Burkolási tervek nagyon kicsi fürdőszobához


Néhány hete érkezett egy hozzászólásban egy kérdés egy kedves olvasómtól, Ágitól. Azt írja, hogy világos csempét választott a nagyon pici, 150×150-es fürdőszobájába. Tanácsot kért tőlem, hogyan is lehetne felrakni ezt a csempét ebbe a fürdőszobába, hogy jól mutasson?

Igaz, hogy az elárulja nekem, hogy 25×40-es csempét választott, de sajnos a pontos nevét, típusát nem tudtam meg, ezért nem lehetett pontos terveket készíteni neki.

Tudom, hogy ez a kérdés sok mindenkit érdekelhet, ezért megosztom veletek is a gondolkodásom eredményét.

Sajnos azt nem tudtam meg Ágitól, hogy hogyan van berendezve a fürdőszoba, ezért csak tippelni tudtam. Abból indultam ki, hogy ez is valószínűleg egy hagyományos panelfürdőszoba, vagy nagyon hasonló. Ezekre jellemző, hogy az ajtóval szemben van faltól falig a kád, közvetlenül mellette, a mosdó, legtöbbször közös, úgynevezett KMT csapteleppel. A másik oldalt a mosógép, abból is csak a keskeny 40 centis fajta fér el gond nélkül.

Csak egy csík, és más semmi.

Szóval a dekorálásra alkalmas falfelület tulajdonképpen a kád fölötti fal. Egyedül itt van annyi hely hogy jól mutasson, bármilyen dekor. A pici fürdőszobákat, nem szabad túldíszíteni, azzal csak zsúfoltabbnak hat. Törekedj az egyszerű, visszafogott dekorálásra.  Ha bevállalós vagy, egy nagy, faltól falig tükörrel, kitűnően növelheted a térérzetet.

Én nem szeretem a plafonig rakni a csempét, főleg a kicsi helyeken. Egy plafonig csempézett pici fürdőszoba nekem olyan mint egy liftakna. De ez ízlés dolga ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve. Most 2 méter magasságig terveztem a csempét.

A következő terveken a Zalakerámia Elegance csempéjével mutatom be a felrakási variációkat. Most csak a színekkel és a dekorokkal játszottam egy kicsit, teljesen egyszerű fektetett felrakási módszerrel. Igaz, hogy ezek a csempék 25×50,3 centiméteresek, de a módszer nagyon jól használható a 25×40-es csempéknél, vagy bármilyen téglalap alakú csempénél. Persze ha más a méret akkor a sorok, és az oszlopok száma változik.

Barna és Bézs

Barna, bézs, és narancs

 

Barna, bézs csíkok

A fenti képen egy nagyon egyszerű módszerrel kicsit tágíthatjuk a teret. A vízszintes csíkozással pont ezt a hatást érheted el. Én itt két sötét csíkot körbefuttattam a fürdőn de ez el is hagyható.

Csak a csíkok

Itt csak a hátfal csíkozását hagytam meg, de a kád oldalán is tovább folytattam. Ebben a verzióban akár egy sötét mosdószekrényt is el tudok képzelni.

A fenti képen visszatértem az alapokhoz, a klasszikus, „egy dekorcsík körbe” verzióhoz. Ennek annyi az érdekessége, hogy valódi dekor csak a szemben lévő falon van, két oldalt a sárga csempe megy körbe. Egyszerű, de mutatós felrakási mód.

Most egy újabb csempét választottam, aminek nem darabáras dekorja van, hanem egy magasabb négyzetméter áras. Ezek csak látszólag drágák, ha visszaosztod darabra, sokkal olcsóbbra jön ki , mint a klasszikus dekorlap, vagy dekorcsík ára. Én most a Zalakerámia újdonságát a Mantilla lapcsaládot használtam, annak is a bordó és a fehér színét.

Mantilla bordó és fehér

Ez is egy egyszerű módszer, és gyakorlatilag bármilyen lappal alkalmazhatod, amihez van „tapétaszerű” dekorlap. A teljes szemben lévő fal mintás, tapétahatású burkolataot kapott egy intenzív színben. Ugyan ez a szín van a padlón, és a kád elején is, a többi fal, viszont egyszerű fehér maradt. Itt érdekesség képen a mosdó fölötti tükröt kifuttattam teljesen faltól falig, így növeljük a térérzetet.

Lila csempetapéta a falon

Ezek csak kétféle csempecsalád felhasználásával készült tervek. A lehetőségeket természetesen messze nem használtam ki teljesen. Még számtalan felrakási variációra van lehetőség.

A 150×150-es fürdőszoba tényleg nagyon kicsi. Azt azért be kell látni, hogy a lakberendező nem varázsló, nincs olyan burkolási mód amitől ez a fürdő nagyobb lesz,( hiszen ahhoz falat kellene bontani 🙂 ). Ha jól ki van találva a burkolat, akkor viszont nem azt fogod érezni amikor bemész, hogy ez milyen kicsi, hanem, hogy milyen szép!

Kedves Ági, és kicsi fürdőszoba tulajdonosok! Remélem tetszettek a tervek, és tudjátok őket használni a saját fürdőszobátoknál is!

Ha van még kérdésetek, itt a hozzászólásoknál feltehetitek, vagy írhattok nekem emailt az info@lakinta.hu  címre.

Ha tetszett a cikk, és úgy gondolod másoknak is érdekes lehet, oszd meg, kérlek!


7 comments for “Burkolási tervek nagyon kicsi fürdőszobához

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .