjárás viszontagságainak. Kül és beltérben egyaránt használhatóak.

Vannak még a gipsz alapú díszburkolatok. Ezek csak beltérben használhatóak. Az anyaga miatt ezek sokkal kisebb súlyúak, ezért például gipszkarton burkolására is használhatóak.

Színben és formában óriási a választék. Sok sok gyártó sok sok terméke közül választhatsz.

Hova használjuk ezeket a köveket, vagy kő utánzatokat?

Régebben elsősorban a házon kívül, kerítésre, vagy lábazat burkolására használták. Aztán a ház külső falszakaszaira is felkerült dekorációként. Manapság pedig nagyon népszerű a belső terek díszítésénél.

Belül, díszítő és védő funkciót is elláthat a díszburkolat. Díszítheti azokat a falakat, ahol,

Imperia díszburkolat a Stegu-tól

egyébként nem nagyon „történik” semmi különös, De meg is védheti a falat az elkoszolódástól, a problémás helyeken. Például lépcsőfeljáróknál, az ajtók környékén……

Ezen kívül számtalan helyen díszítheted velük a lakásodat.Például kandallók, kályhák háttereként is remekül mutatnak. Vigyázat, ezek nagyon hangsúlyos díszítő elemek, óvatosan bánj velük. Itt is igaz, hogy a kevesebb, néha több.

Lehetőleg csak egyféle díszburkolatot használj, nem érdemes őket keverni.

A könnyű tisztíthatóság érdekében, felrakás után, úgynevezett impregnáló szerrel át kell

Természetes kőpanel a Dune-től

kenni a burkolatot. Így nem ül meg olyan könnyen rajta a por, egyszerűen porszívóval tisztíthatóvá válik.

Később, ha esetleg megunod, az utánzatokat át is lehet festeni egy másik színre, a kövekkel ellentétben.


2 comments for “Kéne a falra valami!-Díszburkolat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .