Mi ha nem csempe?


Mi ha nem csempe?

Most láttam egy facebook bejegyzését egy amerikai lakberendezési oldalnak, ahol azt a kérdést tették fel a követőknek, hogy keményfa, vagy csempe padlót szeretnének inkább a konyhában.

Számomra nagyon meglepő volt a válaszokat olvasni. A legtöbben egyértelműen a keményfa padló mellett tették le a voksukat. Aztán a második legnépesebb csapat a famintás járólap mellett voksot, és csak nagyon kevesen preferálták a csempét.

Vajon miért?

Amióta ilyen nagy számban állnak rendelkezésre különféle tévéadók és már nézhetünk lakberendezéssel foglakozó csatornákat is, rengeteg különféle lakberendezős műsort lehet nézni.

Bevallom, amikor mi is bevezettük a kábeltévét, hetekig csak a Spektrum Home-ot néztem, és nem győztem betelni a rengeteg jobbnál jobb átalakítós, berendezős műsorral. Mivel ezek zöme vagy angol, vagy amerikai, ezért nagyon szembetűnőek az építkezési szokásaink közötti különbségek.

Azt gondolom, hogy ennek több oka is van. Az egyik nyilvánvaló, az anyagiak miatt van. Lássuk be, jobban élnek, nyilván az otthonukra is jobban tudnak költeni, mint mi. Hiszen a keményfa padló sokkal többe kerül, mint a csempe, és mégis az a népszerűbb.  A másik dolog a hagyomány, a szokások. Sokkal nagyobb hagyománya van a fának arrafelé, mint nálunk.

Vannak, akik valamiért nem szeretnének csempét rakni a falra, vagy a padlóra például a fürdőszobában vagy a konyhában.  Akkor mégis mit rakjanak?

Valóban az egyik leggyakrabban használt anyag a fa. Fával lehet burkolni falat, a padlót.  Ma már hozzáférhetőek nagyon jó minőségű egzotikus fák, amik jobban bírják a vizet, mint a helyben honos társaik. Illetve léteznek nagyon korszerű felületvédő anyagok, amik ellenállóvá teszik a fát a vízzel szemben, és a felületét koptató hatásokkal szemben.

Amikor lakberendező iskolába jártam a lakber tanárunktól pont kérdezte az egyik lány, hogy tehetünk e fát a fürdőbe? Mi volt a válasz? Hát persze hogy tehetünk, csak kb. 4 évente ki kell cserélni, mert tönkre megy. Akkor miért raknak olyan sokszor fát a fürdőbe? Valószínűleg azért mert ott nem okoz gondot 4 évente kicserélni, egyébként pedig nagyon szép.

Mi lehet még?

Mostanában láttam, és hallottam is, hogy padlószőnyeget tesznek fürdőszoba padlóra. Ha engem kérdezel ez hülyeség.  Na jó, finomabban szólva, én ezt egyáltalán nem ajánlom. Hiszen csak gondolj bele! Az összes kicsapódó víz, szappanmaradék mind ottmarad a szőnyeg szálai között. A kiszáradása is problémás, ezért csak egy nagy bacitanya lesz belőle rövid időn belül.

Lehet, hogy van valami speckó antibakteriális kifejezetten fürdőszobába kifejlesztett padlószőnyeg, de én még nem találkoztam vele. Lehet a csempét szeretni, meg nem szeretni, de az biztos, hogy a vizes és nagy igénybevételnek kitett helyiségek legideálisabb burkolata. Ma már olyan szín formaválasztékban készülnek csempék és járólapok, hogy számomra elképzelhetetlen, hogy nem talál valaki olyan csempét, ami tetszik neki.

Na de én egy javíthatatlan csemperajongó vagyok. 🙂

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .