Egy kis zuhanykabinozás


Akkor néhány szó a zuhanykabinokról.

Néhány évvel ezelőtt nagyon megnőtt az érdeklődés a zuhanykabinok iránt. Ma már szinte minden családi házba beterveznek egy zuhanyzót is. Nagyon jól is van ez így. A zuhanyzás egészséges, víz és energiatakarékos. Meg még jó is.

Mivel mint mondtam, van rá igény, így a gyártók, óriási választékban kínálják nekünk a különböző formájú színű, felszereltségű zuhanykabinokat.

Megpróbálok segíteni kicsit, hogy ki tudd választani azt amelyik számodra ideális.

A zuhanykabinoknak alapvetően két fajtája van:

-Teljesen zárt kabinok

Ezek mindig zuhanytálcával, hátlappal, és tetővel rendelkeznek. A zuhanycsaptelep is

Wellis gőzkabin

mindig tartozékuk. Gyakran van bennük ülőke, tükör, különböző polcok. Az ilyen kabinokba szerelhetnek még különböző hidromasszázs fúvókákat, esőző zuhanyt, illetve gőzgenerátort, de akár tv-t, rádiót is. Számtalan formában és méretben léteznek. Ezekről később fogok beszélni.

-Vannak még a hagyományos kabinok.

Először ezekről fogok beszélni.

Ezeknek „csak”oldalfaluk van. Zuhanytálcára tehetők, vagy a burkolt padlóra. Soha nincs tetejük.

A padlóra helyezett kabinoknál a vízelvezetésre jó előre gondolni kell. Ma már nagyon szép

Nyílóajtós minimalista zuhanykabin

zuhanyfolyókákat lehet kapni amik egyszerűsítik a padló lejtésének kialakítását a zuhanykabinon belül. A szifon, ami egyébként a zuhanytálca alatt helyezkedik el , ilyenkor a padlóba kerül, ezért nehéz utólag betenni.

A legelterjedtebb, a hagyományos szögletes, illetve íves sarokkabin. Ezek a fürdőszoba valamelyik sarkába kerülnek. A 80-as illetve 90-es méret a leggyakoribb,de persze vannak ettől nagyobbak is. A 80-asnál (a méretek mindig a fallal érintkező oldalak méretei) kisebb kabint nem  javasolok, mert nem kényelmesek. Egy felnőtt férfi nem tud benne kényelmesen lezuhanyozni.

A sarokkabinokon kívül vannak, kör, pentagona (ötszögletű), körív, u-alakú, és különleges

Riho pentagona zuhanykabin

formájúak is.

Rengeteg forma, és design közül válogathatsz. Ismét arra biztatnék  mindenkit, hogy óvakodjon a multikban kapható nevenincs gyártmányú zuhanyfülkéktől. Az ilyeneknek, ha esetleg később valami baja lesz, lehetetlen hozzá alkatrészt szerezni, márpedig baja az lesz.

A megbízható gyártó választása garancia a minőségre, illetve az esetleges problémák későbbi orvoslására.

Ha már a meghibásodásnál tartunk. Ejtenék néhány szót a nyílók fajtáiról.

Vannak a csúszó és a nyíló ajtók. A csúszók, görgőkön, vagy úgynevezett csuszkákon (kis műanyag kampók egy sínbe kapaszkodva) csúsznak. A görgőkből van golyós illetve sikló.  A nyíló ajtók zsanérokon fordulva nyílnak.

Én a magam részéről mindig a nyíló ajtós változatokat szoktam ajánlani. Nincs igazán mozgó alkatrész benne, így jóval kisebb a meghibásodási lehetősége. Sajnos ezeknek az ára általában magasabb mint a csúszós társaiké. Cserébe, valószínűleg soha nem lesz gond vele.

Itt említeném meg, a járható, (walk in) zuhanykabinokat. Ezek nem is igazán kabinok,

Roltechnik járható zuhanykabin

hiszen egyáltalán nem zárhatóak. A víznek a különböző módon és formában elhelyezett üveglapok állják útját.

Ezek az utóbbi időben kezdtek megjelenni, és remélem egyre jobban elterjednek, mert igazán nagyon mutatósak, és mivel félig nyitottak, nagyon kényelmesek.

Sajnos, ma még a legtöbb ember inkább akváriumot szeretne zuhanyozáshoz, amiből egy csepp víz sem jön ki. Pedig a fürdőszoba már csak olyan vizes hely. Azért csempézteted ki, hogy ne legyen baja  a víztől.

Legközelebb a zárt kabinokról lesz szó.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .