Milyen magasságig csempézzek?


Amikor eltervezed a fürdőszobát, a legutolsó dolog a csempe kiválasztása. Még mielőtt kiválasztanád, azt is el kell döntened, hogy milyen magasságig legyen lecsempézve a fürdőszoba.

Azt kell mondjam, a tapasztalatok alapján, hogy még mindig a vevők közel 50 százaléka plafonig szeretné csempézni a fürdőszobáját.

Miért?

Ennek több oka van. Az egyik, bármilyen furcsán is hangzik, a hagyomány. Régen az egyfajta fokmérő volt, hogy a viszonylag drága csempéből mennyit raktak a falra. Milyen magasságig engedhették meg maguknak a csempézést. És ez valahogy benne maradt a köztudatban, hogy ha csak lehet, plafonig csempéznek.

A másik ok a penészesedéstől való félelem. „Inkább kicsempéztetem plafonig, mert úgy biztos nem fog penészedni.”

Pedig ez csak részben igaz. A penészedés ellen úgy kell védekezni, hogy annak okát kell megszüntetni, jó szellőzéssel, és penészesedést gátló anyagok használatával.

Persze valószínűleg a csempegyártók katalógusaiban látható, szinte mindig plafonig csempézett fürdőszobák is okolhatóak ezért a beidegződésért. Ne feledd, nekik eladó a csempe, persze hogy azt szeretnék, úgy gondold, hogy mindent le kell csempézned az égvilágon, mert az csak úgy néz ki jól.

Ez nem igaz!  Egyébként a nagy csempe, kis fürdőszoba fóbia miatt is az elhibázott, focipályányi méretű katalógus-fürdőszobákat okolom. De ez egy másik történet.

 

A negyedik ok, a lustaság. Bizony, a lustaság, hogy ne kelljen a falat festeni az elkövetkező 10-15 évben, felcsempéztetnek plafonig.

Kell plafonig csempézni?

Nem! A válasz, egyértelműen nem kell, de persze, lehet, ha az tetszik.

Akkor milyen magasan csempézzek?

Én azt szoktam javasolni, hogy ajtó magasságig, kb. 210 centiméter magasságig elegendő.  A pontos méretet a csempe mérete határozza meg.

Hogyan?

Ha nem csempézünk plafonig, akkor igyekszünk egész lapokat használni. Például ha egy 25×40-es méretű lapról beszélünk, és függőlegesen rakjuk, akkor 5 sor az 2méter magasan lenne.  Ha van esetleg benne vízszintesen egy 8 centis  dekorcsík, akkor 208 centi, plusz a fuga, kb. 210 centinél vagyunk. Így befolyásolja a lapméret a csempe magasságát.

A legalapvetőbb dologról még nem beszéltem. Miért rakunk csempét a falra?

Azért hogy megvédjük a víztől!

Akkor most csukd be a szemedet és képzeld el a fürdőszobádat. Gondolatban fordulj körbe, és emlékezz vissza, hogy melyik részen szokott vizes lenni a fal valaha is?

Meglepően kevés lesz az a hely, ahol állandóan összevizezed a falat fürdés vagy mosdás, kézmosás közben. Persze nem arról beszélek, amikor a gyerek a vízipisztollyal körbepriccolja az összes falat, meg plafont, az most nem ér! 🙂

A kád, a mosdó környéke, és természetesen a zuhanyzó belseje ami komolyan vizes szokott lenni. Éppen elég csak ezekre a helyekre csempét tenni.

Szóval, ha csak oda tennél csempét ahol tényleg vizes szokott lenni, elég kevés csempét kéne venned.

Ez is egy lehetőség. Nálunk még nem nagyon elterjedt ez a szemlélet, de én nagyon a híve vagyok. Kevesebb, de jobb minőségű csempével, sokkal szebb fürdőszobákat lehet csinálni.

Igen, de akkor mi lesz a falakkal?

A falakra nagyon komoly vízálló vakolatokat lehet kapni. (például a Mapei-nek is van). Ezekre sima festékkel, vagy speciális fürdőszoba festékekkel is festhetsz.

Mi az előnye, ha nem csempézek mindenhol?

Azt hiszem a költséghatékonyság mellett a változtathatóság. A lakásban a burkolat, és a fürdőszoba a legritkábban felújított dolog. Még egy konyhabútort is hamarabb kicserélsz, mint felújítasz egy fürdőszobát. Viszont, előbb utóbb megunod. Előbb, mint ahogy fel akarod újítani! Ha sok festhető falfelületed van, akkor egy egyszerű, és olcsó festéssel, színváltoztatással, esetleg tapétázással, teljesen megváltoztathatod a fürdőszobát.

Na ezért jó, ha nincs plafonig csempézve!

Képek forrása a képekre kattintva.


2 comments for “Milyen magasságig csempézzek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .