Tanmese egy nőről, meg a kőről.


  Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szép szombat reggel egy csempeboltban. Egyszer csak bejön egy hölgy és 2 csomag Manhattan szürke fugázót kér. Már hozom is, mondtam, és kimentem érte a raktárba. Miután behoztam, számlaírás közben, jó szokásomhoz híven beszélgetni kezdtem a hölggyel. Az ügyfeleim szeretnek beszélgetni, általában tele vannak különféle történetekkel, és még több kérdéssel, ahogy az egy építkezés, felújítás során nem meglepő.

Szóval, a hölgy is, miután megkérdeztem, hogy építkezés vagy felújítás, elkezdte mondani, hogy a kandallójuk mögötti falat burkolják, pattintott terméskővel, és ehhez kell a fuga.

Ekkor a toll megállt a kezemben, és mondtam neki, hogy ez akkor nem lesz jó.

– Miért?

– Mert a természetes köveknél a fugahézag mérete akár 2 cm is lehet bizonyos helyeken, és az az egyébként nagyon jó minőségű Murexin fuga,  2-7 mm fugahézagig alkalmazható.

– Akkor ez nem jó oda?

– Nekem eladó ugyan, de ne haragudjon, ez nem jó önnek.

– Akkor mit vigyek?

– Ilyen helyre speciális kőfugázót kell használni, ezt nem tartjuk raktáron, de megrendelhető és néhány nap alatt megjön.

– Á, nekem most azonnal kell!

– Akkor nem tudok segíteni.

– Nem baj megnézem máshol.

– Persze nézze meg, de feltétlenül mondja, hogy kőfugázáshoz kell 2 cm fugahézaghoz.

– Jó, jó, persze!

És a hölgy elment.

Néhány óra múlva visszajön, hogy kellene neki még egy zsák ragasztó. Kiadom, és amikor berakjuk a kocsiba, látok a csomagtartóban 2 zsák Mapei Keracolor fugázót.

Kérdezem a hölgytől, hogy ezt a kőhöz vette?

Igen, persze, a tüzépen azt mondták ez jó lesz a kőhöz.

Mondom, hogy ez csak 6 mm fugaszélességig jó. Mutatom a csomagot, ahova magyarul is rá volt írva, hogy maximum 6 mm fugaszélességig használható.

Hát én nem tudom, azt mondták a tüzépen, ahol vettem, hogy ez jó oda.

Mondom, hogy biztos, hogy nem jó, össze fog repedni és ki fog peregni a fuga, mert ekkora fugaszélességhez ez az anyag, ami egyébként egy nagyon jó minőségű fugázó, csak ide nem alkalmas.

Ha happy endet vársz, azzal nem szolgálhatok.

A hölgy elment, és szerintem azt gondolta, hogy csak kötekedek, pedig távol álljon tőlem.

Keserűen gondolok vissza az esetre azóta is, ezért döntöttem úgy hogy megírom, úgy ahogy volt.

A keserűségnek több oka is van. Egyrészt bosszant, hogy valamiért nem tartott a hölgy engem annyira hitelesnek szakmailag, hogy elhiggye, amit mondok. Sajnos ezt sokszor tapasztalom, hogy nőként, és szakkereskedőként, nem mindig hiszik el az ügyfeleim, hogy én is érthetek a burkoláshoz, a felhasználható segédanyagokhoz annyira, hogy szaktanácsot tudjak adni. Pedig én folyamatosan figyelmet fordítok arra, hogy részt vegyek minden olyan képzésen ahol a segédanyag, csaptelep, vagy csempegyártók bemutatják a termékeiket. Azok felhasználási területét. Ilyenkor nagyon sokat lehet tanulni, akár a már felmerült reklamációkból, hogy mikor milyen hibákat vétettek a kivitelezők a munkáik során. Vagy rossz anyagválasztás miatt, (például a nem megfelelő fuga kiválasztása) vagy a rossz technológia miatt, amikor a jól kiválasztott anyagot nem a megfelelő módon használták fel.

Azt szokták mondani, hogy a buta ember a saját kárán tanul, az okos pedig a más kárán.

A keserűség másik oka a szakkereskedő „kollega” igencsak megkérdőjelezhető hozzáállása. Mert, vagy nem tud olvasni, (a zacskóra magyarul van ráírva hogy hány miliméterig használható a fugázó), vagy nem vette a fáradtságot, hogy egyáltalán meghallgassa az ügyfelet, aki állítólag elmondta, hogy mihez kell a fuga, csak automatikusan, adta amit szokott. Vagy, és ezt igazából nem is szeretném feltételezni, tudta, hogy ez nem a megfelelő anyag, de el akarta adni, és nem törődött mással.

Van még az a verzió, hogy halovány lila gőze se volt, hogy van olyan, hogy egy fuga nem jó valahova, merthogy a fuga az ugye fuga. Ez nyilvánvalóan az elvárható szaktudás teljes hiánya.

Remélem, hogy te nem jársz így! Vagy, jártál már így?


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .