Ablak és mosógép


Az ablak és a mosógép.

Ez a két dolog okozza a legtöbb bosszúságot, a fürdőszobák berendezésénél.

Hiszen mit hallok a legtöbbet?

De jól elférne még itt egy zuhany, ha nem lenne ott a mosógép!

Szeretnék még egy szekrényt, de nem fér a mosógéptől!

 Jó lenne még egy mosdó, de nem fér, mert ott a mosógép!

Lehet, hogy ilyet már te is hallottál a barátaidtól, vagy valakitől a családban, vagy éppen te mondtad már, ugye?

És mi a helyzet az ablakkal?

Sötét a fürdőszoba, én világos csempét szeretnék!

Olyan kicsi az ablak a fürdőszobán, csak valami világos csempe jöhet szóba!

Miért is van az, hogyha ezek a visszatérő problémák a fürdőszobák 90 százalékában, akkor még midig ugyan ilyen fürdőszobákat terveznek az építészek?

Na, ezt én is szeretném tudni!

Talán tudom is.

 A fürdőszoba a házaknál a szomszéddal határos falra szokott kerülni. A telekhatáron lévő ablakok nagyságát az építési rendeletek szabályozzák.  Ezek településenként is eltérhetnek egymástól. A fürdőszoba ablakok jellemzően 60×60-as, vagy 60×90-es méretűek, és a padlótól 180 cm magasságban vannak, tehát nem lehet rajtuk belátni. Persze a kíváncsi tekintetek nem indokolhatják a kis ablakokat, hiszen az árnyékolásra, már egészen sok lehetőség van.

A világító felületet üvegtégla beépítésével is lehet növelni. Az üvegtégla szerkezetileg fal, nem ablak, viszont nem öntartó, ezért a beépítésekor áthidalóra van szükség. Ezért már az építési terven is szerepelnie kell. Tehát nem találhatod ki utólag, amikor észreveszed, hogy ez a fürdőszoba bizony elég sötét, hogy rakjunk még ide vagy 2 sor üvegtéglát.

Viszont nagyon sok olyan házat is látok, amikor a fürdőszoba az udvarra néz, mégis picurka ablakot kap. Ilyen esetekben nyugodtan lehetne nagyobb ablakokat betervezni. Mégis miért nem teszik?

Valószínűleg a hagyomány miatt. Hiszen úgy nőttünk fel, hogy a típustervek szerint épült egyforma házak picurka fürdőszobáknak picurka ablakai voltak. Ez a természetes, és az ember nehezen szabadul meg a rossz szokásaitól.

Mi van a mosógéppel?

Kezdj el fürdőszobákat nézegetni az interneten, vagy a magazinokban, és nézd meg a csempegyártók katalógusait, honlapját. Hány mosógépet látsz?

Egyet se!

Az igazán szép és elegáns fürdőszobákba nehezen beilleszthető egy mosógép, bármilyen szép is legyen az. Miért van mégis a fürdőszobáink 90 százalékában mosógép? Ez is egy szokás, szerintem rossz szokás. A mosógép vizet használ, és vizet ürít, ezért gondolhatnád, hogy a legjobb helye a vizes helyiségben van. Ez igaz is meg nem is. Persze a vizes dolog igaz, de ez a víz egészen kicsi csövön is tud jönni- menni, úgyhogy gyakorlatilag a ház bármely pontjára gond nélkül elvihető, kiépíthető a mosógép csatlakozása.

Hol is legyen akkor a mosógép?

Persze az ideális, ha van egy háztartási helyiség, más néven mosókonyha, ahol kitűnően elfér egy mosógép, esetleg szárítógép, egy áztatásra alkalmas mosdókagyló, és helyet kaphatnak az egyéb takarítószerek, takarítógépek is.

 Ha nincs mosókonyha, akkor a mosógépet tehetjük a konyhába is.

Ott adottak a vízelvezetéshez szükséges dolgok, akár utólag is viszonylag egyszerűen megoldható a mosógép bekötése. Ez nálunk még nincs elterjedve, de azért előfordul.

Helyet csinálhatunk még a mosógépnek a kazánházban, garázsban, pincében is akár. Vagy egy beépített szekrényt is át lehet alakítani mosókonyhává, még nagynak se kell lennie.

Száműzzük a mosógépet a fürdőszobából, és harcoljunk a nagy ablakos, fényes, világos fürdőszobákért!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Képek forrása a képekre kattintva.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .