10 hasznos kérdés és válasz a fugázásról


1. Ki választja ki a fugát?

Te választod ki. Van, aki a burkolóra bízza, de a szín kiválasztása az esztétikai, nem pedig szakmai kérdés. Mivel te fogod nézni 10-15 évig, te válaszd ki!

2. Milyen széles fugát válasszunk a falicsempéhez és a padlólaphoz?

A fuga szélesség megválasztásánál figyelembe kell venni, hogy milyen csempét válsztottál. Az élvágott úgynevezett retifikált lapokhoz, 2mm-t szoktam javasolni,. Mivel ezek a lapok nagyon méretpontosak lehet egészen kicsi fugával rakni. Az álltalános méret a hagyományos élképzésű lapoknál a padlón a 3-4 mm, falon a 2-3 mm.

A rusztikus, hullámos szélű lapoknál jól mutat az 5 mm fugaszélesség is, nem érdemes kis fugával rakni őket. Néhány esetben, például a hagyományos Cotto lapoknál, ezek máz nélküli, úgynevezett húzott vörösagyag lapok, ahol a gyártástechnológia miatt nagy méreteltérések lehetnek a lapok között, indokolt az 1 cm-es fugahézag alkalmazása. Vigyázat, az 1 cm-es vagy annál nagyobb fugákhoz már nem jó a hagyományos fugázó. Mindíg ellenőrízd a csomagoláson, hogy a gyártók hány miliméterig ajánlják az adott terméket! 

Tipp:Ha nem tudsz dönteni, a fugaszélességben, rakj ki néhány darab lapot a padlóra, szárazon, ragasztó nélkül, és próbáld ki, hogy tetszik jobban,  nagyobb, vagy kisebb fugával. Használj különböző méretű fugakaraszteket. 

3. Milyen márkájú fugát válasszak?

Itt is nyugodtan választhatsz te, de van néhány dolog amit tudnod kell. Padlófűtéshez flexibilis fugázót érdemes venni, teraszra, fagyálló, flexibilis fugát. A kereskedelmi forgalomban kapható fugák szinte mindegyike megfelel ezeknek a kritériumoknak. Kérj segítséget a szakkereskedőktől. Van olyan, hogy a burkoló ragaszkodik bizonyos márkához, ennek több oka is lehet. Egyrészt valamiért ő könnyebben jobban tud dolgozni a kedvenc márkájával, másrészt lehet, hogy ahol ő vásárol, az adott márkára jelentős kedvezményeket kap. Ha a márkát hagyod is, hogy ő válassza ki a színeket, válaszd ki te! A színskálák gyártónként eltérőek, ezért előfordul, hogy az a szín, ami a legjobban illik a csempédhez az egy másik gyártó terméke. Akkor vedd meg azt! Ne feledd, az eredményt neked kell évekig nézned!

4. Milyen színű fugát válasszak?

A fuga színét mindig a csempéhez, burkolólaphoz válaszd ki. Általában olyan színűt, ami a legjobban hasonlít a burkolat saját színéhez. Ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve, az a fontos hogy neked mi tetszik! Volt például ügyfelem, aki a piros csempéhez fekete fugát kért, a fekete padlóhoz pedig piros fugát. Neki nagyon tetszett, és tényleg nem volt csúnya. Az eltérő színű fugák kiemelik a lapok méretét, „kikockázzák” azt, míg a színazonosak elmossák a lapoknak a határait, egyöntetűvé téve azokat. Mindig élő fugaszín mintából válassz! Ezek kis rudacskák, amibe ki vam kenve egy kis mennyiségű a megvásárolni kívánt fugából. Tedd oda a csempe széléhez és dönts el, hogy neked melyik tetszik jobban.

Azért itt is van néhány dolog, amire nem árt figyelni. Padlóra nem szabad túl világos fugát választani, mert nagyon hamar elkoszolódik, és a fehérből, 2 hét alatt szürke lesz. A fugákat takarítani nagyon nehéz. Én sokszor ajánlom az ügyfeleimnek a cement szürke fugát a padlóra, és aki bevállalja, az nem szokta megbánni.

5. A fürdőszobában sötét és világos csempém is van. Lehet 2 féle fugával fugázni a falon, a sötétet sötéttel, a világosat világossal?

Igen, lehet! A burkoló nem biztos, hogy örülni , fog a kérésednek, de mint mondtam az a fontos, hogy neked tetszen, neki legfeljebb egy kicsit tőbb munkája lesz vele, de meg lehet csinálni.

6. Láttam már képeken csillogó arany, és ezüstszínű fugát. Lehet nekem olyan?

Igen lehet. Ezek a fugák úgy készülnek, hogy egy speciális, úgynevezett epoxy fugába, arany vagy ezüst glittert, csillámport kevernek. Különböző mennyiségű porral, különböző mértékű csillogást lehet elérni. Az epoxy fugák, kétkomponensű, epoxigyanta alapú fugahabarcsok. A kész fuga teljesen vízzáró, baktérium, és vegyszerálló, élelmiszerbarát, öregedésálló. Inkább egyfajta műanyagra hasonlít, mármint a tulajdonságaiban, mert kinézetre, pont olyan, mint a hagyományos fugázók. Ideális felhasználási helyei a konyhák, épített, konyhák, csempézett konyhapultok, és persze a medencék. A konyháknál azért jó az epoxi fugákat használni, mert amíg a hagyományos cementbázisú fugák a zsíros szennyeződéseket magukba szívják és gyakorlatilag eltávolíthatatlanul beleívódik, addig az epoxy fugáról könnyen letörölhető bármilyen zsír vagy olaj.

Sajnos ennek ára van. Az epoxi fugák anyagigénye kb 1 kg /m2, és sajnos az ára a többszöröse a hagyományos fugáénak.

Figyelem az epoxi fugák nem alkalmasak padlófűtésre!

7. Mennyi fugát vegyek?

      1 m2 burkolathoz körülbelül 0,5 kg fugázó anyag kell. Tehát ha 20 m2 burkolathoz veszel fugát akkor 20×0,5=10, azaz 10 kg fugát kell venned! A fugázó anyagok kiszerelése, gyártónként eltérő. Leggyakrabban 5 kg-os csomagokban kapható. De például a Murexin fugák 4 kg-os csomagolásban vannak. Ezen kívül a fehér és a cementszürke fugák általában 25 kg-os kiszerelésben is kaphatóak, lényegesen kedvezőbb áron. Érdemes kiszámolni a különbséget, így pénzt spórolhatsz. A felhasznált mennyiség a fugahézag vastagságától, és a lap vastagságától is függ. Ezért előfordul, hogy bármenyire is jól számolunk, kimarad, vagy éppen nem lesz elég, a vásárolt fuga. Én például az üzletemben, visszaveszem, a bontatlan csomag kimaradt fugát. Ezt neked is érdemes a szakkereskedőkkel előre egyeztetni.

8. Mikor vegyem meg a fugát?

Bármikor megveheted a fugázót, lényeg az, hogy mire kell, ott legyen, de szerintem érdemes a csempével együtt megrendelni.

A fugázás a burkolás befejező lépése. A színeket ajánlatos kiválasztani, amikor megrendeled a csempéket. Leghamarabb a burkolást követő napon fugáznak, de van hogy még várnak vele 1-2 napot, hogy a ragasztó had száradjon.

Tipp:Ha a csempe rendelésekor kiválasztod a fugát és megrendeled, ne felejtsd el felírni, melyik csempéhez melyik fugát választottad, mert amikor 2 hét múlva megérkezik, már biztosan nem fogsz rá emlékezni.

9. Mi az a szilikonfuga, kell nekem olyan?

Igen, minden bizonnyal kell.

A szlikonfuga más néven szaniter szilikon egy nagyon rugalmas fugázóanyag. Diletációs hézagok, sarkok, fal-padló csatlakozások fugázásához használják. Ezeken a helyeken a hagyományos fugázó flexibilitása nem elég, és kiperegne a fuga, ezért kell a szilikont használni. Fuga színekben létezik, ezért mindig olyan szilikont vegyél amilyen fugát választottál. 1 tubus általában 10 folyóméter fugázásához elegendő.

10. Ha már készen van a fugázás, de mégsem tetszik a színe, lehet még rajta válltoztatni?

Elméletileg lehet, gyakorlatilag nehéz. Az egyik, és legjobb megoldás ha kikaparod ,és újrafugázzátok. Ez pokoli meló, még akkor is, ha van hozzá fugakaparó célszerszámod. A másik lehetőség a fuga átfestése. A Mapeinek például van egy Fuga Fresca nevezetű fugafestéke, ilyen célra. A legjobb, ha jól átgondolod a választást, és nem bízod másra!

Remélem és tudtam segíteni!

Amennyiben van olyan kérdésed, amire nem kaptál választ, ne habozz! Kérdezz bátran!

 

 

 


51 comments for “10 hasznos kérdés és válasz a fugázásról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .