0 comments for “e-book

 1. Bene Ágnes
  2011. február 12. szombat at 16:44

  Érdeklődni szeretnénk,hogy a Wellis fakeretes süllyesztett kádja milyen minőségű?
  Megbízható márka?
  Mi róla a visszajelzés?
  Mit lehet róla bővebben tudni?
  Előre is köszönjük.

  • Takács Katinka
   2011. február 14. hétfő at 12:35

   Kedves Ágnes!
   A Wellis cégről általában néhány dolog. Magyar cég, minden kádat itt Magyarországon szerelnek össze, de a kádak alkatrészei persze több országból érkeznek, máshonnan a kádtest, megint máshonnan a vezérlő rendszerek és a fúvókák, motorok. Ezek változnak is, nyilván attól függően, hogy honnan tudják azokat jobb árban beszerezni. Nálunk az számít Magyar terméknek ami minimum 51%-ban “Magyar”. Ennek alapján ezek a kádak is Magyarok. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már valóban van saját gyártású kádtestjük is, ez tényleg itt készül, és nagyon jó minőségű. A cég nem új, egyébként én megbízhatónak tartom őket. Utolérhetőek, van szerviz hátterük.
   A szóban forgó kád a Nera névre hallgat. Többféle méretben és felszereltséggel kapható. Létezik akár hidromasszázs nélküli alapkád is. A képeken is jól látható fa fedlap, valójában fóliázott MDF. A kádakra alap esetben 1 év garancia van, de ha a Wellis üzemeli, illetve szereli be akkor 2 év teljes körű garancia van a termékeikre. Ez azt jelenti, hogy ha valami gond van a káddal akkor, sem a kiszállásért, sem az alkatészért nem kell fizetni, persze csak rendeltetés szerű használat mellett. A fa fedlap sérülésére sajnos nem érvényes a garancia. A beüzemelésnek a költsége a kád felszereltségétől függően változik, 37000 forinttól akár 58000 forintig.
   A Nera egyébként egy kiforrott típus, régóta gyártják, jellemzően nem szokott vele gond lenni.

   Remélem tudtam neked segíteni!
   Amennyiben további kérdésed lenne a termékkel kapcsolatban, vagy árajánlatot szeretnél rá kérni, az elérhetőségeink bármelyikén örömmel állok rendelkezésedre!
   Üdvözlettel:
   Takács Katinka

 2. Okszána
  2011. március 28. hétfő at 10:52

  Kedves Katinka!

  Szeretném kérdezni, hogy neten keresztül is lehet tanácsot, ötletet kérni?

  Köszönöm előre is válaszod!

  Üdvözlettel:
  Okszána

  • Takács Katinka
   2011. március 28. hétfő at 11:19

   Kedves Okszána!

   Természetesen itt is kérdezhetsz bátran, ha tudok szívesen segítek!

   Várom a kérdéseidet!

   Üdvözlettel:
   Takács Katinka

 3. Gangel Henriett
  2011. május 4. szerda at 15:51

  Árajánlatot szeretnék kérni a Ravak “Lovestory” fantázianevű kádra.

  Köszönettel

  Gangel Herniett

  • Takács Katinka
   2011. május 5. csütörtök at 05:25

   Kedves Henriett!
   Válsz ment emailben!
   Üdv:
   Takács Katinka

 4. 2011. május 31. kedd at 08:41

  Mindegyik kép nagyon otthonos és rendezett! A kádat azt hiszem a lámpával, a fallal és a járólappal együtt szakítanám ki magamnak a képből, annyira tetszik 🙂

 5. Müller Miklós
  2011. július 24. vasárnap at 22:04

  Kedves Katinka!

  Feleségem nagyon örült, hogy megtaláltam ezt az oldalt. Mi is ebben a témában voltunk bizonytalanok. Az egyik áruházban egy csempét kiválasztottunk ami nem fagyálló az áruházi leírás alapján. A burkolónk azt mondta, hogy szerinte az és jó a padlófűtés alá, de az áruházi dolgozó bizonygatta, hogy nem szabad padlófűtés alá lerakni (mert nem fagyálló). Ezen cikk nyomán viszont biztos megrendeljük a kérdéses csempét.
  Szeretém megkérdezni, hogy a padlófűtésnél a csempe lerakása előtt szükséges-e a rendszer többszöri felfűtése?

  Üdvözlettel

  Müller Miklós

  • Takács Katinka
   2011. július 25. hétfő at 04:41

   Kedves Miklós !

   Mindig nagy öröm nekem, ha kiderül, hogy segít valakinek az irkálásom!

   Örülök a kérdésnek, már akartam a témában erről is írni, most röviden:

   Igen, a padlófűtésre történő burkolás előtt az aljzatot mindig ki kell fűteni. Akkor is ha nyár van, és 35 fok.
   A kifűtést, szakszerűen 2 hétig kellene, fokozatosan emelve a teljesítményt, egészen 30-35 fok körüli hőmérsékletig felfűteni, majd ugyan ilyen fokozatosan csökkenteni, visszahűteni. A burkoláskor természetesen nem szabad mennie a fűtésnek. Erről jegyzőkönyvet is kellene készítenie a szakembernek, jellemzően ezt még nem szoktak.
   Röviden, erre azért van szükség, hogy az aljzatbeton alsó rétegeiből is ki tudjon jönni a benne maradt víz. Ha le van zárva a burkolattal, akkor is ki akarna jönni, csak nem tud, és képes elválasztani a lapot a ragasztótól. Tipikus jelenség az ilyen helyeken, hogy “felkopog” a burkolat, leginkább a falak mentén.

   Szóval ki kell fűteni.

   Örülök ha segíthettem!

   Az építkezéshez sok kitartást kívánok!

   További szép napot!

   Takács Katinka

 6. 2011. november 11. péntek at 16:16

  Szia
  Szeretnék gratulálni a részletes és szakmailag tökéletes bemutatáshoz az EKO illetve ARTEAK családokat illetően.
  Üdvözlettel
  Szász Károly

  • Takács Katinka
   2011. november 11. péntek at 16:28

   Szia!
   Nagyon szépen köszönöm, ez tőled különösen jól esik!
   Remélem, más érdekeset is találtál az oldalon!
   Üdvözlettel:
   Takács Katinka

 7. Timár Béla
  2012. február 13. hétfő at 12:45

  Tisztelt Cím!

  A Malmö termékcsaládot szeretnénk a konyhába felhasználni, ebből is elsősorban a dió, fenyő és wenge jöhet számításba kombinálva a 42cm-es csíkokkal.
  Az ilyen variációkra lennénk kíváncsiak, ebben kérnénk a segítségüket.

  Köszönettel:

  Timár Béla

 8. Szegedi Panni
  2012. március 8. csütörtök at 11:21

  Kedves Katinka!

  8 éve költöztünk be, 40 m2-es nappaliban, valamint a közös helységekben padlófűtés van, és ma reggel ugy szaladtam ki házból, mint akit kergetnek, mert olyan hangok voltak, amiből a ház azonnali összedőlésére tudtam csak gondolni. Amikor visszatértem lebegő járólapon sikerült visszatérnem. Ahogy szedegetem fel a járólapot néhány dolog nagyon feltűnt: nincs ragasztó a járólapon, a ragasztó alatt csak a szimpla beton van, és túl szűk a fuga. A kérdés most már csak annyi, miért most, amikor ez a tél még csak nem is volt olyan hideg, tavaly volt hogy többet fűtöttünk. Egyébként kandalló is van, és 99%-ban azt használjuk: csak akkor indul a központi fűtés, amikor a gyerekek is itthon vannak. Most várom az építési vállalkozót,, és a burkolót,miközben azon örömködök, hogy nemhajnalban történt, mert akkor a szívem is lehet kiugrott volna a helyéből. Akkor pedig ki rendezné ezt mind? 🙂
  Ja! Télen burkolt a szakember!
  Panni

  • Takács Katinka
   2012. március 8. csütörtök at 12:49

   Kedves Panni!

   Sajnos nem mindig derül ki, mi miért történik. Így látatlanban, illetve annak alapján amit leírtál, biztosan technológiai hibáról van szó. Ez azt jelenti, hogy vagy nem lett burkolás előtt kifűtve rendesen az aljzat, vagy nem volt megfelelő a ragasztó, esetleg nem volt dilatációs hézag hagyva. Azt mondod télen burkoltak, akkor az is lehet, hogy meleg volt a padló, és a ragasztóban lévő víz túl hamar kiszáradt mielőtt megköthetett volna rendesen. Az, hogy azt mondod a lapon nem volt ragasztó tipikusan arra utal, hogy nedves volt még a beton amikor leburkolták. Ilyenkor ahogy beindul a fűtés, az aljzatban lévő nedvesség kifelé igyekszik, de mivel a járólapon nem tud átjutni, a járólap és a ragasztó között gyűlik össze, és egyszerűen szétfeszíti.
   Hogy miért most?
   Ez is gyakori, hogy az ilyen hibák nem azonnal jelentkeznek, habár biztos vagyok benne, hogy volt néhány olyan lapotok eddig is amelyik “felkopogott”. Amikor megkopogtattad kongó hangot adott. Ezt talán úgy tudnám elmagyarázni, hogy biztosan hallottál már olyanról, hogy egy anyag elfárad. Ilyenkor is ez történik, lehet hogy a ragasztó jó volt, és bírta ezt a nagy feszítést egy darabig, de egyszer csak már nem bírta tovább, elfáradt.
   Az biztos hogy nem a burkolólap a hibás, hanem a burkoló.
   A kényszerű felújításhoz sok sikert és kitartást kívánok neked!

   További szép napot!

   Takács Katinka

   • Szegedi Panni
    2012. március 14. szerda at 13:53

    Kedves Katinka!

    Köszönöm a gyors választ!

    Amit írtál, és amit fentebb is olvastam, egyértelmű, hogy a burkoló hibázott, és kifelejtette a padlófűtés ténéyt, és a nagy felületet! Ezek tükrébe sem vállalja azonban a garanciát, mert tul vagyunk a 3 éves határidőn.

    Jelenleg a javítás tervezése zajlik, mert lap nem törött, és minél hamarabb jó vollna ha stabil padló lenne a talpunk alatt.

    Szép hosszú hétvégét kívánok!
    szeretettel: Panni

 9. Varsányi Gergely
  2012. március 15. csütörtök at 21:26

  Kedves Katinka!

  A következő kérdésben szeretném a segítségedet kérni:

  Lehet-e padlófűtés esetén már meglévő csempére rakni az újonnan választott csemperéteget?
  Milyen előnyei, hátrányai lehetnek ennek?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Gergő

  • Takács Katinka
   2012. március 15. csütörtök at 22:07

   Kedves Gergő!
   A rövid válaszom: igen lehet!
   Persze nem ennyire egyszerű. A csempe-csempére burkolásnál, nagyon fontos a már meglévő burkolat állapota. Fontos, hogy ne kopogjon fel, stabilan, masszívan álljon a helyén, csak akkor lehet rá következő réteget ragasztani.
   Előnye, hogy megspórolsz egy munkafolyamatot, a meglévő burkolat felszedését. Ez nem kis költség önmagában sem,ráadásul egy bontás utáni állapotot soha nem lehet teljesen kiszámítani. Úgy értem, hogy előfordulhat, hogy a ragasztóval együtt jön az aljzatbeton is, és komoly aljzatkiegyenlítésre extrém esetben akár újra aljzatolásra is szükség lehet. Ezt nem lehet teljes biztonsággal előre megjósolni. Arról nem is beszélve, hogy a bontás során esetleg a fűtéscsövek is megsérülhetnek, ami megint nem kis költség, a bosszúságról nem is beszélve.
   Ha a meglévő burkolat megfelelő minőségű a ráragasztáshoz akkor sokkal egyszerűbb és olcsóbb ezt választani.
   Hátránya, ha rosszul méred fel a meglévő burkolat állapotát,akkor a 2 réteg együtt fog feljönni. A megemelkedett padlószint miatt gondok lehetnek az ajtókkal, amiknek az alját valószínűleg le kell vágni. A szomszédos helyiségekhez képest is emelkedik a szint, így nagyobb küszöbök alakulhatnak ki. Miután a kerámia kiváló hővezető, attól nem kell félned, hogy a fűtés hatékonysága csökken.
   Az alkalmazott ragasztót nagyon körültekintően kell kiválasztani, figyelembe véve,a lapok méretét., és a meglévő burkolat felületét. Szükség lehet egy úgynevezett tapadóhíd használatára is. Ez gy olyan réteget képez a már meglévő burkolaton, amihez jól tud tapadni a ragasztó.
   Remélem tudtam neked segíteni a döntésben! Amennyiben további kérdésed van, szívesen válaszolok.
   További szép napot kívánok!

   Takács Katinka

   • Varsányi Gergely
    2012. március 16. péntek at 21:51

    Kedves Katinka!

    Köszönöm szépen a válaszodat, nagyon sokat segítettél!:)

    Gergő

 10. kERN iLONA
  2012. április 29. vasárnap at 16:03

  sZIA!

  NEKEM NAGYON TETSZIK. SŐT SZUPER,EXTRÉM, ÉS GYÖNYÖRŰ. CSAK ÍGY TOVÁBB.

 11. Nóra
  2012. május 18. péntek at 15:23

  segítség!

  nekünk padlófűtésünk van itthon, van bármilyen kockázata ha fel szeretném veretni a csempét?

  • Takács Katinka
   2012. május 18. péntek at 17:16

   Kedves Nóra!

   Ha a padlófűtéses aljzatról fel szeretné verni a csempét, annak több kockázata is van.
   Először is, a felverés folyamán, esetleg megsérülhetnek a padlóban futó fűtéscsövek, és toldásra, javításra lehet szükség. Az igazán kockázatos az, ha a sérülés olyan kicsi, hogy nem vehető észre azonnal, hanem csak szép lassan szivárog belőle a víz és idővel eláztatja az aljzatot, és nyomáscsökkenést okoz a fűtésben.
   A másik ” kockázat” ha a csempe felverése során jön fel az aljzatbeton is, akkor nagyon komoly aljzatkiegyenlítésre lehet szükség, extrém esetben akár új aljzatbetonozásra is. Ez komoly költséggel is járhat.
   Persze az is nagyon könnyen előfordulhat, hogy minden gond nélkül feljönnek a lapok, és csak egy kicsit kell javítani a betont, és mehet is rá az új járólap.
   A bontásoknál az a legnehezebb, hogy mindezt nem lehet előre megmondani, addig nem derül ki amíg el nem kezdik csinálni.
   Remélem válaszommal tudtam segíteni!
   További szép napot , a felújításhoz sok sikert, kitartást kívánok!

   Takács Katinka

 12. timi
  2012. július 30. hétfő at 19:09

  En azt szeretnem kerdezni,hogy egy mosdo,kagylo fole milyen magas csaptelepet rakjunk,hogy idealis legyen a vizfroccenes szempontjabol?vagy mi a jo megoldas? mély kagylo?koszi elore is valaszod!

  • Takács Katinka
   2012. július 30. hétfő at 19:53

   Kedves Timi!
   Az, hogy amikor kinyitom a mosdónál a csapot, rám fröccsen e a víz, az nem csak a csapteleptől függ. Sajnos.
   Ez inkább a mosdó kialakításától függ. Igen, a mély mosdókagyló, majdnem biztosan jó választás.
   Manapság a nem túl mély mosdók divatosak. Így sajnos nem mehetünk biztosra. Azt kell mondjam, bármilyen körültekintően is járunk el a kérdésben, sajnos előfordulhat, hogy nem a megfelelő csapot társítjuk a mosdónkhoz. Habár ez nem túl gyakori. A csapok tervezőinek érdeke, hogy kényelmesen, jól használhatóak legyenek, ezért mindent elkövetnek, hogy a legtöbb mosdóhoz jók legyenek. Ha nagyon extrém különleges formájú mosdót választasz, akkor viszont fenn áll a veszély, hogy nem lesz egyszerű praktikus csapot találni hozzá. És ez a csapokra is igaz. Ha a csap nagyon különleges, mármint a formáját , a kifolyását illetően, attól nem biztos, hogy praktikus is.
   Jó válogatást kívánok!
   További szép napot!
   Takács Katinka

 13. Mikó Zsoltné
  2012. október 1. hétfő at 12:03

  Kedves Katinka!

  Nagyon tetszenek az írásaid. Remélem rajtam is tudsz segíteni!
  Nekem most készül a konyhám és a konyhabútor ytongból épült és ezt burkoljuk csempével. Azonban vannak félelmeim. Vajon a forró fazekat rátehetem a csempére?Mennyire hőálló? Gránit lapot is szerettem volna rá, de az túl drága és vastagabb a csempénél, így erről letettem. Vagy tudna ajánlani valami jó megoldást? A hús klopfolását elvégezhetem a csempére fektetett deszkán, vagy el fogom törni? A konyhapultra milyen fugázót válasszak, ami könnyen tisztítható?
  Válaszait előre is köszönöm!

  Tisztelettel: Mikó Zsoltné

  • Takács Katinka
   2012. október 9. kedd at 04:19

   Kedves Mikó Zsoltné!
   A csempét 1200 fokon égetik, és igen hőálló, de a nagy hősokkot nem biztos, hogy bírja. Tehát, ha a csempe nagyon hideg, és ráteszem a nagyon forró lábost akkor elrepedhet, de nem jellemző.Hogy lehet klopfolni a csempén az több dologtól függ. Ha sima felületű a csempe, és elég nagy a deszka, akkor bírnia kell. Én mindig teszek egy konyharuhát a deszka alá amikor klopfolok, így kevésbé hangos, és a csempét is védi.
   Azt azért figyelembe kell venni, hogy a csempe törékeny. Ezért ha ráejtek egy lábost, akkor lehet hogy eltörik. Ezért a várárlásnál mindig többet kell venni, hogy legyen tartalék lap az esetleges javításokhoz.
   A konyhához én mindig az epoxi fugázókat szoktam javasolni. Ez nem cementbázisú, mint a hagyományos fugázó, hanem műgyanta bázisú. Ez azt jelenti, hogy a kész fuga tulajdonképpen olyan tulajdonságokkal bír mint egy műanyag. Nem szív magába semmiféle szennyeződés, így nem hagynak foltot rajta a zsírok olajok.Tökéletesen tisztítható, saválló, lúgálló.
   A konyhákba a legtökéletesebb fugázó. Sajnos az ára igen magas, viszont csak egyszer kell megvenni.
   Remélem tudtam segíteni!
   Amennyiben további kérdése van, örömmel állok rendelkezésére!
   További szép napot!
   Takács Katinka

 14. Zsófi
  2012. október 2. kedd at 11:44

  Egyetértek, sem az én lakásomban, sem a szüleimében nincs plafonig csempézés… a mosdókagyló körül van, a padlón meg a zuhanyban és kész… és mindenki: Jé, nincs körbecsempézve a fürdőd… NINCS! :)))

 15. Gy. Zsuzsa
  2012. október 2. kedd at 16:00

  Nagyon hasznosak az írások!
  Ugyan régi ez a poszt, de a téma mindig aktuális: nem olvastam (vagy csak elkerülte a figyelmemet) a zuhanyzós fürdőkádakról. Lehetne egy poszt erről is?

  • Takács Katinka
   2012. október 9. kedd at 04:05

   Kedves Zsuzsa!

   A hidromasszázs kádakról írtam régebben, ezt ajánlanám figyelmedbe.
   https://lakinta.hu/furdoszoba/bugyborekolos-kadak
   Illetve kis pontosítást kérnék! Azokra a kádakra vagy kíváncsi ahol zuhanyozni is lehet, vagy az egybeépített, úgynevezett kádas kabinokra?
   Ha a kádban akarsz zuhanyozni, mert nincs lehetőség zuhanykabin elhelyezésére, akkor a kádparavánok nyújthatnak védelmet a csapódó víz ellen, de lehet teljesen zárttá is tenni ezeket, leginkább a hagyományos szögletes formájú kádaknál.
   Az egybeépített kádas kabinokról hasonló a véleményem mint a hidromasszázs kádakról. Nevenincs multikban kapható, viszonylag olcsó terméket nem szabad venni.
   Csak megbízható szervizháttérrel rendelkező gyártó termékét szabad választani.
   Ha pontosítasz mire vagy kíváncsi szívesen kifejtem.
   További szép napot!
   Takács Katinka

 16. 2012. október 8. hétfő at 15:07

  Tiszta amerika, igazán tuti… 😉

  (a fotók új lapon nyílnának meg, vagy valamilyen wordpress lightbox gallery…)

  • Takács Katinka
   2012. október 8. hétfő at 15:20

   Kedves István!

   Köszönöm az észrevételt, már be is raktam egy galériát a végére ! 🙂

   További szép napot!
   Takács Katinka

 17. KÁgnes
  2012. október 25. csütörtök at 16:57

  Kedves Katinka!

  Szeretném a segítségedet kérni.

  Nagyon kis alapterületű (1,5m * 1,5m) fürdőszobánkat szeretnénk csempézni. A méretből adódóan mindenképpen világos színű csempét választottam. 25*40 cm-es a csempe illetve a dekor mérte is. Hogyan rendezzem el őket, hogy ne szűkítse a teret és a dekornak is legyen “tere”.
  Válaszodat köszönöm!

  Ági

  • Takács Katinka
   2012. november 23. péntek at 09:56

   Kedves Ági!
   A 150×150 az valóban elég kicsi, de semmi gond! Miután ez a téma amit most felvetettél, elég sok embert érdekel, ezért írtam róla egy egész bejegyzést. Csináltam néhán ytervet is, remélem lesz benne olyan ami tetszik neked, és fel tudod használni a saját fürdőszobádhoz! A bejegyzést itt találod: https://lakinta.hu/latvanytervezes/burkolasi-tervek-nagyon-kicsi-furdoszobahoz#more-995
   A felújításhoz sok sikert és kitartást kívánok!
   További szép napot!
   Takács Katinka

 18. Brezovszki Gábor
  2012. november 8. csütörtök at 19:28

  Kedves Katinka! Padlófűtés problémám,lehet-e, már meglévő burkolatra/kerámia/ újabb kerámialapot lerakni? Mindenki más véleményen van,és nem tudunk dönteni.Várom válaszodat!Köszönettel: egy tanácstalan felújitó.

  • Takács Katinka
   2012. november 8. csütörtök at 20:25

   Kedves Gábor!

   A rövid, és egyszerű válasz a kérdésedre. IGEN, LEHET !
   Az égetett kerámiák nagyon jó hővezetők, így a padlófűtés hatékonyságát nem befolyásolja. Esetleg egy kicsit később melegszik át a padló, de tovább is tartja a meleget. A kockázata, mint minden csempe csempére ragasztásnál az eredeti burkolat állapota. Ugyanis ha a meglévő burkolat nem elég stabil, nem tapad rendesen, akkor a két réteg együtt fog feljönni. A burkoláskor nem lehet meleg a padló, tehát működő fűtésre nem szabad ragasztani. A teljes száradás után, fokozatosan szabad a fűtést beüzemelni.
   A másik, a legfontosabb a legjobb ragasztó kiválasztása. A kiválasztáskor nagyon lényeges a padlólap mérete is. A ragasztónak amit választasz S1, vagy S2 jelölésűnek kell lennie, gyártótól függetlenül. A ragasztókról írtam bővebben a Burkolás Padlófűtésre című könyvemben, amit ingyen letölthetsz az ajándék könyv menüpont alatt : https://lakinta.hu/ajandek-konyv . Ha az eredeti padló felülete megkívánja akkor szükség lehet egy köztes réteg, úgynevezett tapadóhíd használatára. Ez egy általában műgyanta bázisú alapozó, ami a padlón egy olyan felületet alkot amihez a ragasztó jól tud tapadni.
   Ezeken a dolgokon nem érdemes spórolni.
   Remélem sikerült megválaszolnom a kérdésedet!
   Ha segíthetek még valamiben , örömmel állok rendelkezésedre!
   A felújításhoz sok sikert és kitartást kívánok!

   Takács Katinka

   • Nagy Zoltán
    2014. május 24. szombat at 19:56

    A járólap járólapra történő lerakásnál is flexibilis ragasztó kell?És a felfűtés is kell a padlófütésnél?
    Köszömöm.

    • Takács Katinka
     2014. május 26. hétfő at 10:41

     Kedves Zoltán!
     Köszönöm, a kérdését!
     Igen, a járólap járólapra ragasztásnál mindenképpen flexibilis ragasztó kell. Hogy mennyire legyen flexibilis, az attól függ, mekkora lapot akar mekkora lapra ragasztani. Minél nagyobb a méretkülönbség a meglévő, és az új burkolat között, annál “jobb” ragasztó kell hozzá.
     30×30-as méretnél nem nagyobb lapoknál elég egy C2TE jelölésű ragasztó (pl Mapei P9, Keraflex ) Nagyobb lapoknál érdemes egy S1jelölésű ragasztót választani. (pl. Mapei Keraflex S1).

     A padlófűtést ki kell fűteni burkolás előtt. Ennek több oka van, részletesen olvashat róla az ingyenesen letölthető Burkolás padlófűtésre című könyvemben. Letölthető innen:
     https://lakinta.hu/ajandek-konyv

     Remélem tudtam segíteni!
     A felújításhoz sok sikert és kitartás kívánok!
     Takács Katinka

 19. Brezovszki Gábor
  2012. november 9. péntek at 17:47

  Kedves Katinka!Válaszodat megkaptam,köszönöm a megerősitést bizonytalanságomban.Emlitetted az ideális padlólap méretet,de nem árultad el melyik is az .Szeretném hát ha elmondanád melyik méret az ideális padlófűtésnél.Az üzletekben nem igazán tájékoztatnak ilyen széleskörüen,és mivel én laikus vagyok ebben a témában minden tanácsot szivesen fogadok.Hálás köszönettel:Brezovszki Gábor

  • Takács Katinka
   2012. november 9. péntek at 18:43

   Kedves Gábor!
   Örülök, hogy segített a válaszom!
   Bármilyen méretű csempét választhatsz, ami neked tetszik! Csak választott ragasztó függ attól, hogy milyen méretű lapot választasz. Van olyan ragasztó amivel nyugodtan ragaszthatsz, egy 30×30-as lapot de egy 60×60-ashoz nem jó. Erre utaltam amikor a lapméretről beszéltem.
   Remélem így már érthető!
   A ragasztók adatlapján fel van tüntetve mekkora méretű lapokhoz ajánlják, ezek az interneten a gyártók honlapján elérhetőek.
   Ha bármi további kérdése van szívesen segítek!
   További szép napot kívánok!
   Takács Katinka

 20. jaszai bela
  2012. november 19. hétfő at 05:07

  Udvozlom

  lakasfelujjitasban vagyok. Bp. VII.ker.Akacfa u.-i ingatlan 3. emelet. Befejeztuk a gepeszetet padlofutes lesz a furdoszobaba. Alulrol 5 cm.-es nikecell szigeteltunk erre jott ra a csovezes.
  Mivel kis penzbol dolgozom, ezert muszaj vagyok sok mindent magam csinalni. Tobb mester embert is kerdeztem az aljazbetonozassal kapcsolatban. Mindenki a zsakosbetont javasolta perlittel vegitve. Ugyanis tobbek szerint a fodem illetve z alattam lako mennyezete megerezne , ha teljesen tiszta betont hasznalnek.

  Termeszetesen nem en fogok betonozni, mint ahogyan a gepeszetet is mesterre biztam, de szeretnek ebben a kerdesben feleloseggel donteni.

  On/Onok mit javasolnak padlofutes fele , aljazbetonnak???

  Tisztelettel varom valaszat! Jaszai Bela

  • Takács Katinka
   2012. november 19. hétfő at 09:34

   Kedves Béla!

   Előre bocsátom, hogy ez nem tartozik teljesen a szakterületemhez, hiszen én elsősorban hidegburkolatokkal foglalkozom, tehát azzal amit majd a betonra ragasztanak. Ezért utána néztem egy kicsit a kérdésnek. Az esztich betont az én is ajánlani tudom, tényleg jó dolog. A perlittel keverésben nem vagyok ennyire biztos, a perlit ugyanis hőszigetelő anyag! Igaz, hogy könnyíti a betont, de a szerkezetét is gyengíti, ezért ha járófelületre alkalmazzák akkor a minimális vastagsága úgy tudom 10 cm! Illetve a fűtést nem annyira szerencsés leszigetelni, szerintem. A födém teherhordó tulajdonságairól nyilván nem tudok nyilatkozni ezzel kapcsolatban mindenképpen statikus véleményét kell kérni, ez nem játék. Messze nem elég hogy egy mester úgy gondolja hogy nem bírná el, vagy elbírná a födém a plusz súlyt, szakemberrel meg kell nézetni.
   Úgy veszem észre a munka nagyján már túl vannak, pedig ilyen esetekben a legegyszerűbb az elektromos padlófűtés beszerelése lehetett volna. De ehhez már valószínűleg késő.
   A betonnal kapcsolatban meg kell kérdezni az esztrich gyártóját, hogy ajánljon terméket, illetve technológiát az adott helyzetre.
   Esztrich gyártó például a Baumit , az alkalmazástechnológiai tanácsadót érdemes felhívni, örömmel segítenek az ilyen kérdésekben. ( http://www.baumit.hu/front_content.php?idcat=1491) ,
   Illetve a Mapei szaktanácsadói is segítenek, persze a saját termékeikkel kapcsolatban ( http://www.mapei.com/HU-HU/contacts.asp )

   Remélem tudtam segíteni!

   Sok sikert kívánok a munkálatokhoz.

   További szép napot!

   Takács Katinka

 21. B. Sipos Helga
  2012. december 5. szerda at 13:34

  Tisztelt Címzett!

  Gratulálni szeretnék elsősorban a weboldalhoz! A blog bejegyzések nagyon hasznosak! Érdeklődnék, hogy regisztráltam a lakberendezoknek részhez, ez milyen költséggel jár?

  Tisztelettel

  B. Sipos Helga

  • Takács Katinka
   2012. december 5. szerda at 14:01

   Kedves Helga!

   Nagyon örülök, hogy tetszik az oldal! Természetesen a regisztráció semmilyen költséggel sem jár!
   Remélem továbbra is tudok sok hasznos információval szolgálni. Ha valami további kérdésed van, szívesen segítek!
   További szép napot kívánok!
   Takács Katinka

 22. Tímea
  2012. december 17. hétfő at 17:22

  Kedves Katinka!

  Ezt ki csinálta? Mennyiből lehet kihozni? Ezer éves panelfürdőszobánkat szeretnénk felújítani és ez valami mesés.

  Üdvözlettel

  K.Timi

  • Takács Katinka
   2012. december 21. péntek at 07:42

   Kedves Timi!
   Köszönöm a kérdését!
   A képen látható fürdőszoba egy Lance Jordan nevű amerikai mozaik művész munkája. Egy ilyen minőségű munkát itthon nagyon kevesen tudnak megcsinálni. Még ha egy lakberendező megtervezi, mondjuk én 🙂 . Akkor is az alapanyagok összeválogatása, az építés, a burkolás, igen költséges dolog. Nem fogok becslésekbe bocsátkozni, csak megemlítem hogy a képen látható úgynevezett irizáló kék üvegmozaik négyzetméter ára olyan 20.000 Forint körül van. A sima egyszerű mozaik burkolási költsége, tehát amennyiért a burkoló felrakja a farra az 5000 Ft/ m2-től kezdődik.
   Bátran állíthatom, egy ilyen fürdőszoba költséges, ám egyedi és időtálló.
   Haza mozaikművészek például, a teljesség igénye nélkül:
   http://rakom.freeblog.hu/
   http://qtp.hu/mozaik/bozsar_judit.php
   http://alkalmazottmuveszet.blogspot.hu/

   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot kívánok!
   Takács Katinka

 23. Somogyi Judit
  2012. december 19. szerda at 21:23

  Kedves Katinka!
  Mi sajnos olyan házat vettünk, ahol a hálószobában és a konyhában is van 1 sor üvegtéga, persze külső burkolatként. Biztos vagyok benne, hogy nem szigetelt, mivel ahogy a cikkben is írtad csorog rajta a pára és penészedik… Nyáron pedig a hálószoba keletre néző üvegtéglasora már reggel 7-kor 25fokra fűti a szobát….

  Mit tudunk most tenni? Azt a részét persze nagyon élvezzük, hogy sokkal világosabbak ezek a helységek, mint az üvegtégla nélkül lennének. Megoldás lehet, ha beépítenénk a téglasor elé belülről egy “ablakot”, hogy szigeteljen? Vagy még 1 sor üvegtéglát elé?
  Köszönöm a választ!

  • Takács Katinka
   2012. december 21. péntek at 06:49

   Kedves Judit!

   Köszönöm a kérdését!

   Az ön által említett megoldások bármelyike megteszi. A legegyszerűbb talán a még egy sor üvegtégla berakása, amennyiben a fal vastagsága engedi. Ezzel kb. egy normál hőszigetelt ablak “K” ( üveg hőátbocsátási tényező) értékét lehet elérni. Belülről egy ablak beépítése is megoldás lehet, habár szerintem kicsit furcsán nézne ki. Gondolom itt a gazdaságosság is fontos. Meg kell nézni, hogy melyik jönne ki jobb árban.

   Remélem tudtam segíteni!

   Amennyiben további kérdése van, örömmel állok rendelkezésére!

   További szép napot kívánok!

   Takács Katinka

 24. Mártonné Irina
  2013. január 29. kedd at 15:43

  Kedves Katinka!

  Mikor van nyitva a szoboszlói bolt?

  Köszönöm.
  Irina

 25. Polka Mónika
  2013. január 30. szerda at 22:19

  Kedves Katinka!

  A segítségét szeretném kérni a fürdőszobánk látványtervezésének megvalóstásában.
  A fürdő egy tipikus 4 emeletes tömház ablakos fürdöszobája. 350X140 cm. Az ajtóval szemben található az ablak. Az ajtótól balra lévő falon volt egy másik ajtó ami a hálóba nyílt. Ezt mi befalaztuk és erre a falra került a törölközőszárítós radiátor. A szemben lévő oldalra terveztük a mosdót, mosógépet, zuhanyzót (80X80) és a WC-t. A csempének a Baldocer colors white és Maiva kombinációt szeretnénk választani. Abban szeretnénk ötleteket kapni, hogy egy ilyen jellegű fürdöbe hogy kombináljuk a színeket. A fehéret szeretnénk ha dominálna.

  Továbbá lenne még egy kérdésem. Nemrég kinéztem padlólapnak a Sintesi Glamour white 30X60-as padlólapot. Nagyon megtetszett a cementszürke fugával, viszont nem voltam elég körültekintő és a felületét nem vizsgáltam meg megfelelően. Azt írják, hogy ez egy Gres tipusú padlólap. Tudtommal ezeknek érdes a felületük és nagyon nehezen tisztíthatóak.
  Szeretném megkérdezni, hogy ajánlaná-e konyhába, folyosóra ezt a típust?

  Segítségét előre is köszönöm,
  Mónika

 26. nagy lászló
  2013. február 25. hétfő at 14:04

  Hasonlóan mint Áginak nekem is kicsi a fürdőszobám így kapóra jött ez a bemutatás. köszönet Lacitól

 27. Leinweber
  2013. március 5. kedd at 16:56

  Üdvözletem!

  Szintén panel fürdőszoba ügyben kérdeznék. Ön szerint mekkora fürdőszoba szekrényt érdemes készíttetni a mosógép helyére? A mosdó alatt egy 30 cm mélységű van, azt üzletben vettük. Közben asztalossal nagy lelkesedéssel készítettünk a mosógép helyére egy 49 cm mélységű szekrényt (ajtó és hátlappal együtt, ami kb. 3 cm tesz ki), ami ráadásul magas is 203 cm magas kb. pont a csempe végéig ér, a szélessége pedig 70 cm. Amikor elkészült és meghozták azt hittem elájulok, borzasztóan nyomasztóan nagy, főleg a mélysége, a többi méret szerintem jó. Szerencsére sikerült még azon nyomban eladni, de nem szeretnénk megint rosszul dönteni. Szóval a kérdésem az lenne, hogy mekkora mély legyen a szekrény Ön szerint? Asztalos azt mondja, hogy ajtólappal együtt vagy 33 vagy 38 cm lenne a szekrény a fiók csúszka miatt. Mekkora legyen, hogy ne legyen kicsi, de ne legyen nagy sem? Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel:
  Leinweber Edit

  • Takács Katinka
   2013. március 6. szerda at 19:39

   Kedves Edit!

   A fürdőszoba szekrények mélysége 30 és 35 cm között van. A teljes mélység, tehát az ajtólappal együtt. Ez tisztító szerek, esetleg törölközök tárolásár teljesen alkalmas mélység.
   Remélem így már jó lesz a szekrény, és tudtam segíteni!
   További szép napot !

   Takács Katinka

 28. Biró Lászlóné
  2013. március 10. vasárnap at 14:39

  Luisa rusztikus bútorunkhoz (még készülőben) bézs színű Metro csempét szeretnék. A dilemmám tetessek-e bele kb. 1cm vastagságú karamell színű dekor csíkot. Egy sorban vagy akár két sorban egymástól 40cm távolságra. A munkalap dió színű. Nagyon érdekel a véleményed!
  További szép napot kívánok.

  • Takács Katinka
   2013. március 10. vasárnap at 19:08

   Kedves Bíró Lászlóné!

   Köszönöm a kérdését!

   Röviden, én nem tennék! Szerintem a bézs metró csempe önmagában is nagyon szép, és jellegéből adódóan nem is unalmas, akár nagy felületen sem. A konyhabútor alsó és felső része között a távolság általában 60 cm. Ezt nem szükséges dekorálni, főleg ha figyelembe vesszük hogy a konyha pulton mindig elég sok dolog van. Konyhagépek, különböző tartók, meg persze a főzéssel járó dolgok. A dekorálás itt nem is tud érvényesülni. Azt szoktam javasolni, hogy választani kell, mi a fő attrakció, a bútor, vagy a csempe. Nagyon jól mutat egy hangsúlyos csempe, feltűnő mozaik egy teljesen egyszerű fehér bútornál. Kiemelik egymást. Elmondásából ítélve itt inkább egy hangsúlyos bútorról beszélünk aminek egy szép háttér kell, ami hagyja érvényesülni. Szóval elég a bézs metró csempe, magában………..szerintem! 🙂

   Remélem tudtam segíteni!

   További szép napot kívánok!

   Takács Katinka

  • Varga Tiborné
   2016. május 4. szerda at 04:34

   Kedves Katinka !

   Magasfényű fehér konyhabútor készül . Nagyon szeretném a véleményét kérni, hogy illik-e hozzá fényes fehér metro csempe. A két fehér között árnyalati külöbség van. (a csempe a fehérebb). A pultra fekete munkalapot szeretnék.
   Várom szíves válaszát, ill.tanácsát.

   Tisztelettel és köszönettel:
   Varga Anna

   • Takács Katinka
    2016. július 12. kedd at 23:54

    Kedves Anna!

    A dizájn kérdésekkel mindig bajban vagyok kicsit annak ellenére, hogy lakberendező vagyok 🙂
    A fehér illik e a fehérhez? – Persze hogy illik! Szerintem ezzel semmi gond nincs, de az a leges legfontosabb hogy önnek tetszik e? Ha tetszik akkor tökéletes, ha nem akkor mást kell választani. A fehér bútorhoz szinte minden illik, a metro csempével meg nem nagyon lehet mellényúlni.
    Remélem tudtam segíteni!
    Sok örömöt kívánok az új konyhájában!

   • Takács Katinka
    2016. október 27. csütörtök at 07:29

    Kedves Anna!

    Igen, szerintem illik hozzá, habár látatlanban nagyon nehéz ezt megmondani. A különböző felületeken egyébként is másképp verődik vissza a fény, ami ugyan olyan se biztos hogy ugyan olyannak látjuk.
    Remélem szép lett a konyha!

 29. Dóra
  2013. május 26. vasárnap at 17:24

  Kedves Katinka!

  A 240 x 290 m-es fürdőszobánkat szeretnénk csempézni. Zalakerámia Tokyo családra esett a választásunk. Épített zuhanyzó, 100×150-es sarokkád, épített mosdópult és ytong fallal eltakarva mosó-,és szárítógép(egymás tetején elhelyezve) is helyett kap a fürdőszobánkban. Szeretném ha tágasnak tűnne a tér. Elképzelésem szerint a aljzat és a falak világos színű csempével lesznek burkolva és barna színű csempével emelnénk ki a zuhanyzót, kádat, mosdót és mosógépet takaró falat. Ebben kérem a segítségedet, mi a véleményed az elképzelésemről és ebből a csempe családból “mit lehet kihozni”?
  Válaszodat köszönöm!

  További szép napot!

  Dóra

  • Takács Katinka
   2013. június 3. hétfő at 11:41

   Kedves Dóra!
   Köszönöm a kérdésedet!
   Jó választás a Tokyo család. Szépek a lapok és az új dekorok nagyon mutatósak. Megmondom őszintén a bambuszos dekor nekem nem jön be, de ez ne befolyásoljon téged! 🙂
   Az elképzelésed alapvetően jó, szerintem. A zuhanyzóba belülre én nem szoktam javasolni a sötét csempét, mint ahogy a kád oldalára sem, praktikus okokból. A sötét lapokon sokkal jobban meglátszik a szappanlerakódás és a vízkő. A kád mögé és a mosdópult mögé nyugodtan lehet rakni a sötét színt. Ha lesz egy kis időm, csinálok majd róla néhány tervet.
   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot!
   Takács Katinka

 30. 2013. június 2. vasárnap at 16:46

  kedves Katinka a tárgyak elhelyezésében kérnék segítséget . A kádat nem tudom beállítani előre is köszönöm Csurka János

  • Takács Katinka
   2013. június 2. vasárnap at 21:40

   Kedves János!
   A Dune látványtervező programban nincs lehetőség tárgyak elhelyezésére, így kádéra sem. Itt csak a burkolatokat lehet változtatni.
   Ha a Zalakerámia Térvarázs programjára gondolt, akkor ott úgy tud tárgyakat elhelyezni, hogy arra a falra kattint ahová a kádat szeretné elhelyezni, kiválasztja az ” új tárgy” menüpontot , ott kiválasztja a megfelelő kádat, majd elhelyezi a falon.
   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot kívánok!
   Takács Katinka

 31. Bgak
  2013. június 3. hétfő at 06:07

  Kedves Katinka

  Érdeklődni szeretnék, hogy Ön szerint milyen színű és formájú csempe illik egy modern ferrera tölgy és wenge bútorlapból készülő konyhához. Sajnos a járólap az már adott, halvány szürke -fehér.

  Válaszát előre is köszönöm

  Üdv: Bgak

  • Takács Katinka
   2013. június 3. hétfő at 08:56

   Kedves Bgak!

   Köszönöm a kérdését!
   Modern bútorhoz én vagy nagyméretű csempét javasolok, hosszúkás formát fektetve rakva, vagy mozaikot.
   Színben, vagy olyan színt választ ami hasonlít a pulthoz, wenge, vagy sötétbarna színűt, vagy olyat ami elüt tőle kontrasztot alkotva azzal, vanília, fehér, vagy ha bevállalós, és a lakás hangulatához illeszkedik ,akkor lehet piros, bordó, vagy oliva zöld színű is. Erre nincsenek kőbe vésett szabályok, az a legfontosabb, hogy önnek mi tetszik.Esetleg egy világos színű famintás lapot is el tudok képzelni, habár ehhez mindenképpen látni kellene egy pult és egy ajtólap mintát. Amit figyelembe kell vennie az, hogy a fali csempének a pulttal kell egységet alkotnia, a padló színe ebből a szempontból nem annyira fontos, mert nincsenek egymás mellett.
   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot!
   Takács Katinka
   Amit én kerülnék azok a márvány mintás kis méretű lapok.

 32. Székely Éva
  2013. június 18. kedd at 14:49

  Az oldal tetszik, sok hasznos tanácsot tartalmaz.
  Nekem lenne egy kérdésem:
  fekete fúgázót, amit rákentek a bézs gres lapra mivel tudom eltávolítani?
  A felület csíkokra vágott lakk fekete és matt bézs gres lapok váltakozásával lett csíkos, amit a csíkok mentén feketére fúgáztak, és azt rákenték a bézs csíkokra is.
  Hypo, Cif, Domestos semmit nem ér!

  Ötletetek lenne?
  Köszönöm

  • Takács Katinka
   2013. június 20. csütörtök at 21:13

   Kedves Éva!
   Örülök, hogy tetszik az oldal!
   Sajnos így látatlanban nehéz eldönteni milyen jellegű ez a” rákenődés”.
   A fuga egy rendkívül kemény és jól tapadó anyag, ezért ha már megszáradt nagyon nehéz eltávolítani. Ha vastag a rászáradt szennyeződés akkor csak mechanikai úton lehet eltávolítani, penge, vagy valamilyen kaparó szerszám segítségével. Ha csak fátyolszerű felületi szennyeződésről van szó, akkor nagyon jól használható a Mapei fugafátyol eltávolítója. Ezt tüzépeken, szakkereskedésekben meg lehet vásárolni, vagy meg lehet rendelni.
   Remélem tudtam segíteni, sok sikert kívánok!
   További szép napot!
   Takács Katinka

 33. Magyari Melinda
  2013. július 2. kedd at 16:58

  Kedves Katinka!

  Olyan kérdéssel fordulnék hozzád, hogy nagyon magas fényű mázas csempét hol lehet kapni, milyen méretekben, és milyen gyártótól.
  Nem baj ha nem a legdrágább :), a lényeg, hogy nagyon fényes legyen és fehér.

  Válaszod előre is nagyon köszönöm.
  További szép napot!
  Melinda

 34. Magyar Edit
  2013. július 15. hétfő at 19:19

  Azt szeretném kérdezni, hogy mitől van a következő jelenség: vadonatúj fürdőszobánkban víz hatására a fuga csúnyán elszíneződik (sötétedik), aztán idővel megszárad és kivilágosodik (a fuga világos bézs színű). Eddigi fürdőszobáinkban ilyet nem tapasztaltam. Előre is köszönöm a választ.

  • Takács Katinka
   2013. július 18. csütörtök at 15:37

   Kedves Edit!

   Köszönöm a kérdését!
   Sajnos így látatlanban nagyon nehéz megtippelni mi is lehet a gond, ha van gond egyáltalán.
   A fuga átmeneti elszíneződése víz hatására, egy teljesen normális jelenség. Nem tudom mennyire színeződik, illetve azt sem, hogy milyen márkájú fugázót használtak, milyen széles a fuga. Azt gondolom egyébként, hogy ez az elszíneződés nem jelent az esztétikai problémán túl nagyobb bajt, feltéve aha a falon a csempe alatt van vízszigetelés. A vízszigetelés ugyanis nem engedi, hogy a fugán átszivárgó víz kárt t egyen a falban, eláztassa azt.
   Ha továbbra is nyugtalanítja a jelenség, visszahívhatja a burkolót, hogy nézze meg, vagy a fuga gyártóját keresheti fel további információért.
   Remélem tudtam segíteni!

   További szép napot kívánok!

   Takács Katinka

 35. Dihen Károlyné
  2013. augusztus 13. kedd at 14:18

  Remélem, tudtam segíteni, bár mi már túl vagyunk az átalakításon. Úgy próbáltam kitölteni, mintha….

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 13. kedd at 14:51

   Köszönöm szépen!
   Így is nagy segítség!

  • Móroczné Györgyi
   2013. augusztus 21. szerda at 15:55

   10 éve építkeztünk,annak alapján töltöttem ki a kérdőívet.
   (azóta már máshogy csinálnám) 🙂
   -azért remélem tudtam én is segíteni.
   Sok sikert a munkádhoz! 🙂

   • Takács Katinka
    2013. augusztus 21. szerda at 18:40

    Köszönöm! A 10 év az már sok idő. Az én szakmámban nagyon sok minden történt az elmúlt 10 év alatt, de ezt te is láthatod, amikor megnézed a mai trendeket. És itt nem feltétlenül arra gondolok, hogy milyen szín a divat ma és mi volt 10 éve. Rövidesen lehet felújítani, és akkor meg lehet valósítani az elhalasztott álmokat.Kívánom neked, hogy legyen rá módod, és alkalmad!

 36. Magyarné
  2013. augusztus 13. kedd at 16:59

  Sok sikert továbbra is, kérdő ív kitöltve! 🙂

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 13. kedd at 18:22

   Köszönöm szépen!
   🙂

 37. Dóróné Taskó Éva
  2013. augusztus 13. kedd at 18:48

  Mindig olyan fürdőszobát szerettem volna amin jó nagy ablak van.Amikor építkeztünk mire oda értem befalaztak egy alig ablakot.Azóta és előzőleg,sajnos,kénytelen vagyok az ablaktalanokkal

  beérni.És ha csoda nem történik ez már így is marad.

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 13. kedd at 19:14

   Úgy vettem észre többen is vannak így ezzel. Mármint, hogy szeretnének nagy ablakot, de nem lehetett nekik. Sajnos ezt már én sem tudom orvosolni, de okulásul szolgálhat a most építkező generációnak. Ha időben gondolnak rá, talán nem járnak így.
   Nagyon köszönöm a választ!
   🙂

 38. Barnáné Csuzi SzilviA
  2013. augusztus 13. kedd at 19:05

  Kitöltöttem. További sok sikert kívánok a munkádhoz!

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 13. kedd at 19:34

   Köszönöm szépen! 🙂

 39. Kocsel Zsóka
  2013. augusztus 14. szerda at 17:10

  Jó munkát!!!

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 14. szerda at 18:09

   Köszönöm szépen, kedves vagy! 🙂

 40. Tóthné Erdei Szilvia
  2013. augusztus 21. szerda at 07:44

  Kitöltve! Remélem előbb-utóbb eljutunk mi is a felújításhoz!!

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 08:00

   Köszönöm! Ó, én abban teljesen biztos vagyok! 🙂

 41. Kovácsné Papp Zsuzsi
  2013. augusztus 21. szerda at 11:43

  Kitöltöttem.. Szívesen segítek, ha tudok és további sikeres munkát kívánok! 🙂

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 12:06

   Nagyon szépen köszönöm, minden válasz nagyon sokat jelent nekem!
   🙂

 42. 2013. augusztus 21. szerda at 12:09

  Kitöltöttem, örülök, hogy segíthettem! 😉

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 12:12

   Köszönöm szépen a segítségedet! 🙂

 43. Sztremi Ágnes
  2013. augusztus 21. szerda at 12:12

  Kitöltve, remélem, a segítségedre lesz. 🙂 Üdv.

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 13:07

   Nagyon köszönöm! 🙂

 44. Molnár Magdolna
  2013. augusztus 21. szerda at 12:28

  Adott alapterületű fürdőszobámat 2010. őszén újítottam fel iparművész vejem segítségével. Elsődleges oka egy kilátásba helyezett csipőprotézis beültetés volt. Nagyon sok rajz készült a lehetőségeimről. A csempét, amit választottam, nem kaptam meg kellő mennyiségben. Utazás előtt álltam, így a vejemre maradt a csempe kiválasztása. Egy csodát találtam megérkezésemkor. ‘Sosemválasztottamvolna’ lazacrózsaszín csempe fogadott fehér fallal. Nagyon tetszett, ma is nagyon tetszik. Jó munkát Neked! Köszönöm a lehetőséget a kitöltésre!

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 13:08

   Nagyon köszönöm, jó ilyen történeteket hallani! Minden jót kívánok a szép fürdőszobában!

 45. Turi Zsuzsa
  2013. augusztus 21. szerda at 12:37

  Kitöltöttem.További jó munkát kivánok

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 13:09

   Köszönöm szépen!

 46. Tóth Vera
  2013. augusztus 21. szerda at 12:40

  Kitöltve, remélem, hasznos lesz.
  Mi most elsősorban a kádat szeretnénk felújíttatni. Ha van ismerősöd, aki ilyennel foglalkozik, akkor annak szívesen veszem az elérhetőségét! 🙂
  Köszönöm és további jó munkát kívánok!

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 13:16

   Minden válasz nagyon hasznos! Sajnos a kád felújítás az ügyfeleim elmondása alapján, nagyon lutri. És inkább sok rosszat hallottam mint jót, sajnos.Ha új kádra lesz szüksége abban jobban tudok segíteni. Még egyszer nagyon szépen köszönöm!:)

 47. Gyürkés Mariann
  2013. augusztus 21. szerda at 12:59

  A kérdőívet kitöltöttem. A mi fürdőszobánk sem tökéletes. A legutolsó felújításnál erre már nem futotta, sajna. Nagy ablak nálunk sincs, pedig a természetes fény nagyon sokat számítana. Sok sikert a munkához.

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 13:21

   Köszönöm a kedves szavakat! Igen, úgy látom nagyon sokan szeretnének nagy ablakot, talán így időben gondolnak rá, és bár tudom, hogy nem lehet mindenkinek, mégis, valakinek hátha….
   Köszönöm! 🙂

 48. 2013. augusztus 21. szerda at 14:37

  Kérdőív kitöltve, remélem segítettem” kicsikét”. Felújítás előtt állok,nekem is jó lenne ha valaki segítene. A nagy ablakot be kell tervezni a ház építésénél,utólag már nagyon nehéz. De a természetes fény az nagyon jó.

  További jó munkát kívánok

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 14:45

   Kedves Marika!

   Köszönöm, hogy segítettél! Én azért vagyok itt, hogy segítsek a felújítóknak és az építkezőknek fürdőszoba és burkolat témában. Várom a kérdéseidet, vagy itt, vagy emailben az info@lakinta.hu email címre. Igyekszem sok hasznos dologról írni a blogban is, nézz szét nyugodtan, hátha foglalkoztam már a kérdéssel, amire keresed a választ.
   A felújításhoz sok sikert és kitartást kívánok, mert szakértő segítséged már van! 🙂

 49. Andrea
  2013. augusztus 21. szerda at 14:53

  Kedves Katinka,

  apró megjegyzésként írom – végre megjelentek a vízlepergető, penészgátló, és a nem elszíneződő fugák is, amit bátran lehet padlóra is használni, még ha világos színről is van szó. Esetleg meg lehet említeni, hogy a mozaik lerakásakor érdemes odafigyelni, hogy ezeknek speciális ragasztó és fugázóanyag kell.

  Üdvözlettel,
  Andrea

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 15:23

   Kedves Andrea!
   Nagyon köszönöm az észrevételét!
   Már nagyon régóta kaphatóak vízlepergető penészgátló, nem elszíneződő fugák, amik bár igazán kiválóak, sajnos ugyan annyira koszolódnak mint a társaik. Nyilván az egyik egy kicsit jobban mint a másik, de igazán lényeges különbség nincs köztük. Ami a legkevésbé koszolódik, azok a kétkomponensű úgynevezett epoxi fugázók,amiket viszont nem lehet például padlófűtésre használni, és az áruk sajnos a sokszorosa a cementbázisú fugázóknak. Ezekbe valóban nem tapad meg a kosz, mert a felületük nem porózus, de ettől még koszolódik, hiszen egy mélyedésben van 2 lap között, és a fugát nem minden felmosáskor takarítjuk ki. Persze ha van erre egy bejárónő, akkor ez nyilván nem olyan nagy probléma.

   A mozaikok lerakásával más cikkekben foglalkoztam már, itt konkrétan nem volt róla szó. A mozaikoknak valóban speciális ragasztó kell, de fugázóból csak akkor kell speciális ha a keletkezett fugahézagok meghaladják a 6-8 millimétert. Ekkor olyan fugázóanyagot érdemes választani,ami használható akár 2 centiméteres fugahézagoknál is( ilyen lehet néhány kőfugázó ). Szándékosan nem írok márkákat, hiszen itt senkit nem szeretnék reklámozni.
   Remélem a továbbiakban is olvasója lesz a csempés blognak!
   További szép napot!
   Takács Katinka

 50. 2013. augusztus 21. szerda at 16:56

  Kitöltöttem én is. Igaz túl vagyunk már a felújításon, ami hatalmas munka volt, de most már nagyon örülök neki! 🙂

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 18:37

   Köszönöm szépen! Igen a felújításokban az az egyik legjobb dolog, hogy egyszer vége van. 🙂

 51. nagy ilona
  2013. augusztus 21. szerda at 19:23

  jo ha ilyen téma is van.

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 19:28

   Örülök, hogy tetszik! 🙂

 52. Judit
  2013. augusztus 21. szerda at 19:44

  Az egész építkezésben a csempeválasztás volt a legnehezebb 🙂

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 19:49

   🙂 Azért ez biztosan túlzás egy kicsit, de tudom, hogy ez egy elég nehéz dolog. 🙂

 53. Horváth Anikó
  2013. augusztus 21. szerda at 20:21

  Kitöltöttem! Remélem segít bár nem igazán tükrözi a lehetőségeim szűkösségét, ugyan is nekem csak “törpe” fürdőm van amibe sajnos nem sok lehetőség szorult. Szeretnék nagy ablakot de egy kicsivel is beérném, és egy normál kádat de csak zuhanytálca fér be. De így is próbálom kellemes helységgé varázsolni több kevesebb sikerrel. További jó munkát és sok sikert kívánok!

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 20:30

   Köszönöm! Nálunk népbetegség a kicsi fürdőszoba. Érdekes lenne egy olyan statisztika, hogy országonként mekkora az átlagos fürdőszoba méret. És akkor a fürdőszobák számáról még nem is beszéltünk. Minél kisebb a fürdőszoba annál nehezebb kihozni belőle a maximumot. Köszönöm a jókívánságokat nagyon jól esik!
   🙂

 54. Palatin Éva
  2013. augusztus 21. szerda at 20:22

  Sziasztok!
  Amennyiben nem lehet megfelelő nagyságú ablakot beépíteni, úgy érdemes keskeny-magas ablakban gondolkodni,vagy tejüvegeset készíttetni. Idősödők esetében pedig csak tusolót, falra szerelhető / felhajtható székkel és nagy ajtóval, illetve küszöb nélküli tálcával érdemes kivitelezni. Mi két éve építettük át annak tudatában, ha később esetleg mankó vagy tolókocsi válna szükségessé, már nem kellene újra átépíteni.
  Nagyon szép lett! Szívesen küldenék fotót is róla. remélem, hogy hasznos tanácsot tudtam adni! Sok sikert a kivitelezéshez!

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 21. szerda at 20:33

   Szia! Köszönöm az észrevételeket, teljesen egyetértek veled, érdemes előrelátóan gondolkodni. A küszöb nélküli, burkolt, zuhanytálca nélküli zuhanyzók nem csak praktikusak, hanem igazán elegánsak és szépek. Örülnék neki ha küldenél képet!
   Köszönöm a válaszokat!

 55. Bogdán Mária
  2013. augusztus 22. csütörtök at 09:24

  Szia!
  A kérdöívet kitöltöttem és úgy ahogy a tavaly megépítettük a fürdöszobánkat, vagy ahogy szerettük volna, mert hát a zuhanyozó végül is nem fért be, így csak a sarokkádas megoldást választottuk. A mi fürdöszobánk 7-8 nm-es. Sok sikert kívánok!

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 22. csütörtök at 11:00

   Köszönöm szépen a kedvességed! 🙂

 56. Lovas Kinga Erika
  2013. augusztus 24. szombat at 08:13

  Kedves Katinka!
  Nagyon hasznosnak találom az oldalt, és bőven találok benne sok számomra is felhasználható információt. Egy kérdésem mégis lenne, ha nem gond. Lakásfelújítás közepén vagyunk, és a a konyhánál tartunk. Sajnos a házban minden felújításra szorult, így a számomra legfontosabb – a konyha – elmarad az eredeti tervektől (konyhapult). Muszáj megoldanom olcsóbban, hogy használható legyen. Így merül fel az a kérdés, hogy a konyhapultot a párom (kőműves és burkoló) fogja elkészíteni. Mivel van már konyhabútor, így nem tudjuk ytongból felépíteni a hiányzó részt. Véleményed szerint megoldható-e bútorlapból, és van-e arra lehetőség, hogy a bútorlapra ragasszuk a csempét? Láttam már hasonlót és nagyon megtetszett. Ott a fiatalember sziloplasztot használt a ragasztáshoz. Én nem ismerem jól az anyagokat, de gyanúsnak tűnik, hogy az tartós lesz.
  Előre is köszönöm megtisztelő válaszod!
  Sok sikert kívánok a továbbiakban!
  Köszönjük a sok segítséget!
  Üdvözlettel: Kinga

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 24. szombat at 08:27

   Kedves Kinga!

   Nagyon örülök, hogy tetszik az oldalam!
   Azt kell mondjam, hogy ha bútorlapra, vagy osb lapra van ragasztva a csempe akkor az egyik legjobb megoldás a szilikon, vagy ahogy te hívod sziloplaszt. A mintalapok felragasztásához is ezt használjuk, és amikor le szeretnénk szedni valamiért, akkor általában csak a csempe összetörésével sikerül, annyira jól ráragad. Ne félj tőle jó lesz az. Az illesztésekre nagyon kell vigyázni, a falnál, meg a pult oldalán, hogy jó legyen a fugázás, és ki legyen tömítve mindenhol, hogy a fát megvédd a víztől, de ezt biztosan tudja a párod is. 🙂
   Remélem segítettem, és remélem szép lesz a konyhád! Ha gondolod, szívesen veszem ha küldesz róla képet!
   Sok sikert és jó munkát kívánok!
   További szép napot!

   Takács Katinka

   • Lovas Kinga Erika
    2013. augusztus 24. szombat at 08:55

    Kedves Katinka!

    Nagyon köszönöm a gyors válaszod!

    El sem hiszed mennyit segítettél! Nagy öröm számomra, és sok hozzá nem értő “társam” számára, hogy vannak olyan emberek mint te, és segítik önzetlenül a rászorulókat.
    Nagyon megnyugtattál! A kétkedést félre dobom és bele fogunk a munkába. Amint készen lesz, már küldöm is nagy örömmel a fotót!
    Még egyszer nagyon köszönöm!
    Kívánok neked sok sikert a munkádban!

    Üdv: Kinga

    • Takács Katinka
     2013. augusztus 24. szombat at 09:12

     Kedves Kinga!

     Örülök, hogy segíthettem, és nagyon köszönöm a kedves szavaidat!
     Várom a képeket! 🙂
     További szép napot kívánok!

     Takács Katinka

 57. Rajna János
  2013. augusztus 30. péntek at 13:57

  Kitöltöttem! Remélem segít, további jó munkát!

  • Takács Katinka
   2013. augusztus 30. péntek at 14:07

   Nagyon szépen köszönöm! 🙂

 58. Kósi Edit
  2013. szeptember 24. kedd at 13:39

  Kedves Katinka! Teljes fürdőszoba felújítás előtt állunk. Jelenleg 159x 154 cm a mérete. Szeretnénk egy zuhanyfülkét a jobb hátsó sarokba, de nem tudom eldönteni, hogy csak egy szimpla üvegfal legyen( nyitott zuhany) , vagy egy sarokkabin? ( 80×80 vagy 90×90?) A zuhany mellett bal oldalon mosógép, szárítógép egymás tetején lenne. Cersanit Felina Green csempére gondoltunk vízszintesen rakva, a alsó részen körben egy zöld csíkkal, valahol felül vagy a nagyméretű mintás dekorral, vagy a vékony dekorral körbefuttatva. Melyiket javasolná? Esetleg tervet tudna küldeni? Előre is köszönöm! Edit

  • Takács Katinka
   2013. szeptember 25. szerda at 09:44

   Kedves Edit!
   Köszönöm a kérdésedet!

   A szimpla üvegfallal szellősebbnek, tágasabbnak tűnik a fürdőszoba mint a kabinnal. Hátránya, hogy minden bizonnyal kijön belőle a víz, habár egy fürdőszobában ez nem olyan nagy gond szerintem, de ezt önnek kell eldönteni.

   Mindenképpen a 90×90 mérete javasolom, (minimum) főleg, hogy ha jól értem nem is lesz más fürdési lehetőségetek.
   A pici tereket a túl sok dísz összenyomhatja, ezért szerintem törekedjetek az egyszerűségre.
   Felina Verde nevű csempét találtam, gondolom erre gondoltál. Talán lehetne úgy hogy a fehér lenne az alap és abban, olyan 150 cent magasságban körbefutna a vastag dekor, amit közrefogna két zöld lap. És ennyi.

   Természetesen tudok látványtervet készíteni, A Profi 3D fürdőszobatervezés az egyik szolgáltatásunk. A szolgáltatásról bővebben itt olvashatsz: https://lakinta.hu/furdoszoba-tervezes

   Remélem tudtam segíteni!

   A felújításhoz sok sikert és kitartást kívánok!

   További szép napot!
   Takács Katinka

   • Kósi Edit
    2013. szeptember 25. szerda at 12:16

    Kedves Katinka!

    Köszönöm a választ! Emésztem:)) tegnap az ön videójának segítségével terveztem egy Zalakerámiás fürdőt. Nagyon tetszik, csak nincs minden csempéjük a tervezőn. Pl. a Magic

    Üdv: Edit

    • Takács Katinka
     2013. szeptember 25. szerda at 13:06

     Kedves Edit!

     Igen, jó kis program, teljesen jól boldogulhatnak vele laikusok is. 🙂 Sajnos az adatbázis nem pont naprakész, habár a Zalakerámia védelmében elmondanám, hogy a Magic egy annyira új lap, hogy még az idei katalógusban sincs is benne.
     Reméljük hamarosan frissítik az adatbázist, addig helyettesítheted, valami hasonló csempével.
     További szép napot!

     Takács Katinka

     • Kósi Edit
      2013. szeptember 25. szerda at 13:26

      Kedves Katinka!

      Mea culpa! Megtaláltam, csak nem egymás után, mert a dekorok Magic néven futnak, a sima csempék a ” csodálatos” ZBK akármennyi néven. A színek sajnos nem adják vissza a fotókon látottakat. Azért ügyes!:)

      Köszönöm!

      Üdv: Edit

 59. Bakonyi-Kis Daniella
  2013. szeptember 25. szerda at 18:31

  Kedves Katinka!

  Éredklődnék,hogy metrócsempét szoktak e fugázni. Nálunk a konyhában lesz az Ape Loft termékcsaládja,crema,late,rosa és choco színek.Találtam egy képet,amin úgy látszik,nincs fuga köztük. Mi a véleménye?
  Előre is nagyon köszönöm!(ha tudnám,elküldeném a képet)
  Köszönettel:
  Bakonyi-Kis Daniella

  • Takács Katinka
   2013. szeptember 26. csütörtök at 06:16

   Kedves Daniella!

   Bizony hogy szoktak! Sőt csak szigorúan fugával szabad felrakni a csempéket a falra. Főleg az ilyen hagyományos élképzésű lapokat, mint például a metró csempe. A lapok között lehetnek méreteltérések, és a fuga nélkül raknák akkor nagyon látszanának és nagyon csúnya lenne. A mertó csempéknél egyébként is szokás például a fehér csempét szürke fugával rakni ami szépen kikockázza a lapokat, növeli a tégla hatást. Ha ez nem tetszik akkor lehet keskeny 2mm színazonos fugával rakni, akkor eltűnnek a kontúrok. Ízlés dolga, kinek mi tetszik.
   Egyébként már többször írtam a fugázással kapcsolatban, megnézheti ezeket az írásokat itt:
   https://lakinta.hu/?s=fuga

   Remélem tudtam segíteni!
   Az építkezéshez, felújításhoz sok sikert és kitartást kívánok!
   További szép napot!
   Takács Katinka

 60. Kinga
  2013. október 10. csütörtök at 10:20

  Kedves Katinka!

  Amint ígértem augusztus 24-én, küldeném a fotókat a saját készítésű konyhapultról melyet a te segítségeddel, és tanácsaid alapján készítettünk a párommal. Legyél szíves megadni egy elérhetőséget hogy hová küldhetem. Egyelőre csak a konyhapult készült el, a többi felújítás még várat magára. Ha készen lesz teljesen akkor meg fogom mutatni azt is hogyan is fest az eredeti környezetében a saját készítésű pultom.
  Kissé kifogott rajtunk az epoxi fuga, de megoldottuk a problémát. A szilikon tökéletes megoldás volt ragasztás céljára.
  Tulajdonképpen az alapja a pultnak egyszerű fehér bútorlap volt, melyet az asztalos vágott és épített be az eredeti helyére. A többi munkát már mi végeztük. A bútorlap széleit levasaltattuk szintén az asztalossal, a csempe élvédőt már mi helyeztük fel, majd a csempézést és a fugázást már mi csináltuk. Az összes anyaggal és bérmunkával együtt is megspóroltuk az eredeti költség felét.
  Nagyon köszönjük a segítséget!
  További eredményes munkát kívánunk neked!
  Üdvözlettel: Lovas Kinga Erika, Zalalövőről

  • Takács Katinka
   2013. október 10. csütörtök at 10:39

   Szia!

   Ezek nagyon jó hírek!
   A képeket küldheted, az info@lakinta.hu email címre.
   Nagyon várom!
   Örülök, hogy segíthettem!

   További szép napot!

   Takács Katinka

 61. Szimuly János
  2013. november 6. szerda at 23:34

  Jó napot kívánok!

  Szeretném megtudni, hogy milyen színű fugán látszik legkevésbé a kosz, és a vízkő?
  Továbbá szeretném megtudni, hogy van-e olyan burkolás (padló+fal), ahol nincs fuga?
  Nekem nagyon tetszik a parketta utánzatú padlólap, úgy látom, hogy ott nincs fuga.
  Ha van padlólapon, csempén kívül, más szokatlan megoldás, ami megoldja a szigetelést arra is nyitott vagyok.

  Minden megoldásra nyitott vagyok, fő a praktikum.

  Szimuly János

  • Takács Katinka
   2013. november 7. csütörtök at 06:28

   Kedves János!
   Köszönöm a kérdését!
   Már többször írtam a fugaválasztásról, ezeket e cikkeket megtalálhatja itt:
   https://lakinta.hu/category/burkolasi-tudnivalok/fugazas
   Azt szoktam javasolni az ügyfeleimnek, hogy a falicsempéhez színben legjobban hozzá illő fugát válasszanak, padlóra viszont tapasztalataink szerint minden szempontból a cementszürke a legjobb választás.

   MINDEN csempét és padlólapot fugával kell lerakni! Vannak élvágott (retifikált) járólapok, amiket lehet egészen kis fugával rakni. Mindig figyelembe kell venni a gyári ajánlást, ami 1,2 mm minimum.

   A padlót nagyon sok anyaggal lehet burkolni. Én hidegburkolatokkal, azon belül is elsősorban égetett kerámiával foglalkozom. A hidegburkolaton belül is vannak egyéb lehetőségek, például a természetes kövek: mészkő, márvány, gránit, pala, stb….

   Melegburkolaton belül is sok lehetőség van. PVC, linóleum, műgyanta, fa stb….

   Természetesen vannak vízzáró vakolatok betonok, amiket vízálló felületkezeléssel el lehet látni. Azt kell figyelembe venni, hogy a helyiség mire, és hogyan lesz használva.

   A választáskor nyilván az önnek fontos szempontokat kell figyelembe venni.

   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot kívánok!

   Takács Katinka

 62. Nagy Timea
  2013. november 21. csütörtök at 07:15

  Kedves Katinka,
  fürdőszoba felújítás előtt állunk, tipikus pici, panelfürdőszobánk van. Metro csempékben gondolkodom, semmiképp sem túl sötétben, inkább fehér, vanília, bézs, barna árnyalatai jöhetnek szóba. Nagyon szeretnék látni egy látványtervet, hogy Ön, hogyan képzeli ezt el, egyáltalán jó ötletnek gondolja-e a választásomat.
  Köszönettel,
  Nagy Timea

 63. Barnànè Szakàli Tünde
  2014. január 7. kedd at 20:14

  Kedves Katinka!

  Azt szeretnèm megkèrdezni,hogy mièrt fehéredhetett ki az egyèbként barna szìnű Sopro fuga, amit decemberben az ablak alatti ès melletti rèszeken 4 mm-es fugaszélessèggel klinker lapok közè kent a szakember. Mi lehet a megoldàs ebben az esetben,mert elèg furcsàn néz ki az egyèbkènt barna szìnàtmenetes rusticus klinker lap a halvànylilàvà vagy fehérrè változott fugàval.

  Előre is köszönöm válaszàt! Tisztelettel Tünde.

  • Takács Katinka
   2014. január 8. szerda at 22:21

   Kedves Tünde!
   Köszönöm a bizalmát!
   Sajnos a Sopro termékeit egyáltalán nem ismerem, és így látatlanban nem fogom tudni megmondani mitől színeződött el a fuga. Elképzelhető, hogy rosszul keverték, (túl sok víz), de lehet hogy csak felületi a szennyeződés az esővíztől (vízkő például).
   * Most vettem észre, hogy DECEMBERBEN fugázott? Nem szoktunk decemberben kültérben fugázni, mert a fugák teljes kötésideje általában 12-24 óra és ez idő alatt nem lehet a hőmérséklet 5 fok alatt. Úgyhogy valószínű ezért színeződött el a fuga, egyszerűen megfagyott.
   Ez a jelenlegi állapotot tekintve mindegy is, hiszen ha már megvan a baj, akkor megoldást kell találni. Először is lehet reklamálni a Sopro márkaképviseletnél,(persze csak ha nem a burkoló hibázott) ehhez az üzletben ahol vásárolták segítséget kell nyújtaniuk. Az ilyen reklamációknak akkor van esélyük, ha a Sopro termékek rendszerben voltak használva. Tehát a Sopro ragasztó, alapozó, fugázó. Egy próbát megér szerintem.
   Javítani kétféle módon lehet.
   Az egyik, hogy az elszíneződött fugát kikaparják, (ehhez létezik fugakaparó célszerszám)és egyszerűen újrafugázzák.
   A másik a festés. A Mapei cégnek van kifejezetten fugafestéke Fugafresca-nak hívják ( http://www.mapei.com/HU-HU/products-search-results.asp ). A használata nagyon egyszerű, fugaszínekben rendelhető. Bármelyik Mapei termékeket forgalmazó kereskedésben meg tudják önöknek rendelni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Sok sikert kívánok a javításhoz!
   További szép napot!
   Takács Katinka

 64. András
  2014. január 8. szerda at 14:58

  Kedves Katinka!

  Most költözünk be új lakásunkba és a konyhastúdiók és asztalosok horror árai miatt úgy döntöttem, hogy magam építem meg a konyhabútorunkat és csempézek is ki. Szuperül állunk, megvan minden alapanyag, már szakembernek érzem magamat, viszont a csempézésben kérném a tanácsodat.

  Kér verzió merült fel. A konyhabútor összeállítása előtt csempézzünk ki vagy utána? Sok impulzust kaptam félszakemberektől, de arra a döntésre jutottam, hogy először összerakom a konyhabútort és utána csempézek. Első kérdésem az lenne, hogy jó megoldás ha utána csempézek vagy előtte kellene?

  Amiben bizonytalan vagyok az a munkalap és a csempe összeillesztése. Sokan a munkapulttal azonos vízvetőt tesznek a sarokba, ezzel letudva a problémát, de őszintén az nekem nem tetszik, pár év alatt könnyen penészedik és plusz költség is. Arra jutottam, hogy a munkapult és a csempe találkozását szaniterekhez alkalmas szilikonnal nyomnám ki, ami passzolna a fugához és a munkalaphoz is. Úgy gondoltam, hogy a munkapultot az összeállítás során betolom a falig és arra ültetem rá a csempét. A második kérdésem, hogy ez tartós és jó megoldás vagy mást ajánl?

  Valamint a felsőszekrény illesztése is érdekelne. Elég ha odáig ér a csempe, mint a felsőszekrény és kész? Vagy pedig oda is érdemes tenni csempe élvédőt? Én (mivel inox beépített készülékek lesznek + alumínium fogantyúk) arra gondoltam, hogy alumínium íves csempe élvédőt teszek a felsőszekrény és a csempe találkozásához. Harmadjára azt kérdezném, hogy ez jó megoldás lesz? Vagy elég ha odáig ér a csempe?

  A csempék 50×25 cm-esek és a két sor csempe között lesz egy 5 cm-es díszcsík, így 2×25=50+5=55cm a csempe + kb. 1 cm a fuga + élvédő. Nagyjából 56 cm lenne a munkapult és a felsőszekrény között az ajánlott 60 cm helyett. Negyedik kérdésem, hogy ez nem lesz zavaró igaz? Inkább maradjon meg a csempével az esztétika, mint, hogy odavágjunk még egy 4 cm-es darabot a 60 centihez.

  A konyha nagyon jól fog kinézni, olcsó lesz és nagyon jó lesz azzal a tudattal ott lenni mindig, hogy ezt én építettem, de szeretném az utolsó részletig ha tökéletes lenne. Ehhez kérném, hogy válaszolja meg ezt a 4 kérdést amit feltettem.

  Előre is köszönöm,
  András

  • Takács Katinka
   2014. január 8. szerda at 23:34

   Kedves András!

   Köszönöm a bizalmát!
   1., Általában a konyhabútor előtt burkoljuk a falat. Ennek leginkább praktikus okai vannak, utólag elég nehéz normálisan hozzáférni, persze nem lehetetlen.

   2., A pulthoz tartozó vízvetők, amiket a sarokba teszünk, egyáltalán nem penészednek, ellenben a szilikonnal, amik viszont egészen biztosan. Tudom, hogy nem olcsók, de jók. Ha most nincs rá pénz akkor átmenetileg ki lehet szilikonozni, és ha jobban áll a pénztárca, a vízvetőket utólag is fel lehet szerelni. Egyébként nem fontos pultszínűt választani, van inox is, ami illene a konyhagépeikhez.

   3., A pultra közvetlenül nem szabad ráültetni a csempét, mert az eltérő hőtágulás miatt a pult megemelkedhet, és egyszerűen lefeszegeti a falról a csempét idővel. Megfelelő hézaggal lehet, de inkább neki szoktuk tolni csempének a pultot.

   4., A felsőszekrényt rá lehet “ültetni” a csempére, a súlyt nyilván nem a csempe viseli hanem a felfüggesztés. Ezért elég ha a csempe csak a felsőszekrényig ér, nem kell tovább érnie. Élvédőt rakni itt a csempe tetejére, éppen ezért, teljesen szükségtelen. Úgysem látszik, nincs jelentősége. Az olyan helyeken érdemes, ahol nincs felsőszekrény, és ezért látszana a csempe teteje.

   5., A 60 cm, csak ajánlott magasság, inkább régebben volt igaz, manapság a felső szekrények nagyobbak lettek, és lejjebb kerülnek. Én például alacsony vagyok, így az én felső szekrényeim is lejjebb vannak, különben nem érném el rendesen. 🙂 Az 56 cm teljesen jó, nem kell aggódnia e miatt.

   Remélem tudtam segíteni!
   az új konyhához kívánok nagyon sok sikert, jó munkát!
   Biztosan remek lesz!
   Amennyiben bármi további kérdése van, örömmel állok rendelkezésére!

   További szép napot!
   Takács katinka

   • András
    2014. január 10. péntek at 13:44

    Kedves Katinka!

    Köszönöm szépen a nagyon gyors és részletes válaszát. Megfogadom minden tanácsát!

    – Előtte burkolunk!
    – Vízvető lesz!
    – A csempe egy kicsit a munkapult alá fog lógni és utólag toljuk rá a csempére a pultot (a vízvető úgyis eltakarja)!
    – A felsőszerkényig fog pontosan tartani a csempe (és ha utólag rakjuk fel a felsőszekrényt, akkor pontosan oda tudjuk tenni, hogy “ráüljön”).

    Izgalmas lesz az biztos!

    Üdv,
    András

    • Takács Katinka
     2014. január 10. péntek at 18:34

     Kedves András!

     Nagyon örülök, hogy segíthettem! A burkoláshoz sok sikert kívánok! Az eredményről pedig küldhet néhány képet ha van kedve hozzá, örülnék neki!
     Jó munkát!
     További szép napot!
     Takács Katinka

 65. Obreczán Magdolna
  2014. február 25. kedd at 18:02

  Kedves Katinka!
  Hónapok óta vacakolok felújítás előtt álló fürdőszobánk berendezésével. Most zuhanykabin van benne, de utálom, mert görgős, sínes és nem lehet takarítani rendesen :(. A legnagyobb bajom, hogy a fürdő 152×290 cm-es és persze az ajtó (75-ös) a rövid falon van egészen a hosszú falra tolva. A szemben lévő falon pedig szintén a hosszabb falra tolva (majdnem) egy 60×60 cm-es ablak. Hogyan lehetne okosan berendezni? Mindegy, hogy zuhany vagy kád. A lényeg, hogy a mosógép is és a wc is itt van 🙂 Esetleg tudna adni pár ötletet?
  Köszönettel: Magdi

 66. Marika
  2014. június 25. szerda at 20:53

  Egyik ismerősöm mesélte, hogy náluk a régi járólapra ragasztották az újat és felmosáskor nagyon nehezen szárad. Mi a véleményed?Mi fel fogjuk szedni.

  • Takács Katinka
   2014. június 26. csütörtök at 07:00

   Kedves Marika!

   Ez nagyon érdekes! Elég sokmindent hallottam már az évek során, de ezt még nem. Nem gondolom, hogy összefüggés lenne a két dolog között. A felszedés tökéletes megoldás, csak nem mindig lehetséges. Jó munkát kívánok!
   További szép napot!

   Takács Katinka

 67. Rényi Károly
  2014. július 10. csütörtök at 20:59

  Kedves Katinka!

  Családi házban padlófűtést készítünk. Az aljzat elkészült. Kőrben a falak mentés 1 cm hungarocell csikkal. A padlófűtés csöveket lerakták különböző körökre osztva. A fűtés szerelő dilatálásra hivatkozva elvágta az acél hálót- több részre osztva a lakást-amit a kőműves még a betonozás előtt lerakott . A kőműves a betonozás után 2-3 cm mélyen bevágta a betont dilatációnak. A fűtésszerelő 1 cm hungarocell csíkot akar a bevágás helyett!!! A szoba közepére!! Kell ez? Nem elég körben az 1 cm és középen a bevágás? Hogy fog kinézni a szoba közepén a hézag?

  Gyors választ szeretnék kérni mert itt állunk beköltözés előtt !

  köszönettel egy kétkedő építkező.

  • Takács Katinka
   2014. július 11. péntek at 10:45

   Kedves Károly!

   Örülök, hogy olvassa a blogomat, annak nem annyira, hogy olyan kivitelezője van, akiben nem bízik meg szakmailag.
   Mint oly sokszor most is azt kell írjam, így látatlanban nehéz megmondani jó helyen van e a dilatáció. A dilatációra 15-20 négyzetméterenként szükség van, vagy olyan helyen, ahol az aljzatbetonba beletette a kőműves.Ilyen helyeken a burkolatot is ugyan ott kell dilatálni ahol a beton van, ellenkező esetben a beton mozgása képes eltörni, szétszakítani a kerámialapokat. Hogy a betonba, a dilatációba hungarocell csíkokat raknak az teljesen rendben van. Hogy ezt hova teszik arról nem tudok véleményt mondani, így. Igyekezni kell olyan helyre tenni ahol nem zavaró, de van, hogy muszáj látható helyre tenni. Ha nem hosszú a dilatáció, vannak speciális anyagok amivel rá lehet burkolni, de ez max 1,5-2 méter. Ha ennél hosszabb akkor a burkolatot is dilatálni kell. Ha a dilatációval párhuzamosan szeretnék lerakni a burkolatot akkor ez nem fog látszani, a burkolók onnan szokták elkezdeni a rakást, és így a falak mentén vágják be a lapokat, ez általában szépen megoldható, a dilatáció fölött a fuga helyett színazonos szilikont kell használni.A hungarocell nem látszhat ki, azt vissza kell vágni a beton szintjéig. Ha diagonálba (45 fokkal elforgatva) szeretnék rakni a burkolatot akkor már nem egyszerű, mert azt bizony meg kell vágni, és az látszik. Ezt önöknek kell eldönteni, hogy szeretnék.

   Remélem jól értettem a problémát, és tudtam segíteni. Amennyiben bármi további kérdése van, állok rendelkezésére!

   További jó munkát, és az új házban sok örömet, boldogságot kívánok!
   Takács Katinka

   20-394-7831

 68. muci
  2014. július 19. szombat at 05:12

  köszönöm, nagyon hasznos cikk volt 🙂

 69. Szalai Viktorné
  2014. július 22. kedd at 17:32

  Kedves Katinka!

  Most vagyunk a konyhatervezés szakaszaban. Hasonló konyhát szeretnék mint az első kép, sötét barna. Talàltunk egy 30*60-as jaròlapot, vilàgos famintàs. Ez Ön szerint illene hozzá? Konyha, étkező, lepcső rész lenne az új helyiségben. Ùgy gondoltuk, hogy csak a konyhaszekrényig tennénk jàròlapot, a többi laminàltpadlò lenne. A lamináltpadlò hasonlò vilàgos legyen, vagy teljesen elterő? Hasonlò csempét szeretnénk, mint a képen, esetleg tudna nekünk segíteni, hogy hol kapható hasonló? Nem vagyunk Pestiek, ìgy nem ismerünk jò üzleket, csak a nagyaruhazakat jàrtuk körbe. Valamint nagyon tetszik nekünk a hentespult munkalap, de ehhez a konyhához ez nem való?

  Köszönettel

 70. Ildikó
  2014. augusztus 6. szerda at 17:51

  Szép napot. Érdeklődni szeretnék, hogy van e arra lehetőség, hogy a motor ne a kád alatt/mellett, hanem egy másik helységben legyen ami szomszédos azzal a fallal ami kád mellett van? Magyarul a sarok kád egyik oldalán lévő fal másik oldalára rakjuk a motort, hogy ne zavarjon lazulás közben a zaj? Nálunk ott van az egész ház gépészete. Köszönettel: Ildikó

  • Takács Katinka
   2014. szeptember 25. csütörtök at 06:48

   Kedves Ildikó!

   Érdekes elgondolás, elméletileg lehetséges, gyakorlatilag a kiszemelt kád gyártójától kell állásfoglalást kérnie, hogy a terméküket be lehet e így szerelni, és ebben az esetben is jól működik e. A garanciára is érdemes rákérdezni, hogy megőrzi e a kád így a garanciáját.

   Sok sikert,további szép napot!
   Takács Katinka

 71. Hoós Rita
  2014. augusztus 15. péntek at 09:31

  Kedves Takács Katinka!

  Kérdésem van a “kád vagy zuhanykabin” című írásban közölt egyik képen egy aszimmetrikus kád látható panellal. A kád olyan, mint a Ravak Avocado kádja. Én is ilyet szeretnék, de eddig visszatartott az, hogy ehhez nem lehet paravánt építeni. Nagy segítség lenne, ha megtudhatnám, hogy a képen milyen gyártmányú paraván van, hol rendelhető és mennyiért.

  Köszönöm szépen

  Üdvözlettel

  Hoós Rita

  • Takács Katinka
   2014. augusztus 17. vasárnap at 06:10

   Kedves Rita!

   A képen egy régebbi modell van, azt hiszem Roltechnik gyártmány volt, már nem gyártják. Az íves kádakhoz sajnos csak a saját paravánjukat lehet hozzátenni, mert minden kádnak más az íve. Ezért olyan modellt kell választani amihez a gyártó tud adni paravánt is. Ilyen a Ravak Rosa kád is például http://www.ravak.hu/hu/kadparavanok-aszimmetrikus-kadakhoz

   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot!
   Takács Katinka

 72. Haránt Márk
  2014. augusztus 29. péntek at 10:39

  Mi a régi metlakira raktuk rá, burkoló mondta a metlaki örök élet… Jött az asztalos, jött a vízvezeték szerelő, lejetették a kalapácsot, fogót. Felpattant egy darab itt ott. Értelem szerűen felújítás közben még ki lehet cserélni könnyedén. Jött egy másik burkoló, felszedte a lapokat majd mondta hogy a metlakit igen csak nem fogja már semmi. (mozog). Porlik alóla a ragasztó vagy ami van alatta… (20 éve rakták) Mit tegyünk? Mondtam semmit. Ez már így marad, 200 ezret fizettünk érte, nincs még 200 ezrünk. Most Per pill álmatlan éjszakáimat élem, várva mikor fog felrepedni/feljönni a burkolat. Mindenképp azt javaslom, hogy aki teheti , egy normális, jó képességű szakemberrel szedesse fel a régit. A régi az régi, legyen szó ragasztóról , vagy bármiről. Új bort nem töltünk régi tömlőbe. Az olcsób néha a drágább.

  • Takács Katinka
   2014. augusztus 29. péntek at 10:48

   Kedves Márk!

   Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat!
   Igen, ha megfigyelted, mindig kihangsúlyozom, hogy csak hibátlan jól tapadó burkolatra lehet ráragasztani a következő réteget. Ha a fuga porlik, a lapok mozognak, vagy felkopognak, akkor nem szabad, mert a két réteg együtt fog feljönni.
   A burkolónak abban igaza volt, hogy a metlaki örök élet. Fel lehetett volna szedni, és még el is adhattátok volna ha egészben feljön, mert van rá kereslet. Amivel annak idején leragasztották, az viszont nem örök életű, sajnos.

 73. István
  2014. szeptember 24. szerda at 13:46

  Kedves Katinka!
  Nagyon érdekes és hasznos minden írás az oldalon! A laikusok is megértik, és fejlődnek tőle. Egyedül azt nem értem, mi az élvágott csempe /a nagyméretű lapoknál volt szó róla/. Talán az, amikor a széle /oldala/ nincs mázzal bevonva?
  Válaszát köszönve további írásokat várunk, üdv: István

 74. Helga
  2015. február 17. kedd at 11:06

  Kedves Katinka!
  Érdeklődni szeretnék, hogy Ön szerint melyik a legjobb tervező program(burkolat, konyha tervezés):
  Ceramic King
  kitchendraw.com
  Archline Interior
  InterCadLite20

  Köszönöm előre is válaszát!

  • Takács Katinka
   2015. február 17. kedd at 12:08

   Kedves Helga!
   Köszönöm a kérdését, a téma hasznos és sokakat érdekel.
   Az Intericad, és a Ceramic king ugyan annak a szoftvernek két változata a Ceramic king, kifejezetten fürdőszobához készült, konyhához nem jó. Az Intericad Lite viszont nem olyan profi a fürdőben mint a Ceramic King. Annó amikor bekerült az országba, nézegettem, de akkor még nagyon gyerekcipőben járt a terméktámogatás hozzá. Ezen a téren sokat fejlődtek, lehet tőlük kérni bemutatót, illetve ha Pesten vagy környéken él akkor szerveznek lakberendezőknek oktatásokat is. Érdemes felvenni velük a kapcsolatot, nagyon segítőkészek.
   A Kitchendraw-t nem ismerem megmondom őszintén, soha nem próbáltam.

   Én az Arcline-nal tervezek, már nagyon régóta. Ezt ismerem, és szeretem. Annak idején azért döntöttem e mellett, mert le tudtam tölteni a próbaverziót, ki tudtam próbálni.A használatához egy csomó videó anyag volt elérhető, illetve magyar nyelvű könyvet is le lehetett tölteni hozzá.
   Gyakorlatilag már ennek alapján tudtam vele rajzolni.
   A másik ami e mellett szólt az a részletfizetési lehetőség, ami nem volt akkor más programhoz. Lehet már van, ezt nem tudom.
   Illetve, én nem csak fürdőszobákat tervezek, és azt a programot tökéletesen tudom használni egyéb lakberendezői munkáimhoz is.Például a legújabb verzióban már nagyon profi a konyhatervezői rész is.

   Érdemes ezeket kipróbálni, ha van rá lehetőség. Össze kell hasonlítani az árakat, a fizetési lehetőségeket, a karbantartási díjakat (frissítések árai). Meg kell nézni melyikhez milyen oktatási lehetőségek vannak, hiszen meg is kell tanulni a kezelését, mindegy melyiket választja.
   Ezen kívül és elsősorban azt kell pontosan tudnia hogy mire kell önnek ez a program. Miket fog tervezni vele, ehhez miket kell tudnia.
   Ha ezeket mindet összehasonlítja szerintem már el is dőlt melyik lesz önnek a jó választás.

   Remélem segítettem! Ha bármi további kérdése van, örömmel segítek!

 75. Dandi László
  2015. február 21. szombat at 06:58

  Üdvözletem.

  szeretném kérdezni, hogy ha padlófűtésünk lesz az nyáron mennyire fog majd hideg lenni?
  Esetleg tud valamilyen megoldást erre?
  szeretném ha a lakásban télen nyáron is lehessen mezítláb járni.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Takács Katinka
   2015. május 5. kedd at 16:55

   Kedves László!

   Nyáron a kerámialapok átveszik a környezetük hőmérsékletét. Ez huszonpár fok is lehet. A hűvös padló nyáron kifejezetten jó érzés, nem véletlenül a mediterrán területeken mindenhol a kerámiapadlók használatának hagyománya. A gond inkább az átmeneti időszakban van, tavasszal és ősszel. Ilyenkor fűteni még, vagy már nem kell, de főleg az ájszakai hőmérséklet nem túl meleg. Ilyenkor kellemetlen lehet a hideg padló érzése. Ezért javasolt a kombinált fűtés tervezése. A szobákban radiátor, melegburklattal a közösségi terekben és a vizes helyiségekben járólap. A hideg ellen szőnyegezéssel lehet védekezni.
   Jómagam évtizedek óta padlófűtéses házban élek, nagyon szeretem, az említett dolgok ellenére. Remélem önök is szeretni fogják!
   További szép napot!
   Takács Katinka

 76. zsuszik
  2015. március 2. hétfő at 05:17

  Ha festett (akrilfesték) falta ragasztanék csempét, mi a teendő,le kell-e vakarni a festéket? Ha a régi csempére ragasztanék újat,e régi csempét meg kell-e csiszolnom,vagy másképpen előkészítenem? Tapadóhidat ,kenhető szigetelést – pl Dryvithálóval- és csemperagasztót is szeretnék használni,lehet-e együtt ,milyen sorrendben és hogyan ? (vizes helyiségben,pl zuhany mögött,ahol állandóan víz éri)
  köszönöm
  Zsuzsa

  • Takács Katinka
   2015. május 5. kedd at 16:48

   Kedves Olvasó!

   A festett falra is lehet csempét ragasztani, mondjuk ha túl sok a festékréteg rajta,(többször át volt festve) akkor érdemesebb megcsiszolni a falat. Ilyen esetekben nagyon jó minőségű S1-es ragasztót kell választani, akkor nem lesz baj. A régi csempét nem feltétlenül kell csiszolni, az S1-es ragasztó használható ebben az esetben is. Tapadóhíd használata esetén elég egy C2 jelölésű ragasztó, ha nem túl nagy a lap.A dryvithálót nem tudom mire szeretné használni. A vízszigetelést ugyancsak rá lehet kenni a csempére, sarkoknál ajánlom a szigetelőszalag használatát.A sorrend a következő: szigetelés, ragasztó, csempe. A sarkoknál ajánlott a szilikon használata.
   Remélem tudtam segíteni!
   Jó munkát, és szép napot kívánok!
   Takács Katinka

 77. Szûcsnê
  2015. március 26. csütörtök at 18:54

  Kedves Katinka! 30 ève keszult padlófűtêsünk burkolatát most cserêltuk le. A fűtêst mikor lehet bekapcsolni? 30×60 as granit lapot 2mm.-es fugával remélem nem fog feljonni.

  • Takács Katinka
   2015. május 5. kedd at 15:36

   Kedves Olvasó!

   A ragasztó adatlapján meg kell nézni, az adott ragasztó teljes kötésidejét. A kötésidő elteltével elméletileg a fűtés bekapcsolható. Pontos információkért a ragasztó gyártóját kell keresnie!
   További szép napot!

 78. sandor
  2015. április 11. szombat at 13:28

  Szia Katinka,

  Lattam a neten, hogy van foszforeszkalo adalekanyag a fugahoz, amivel osszekeverjuk a fugat mielott felkenjuk es a sotetben kek v zold szinben vilagit. Nalam javitas lesz csak es gondoltam , hogy jol nezne ki a vilagito fuga. Amit lattam itthon, az rakenheto anyag, azt nehez parhuzamosan rakenni utolag a fugara, ezert keresek arban elfogadhato vilagito adalekot. Tudnal ajanlani vmit? Masik kerdes, mivel a megkapart regi fugara huzok ujat, ott mennyi az anyagszukseglet negyzetmeterenkent? Koszonom . Sandor

  • Takács Katinka
   2015. május 5. kedd at 15:10

   Kedves Sándor!
   Bevallom őszintén én még nem találkoztam ilyennel. Az általam forgalmazott segédanyag gyártók nem készítenek ilyet. Kcsit rákerestem, de csak foszforeszkáló festéket találtam amit fugára lehet kenni.
   Foszforeszkáló üvegmozaikot forgalmazunk, ami azért jó, mert például a medencevilágítást meg lehet spórolni vele.
   További szép napot!
   Takács Katinka

 79. Fodor Ildiko
  2015. május 15. péntek at 07:15

  Kedves Katinka,

  Egy 25 eve epult 67 nm2 csaladi haz felujitasa reszekent a futest is korszerusiteni szeretnem ami jelenleg radiatoros es ezt padlo futessel gondoltam kiegesziteni. Jelenleg 2cm-es lakozott faforgacslap szolgal padlokent ami az aljzat betonhoz van bitumenes ragasztassal es csavarral rogzitve; felvizesedest nem tapasztaltam teljesen szaraznak tunik. Ezt nem szedetnem fel hanem erre kerulne a futes csovezes.

  Szeretnem a velemenyet kerni hogy ez lehetseges-e? Ha igen, milyen merteku raepitest (szigeteles stb) javasol?. Illetve padloburkolokent olyan keramia lapot szeretnek ami hasonlo komfortot ad mint a fapadlo vagy legalabbis nem ‘ko’ hideg a tavaszi es oszi szezonban es ehhez talaltam is egy termeket ami fa Nadura padloburkolo ami fapor es asvanyi anyag keverekekent van ‘hirdetve’ a forgalmazo honlapjan viszont azt nem irtak hogy ez a keverek milyen aranyu es milyen asvanyt tartalmaz.
  Az On tapasztalata szerint ez ugyanugy felmelegethet es leadja a hot mint az asvany es valoban komfortosabb a futesi szezonon kivul? Ha mas javaslata van, nagyon szivesen vennem.

  Elore is koszonom
  Udvozlettel
  Fodor Ildiko

  • Takács Katinka
   2015. május 15. péntek at 11:33

   Kedves Ildikó!

   Köszönöm a bizalmát!
   Padlófűtések kivitelezésében nincs tapasztalatom, ebben nem tudok önnek tanácsot adni. Amihez értek, az az hogy a kész padlófűtést hogyan lehet tartós hidegburkolattal ellátni.
   Az ön által említett Fa Natura burkolatot sem ismerem, megmondom őszintén nem is hallottam még róla, sőt ahogy próbáltam rákeresni a termékre, gyakorlatilag nem találtam róla semmit.
   Nem tudom milyen lehet a termék hőátbocsájtási képessége. Ha jó akkor jó padlófűtésre, ha nem ,akkor is rá lehet rakni nyilván, csak tudomásul kell venni, hogy ha ugyan olyan meleget akar ebben a helyiségben mint más hidegburkolatú helyiségben akkor a hőveszteség miatt bizony túl kell fűteni. Gondolom a gyártónak forgalmazónak vannak erre vonatkozó hiteles adatai, amik mondjuk egy égetett kerámiához képest megmondják, ennek a terméknek a paramétereit.
   Érdemes a forgalmazótól referenciákat kérni, beszélni olyanokkal akik már használják ezt a burkolatot, és megkérdezni a tapasztalatikat. Van e alakváltozás, milyen a komfortérzete, mennyire pénztárcabarát a fűtésszámla, stb.
   A padlófűtés ideális burkolata a kerámia, vagy természetes kő. A fa, és a parafa anyagú burkolatok valamelyest szigetelnek, így rontják a fűtés hatásfokát. A famintás járólapok ezért olyan népszerűek a padlófűtés esetén. Az átmeneti időszakokban valóban kicsit hideg lehet érzésre, ez szokás kérdése. Jómagam is padlófűtéses házban élek hosszú ideje, én szeretem. Az is igaz, hogy én papucsos típus vagyok, de a gyerekek inkább mezítlábasok. Az átmeneti időszakban van hogy ők is papucsoznak egy kicsit, ez nem okoz különösebb nehézséget, szeretjük.
   Kompromisszumok nélkül nem lehet építkezni, vagy felújítani sajnos.
   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot!

   Takács Katinka

 80. Fabrizio
  2015. május 30. szombat at 07:25

  Kedves Katinka.
  Mit javasol a pozitív sarkokhoz? A burkolónk nem javasolta a sima ívelt élvédőt mert látszanának a vágások. Azt javasolta utólag tegyünk fel egy takarólécet. Képeken mintha láttam volna olyat is hogy fugából alakítottak élet. Mi a legjobb kompromisszum ízlés és hatékonyság szintjén Ön szerint?
  Előre is köszönöm.
  Fabrizio

  • Takács Katinka
   2015. május 30. szombat at 09:14

   Kedves Fabrizio!

   Köszönöm a kérdését!
   A sarkok esztétikus kialakításához vannak “sarokelemek”, lezáró elemek. Ezek tulajdonképpen feles lapok, minden oldalunkon fózolva. A 10×20-as metró csempéhez 10×10-es lapok, a 7,5×15-öshöz 7,5×7,5-ös elemek.
   Ezek a webáruházunkban is megtalálhatóak, ITT
   Fontos, hogy ezek az elemek az alaplapoktól némileg eltérhetnek mind fózolásban, mint színárnyalatban. Ennek az az oka, hogy egyszerően más gyárban készülnek. Az is igaz, hogy ez az eltérés sokszor olyan minimális, hogy csak nagyon nehezen vehető észre. Még mindig szebb ez, mint az élvédő, amit én semmi esetre sem javasolok, vagy az utólagos takaróelemek.

   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot!

 81. m.monika
  2015. június 14. vasárnap at 06:12

  Kedves Katinka
  Csillám fugával fugáztatjuk az üvegmozaikkal burkolt fürdőszobát. 5 kg cementalapu fugához mennyi csillámpor szükséges?
  Üdvözlettel
  M.monika

  • Takács Katinka
   2015. június 14. vasárnap at 12:36

   Kedves Mónika!

   Köszönöm a kérdését!
   A csillám (glitter) adalékanyag általában nem használható cementbázisú fugánál, csak műgyanta bázisú fugánál, sajnos. A cementbázisú fugával keverve rontja a fuga kötését, és porladóssá válhat tőle, arról nem is beszélve hogy jóformán semmi nem látszana a glitterből. Persze vannak kivételek! Vannak gyártók akik ajánlják a saját glittereiket bizonyos saját cementbázisú fugáikhoz. (nem mindhez, mert csak a különböző adalékanyagokkal dúsított cementbázisú fugák tudják úgy megkötni a kellően apró méretű glittereket, hogy nem rontja a fuga egyéb tulajdonságait) Azt kell mondjam, hogy az adott fuga gyártójának adatlapját kell megnézni ebből a szempontból, és minden esetben be kell tartani a gyártó ajánlásait.

   A műgyanta bázisú fugázókhoz lehet használni a csillámló glittereket, de csak a súly max 10%-ig. ha ettől többet használnak az már szintén rontja a fuga kötési tulajdonságait.
   A műgyanta bázisú fugák teljesen sav és lúgállóak, könnyű őket tisztán tartani, és nem szívnak magukba semmilyen szennyeződést.
   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot!

 82. psycho
  2015. július 6. hétfő at 07:50

  Nem fagyálló alföldi padlólap? Nem rémlik, hogy lett volna nem fagyálló lapjuk. Sztem tévedsz

  • Takács Katinka
   2015. július 6. hétfő at 14:52

   Kedves Psycho!

   Örülök, hogy olvassa a blogomat!
   Nem, nem tévedek, még mindig van belőle néhány darab kimaradva. Egyszerű vörösagyag lap, elég gyenge kopásállósággal, nem fagyálló.
   Remélem tudtam segíteni!

   További szép napot!

   • Pycho
    2015. szeptember 18. péntek at 07:51

    Régi Alföldi lap vörösagyaggal? Ez Zalakerámiára volt jellemző. 15 éves Alfödi csempéknek is fehér volt az alapanyaga. Forgalmaztuk az Alföldi gyár termékeit, söt korabeli katalógusok is megvannak de kis vékonyka 20×20 as padlójuk is fagyálló volt, és nem vörösagyagon. Esetleg típust kérhetnék? Csak kíváncsi vagyok nem fárasztani akarom!

 83. Zsuzsanna
  2015. október 6. kedd at 18:53

  Kedves Katinka,
  szeretnék egy kis segítséget kérni fürdőszoba felújítás kapcsán.Egy 12nm-es,padlófütéses tetőtéri helyiségről van szó.A csempe korábban csempefestékkel lett lefestve,de megkopott.Lehet ilyenkor tapadóhidat használni?Ha igen,milyet lehet padlófűtéshez?Ez a gyakorlatban hogy néz ki?Úgyértem,mi a munka pontos menete,milyen sűrűségűre kell az anyagot keverni,mennyi idő alatt köt meg,mikor lehet ráburkolni?És nem utolsó sorban,milyen gyártóktól szabad vásárolni,(ami nem a legdrágább persze.)?Amúgy a csempe jó állapotú,masszív,csak ha egy mód van rá,nem veretném le(féltem a padlófütést és nem akarok plusz költségeket.)A lehető legegyszerűbben szeretnék egy kis rendet…Még annyi volna a kérdés,ugyanazt,amit az aljzatra teszünk,lehet a fali csempére is?Kevesebb csempét szeretnék az új burkolatra,nem szeretném 2m magasságig visszacsempéztetni..
  Üdvözlettel:
  Zsuzsanna,Veszprém

  • Takács Katinka
   2015. október 8. csütörtök at 10:40

   Kedves Zsuzsanna!

   Köszönöm, hogy olvassa az oldalamat!
   A festékre én semmiképpen nem ragasztanék, ebben az esetben a tapadóhídnak sincs túl sok értelme, hiszem az is csak a festékréteghez tapadna. A festéket mindképpen el kell a csempéről távolítani a lehető legjobban. Ez történhet oldószerrel, vagy mechanikusan, csiszolással. A megtisztított csempére mehet a tapadóhíd, ami tulajdonképpen egy olyan alapozó amit NEM szívó felületre ajánlanak. Ez olyan márkájú legyen mint a ragasztó és a fugázó. Érdemes egy gyártó termékeit rendszerben megvásárolni. (Ilyen alapozó például a Mapei Eco Prim Grip, vagy a Murexin D4 )
   A többi gyártó is jó, fontos a rendszer, sajnos nincs lehetőség minden gyártót felsorolni.
   Igen, ezeket az alapozókat a fali csempén is lehet alkalmazni bátran.

   Remélem segített a válaszom!
   A felújításhoz kívánok sok sikert és kitartást!
   További szép napot!
   Takács Katinka

 84. Szabolcs
  2016. február 27. szombat at 01:24

  “Nesze semmi fogd meg jól” cikk!
  Neves gyártótól vegyünk zuhanykabint? Bocsánat, de mindnek van neve. És mind innen onnan (leginkább Kínából) behordott alkatrészből csak összeszerel.
  Miért nem lehet konkrét gyártót mondani? Miért nem lehet egy több termékes tesztet közölni mint egyéb műszaki termékek esetében?
  Hja, ahhoz szakértelem kellene?

  • Takács Katinka
   2017. január 2. hétfő at 11:14

   Kedves Szabolcs!

   Sajnálom, hogy nem tetszett a cikkem!
   Nem, nincs minden zuhanykabinnak neve! Amit ön elget a kínából behozott összeszerelteknek, amikkel tele vannak a multik, azoknak nincs “nevük”. Ha kell hozzá valami alkatrész, mert előbb utóbb kelleni fog, akkor nem lehet beszerezni. A márkás gyártóktól viszont évek múlva is lehet alkatrészt venni.
   Azért nem említek márkákat, habár nyilván ismerek jópárat, amit az üzletben jó szívvel ajánlok az ügyfeleinknek, de nem ismerem mindet. Biztosan van olyan, amit én nem ismerek valamiért, de az attól még nagyon jó minőség.
   Nem, a zuhanykabin nem műszaki cikk!
   Összehasonlítani, csak az üvegvastagságot meg az árat lehetne, de ez nem feltétlenül jelentene valódi értékbeli sorrendet.
   Felelős szakemberként azt tudom javasolni, hogy nem érdemes nevenincs márka nélküli termékeket vásárolni multiktól, vagy kereskedőktől, érdemes esetleg kicsit többért ismert, megbízható gyártók termékeiből választani.
   Igazán köszönöm az észrevételt, minden jót kívánok!

 85. Barbara
  2016. március 9. szerda at 14:06

  Tisztelt Takács Katinka!

  Segítségét szeretném kérni abban,hogy lila konyhabútort szeretnék és a bútor mögé szürke,vagy lila csempét szeretnék.Mi erről a véleménye melyik illene oda? Vagy ha tudna abban segíteni,hogy milyen színű csempe illene a lila konyhabútorhoz.

  Válaszát előre is köszönöm:Barbara

  • Takács Katinka
   2017. március 31. péntek at 06:33

   Kedves Barbara!

   Egy burkolóval meg kéne nézetni a fugát, hogy mit javasol. Elméletileg, ha elég nagy a hézag újra lehet fugázni alapos tisztítás, portalanítás után, de mindenképpen érdemes szakemberrel megnézetni!
   Remélem sikerül megoldani a problémát!

 86. Laszlo
  2016. március 15. kedd at 09:32

  Kedves Katinka!
  Gratulálok az oldalhoz sok hasznos tanácsot találok rajta!
  Szeretnénk zuhanysarkot kialakítani, előtte hátfalas zuhanykabin volt de az tönkrement. A csempe mögött nincs vízzáró réteg, le kell verni a csempét vízzáró réteget feltenni és újracsempézni? Vagy van-e lehetőség arra, hogy a fugát kiszedjem és helyette valamilyen vízzáró fugát tegyek fel (ebben az esetben nem lenne csempe leverés és újracsempézés). Válaszát előre is köszönöm

 87. Sárkány György István
  2016. március 20. vasárnap at 14:53

  Kérném egy lakótelepi 230 x 170 -es fürdőszoba kádkabinos (hydro -gőz -) elr

  endezési tervét ! WC külön helyiségben van ! Köszönettel !

  • Takács Katinka
   2016. július 13. szerda at 00:15

   Kedves György!

   Figyelmébe ajánlanám a fürdőszoba tervezési szolgáltatásunkat! erről bővebben itt tájékozódhat:
   https://lakinta.hu/furdoszoba-tervezes
   További szép napot kívánok!

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 12:12

   Kedves György!

   Köszönöm a kérdését!
   Figyelmébe ajánlom a fürdőszoba tervezési szolgáltatásomat!
   https://lakinta.hu/furdoszoba-tervezes
   Ha ezt a szolgáltatást szeretné igénybe venni, kérem írjon emailt, vagy hívjon telefonon!
   Sok sikert!

 88. Deme Zoltánné
  2016. április 21. csütörtök at 15:46

  Kedves Katinka! Egy meglehetősen furcsa kérdéssel fordulok Önhöz: sok radiátoros központi fűtéssel rendelkező családi házban lakunk, amelyet egy 35 KW-os kazánnal fűtünk egy éve. Jól bevált, csak otromba látvány a kazánunk az ebédlőben. Szeretnék a kazán látványán segíteni úgy, hogy becsempéznénk, hogy úgy nézzen ki, mint egy cserépkályha. A kazán 60, sőt több fokra is felmelegszik, mert nincs rajta szigetelés. A kérdésem az, vajon lehet-e burkolni fali, vagy járólapos csempével, vagy cserépkályha csempével?

  • Takács Katinka
   2016. július 13. szerda at 00:13

   Kedves Deme Zoltánné!

   Ez tényleg nem egy szokványos kérdés.
   Lakberendezőként azt kell mondanom, a kazán nem lesz attól szebb mert lecsempézik, sajnos.Én nem tenném, és még arról nem is beszéltünk, hogy lehet e. Én valahogy megpróbálnék az ebédlőből leválasztani egy részt kazánháznak, vagy esetleg valami térelválasztós paravános módszerrel takarnám el a kazánt. Nem tudok olyan ragsztóról ami fémhez ragadna, és bírn ezt a hatalmas hőingadozást. Esetleg meg lehet kérdezni a segédanyag gyártókat, ők tudnak e ajánlani valamit.
   Remélem tudtam segíteni, és találnak valami megoldást!
   További szép napot!

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 10:13

   Kedves Deme Zoltánné!

   Nem vagyok benne biztos, hogy jól értem a kérdést!A fém kazán oldalára szeretne ráragasztani csempét?
   A csempe az hőálló, azzal nincs ugye probléma, a ragasztása a fémre viszont nem egyszerű szerintem. Én inkább valami szellőző burkolatot javasolnék, mondjuk valami szekrényt, perforált lemez, vagy spaletta burkolattal, ami teljesen eltakarja a kazánt és a gépészetet. Attól tartok a csempétől nem lesz szebb a kazán.

   Remélem tudtam segíteni!

 89. Ilona
  2016. április 23. szombat at 19:59

  Kedves Katinka! Konyhát újítunk fel. A falon lévő csempére csempéznénk de üvegmozaikot. Mire kell figyelni és meg lehet-e oldani, hogy a fali konyhaszekrényeket ne kelljen levenni? Tudom hogy az asztali résznél az élzárót cserélni kell.
  Köszönöm
  Ilona

  • Takács Katinka
   2016. július 13. szerda at 00:03

   Kedves Ilona!

   Köszönöm az érdeklődését!
   Elméletileg nincs akadálya a ráburkolásnak. Az üvegmozaik csak úgy mutat jól ha tökéletesen sima felületre van felburkolva, így előtte nem árt átglettelni ragasztóval a régi csempét, hogy a fugák eltűnjenek.Nem szükséges levenni a szekrényt, így kicsit macerásabb hozzáférni,és meg kel óvni a szekrényt is, de más hátránya nincs.
   Remélem sok örömük lesz a szép új konyhában!
   További szép napot!

 90. Dr. Sós Éva
  2016. április 29. péntek at 13:07

  Tisztelt Takács Katinka,
  Nagyon hálás lennék ha segítene fürdőszobát tervezni egy falatnyi helyre.
  A méret 135 cm x 173 cm ( ez utóbbi bővíthető 30 – 40 cm, sajnos a 135 nem, mert főfal van)
  Előre is köszönöm!
  Dr. Sós Éva

  • Takács Katinka
   2016. július 12. kedd at 23:58

   Kedves Éva!

   Sajnos a hozzászólásokat nem tudom túl gyakran nézni, ezért ezt is most találtam meg.
   Természetesen tervezek nagyon sok fürdőszobát, kicsiket is.
   A fürdőszoba tervezési szolgáltatásról itt tájékozódhat bővebben:
   https://lakinta.hu/furdoszoba-tervezes

   További szép napot kívánok!

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 08:12

   Kedves Éva!

   Sajnos későn láttam meg a hozzászólások között az önét!
   Figyelmébe ajánlom a fürdőszoba tervezési szolgáltatásomat:
   https://lakinta.hu/furdoszoba-tervezes

   További szép napot!

 91. Hajnal
  2016. május 25. szerda at 16:52

  Kedves Katinka!

  Szeretném kérdezni, hogy neten keresztül is lehet tanácsot kérni?
  Válaszodat elöre is köszönöm.
  Üdvözlettel.
  Hajnal

  • Takács Katinka
   2016. július 12. kedd at 23:49

   Kedves Hajnal!
   Igen, a neten is tud tőlem tanácsot kérni! Itt a hozzászólásoknál, vagy emailben az info@lakinta.hu email címen.Várom a kérdését!
   További szép napot!

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 07:26

   Kedve Hajnal!

   Igen lehet, de érdemesebb emailt írni, vagy telefonálni! info@lakinta.hu
   Üdvözlettel: Katinka

 92. Nagy Róbert
  2016. június 5. vasárnap at 19:03

  Nagyon tetszik az oldal sok hasznosítható tanácsot ad,gratulálok! Kérdezném hogy az elvágott burkolólapok éleit mivel lehet csiszolni? Konyhapult burkolásnál csiszolna-e vagy mivel fugázna? Köszönettel: Nagy Róbert

  • Takács Katinka
   2016. július 12. kedd at 23:47

   Kedves Róbert!
   Nagyon örülök, hogy hasznosnak találja az oldalamat!
   Sajnos nem biztos, hogy jól értem a kérdését. Össze szeretné csiszolni a lapok éleit, hogy ne kelljen élvédöt tenni, vagy csak levágja, és a “sorjás” részt szeretné megcsiszolni?
   A gérbe csiszolást flexel, és gyémántkoronggal szokták csinálni, de nem egyszerű, nagy gyakorlatot és kézügyességet igényel.
   A finom csiszolást pedig egy csiszolókoronggal.
   A konyhapult élénél, nem biztos hogy a gérbe csiszolást alkalmaznám, hiszen ezek az élek szépek ugyan, de sérülékenyek, és a konyhába komoly igénybevételnek van kitéve. Inkább lépcsőlapokta vennék, vagy a laphoz illő úgynevezett London lezáró elemet.
   Természetesen a lapok között fugázni kell mindenképpen! Fugázni lehet a hagyományos cementbázis fugázóval, vagy a konyhába ideális az epoxi fugázó, sajnos ez utóbbi jóval drágább!
   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot!

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 07:24

   Kedves Róbert!

   Nagyon kedves, köszönöm szépen!

   Nem értem pontosan mi a kérdése. Az élvágott lapokat szeretné gérbe csiszolni? Ezt flexel szokták csinálni, nagy gyakorlatot igényel, és nem egyszerű. Lapfüggő, hogy mit lehet az élekkel csinálni, én nem kedvelem az élvédőket, de van hogy muszáj használni. A fugázás történhet hagyományos fugázóval vagy műgyanta bázisúval. Az utóbbi konyhába a legjobb csak sajnos nagyon húzós az ára.
   Remélem tudtam segíteni!

 93. K Bella
  2016. július 8. péntek at 22:38

  Kedves Katinka !
  Egyelőre nem tudunk felujitani, de javitgatni muszáj, kérdéseim:

  1. Van-e mód a megkopott fehér zománcos kád felujitására ?

  2. a padlóösszefolyó rácsa rozsdás a csempe a szélein feltöredezett, a rács 15×15-ös méretű, ha veszek egy 20×20-as müanyag padlóösszefolyórácsot, be tudom helyezni, úgy, hogy flex-el körbevágom a járólapot ? (Igy eltünne a lekopott csemperész)

  3. Az erkély padlólapja látszólag nincs felfagyva, nem jött fel és nem is kopog, ennek ellenére az alatta lévő garázs ázik, talán a fugák mentek tönkre. Van-e valamilyen mód a járólap felbontása nélküli szigetelésre ? (Sajnos a ház szigetelése is sérül, ha felbontjuk)

  Előre is köszönöm szives válaszát.
  Üdv. Bella

  • Takács Katinka
   2016. július 12. kedd at 23:29

   Kedves Bella !

   Köszönöm az érdeklődését!
   Sok sok kérdést kaptam hirtelen, megpróbálok válaszolni.
   1.,
   Léteznek kádfelújító zománcfestékek, de bevallom nem értek ezekhez. Ügyfeleimtől hallom hogy próbálkoznak ilyesmivel. Az biztos hogy csak időlegesen jelent megoldást. Rá kell keresni a kádfelújításra a neten, én azt tenném.
   2., Elméletileg be tudja helyezni, de nagyon nem egyszerű, és sok meló, én biztos nem kínlódnék vele. Egyszerűen kicserélném egy ugyan akkorára, esetleg körbefugáznám, de ezt is csak akkor ha már nagyon nem bírnám nézni a felújításig. A műanyag rácsot egyébként sem ajánlom.
   3., Az a helyzet, hogy a fuga egyáltalán nem vízzáró! Azon átszivárog a víz minden esetben, kivéve az epoxi fuga persze.Az hogy a garázs ettől ázik e azt sajnos nem fogom tudni eldönteni így. ennek más oka is lehet, de a helyszín ismerete nélkül felelősen eldönteni ezt lehetetlen.Javaslom hívjanak egy szakembert, burkolót és ő a helyszínt megnézve tud ezzel kapcsolatban véleményt mondani.
   A burkolat tetejét is le lehet szigetelni, persze ha csempét akarnak, akkor arra megint rá kell burkolni, (egy újabb réteget)és ugyancsak a helyszín ismerete nélkül ezt nem lehet eldönteni, hogy kivitelezhető e.

   Sajnos ezek olyan kérdések amire a legjobban egy olyan szakember tudna válaszolni aki élőben megnézi a helyszínt. Remélem találnak ilyen szakembert és megoldódnak a problémáik!
   További szép napot!
   Takács Katinka

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 07:19

   Kedves Bella!

   Köszönöm a kérdéseit! ha sürgős válaszra van szükség, kérem írjon legközelebb emailt!

   A kérdések igen összetettek.
   1,, Elméletileg a zománcozott kádat fel lehet újítani, gyakorlatilag ez ideiglenes megoldás általában, ami a kád cseréjéig megoldja a problémát. Jobb festéküzletekben kapható kárfejújító zománcfesték.

   2., A padlóösszefolyó szélét be lehet ugyan vágni, de azt a kis részt fel is kell vésni, nem egyszerű, ha nincs más lehetőség meg lehet próbálni.

   3., Az ázás okát innen biztosan nem fogom tudni kideríteni sajnos. A fugán szivárog át víz, de ha alatta jó a szigetelés azon nem lenne szabad átmennie, így több mint valószínű hogy a szigetelés sérült, nem a fuga a ludas. mindenképpen meg kell nézetnie egy szakemberrel!

   Remélem tudtam segíteni!

 94. Besenyei Jánosné
  2016. július 16. szombat at 16:07

  Kedves Katinka!
  Csak most akadtam a lapodra,sajnos. Fürdőszoba felújítás előtt állok,ami jövő hónap elején lesz esedékes.Kérdésem: mennyi idő alatt tervezel,magyarán beleférne e még nekem?
  Üdv
  Margit

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 07:12

   Kedves Margit!

   A tervezési idő változó, de a bejegyzésekre nem válaszolok túl gyakran, idő hiányában. Ezért a tervezéssel kapcsolatban érdemesebb emailt írni, vagy telefonálni 🙂
   Azért remélem szép lett a fürdő!

 95. Madarasi Gáborné
  2016. július 19. kedd at 17:36

  Tetszik az oldal 😃 De lenne egy problémám,sajnos a fürdőben a frissen rakott greslapra öntöttem domestost mivel ráment a bézs fugázo oldalrol. A greslap szürke,érdes semmi zománc .Csak az a baj hogy a domestos csikok ottmaradtak hiába töröltem fel vagy 20x 😭 Most mit tegyek ? Helyre lehet hozni?

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 07:10

   Kedves Madarasi Gáborné!

   köszönöm a kérdéséét, de sajnos nem fogok tudni rá válaszolni! Nem tudom mi lehet a gond, a lapnak elméletileg bírnia kell a savakat és a lúgokat. Próbálja meg súrolással eltávolítani, ha nem sikerül nincs ötletem. Azt az 1 lapot ki kell cseréltetni a burkolóval. A fuga eltávolításához egyébként szükségtelen a Domestos, csak egy dörzsis szivacs is elég. ha makacs a fugafátyol, akkor kapható speciálisan erre való fugafátyol eltávolító, azzal kell tisztítani.
   Remélem tudtam segíteni!

 96. Veronika
  2016. július 21. csütörtök at 08:39

  Kedves Katinka!

  Házépítésbe kezdtünk, és most tartunk a burkolásánál (padlófűtés van). Egy olyan kérdésem lenne, hogy a padlófűtést be kell-e kapcsolni előtte?

  Köszönettel:
  Veronika

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 07:05

   Kedves Veronika!

   Köszönöm a kérdéséét!
   Igen nagyon fontos, hogy burkolás előtt a padlófűtést mindenképpen be kell kapcsolni! Jól ki kell fűteni az aljzatot, hogy a benne maradt víz távozni tudjon. Ezzel elkerülhető hogy a burkolat elváljon a ragasztótól.
   Ezeket a dolgokat a burkolójának tudnia kellene!
   Remélem tudtam segíteni!

 97. kovács károlyné
  2016. augusztus 15. hétfő at 15:23

  Szeretném megkérdezni,ha lehet,nekem a fürdőben kitört kb 5cm fehér fuga a csempeék között,hogyan pótoljam,,meg kell vennem a több kiló kiszerelésű anyagot arra a kis részre?Köszönöm elöre is a választ.

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 06:59

   Kedves Kovács Károlyné!

   Köszönöm az érdeklődését!

   Ha fugát szeretne pótolni akkor igen, sajnos meg kell vennie a legkisebb kiszerelésű fugázó anyagot.Ez gyártónként változó lehet, úgy tudom a Mapeinél például 2 kg a legkisebb kiszerelés. Esetleg körbekérdeznék az ismerőseim között akik felújítanak építkeznek, nincs e kimaradva egy kis fugázó. Ilyenkor egy Facebook bejegyzés is jó szolgálatot tehet.
   Sok sikert!

 98. Dara Katalin
  2016. szeptember 29. csütörtök at 04:32

  Kedves Katinka!

  20×80-as gres lapot szeretnénk padlófűteshez letenni új házban esztich betonra.
  1/3-os eltolasnál Hány cm-es fugát használjunk?
  Ragasztóból elegendő a Mapei Adesital vagy kell jobb ragasztó?
  LB Knauf S1-ről vélemény?
  20×50 -es csempéhez mekkora fugát használjunk?
  Előre is köszönöm válaszát!

  További szép napot! 🙂

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 06:56

   Kedves Katalin!

   Köszönöm az érdeklődését!
   A fuga méretét a lap méretpontossága határozza meg. Hiába szeretnék én 2 mm fugát ha a lapok között nagy a méreteltérés nem fogom tudni lerakni csak nagyobb fugával.
   Ha nem élvágott a lap akkor én a 3 mm fugát javasolom minimum.

   Én egy Keraflexet minimum tennék ez alá a lapméret alá. Az S1 ragasztó nagyon jó ragasztó, mindegy hogy ki gyártja. Konkrétan az LB termékeit nem nagyon ismerem, de ezt bátran megvenném.

   Remélem tudtam segíteni!
   Az építkezéshez felújításhoz sok sikert kitartást kívánok!

 99. Komenda Krisztina
  2016. december 4. vasárnap at 21:01

  Kedves Katinka!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a kisebb vagy nagyobb méretű metrócsempét ajánlaná a konyhába? A fürdőszobába a nagyobbat ajánlották,azt mondták a kicsi nagyon szétdarabolná a teret,viszont a konyhával kapcsolatban dilemmában vagyok.Tudna nekem ebben segíteni?
  Válaszát előre is köszönöm

  Krisztina

  • Takács Katinka
   2016. december 6. kedd at 13:56

   Kedves Krisztina!

   Köszönöm a kérdését!
   Nem biztos, hogy erre olyan választ tudok adni amilyet szeretne.
   Az hogy kicsi vagy nagy metro csempét válasszon, az attól függ, melyik tetszik jobban.
   Egyik sem jobb mint a másik. az egyik kisebb, több fugával, kicsit mozaikosabb hatású, a másik kicsit nagyobb, mind a kettő klasszikus. Bármelyiket választja biztosan nem fogja megbánni, ezt garantálhatom!
   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot!

 100. Káplár Zita
  2016. december 27. kedd at 22:16

  Kedves Katinka. Párommal kinéztünk egy nagyon szép,famintázatú kerámialapot.Pontosan nem tudom a vastagságát,de igen vastagnak tűnik.Rendesen át fog melegedni?A mostani sokkal vékonyabb és nagyon jó meleg a lakás. Köszönöm válaszát.

  • Takács Katinka
   2017. január 2. hétfő at 09:55

   Kedves Zita!
   A vastag kerámia lap is nagyon jól át tud melegedni,mivel a kerámia nagyon jó hővezető. A vastagabb lapok jobban is tartják a hőt, tovább maradnak melegek. Nem kell emiatt aggódnia, nyugodtan vegyék meg a vastag járólapot!
   Remélem tudtam segíteni!
   Sok sikert kívánok a felújításhoz!

 101. Ricsi
  2017. február 10. péntek at 20:43

  Kedves Katinka!

  Szetetném megkérdezni, hogy a nagy fürdőszobában milyen csempe van a falon mert nagyon tetszik.

  Köszönöm
  Ricsi

  • Takács Katinka
   2017. február 13. hétfő at 04:27

   Kedves Ricsi!

   Köszönöm, az érdeklődését!

   A falakon egy Atlas Concorde lap látható, 30×90-es Plenitude széria, de már nem gyártják.
   A gyártó weboldalán azért érdemes szétnézni, jó kis lapjaik vannak.
   https://www.atlasconcorde.com/en/

   További szép napot!

 102. Tátrai Eszter
  2017. február 27. hétfő at 11:13

  kedves Takács Katinka,
  a besüllyedt fugára, rá lehet-e fugázni? nagyon mélyek a fugák a járólapok között, megáll benne a kosz, nagyon nehéz takarítani. Mit lehet tenni, a kikaparáson kivül?

 103. Frédi avagy Igor
  2017. március 22. szerda at 11:37

  Hidd el h meg lehet mondani a kopásállóságot,mert a matt szinek mindig PEI 3-tól kezdődnek,és a 3-as az már nagyon jó,a PEI 4 kiválló,aztán irtad a reptereket stb.,ilyen helyeken nem használnak kerámia bevonatú csempét-járólapot hanem gránitot,ja és még valami h jobban okosodj,tapogasd a csempe járólapok felületét majd nézd meg a hátoldalt és rájössz hamar h az érdes felületük mind PEI 3-tól kezdődnek.

  • Takács Katinka
   2017. március 31. péntek at 06:30

   Kedves Frédi Vagy Igor! 🙂

   Nem, sajnos nincs élő ember aki ránézésre megmondja egy lap kopásállóságát! Sokkal egyszerűbb lenne, de ez nincs így. Nincsenek egyértelmű szabályok ha matt vagy fényes, ha sötét vagy világos. Sötét színeknél nehezebb a magas kopásállóságot elérni, de nagyon sok fekete lap van ami magas kopásállóságú. Az hogy matt vagy fényes az meg teljesen nem releváns ebből a szempontból. Van matt lapunk ami csak fürdőszobába alkalmas az alacsony kopásállóság miatt.
   Muszáj a gyárak által kiadott értékekre, és leírásokra támaszkodnunk akkor is ha a gyárak (egyre több esetben) nem mindig használják a PEI skálát. Egyre elterjedtebb A MOHS skála használata ami 1-től 10 ig osztályozza a lapok felületi keménységét, karcállóságát.

   A lapok hátulja hozzáértőszámára tényleg elárul bizonyos dolgokat, de messzemenő következtetéseket abból se érdemes levonni. A gyártó termékre vonatkozó paraméteriből, leírásából kell tájékozódni minden esetben!

 104. Erika
  2017. április 8. szombat at 16:52

  Nekem a fényes fehér tetszik.Éppen ezért keresek a kis konyhámba 18nm fehér és 2nm fekete33x33-as lapokat. de sajnos nincs sikerem Fontos hogy jó minőségű és természetesen olcsó legyen Ha esetleg tudnának ebben segiteni azt nagyon megköszönném.Üdv:Erika

  • Takács Katinka
   2017. május 1. hétfő at 10:21

   Kedves Erika!

   Ebben a méretben fényes lapot nem tudok adni önnek!20 négyzetméter egyébként nem kicsi 🙂
   Fényesből 60×60-as lapot tudok ajánlani önnek. A fekete fehér járólap választékot meg tudja nézni itt:
   http://csempehegyek.hu/spl/525016/Fekete-feher-jarolap
   Remélem tudtam segíteni!

 105. Merklné Lencse Piroska
  2017. április 19. szerda at 20:53

  Kedves Katinka!

  Azt szeretném kérdezni,hogy üvegcsempével kirakott falat milyen anyaggal kell fugázni,ha kell egyáltalán,és hány mm-es legyen a fuga szélessége.

 106. Mónika
  2017. április 26. szerda at 20:38

  Kedves Katinka
  Segítséget szeretnék kérni
  Adott egy 2,45*2,45m fürdő
  Ajtóval szemben pici ablak.40*40-es.
  Azon a falon vagyis mellette lenne egy 170*70-es fürdőkád.az ajtó mellett jobbra egy 120*110-es kívül belül csempezett zuhanyzó.bal oldalon pedig egy 50cm-es kézmosó szekrennyel együtt.na az alenyeg hogy ez most készül.tejeskave és bézs színű lenne csempebol az elképzelés dekor csík nélkül.
  Az én elképzelésem az lenne hogy a járólap tejes kávé a kád tejes kávé,a zuhanyzó kívül tejes kávé de belülről bézs lenne.a falon a csempe bézs lenne de jó lenne egy kis tejes kávé színűt is belecsempészni de elképzelésem sincs hogyan használjuk ki hasznosan.ebben kérnék segítséget hogy lathatnam hogyan nézne ki az én ötletem szerint. Köszönöm előre is

  • Takács Katinka
   2017. május 1. hétfő at 10:10

   Kedves Mónika!

   Köszönöm az érdeklődését!
   Látványterv készítésére van lehetőség, az alábbi linken tájékozódhat a részletekről:
   https://lakinta.hu/furdoszoba-tervezes

   Remélem segíthetek!

 107. Varga Ádám
  2017. április 29. szombat at 09:52

  Kedves Katinka!

  Érdeklődnék, hogy antikolt barna fronthoz és fekete munkapulthoz milyen színű metrócsempét tudna ajánlani ideális választásnak?

  Köszönöm előre is!

  Adam

  • Takács Katinka
   2017. május 1. hétfő at 10:04

   Kedves Ádám!
   Köszönöm az érdeklődését!
   A színválasztásban tanácsot adni mindig nagyon nehéz így látatlanban, nem is nagyon szoktam. Nem ismerem a lakásuk hangulatát színvilágát és ha ismerném akkor sincs egyedüli jó megoldás. Van aki a hasonló színeket kedveli, van aki a kontrasztos megoldásokra esküszik. Egyik se jobb mint a másik csak más.A konyhacsempének a pulttal együtt kell egységet alkotnia, így a barna árnyaltaitól a feketén át a fehérig bármelyik szín jó választás lehet. Azt kell választani amelyik a legjobban tetszik!

 108. Csilla
  2017. április 30. vasárnap at 12:23

  Kedves Katinka!

  Idén nyáron újra szeretnénk járó lapozni a nappalit. A mostani járólap stabilan áll, így nem szednénk fel hanem arra menne az új.Szint emelkedés nem okoz problémát.
  A kérdés az lenne hogy a régi járólapra tehetünk-e 2-3 cm-es lépés álló szigetelő lapokat és arra kerülne az új járólap. Ha lehetséges ez a megoldás milyen anyagokat célszerű használni, illetve a szigetelő lapokat is le kell e ragasztanunk?

  Köszönjük!

  • Takács Katinka
   2017. május 1. hétfő at 09:56

   Kedves Csilla!

   Nagyon érdekes kérdés! A járólapokat csak stabil szilárd felületre lehet ragasztani. A szigetelőlemez nem tűnik nekem annak. Még soha nem találkoztam ezzel az ötlettel, így elsőre én ezt nem tenném.
   A lépésálló lapok nem alkalmasak arra hogy járjuk rajta bútorokat rakjunk rá, közvetlenül. A lépésállóra beton szokott kerülni ez eloszlatja a terhelést így bírja el a bútorokat, de ha csak egy csempét raknék rá, előbb utóbb megsüllyedne.
   Remélem tudtam segíteni!

 109. L. Ildikó
  2017. április 30. vasárnap at 21:27

  Kedves Katinka!
  Márvány mozaikot szeretnék a konyhába rakni (krém színű) ezzel kapcsolatban érdekelne a véleménye. Mennyire hagy nyomot rajta a zsír?
  Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

  • Takács Katinka
   2017. május 1. hétfő at 07:12

   Kedves Ildikó!
   Köszönöm az érdeklődését!
   A valódi márvány egy porózus anyag, magába szív bármit ami ráfröccsen, nem saválló és nem lúgálló. Impregnálni kell hogy bírja az igénybevételt.Az impregnálást fajtától függően időnként lehet meg kell ismételni. A sok fuga is problémás lehet, mert a fuga ugyanúgy elszíneződik mondjuk a rácsapódó zsírtól, olajtól, ezért ajánlom az epoxi bázisú fuga használatát.
   Remélem tudtam segíteni! Az építkezéshez felújításhoz sok sikert és kitartást kívánok!

 110. Remenyik Dóra
  2017. május 1. hétfő at 14:19

  Kedved Katinka?
  Kialakult, mit szeretnék, de nem találok.
  Négyszögletes, 90×90 cm-es, mély zuhanytálcát, ülőke nélkül.
  Legminibb kádnak is nevezhetnék.
  Kapható-e ilyen?
  Köszönöm
  Dóra

  • Takács Katinka
   2017. május 2. kedd at 06:51

   Kedves Dóra!
   A Kolpa-san gyárt 90×90-es mély tálcát, ülőkés változatban .Horon -névre hallgat.
   Ülőke nélkülit nem tudok most ajánlani, sajnos!
   Remélem tudtam segíteni!

 111. Németh Attila
  2017. május 9. kedd at 10:05

  Tisztelt Szerző,

  Egy nyaraló konyhájába tervezünk metro csempét, és ezzel kapcsolatban lenne kérdésem:
  1. a konyhaszekrény munkalapját a fali csempe alá kell bedolgozni (pláne, ha fózolt a csempe), de nem lesz nehezen törölhető a munkalap és a csempe találkozásánál? Nem gyűlik össze a munkalap apró “szemete” (morzsa, folyadék, stb.)?
  2. konnektor, kapcsoló bevágható vagy van olyan speciális szerelvény, ami ezeket optikailag elfogadhatóvá teszik?

  Várom válaszát,
  Üdvözlettel,
  Németh Attila

  • Ákos
   2017. november 5. vasárnap at 20:11

   Erre a két kérdésre keresem én is választ!

   Hogyan dolgozza rendesen össze a pultot és a falat ilyen esetben a jó mester?
   A normál csempére felfekszik a konnektor ugye.. itt meg hülye rések kerülnek..

 112. Szegő Pál
  2017. május 18. csütörtök at 14:43

  Kedves Katinka!

  A fuga szélességével kapcsolatban szeretnék érdeklődni. A burkolat lerakását én fogom csinálni. Vettem lapszintező rendszert ami 1 mm-es fugát tesz lehetővé.
  Az lenne a kérdésem, hogy a 33 cm-es gress laphoz elég az 1 mm-es fuga teraszon, vagy tegyek közé 2 mm-es keresztet ? Jó lenne ha erre a kérdésemre kapnék választ
  Köszönettel, Pali

  • Takács Katinka
   2017. május 18. csütörtök at 17:41

   Kedves Pali!

   Köszönöm a kérdésedet!
   Az 1 mm fugahézag mindenhova nagyon kevés, főleg a teraszra! Minimum 2 mm fugahézagot javasolunk az élvágott retifikált lapokhoz. A 33-as lap nem számít nagynak, a lapszintező rendszer használata ennél a lapméretnél teljesen szükségtelen. Én ebben az esetben 3 mm fugát javaslok, hagyományos fugakereszt használatát, és persze jól előkészített vízszigeteléssel ellátott aljzatot a teraszon.
   Remélem tudtam segíteni!
   Sok sikert kívánok a kivitelezéshez!

   • Szegő Pál
    2017. május 19. péntek at 04:12

    Köszönöm a gyors választ és a tanácsod amit elfogadok és betartok.
    Sokat segítettél.
    Üdv. Pali

 113. mekkelek
  2017. május 23. kedd at 13:53

  Sziasztok! Laikusként, és az ismeretlenség homályába burkolózva hozzátennm, hogy én 11 éve tettem le kék színű, 2 cm vastag szigetelő lapokat, amik lépésállóak, és arra került egy műanyag háló, és arra a 33×33 padlólap. nem süllyedt, nem repedt a fuga sem.

  • Takács Katinka
   2017. május 30. kedd at 20:39

   Örülök,hogy szerencséje volt, szerintem túl nagy a kockázat, nem éri meg. Persze a hely igénybevétele se mindegy, mennyit használják,mire, de csak azt mondom, szakmailag ezt a megoldást nem tudom javasolni. A döntés soha nem az enyém, én csak javasolok!

 114. Krisztina
  2017. június 1. csütörtök at 06:54

  Jelenleg padlófűtés + járólap van 3 olyan helyiségben, ahova új járólapot illetve laminált padlót tervezünk letenni. Első ötlet az volt hogy mindenhonnan jöjjön fel a járólap ( ugyan nem mozog, fuga rendben) , aztán szépen lassan elkezdtek a környezetünkben levők meggyőzni, hogy felesleges.Ők már túl vannak egy fűtési szezonon, padlófűtés+ dupla járólappal, és nem vettek észre hátrányt. Sőt nagyobb kerámia tömeg – és még jobban – tovább is tartja a hőt ?
  Kérdésem az lenne , hogy meglévő padlófűtés és jarólap felújítását meg lehet-e úgy oldani, hogy megtartjuk a régit, ráburkolnak laminált padlót, illetve új járólapot és ez nem okoz majd problémát fűtési rendszer hatékonyságában?

  • Veress Katinka
   2017. június 1. csütörtök at 09:59

   Kedves Krisztina!
   Igen, én is azt mondom, és le is írtam már többször is,hogy nyugodtan mehet az új járólap a régire padlófűtés esetén is, nem okoz gondot a fűtés hatékonyságában. Habár a felfűtési idő nőhet kicsit valóban, de mivel nő a hőtároló közeg, így kihűlni is lassabban fog. Nagyon jó ragasztót kell választani, minimum S1 jelölésűt. (ezt a burkoló érteni fogja). A parketta más tészta. A laminált padlófűtésre rakása egyébként is egy bonyolult dolog, ugyanis a parketta szigetel, és hőveszteség keletkezik. A hőveszteség minimalizálása érdekében ajánlott ragasztani, azt hogy ez hogyan kivitelezhető ehhez megmondom őszintén nem értek, melegburkolatokkal nem foglalkozom. A hőveszteség technológiától és laptól függően 5-15% körülmozog. Így a parkettás helyiséget azonos hőmérséklet érdekében túl kell fűteni, ezt csak úgy lehet megoldani ha a fűtés abban a helyiségben külön vezérelhető.
   Remélem tudtam segíteni!
   Sok sikert kívánok a felújításhoz!

 115. Solya
  2017. június 5. hétfő at 06:12

  Mi a véleményed a kőhatású greslapokról. Mi a konyhapult fölé ilyet szeretnénk. Mennyire macerás takarítani, mik a hátrányai háztartási szempontból?

  • Veress Katinka
   2017. június 5. hétfő at 06:33

   Kedves Orsi!
   Köszönöm a kérdésedet!
   A kőhatású greslapokat egyáltalán nem ajánlom se konyha se fürdőszoba falra. A felületük nagyon egyenetlen, és nemritkán teljesen érdes,durva. Egy olyan konyhában amit használnak, a rácsapódó zsírok, szennyeződések letakarítása az ilyen felületről, rémálom. Gyakorló háziasszonyként én nem nehezíteném ezzel a saját életemet. persze ha a konyha csak látványkonyha, teán kívül nemfő benne semmi, akkor nyugodtan.
   Remélem segítettem, sok sikert a konyhához!

 116. Solya
  2017. június 5. hétfő at 06:57

  Köszönöm a gyors választ!

  Nagyon hasznos volt.
  Másban kell gondolkodnunk, mert nem csak teafőzésre szeretnénk majd használni a konyhát. Bár most kicsit ötlettelenek lettünk a csempét illetően. Az első képen mindenesetre a csempe nagyon tetszik.

  Köszönjük a segítséget!

  Szép napot!

 117. Varsányiné
  2017. június 9. péntek at 14:51

  Kedves Katinka! Épített zuhanyfülkét csináltattunk pár éve, mivel öregszünk és gondoltuk így könnyebb lesz a mozgás. Nagyon elszúrta a mester, mert ázik a szomszédos szoba fala. Bontani nem szeretnénk, azonban felmerült a csempére csempézés megoldás. A csempe stabilan tapad, ellenben a lefolyó körül és a sarkokban semmiféle szigetelés nem történt és valószínű itt van a szivárgás. Lehetséges megoldás lenne, ha a meglévő csempére és járólapra egy új réteg csempe kerülne megfelelő szigeteléssel? …és egy jobb burkolómesterrel? Várom megtisztelő válaszát.

  • Veress Katinka
   2017. június 9. péntek at 15:16

   Kedves Érdeklődő!
   Igen, rá lehet csempézni, előtte persze meg kell oldani a vízszigetelést. Ajánlott a sarokerősítő szalagok használata.
   Sok sikert kívánok a felújításhoz!

 118. Keserű Hanga
  2017. június 21. szerda at 11:39

  Kedves Katinka!
  Csempézett falra szeretnék kőburkolatot ragasztani. Unom a csempét , de nem szeretnék szétszedni semmit a fürdőszobában.
  Sima fali dekorkőről van szó melyet mások a nappali díszítésére használnak általában.
  Ön szerint ez a variáció megoldható? És ha igen, milyen ragasztót válasszak a ragasztáshoz?

  • Veress Katinka
   2017. június 21. szerda at 13:38

   Kedves Hanga!
   Nem tudom konkrétan milyen köröl van szó, de az ilyen dekorkövek amik inkább betonból vannak többnyire, nagyon nehezek. A súlyuk nem ritkán eléri négyzetméterenként a 40 kilót. Ezt a nagy súlyt nem javaslom rárakni a meglévő csempére. Ha valami kő utánzatú greslapra akad, akkor azt lehet. Ajánlott az S1-es ragasztó használata.
   Egyébként ezek a kövek általában nehezen takaríthatóak, én nem tenném olyan helyre ahol állandóan víz éri.
   Remélem tudtam segíteni, sok sikert!

 119. 2017. július 10. hétfő at 13:31

  Szia !
  Azt szeretném megkérdezni hohy mennyi az áruk ezeknek a kádaknak ?

  • Veress Katinka
   2017. július 11. kedd at 17:14

   Kedves Viktória!
   Hidromasszázs kádak nagyon széles árkategóriában vásárolhatóak. Javaslom keresse fel a környékbeli kereskedőket és érdeklődjön náluk az árakról.
   Sok sikert kívánok!

 120. Nagy Katalin
  2017. július 11. kedd at 07:59

  Kedves Katinka!

  A fuga színével kapcsolatosan szeretnék kérdezni.
  5 napja készült el a teraszunk, és a barna színű fuga fehér, ha megszárad.
  Kérlek segíts!
  Köszönettel: Kata

  • Veress Katinka
   2017. július 11. kedd at 16:11

   Kedves Katalin!
   A friss fuga elszíneződése általában kivitelezési hibára utal. Vagy túl hamar lett kifugázva a burkolat, nem várták meg a míg a ragasztó kiszárad, vagy túl sok víz lett a fugához keverve, vagy nem megfelelően lett kimosva.Ha nem sikerül a felületről a fátyolt letávolítani,egy cementfátyol eltávolítóval lehet próbálkozni, vagy a fuga festésével. A Mapei termékei közt megtalálhatóak ezek a szerek, de gondolom a közelben lévő tüzépen vagy fürdőszoba szalonban fognak tudni segíteni!
   Sok sikert kívánok!

 121. Fehérné Kéki Renáta
  2017. augusztus 23. szerda at 06:21

  Kedves Katinka!

  A konyhabútorunk fényes pisztáciazöld bútorlapból készül, antracit színű munkapulttal krómfogantyúkkal.A kérdésem az lenne, hogy ehhez a modern elképzeléshez a 45 fokban halszálkába tett metrocsempe(fekete vagy fehér, fózolt) hogy mutatna?Vagy az már túl sok lenne?Vagy inkább válasszunk egy sima egyszerű fényes csempét?
  Segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:Fehérné Renáta

 122. Kovács Luca
  2017. szeptember 14. csütörtök at 11:31

  Nem értettem, hogy a mesteremberem, miért akar ennyire rábeszélni a kis csempére, de így már érthető… Ezt a csempét néztem ki:
  Már majdnem elengedtem, de azt hiszem, hogy csak azért is ragaszkodni fogok hozzá! Köszi a cikket! 🙂

 123. Agnes
  2017. október 8. vasárnap at 22:02

  Kedves Katinka!

  Lakásfelújítás van tervben, jelenleg laminált padló és járólap kombinációjú a lakás alapja. Az lenne a kérdésem, hogy erre lehet-e laminált padlót tenni? És járólapot? Eredetileg járólap volt tervben bontással együtt, de úgy gondolom, az nagyon sok munka és idő lenne. Azután gondolkodtunk azon, hogy inkább rátennénk. Lehet-e valamelyiket, vagy nem ússzuk meg a bontást?
  Köszönöm szépen!

 124. Bábásné L. Ibolya
  2017. október 21. szombat at 20:23

  Én most szeretném a 130X160-as fürdőszobát felujítani. Utálom, mert penészes . A fürdőkádat kiszedetem és zuhanyt szeretnék, de nem kabint hanem épített zuhany tálcát,de mindenki mást mond a berendezéssel kapcsolatban . a wc az külön van csak a mosdó és a mosógép van bent tanácsot kérnék hogyan mivel burkoljam nekem csak a fényes csempe tetszik.

  • Veress Katinka
   2017. október 25. szerda at 10:03

   Kedves Ibolya!

   A fürdőkádat akkor érdemes kivenni, ha nem szeretnek fürdeni, csak zuhanyozni. Különben idővel a kád hiányozni fog, főleg hideg téli estéken.
   A penészedés a fejújítástól sajnos nem szűnik meg, a penészedés okát kell megszüntetni, különben a szép új fürdőszoba is penészes lesz idővel. Figyelni kell a szellőzésre,és hogy megfelelő hőmérséklet legyen a fürdőben.
   Ha a fényes csempe tetszik akkor mindenképpen fényeset kell választani.
   Sok sikert kívánok a felújításhoz!

 125. Gál László
  2017. október 28. szombat at 17:07

  Kedves Katinka!
  Csak most találkoztam Térvarázs videóiddal. Remekek, nagyon könnyű ezután a tanulás. Köszönöm.
  Egy kérdésem lenne: a 3. rész,melyben a berendezési
  feladatokat mutatod be nem készült el?
  A net-en kutakudtam, vagy 2 este, de nem találtam.
  Kérlek segíts, ha tudsz.

  Elö
  őre is köszi

  Gál László

 126. Tóth Annamária
  2017. november 18. szombat at 08:16

  Kedves Katinka! Gondolom a fent leírtak még most is helytállóak. Sajnos azonban mi most tudtunk az építkezés során abba a fázisba érni, hogy következhetne a terasz burkolása. A tavaszi burkolásra van-e valamilyen szabály? Meddig kell várnunk? Üdvözlettel: Tóth Annamária

  • Veress Katinka
   2017. november 18. szombat at 08:46

   Kedves Annamária!

   Igen, a burkolással már várnék tavaszig. Addig kell várni amíg a éjszaka sem megy 5 fok alá a hőmérséklet néhány napig.
   Sok sikert a burkoláshoz!

 127. Kun Márta
  2018. január 8. hétfő at 15:48

  Kedves Katinka.

  Nekem a következő lenne a kérdésem: szeretnék venni egy lakást,amiben minden tetszik,a fürdőszoba csempe egy része is,mert világos bézs színű,de van benne sőtét barna sor is. csak azt tudom valahogy változtatni?

  • Veress Katinka
   2018. január 10. szerda at 08:22

   Kedves Márta!

   A csempesort ami nem tetszik ki lehet bontani, ez nagy meló, és nagy körültekintést igényel, hogy azok a lapok ne sérüljenek, amiket nem akarunk cserélni. Esetleg rá is lehet ragasztani, valami mást estleg mozaikot, de nyilván így szintkülönbség keletkezik, ha engem kérdez ezt nagyon nehéz úgy megcsinálni hogy ne tűnjön kókányolásnak. A csempefestés is egy lehetőség, habár az csak egy ideiglenes megoldás minden esetben ami rövid időre szól, esetleg néhány évre, amíg össze nem gyűlik a pénz a teljes felújításra. Én úgy hagynám, amíg nincs pénzem felújítani, kigészítőkkel bútorokkal érnném el a kívánt hangulatot.
   Remélem tudtam segíteni, sok sikert!

 128. Gy. Ernő
  2018. január 12. péntek at 08:45

  Pont most csinálom a régi fürdőt. Csempebontásnál tartok és pont azt beszéltük meg a feleségemmel, hogy csak a zuhanyzót meg a mosdonál csemoézünk. Minek máshova???

 129. Petrovics István
  2018. január 14. vasárnap at 21:10

  Szia.A járólapot úgyan úgy kell lerakni padlófűtésre,mint sima betonra,vagy ott el kell hagyni a faltól fuga szélességet,az esetleges anyag tágulás miatt.Válaszod előtte is köszönöm.

  • Veress Katinka
   2018. január 14. vasárnap at 21:28

   Szia!

   A sima betonnál, és a padlófűtésnél is el kell hagyni a faltól legalább egy fugaszélességet, vagy kb 5 mm-t. Ezt a hézagot úgy is takarja a lábazati burkolat. A lábazat és a padló találkozását pedig ajánlott szilikon fugával kitölteni.
   Remélem segítettem!

   • Petrovics István
    2018. január 15. hétfő at 13:20

    Igen.Köszönöm a segítséget.

 130. József
  2018. január 16. kedd at 19:53

  Kedves Katinka!

  Panellakásban a fürdőszobafalat csempézem. Van egy elég nagy rész a falon, ahol a régi csemperagasztót nem tudom maradéktalanul leszedni, mert nagyon erősen rajta maradt. Próbáltam csiszológéppel, vésővel, gépi-vésővel de így sem akar lejönni, nem porlik, stabil. A maximum rétegvastagsága ezeknek a régi ragasztóknak 1mm, tehát nem nagy. A kérdésem, hogy erre az erősen megmaradt felületre, lehet-e új csempét ragasztani. Prémium flexibilis ragasztót vásároltam az egyik legismertebb gyártótól, természetesen C2 TE S1 minősítéssel rendelkezik.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Veress Katinka
   2018. január 16. kedd at 21:39

   Kedves József!

   Ha nem tudta eltávolítani, valószínű nem lesz baj ha ottmarad, esetleg a szintkülönbség okozhat gondot az új burkolat szintbeállításánál. A ragasztó alá használjon alapozót mindenképpen.

   Sok sikert!

 131. Sebesfi Gyöngyi
  2018. január 22. hétfő at 10:28

  Kedves Katinka!

  Azt szeretném kérdezni, hogy csak a nedvesség miatt kell felfűteni a betont a burkolás előtt, vagy a hőtágulás miatt is? A betonunk még augusztus végén készült, csúszásban vagyunk nagyon, és csak most januárban tesszük rá az elektromos fűtőszőnyeget. Kérdésem az lenne, hogy a fűtőszőnyeggel fel kell e fűteni a betont burkolás előtt? Amúgy elektromos fűtőpanellal tartunk kb. 10-14 fokot a házban, a beton hőmérsékletét nem tudom pontosan meghatározni.

  Valamint még azt is kérdezném, hogy mennyire fontos a burkolásnál a kétoldali vagy kontakt kenés. A burkolónk 30 éve burkoló és nem akarja így, én pedig laikus vagyok és csak a neten olvastam. Persze izgulok, hiszen a ház egész fűtése ott lesz a csempe alatt.

  Várom válaszodat!
  Köszönettel: Gyöngyi

  • Veress Katinka
   2018. március 2. péntek at 11:20

   Kedves Gyöngyi!

   Ha jól értem akkor nem vizes padlófűtésük lesz,hanem elektromos fűtőszőnyeg, ami a betonRA kerül, nem pedig a betonBA? Ha a betonra kerül a fűtés akkor nincs értelme a kifűtésnek.
   A kétoldali kenésnek greslapoknál van jelentősége leginkább, mivel ezek az anyaguk miatt nem szívják magukba a ragasztót, így csak a felületéhez tapad hozzá, így a jobb kötés érdekében a gres lapoknál kifejezetten javasolt a kétoldali ragasztás. Egy burkolónak ezt tudnia kell.

   Sok sikert!

 132. Jánoki Ferencné
  2018. január 27. szombat at 15:06

  Szeretnék tippet kérni egy 150 cm széles és 170 hosszú kid fürdőszoba zuhanyfülke mosdó mosógép elhelyezéséhez. A fürdőajtóval szemben van a rövidebb fal. Egy jó csempetipp sem ártana! Nagyon köszönöm! Ildikó

 133. Kocsis Attila
  2018. február 7. szerda at 20:31

  Kedves Katinka!
  Két színű csempével burkoltuk a fürdőszobánkat: fehér és kobaltkék. Holnap fugáznánk. Lehetséges, hogy mindenikhez a vele megegyező fugaszínt használjuk? Hogyan érdemes akkor fugázni? Felülről lefele haladva, vagy először az egyik színt vigyük fel (megjegyzem nem “sakkmintás”, de minden falon van több összefüggő fehér és kék felület is, bizonyos minta szerint), majd a másikat? A lemosásnál nem színezi össze a kék a fehér fugát? Előre is köszönöm a válaszod!

  • Veress Katinka
   2018. február 7. szerda at 21:04

   Kedves Attila!
   Termeszetesen lehet mind a két színt azonos színnel fugázni. Ha lemosáskor össze tudják kenni egymást akkor száradás utan kell fugázni a másik színt, és nyilván vedeni kell az összekenéstől. Minden eset egyedi, a lapkiosztástól függ hogy érdemes csinálni. Szoktak ezzel boldogulni a burkolók, habár túlzás lenne azt állítani, hogy örülnek egy ilyen feladatnak.
   Sok sikert!

   • Kocsis Attila
    2018. február 8. csütörtök at 14:00

    Nagyon szépen köszönöm. Még egy kérdés: ha nem kapok kobaltkék fugázót, akkor lehet keverni/színezni valamivel a fehéret? Esetleg egy másik világosabb árnyalatú kéket pigmentelni? Valaki azt mondta, hogy orvosi kékmetillel?

    • Veress Katinka
     2018. február 13. kedd at 22:24

     A fugák színezését, esetleg csak másik ugyan olyan gyártmányú fugával javaslom. Minden más anyag hozzákeverése megváltoztathatja a tulajdonságait,mint kötés illetve savállóság,lúgállóság. Nem javaslom!

     • Kocsis Attila
      2018. február 15. csütörtök at 20:07

      Kedves Katinka!
      Nagyon szépen köszönöm a segítséged!

 134. Petrik Andrea
  2018. február 9. péntek at 20:59

  Kedves Katinka!

  Egy hirdetésben jókat olvastam a Kerapoxy CQ Mapei fúgázó anyagról. Viszont a burkoló inkább a Cimsecet javasolja. Gondolom, azt szokta használni.Érdemes rábeszélni, hogy mégis ezt az újabb és állítólag jobb terméket használja? Konyha csempézés és járólapozás is lesz.

  Köszönettel
  Andrea

  • Veress Katinka
   2018. február 13. kedd at 22:34

   Kedves Andrea!

   A Kerapoxi egy műgyanta bázisú fugázó, ezeknek teljesen mások a tulajdonságai mint egy cementbázisú fugázónak, tulajdonképpen majdnem mindegy hogy ki gyártotta. A Cimsec- nek nincs műgyanta bázisú fugázója tudtommal. Így azt kell eldönteni hogy ragaszkodik e a műgyanta bázisú fugázóhoz. Ha igen, akkor a Cimsec nem jöhet szóba.
   Sok sikert!

 135. Petrik Andrea
  2018. február 9. péntek at 21:12

  Kedves Katinka!

  Még egy kérdésem lenne. Mostanában hálóban rakják a csempét. Így szokta a “mi burkolónk” is. Most viszont metró csempét vettem és nekem a képek alapján kötésben rakva jobban tetszik. Bár azt is olvastam, hogy ez a módszer már nem “divatos”. Sokkal nehezebb és több idő így rakni?

  Köszönettel
  Andrea

  • Veress Katinka
   2018. február 14. szerda at 06:49

   Kedves Andrea!

   A metró csempénét abszolút divatos a kötésbe rakás, sőt! A legtöbbször a metró csempét kötésbe rakjuk. Ez kicsit nehezebb mint hálóba rakni, de nem különösebben nehéz, bármelyik burkoló megbirkózik a feladattal.

 136. Petrik Andrea
  2018. február 13. kedd at 08:10

  Kedves Katinka!

  Kis konyhába szeretnénk 30×60-as lapokat lerakni. Csak annyi a kérdésem, hogy a hosszabb oldallal legyen párhuzamos a járólap hosszabb oldala vagy a rövidebbel? Jól gondolom, hogy akkor tűnik nagyobbnak a tér, ha az utóbbit választom?
  Köszönöm
  Andrea

 137. Jónás Miklósné
  2018. február 13. kedd at 09:15

  Kedves Katinka!

  Érdeklődnék, hogy fózolt metró csempe és a konyhai munkapultnak mi a cseppmentes összeillesztési módja? Válaszodat előre is hálásan köszönöm! Üdvözlettel: Anna.

  • Veress Katinka
   2018. november 22. csütörtök at 10:37

   Ez a kérdés elég sokszor felmerül, habár nem nagyon értem. A metro csempe pont olyan mint az összes többi csempe, semmit nem kell másképp csináni. Vagy az illesztést szikikonnal kitömítik, ami nyilván kitölti az okat a részeket is ahol a csempe fózolása miatt nyagyonbb a rés, vagy gri vízvetőket raknak a pult és a csempe találkozásához. Ott is lesznek minimális rések felül, ezeket ugyancsak lehet színes, vagy átlátszó szilikonnal tömíteni, de a rések nem nagyok és se esztétikailag se sehogy máshogy semmi hátránnyal nem járnak, nem csúnyák.

 138. Szofia Szalontai
  2018. február 13. kedd at 09:17

  Kedves Katinka! Mostanában szeretnék új fürdőkádat venni. Pontosabban ezt néztük ki a férjemmel: https://szerelvenybolt.hu/szaniter/furdokadak/akril-kad/aszimmetrikus-furdokadak/kolo-clarissa-aszimmetrikus-furdokad-170x105cm-jobbos-4913 Te mit gondolsz? Egy kis lakásba költöztünk a napokban, most vettük. A fürdőszoba 2mx1,5mes és a mostani kád már nagyon csúnya.

  • Veress Katinka
   2018. február 13. kedd at 22:21

   Kedves Szofia!

   A kád szép és jó! Ha kimértétek, úgy vélitek elfér és mellette mindaz amit még szeretnétek, akkor bátran vegyétek meg.
   Sok sikert!

   • Szofia Szalontai
    2018. február 21. szerda at 13:47

    Kedves Katinka! Köszönöm szépen, megvettük. Nagyon boldog vagyok!!!

 139. Kiss Tibor
  2018. február 22. csütörtök at 11:14

  2cm vastagsagu laphoz elsint keresek

  • Veress Katinka
   2018. február 22. csütörtök at 12:55

   Kedves Tibor!

   Létezik 20 mm illetve 22,5 mm vastag L alakú alu élvédő. Megtekintheti ezen a linken :
   http://www.viarprofil.hu/shop/product/1819
   Önhöz közeli forgalmazó keresésében biztosan tudnak segíteni! Sok sikert!

 140. Zsuzsa
  2018. február 22. csütörtök at 22:50

  Kedves Karinka!

  Bár nem teljesen ide illik, de hátha tud segíteni.
  A konyhában a csempét szeretném eltűntetni, helyette üveg lenne. Sajnos a csempe leszedése nem jöhet szóba. Ezért arra gondoltam, a csempére tapéta kerülne, erre az üveglap.
  Lenne ötlete, mivel lehetne a csempére tapétát tenni?
  Válaszát köszönöm!

  • Veress Katinka
   2018. február 23. péntek at 07:46

   Kedves Zsuzsa!

   A csempére ráragad a tapétaragasztó, de nem lesz szép,mert a csempe nem sima felület. Az üvegre kellene ragasztani a tapétát, vagy inkábbaz üvegre ráfújatni a mintát amit szeretne. Ma már nagyon sok cég foglalkozik ezzel.
   Sok sikert!

 141. Varga Dávid
  2018. február 28. szerda at 14:31

  Kedves Katinka!

  Vettünk egy házat melyben szeretnénk kicserélni a járólapot. A régit felszedtük már nagyon könnyen feljött mivel a ragasztó nem volt az aljzatbetonhoz tapadva. A beton nagyon sima és szinte fényes. Mit ajánl hogy áljak neki az új burkolat lerakásának?

  • Veress Katinka
   2018. március 2. péntek at 14:01

   Kedves Dávid!

   Ezt így látatlanban elég nehéz eldönteni. Kérdés mitől fényes a beton, esetleg zsíros szennyeződéssel van átitatva,vagy valami mástól. Ha nem zsíros akkor elméletileg egy alapozó után egy jobb minőségű C2TE jelölésű ragasztóval mehet rá az új burkolat, ha nagy a lapméret, akkor maximum egy S1-es jelölésű ragasztó kellhet hozzá. A ragasztó keverésére vonatkozó gyártói utasításokat mindig tartsa be, gondolok itt a víz adagolására, illetve a száradási idők betartására.
   Sok sikert kívánok a munkához!

 142. Tamás
  2018. március 1. csütörtök at 20:22

  Üdv!
  Nagyon hasznos kis írás, gratula!
  Az lenne a kérdésem, hogy a leírt kifűtés, akkor is szükséges, ha már jó ideje van fűtve az esztrich beton? A betonozás ősszel történt egy tetőtérben és ugyan nem állandóan, de megy a fűtés. Előre is köszönöm a választ!
  Üdv.: Tamás

  • Veress Katinka
   2018. március 2. péntek at 11:05

   Kedves Tamás!

   Köszönöm Szépen!

   Nem, ha már fűtve van, akkor nem kell a burkolás előtt kifűteni pluszban.
   Sok sikert a burkoláshoz!

   • Tamás
    2018. március 2. péntek at 13:50

    Köszönöm szépen a gyors választ!

 143. Anita
  2018. május 9. szerda at 14:13

  Kedves Katinka,

  a padló burkolásánál az elektromos fűtőszőnyeget a betonra helyezve csemperagasztóval kennénk be (4-6mm), majd erre menne rá a famintás padlólap.Mi az a minimális fugaméret, amit mindenképpen tartani kell a lapok között a dilatáció miatt? A minél természetesebb hatás miatt nekem a lehető legkisebb fugaméret tetszene…
  Válaszodat megköszönve,
  üdvözöl,
  Anita

  • Veress Katinka
   2018. május 10. csütörtök at 08:28

   Kedves Anita!

   Általában elmondható hogy a lapok közt a minimum fugaméret a 2 mm. De ezt is csak az élvágott lapoknál tudod tartani, a hagyományos élképzésű lapoknál lehetnek apró méreteltérések, ez természetes, e miatt viszont a 3 mm a minimum ajánlás. Ilyen szempontból a fűtés milyensége nem számít. A ragasztó választásnál viszont nagyon fontos, legalább S1 minőségű ragasztót használjatok!
   Sok sikert!

 144. Kata
  2018. május 9. szerda at 18:25

  Szia Katinka!

  Hol tudom letölteni ezt a programot?

  Köszönöm

  Kata

  • Veress Katinka
   2018. május 10. csütörtök at 08:23

   Szia Kata!
   Ez nem egy letölthető program, és igencsak egyszerűcske. Online tudod használni ezen a linken elérhető:
   http://3d.dune.es/frontend/core/estancias.php

   Ajánlok még figyelmedbe egy új programot, a Tileook tervezőprogramot. Ezt 30 napig ingyen használhatod, de itána is jelképes havi 24 euró a használati díja, és akár csak 1 hónapra is előfizethetsz. Ezt megnézheted itt: http://tilelook.hu/probaverzio

   Jó tervezgetést!

 145. Csordos Erzsébet
  2018. július 5. csütörtök at 06:58

  Ehhez a csempevariációhoz milyen járólap illik?

 146. Endresz László
  2018. július 13. péntek at 07:26

  Kedves Katinka!

  Most vásároltunk egy új házat, de a feleségemnek nem tetszik a kerámia burkolat a padlón. Szeretne fa mintás laminált padlót rakni rá, de félünk, hogy a laminált padló alá kerülő kopogáscsillapító réteg nagyon leszigetelné és nem lenne elég meleg a padló.
  Mit javasol, inkább szedjük fel a kerámiát, vagy mehet erre rá? Sajnos külön nem vezérelhető a nappali fűtése.
  Köszönöm!
  Laci

  • Veress Katinka
   2018. július 18. szerda at 14:54

   Kedves Endre!

   Ha elég sima a felület elméletileg mehet rá a laminált. Csak iszappapírt ajánlott alá rakni, a padlófűtésre. Az hogy a hőveszteséggel együtt ki tudja e majd a lamináltnál is fűteni a helyiséget, azt a gépész ki tudná számolni. Vagy kiderül.
   A hőveszteség szempontjából mindegy hogy felszedik e a járólapot vagy lent hagyják. A laminált a gyenge láncszem.
   Sok sikert!

 147. Kurcz György
  2018. július 18. szerda at 14:40

  Kedves Katinka!

  Fűrdőszobánkban csempére csempét szeretnénk ragasztani a zuhanykabinnál. A következőre gondoltunk: tapadóhíd, kenhető vízszigetelés, sarkokban szalag, ragasztó, csempe. Jól gondoltuk a sorrendet?

  • Veress Katinka
   2018. július 18. szerda at 14:50

   Kedves György!

   A Mapei Mapegum vízszigetelőt például lehet kenni közvetlenül a meglévő burkolatra, nem kell alá tapadóhíd. Arra mehet a lap, minimum egy C2 TE jelölésű ragasztóval. Ha másik vízszigetelő anyagot választanak akkor a termék adatlapját kell megnézni, milyen felületekre ajánlják, vagy a gyártótól kel erre állásfoglalást kérni. A gyártók ügyfélszolgálata általában készséggel segít.
   Sok sikert!

 148. 2018. július 20. péntek at 20:59

  Kedves Szakértő
  Kérdésem az lenne mint Lászlónak 2016- ban, de nem kapott rá választ.
  Azért ide másoltam a kérdését, hátha kapok rá választ,
  “Szeretnénk zuhanysarkot kialakítani, előtte hátfalas zuhanykabin volt de az tönkrement. A csempe mögött nincs vízzáró réteg, le kell verni a csempét vízzáró réteget feltenni és újracsempézni? Vagy van-e lehetőség arra, hogy a fugát kiszedjem és helyette valamilyen vízzáró fugát tegyek fel (ebben az esetben nem lenne csempe leverés és újracsempézés). Válaszát előre is köszönöm”

  Helga

  • Veress Katinka
   2018. november 22. csütörtök at 10:34

   A szakszerű kivitelezés az ha a burkolatot leszedik és vízszigetelés kialakítása után újraburkolják. A vízszigetelést a meglévő burkolaton is ki lehet alakítani, és azt újraburkolni. A fuga vízzáróvá tétele sajnos nem elegendő, a teljes burkolat attól nem lesz biztonsággal vízzáró. Esetleg ideiglenes átmeneti megoldásként jó lehet.

  • Bóka Henrietta
   2019. január 25. péntek at 04:15

   Kedves Katinka!

   A konyhába egyenetlen felületű( hullámos- domború felületű), fali csempét szeretnék rakni.Ennek a fugázása hagyományos módon megoldható, vagy speciális eszköz és technika szükséges?
   Válaszát előre is köszönöm.

   Heni

   • Veress Katinka
    2019. január 25. péntek at 06:56

    Kedves Heni!

    A domború felületű csempék fugázása nem igényel semmi különleges eszközt, a lemosás igényel nagy odafigyelést, de nem kell aggódni e miatt.
    Sok sikert!

 149. Vargáné Zsuzsa
  2018. július 23. hétfő at 22:36

  Kedves Katinka!
  Van egy emeleti teraszunk, mely egyben az alsó terasz fedését is szolgálja. Betonrétegből áll és kültéri padlóburkolóval van borítva. Az alja glettelt és meszelt. Sajnos a falfesték állandóan lepörög. Milyen megoldást javasolna? Van esetleg olyan vízzáró kültéri anyag, mely bontás nélkül is szigetel, a padlólapra kenhető, vagy az egészet fel kell bontani és csak úgy lehet szigetelni?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Zsuzsa

  • Veress Katinka
   2018. július 30. hétfő at 07:57

   Kedves Zsuzsa!

   Lehet bontás nélkül szigetelni a meglévő burkolatra, és aztán azt újraburkolni. Más megoldást nem látok.
   Sok sikert!

 150. Ágnes
  2018. július 28. szombat at 06:14

  Kedves Katinka!
  Nem rég vásároltunk egy családi házat és szeretnénk felújítani. Mindenhol padlófűtés van. A szobákon kívül mindenhol marvány burkolat van. De sajnos irtó ronda és pár helyen el is van törve. Szeretnék új burkolatot! Megpróbáljuk felszedetni vagy erre is mehet rá az új jarólap? Köszönöm válaszát!

  • Veress Katinka
   2018. július 30. hétfő at 07:55

   Kedves Ágnes!
   A márvány szép nemes és igen drága burkolat. Ráragasztani valami csempét nekem szentségtörésnek tűnik. Megnézetném inkább szakemberrel, hogy fel lehet e csiszoltatni, a töréseket ragasztani, így csodás új burkolta lenne bontás építés nélkül.
   Ettől eltekintve rá lehet ragasztani. Tapadóhíd + s1 ragasztó. A cikkben leírtam azokat a dolgokat amikre figyelni kell.
   Sok sikert!

 151. Hájasné Szűcs Mónika
  2018. augusztus 1. szerda at 01:23

  Üdvözlöm! Fürdőszobánkat magunk kezdtük járólapozni c2t ragasztóval. Sajnos úgy jártunk, hogy fugázás elött simán fel tudtuk szedni a két napja lerakott lapokat,azokhoz ragasztó nem tapadt, viszont az aljzatkiegyenlítőzött betonra rákötött. Mi lehetett a baj? Hogyan orvosoljuk? Mehet a ragasztóra újabb ragasztás? A felület most sima, vízszintes. Köszönöm válaszát!

  • Veress Katinka
   2018. augusztus 1. szerda at 06:38

   Így látatlanban nehéz megmondani mi a probléma. Elképzelhető hogy nem sikerült annyi ragasztót kenni, hogy a laphoz is tapadjon. Érdemes a lap hátulját, is és az aljzatot is ragasztózni. Az is lehet hogy gres lap, és a ragasztót a gyártó nem ajánlja gres laphoz. A ragasztó nagyját érdemes felcsiszolni utána alaposan portalanítani és lehet ragasztani. Mindenképpen érdemes lenne szakemberrel megnézetni.
   Sok sikert!

 152. Lukácsné Varga Tünde
  2018. augusztus 2. csütörtök at 19:38

  Kedves Katinka!
  A házban, amit nemrég vásároltunk már működik a padlófűtés, azonban nem tetszik a járólap színe. Szeretnénk újra burkoltatni a felületet. Kérdésem, hogy maradhat-e a égi és egy új réteget ráhúzhatunk vagy célszerűbb feltörni az első réteget? Valóban nagy a hőveszteség, ha két rétegű a járólap vagy mivel jól vezeti a hőt nincs jelentős különbség?
  Köszönettel: Tünde

 153. Elek-Tóth Mónika
  2018. augusztus 14. kedd at 08:38

  Kedves Katinka!

  A véleményére lennék kíváncsi a vinyl padlóval kapcsolatban. Gondolkodunk rajta, hogy az amerikai konyhás nappaliban a járólapra merjük e ráburkolni ezt az anyagot.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Veress Katinka
   2018. november 22. csütörtök at 10:31

   A Vinyl most nagyon divatos választás. Ha ragasztott akkor tökéletesen sima aljzat, meg egy jó melegburkoló kell hozzá, mert szépen lerakni acsak nagy szakértelemmel lehet. A meglévő burkolatot mindenképpen ki kell egyenlíteni. Ha klikkes, az alá is ajánlott a kiegyenlítés de ott a hordozó anyag hőszigetelése miatt, hőveszteségre kell számítani padlófűtés esetén.

 154. Károlyi Orsolya
  2018. augusztus 19. vasárnap at 14:28

  Kedves Katinka!
  Kiváncsi lenne,hogy ön mit mond az elképzelésemről. Világosszürke (RAL7047) színű bútorunk lesz konyhába,sötétbarna faerezetű munkalappal, járólap parrketta hatású szürkés-barnás lesz. Konyhacsempnek szemezgetek a nagyméretű fehér metrocsempével (22,3×44,8cm) , bele 2 db dekorcsempével. B verzió a csontszínű, középső sorban mozaikcsempe. Sajnos annyi csempe van a kínálatban hogy nemtudok dönteni! Kérem segítsen! Köszönöm előre is!
  Orsolya

  • Veress Katinka
   2018. november 22. csütörtök at 10:29

   Dizájnban sajnos így távolról nem szívesen adok tanácsot. A konyhacsempénél az összhang a fontos, illetve a kevesebb több elvet ajánlom követni. Egyszerű burkolat ami hagyja érvényesülni a bútort.

 155. Martincsek Tamás
  2018. augusztus 28. kedd at 08:00

  Kedves Katinka!

  Járólappal fedett teraszunk beázik.A lapok stabilak, nem szivesen törném fel a burkolatot.Azon gondlokodom, hogy talán van olyan vizzáró réteg amit a neglévö burkolatra rá lehetne kenni.Talán létezik olyan anyag ami átlátszó és így nem kellene ú lapokat leraknom,,vagy ha lenne olyan szigetelö ami festhetö és nem kell új burkolat .
  Az interneten találtam egy pár ilyen anyagot ,de ezeket nem igazán teraszoknál használják.Ha tudna ilyen anyagról, köszönettel venném az infot.
  Válaszát elöre is köszönöm

  • Veress Katinka
   2018. november 22. csütörtök at 10:27

   Nem tudok ilyen anyagról. A vízszigetelést kell megoldani, ha másképp nem megy a megjévő járólapra, de nagyon fontos a ráeső víz elvezetése, illytve a csomópontosk megfeelő szigetelése, ahol a terasz érintkezik a falszakaszokkal. Helybeli szakember a helyszín felmérése után fog tudni javaslatot tenni, így távolból ezt nem tudjuk maradéktalanul jól megoldani. Sajnos.

 156. Daniel
  2018. szeptember 7. péntek at 14:26

  Szia olyan kesdesem lenne h padlofutes van es nem lett a falakhot berakva diletacios szalag betonozasnal de mindenkepp burkolni akarjak a burkolat meddig birna ugy es a masik kerdesem h 150cm szeles folyoson S alakban van abbahagyva majd folytatva a beton hogyan tudnam megoldani ott a burkolat diletaciojat? Koszonom a valaszt

  • Veress Katinka
   2018. szeptember 23. vasárnap at 16:15

   Kedves Dániel!
   Az hogy s alakban van abbahagyva meg folytatva, az nem jelenti hogy ott dilatáció van, vagy keletkezik. Ez a kifűtés alkalmával eldől. A burkoló szakember eldönti, hogy irányított dilatációt csinál vagy inkább úgynevezett betonvarrást.

   Az hogy a falak mentén nincs dilatáció ÓRIÁSI hiba. Nagyon komoly gondokat is okozhat, el nem tudom képzelni hogy csinálhat ma akárki is ilyet.A műszaki ellenőr mit mond, ez az ő hatásköre, játasz a le a kivitelezővel. Én mindenképpen dokumentáltatnám, hogy a későbbiekben esetleges per esetén legyen bizonyíték.

 157. Éva
  2018. szeptember 21. péntek at 23:05

  Kedves Katinka!
  Érdeklődéssle olvastam a posztot és a kapcsolódó üzenetváltásokat.
  Elsőként a greslap kétoldali kenéséről kérdeznék. A mi gres járólapunk prémium minőségű, 1 cm vastag, retifikált, felülete magasfényű, különleges kőhatású mintázattal – erre a felületre rákenik a csemperagasztót – ami valójában habarcs – és a polírozott máz át fogja engedni a nedvességet? Nem megy tönkre ettől a lap mintázata?
  A másik kérdésem a rétegrenddel kapcsolatos. Nálunk pillanatnyilag ilyen: szerelőbeton, bitumenes vízszigetelő lemez, fűtés- és, vízcsövek, 16 cm vastagsában lépésálló poliuretán hőszigetelő lap, vashálóra rögzített, 2 cm vastag vizes rendszerű padlófűtéscsövek. Erre fog kerülni az aljzatbeton, kb 4,5-5,5 cm. Az aljzatbeton felett hány mm-es további rétegrenddel kell számolnunk? Az aljzatkiegyenlítőt nyilván nem tudjuk előre, van esetleg van átlagos mm? Az alapozóra, ragasztóra hány mm-t kalkuláljunk? Milyen min. ill max. vastagságú lehet a ragasztó 60X60 cm-es lapok esetén? A vizes helyiségekben hány mm-es kenhető szigetelést kalkuláljunk? Mivel nem lesznek küszöbök, célunk, hogy az összes helyiség padlószinjte egységes legyen, függetlenül a padló anyagától.

  • Veress Katinka
   2018. november 22. csütörtök at 08:46

   Kedves Éva!

   A Gres lap kétoldali kenése NEM azt jelenti hogy a felületére ragasztót kell kenni, hanem azt , hogy a hátuljára kell kenni a ragasztót, meg az aljzatra is! Így lesz tökéletes a ragasztó tapadása, ami különösen fontos a gres lapoknál! A járólap felületére soha semmilyen körülmények között nem kenünk ragasztót, egyáltalán!
   Remélem azért a burkoló némileg képben van ezzel a dologgal!

 158. Adamek Ágnes
  2018. október 29. hétfő at 08:29

  Szia, Jómagam 159 cm vagyok 🙂 Végül is milyen magasra tetted a mosódat? Köszönöm, Ági

  • Veress Katinka
   2018. november 22. csütörtök at 10:24

   Szia! Az én mosdóm teteje 80 centin van, nekem így kényelmes. 🙂

 159. Kökényesi Melinda
  2018. november 10. szombat at 19:53

  Kedves Katinka! Azt szeretném kérdezni,hogy padlófűtést tervezünk a házunk teljes területére bővítés után. A nappali-konyha részt gránit járólappal szeretnénk burkolni. Ugyan olyan jó a hőtartása,mint az égetett kerámiának,vagy rosszabb?
  Válaszàt előre is köszönöm!

  • Veress Katinka
   2018. november 11. vasárnap at 09:13

   A természetes kövek ugyan olyan jók, mint az égetett kerámiák, vagy egy kicsit jobbak. 🙂

 160. Varga Dávid
  2018. november 14. szerda at 23:39

  Üdv.

  Burkolás után mennyit kell várni a padlófűtés beindításával?

  • Veress Katinka
   2018. november 15. csütörtök at 04:44

   Kedves Dávid!

   Minimálisan a burkolás alatt is mehet a padlófűtés, hogy ne legyen hideg a padló amikor burkolnak, de az üzemszerű működéssel meg kell várni a ragasztó teljes kötésidejét. A ragasztó adatlapján fel van tüntetve hogy mennyi idő múlva lehet teljes igénybevételnek kitenni a kész burkolatot, ehhez kell igazodni. Ha bizonytalan ebben az időben a segédanyag gyártóját fel kell hívni, ők megadják kért információt.
   Ez az idő általában 2-3 hét.
   Sok sikert!

 161. Kiss Antal Gábor
  2018. november 25. vasárnap at 20:09

  Kedves Katinka!

  Azt szeretném kérdezni a rétegrenddel kapcsolatban, hogy új estrich beton esetén is kell az alapozó a lapok leragasztása előtt?

  • Veress Katinka
   2018. november 25. vasárnap at 21:50

   Kedves Antal!

   Az alapozó pormegkötő és tapadásjavító hatású. A költsége annyira minimális, 1 négyzetméterre vetítve, hogy nem javaslom a megspórolását. Mindenképpen javasolt a használata.
   Sok sikert!

 162. Orbán Adrián
  2018. november 29. csütörtök at 13:11

  Kedves Takács Katinka!
  A kivitelező állítja hogy a hőszigetelt az üvegtégla. 52 darabról van szó. A felülete nagyon hideg, és nem csak párásodik, hanem lecsurog a víz róla. Az a kérdésem, hogy hogyan tudom megállapítani, azt hogy sima dekor üvegtégla vagy hőszigetelt üvegtégla? Segítséget előre is köszönöm

  • Veress Katinka
   2018. november 29. csütörtök at 20:58

   Kedves Adrián.

   Ha be van építve már elég nehéz lesz eldönteni, illetve a tünetek alapján e nem hőszigetelt üvegtégla. Ha elkéri a kivitelezőtől a számlát, abból kiderülhet ez az. A hőszigetelt üvegtégla elég drága több ezer forint darabja, illetve a súlya is nagyobb mint a dekortéglának. Nyilván ezt beépítés után nem lehet megsaccolni. Kérni kell a kivitelezőtől gyártói megfelelőségi tanúsítványt, abból ki kell derülnie.
   A jelen állapotot tekintve mindenképpen kezdeni kell valamit a meglévővel. Vagy mellé kell falazni még egy sor üvegtéglát vagy belülről mellé tenni egy sima hőszigetelt ablakot.
   Sok sikert!

 163. K.Zsófia
  2018. december 1. szombat at 08:33

  Kedves Katinka,

  segítséget szeretnék kérni egy valószínűleg elég nagy, padlófűtéssel kapcsolatos problémában. Egy 200 m2-es épületbe helyeztek le nekünk (20 cm-es betonba ) padlófűtés csöveket. Már csak a betonozás után derült ki, hogy a csövekre nem tették rá a mesteremberek azt a burkolatot, ami a dilatáció miatt kellene. A kőművesünk azt mondta, hogy így félő, hogy a hőingadozástól elreped a cső. Az lenne a kérdésem, hogy ez valóban így van-e, előfordulhat-e, hogy a csövek elrepednek/ eltörnek? Sajnos pontosabb információt nem tudok, remélem, hogy érthetően fogalmaztam.

  Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

  Üdvözlettel:
  K. Zsófia

  • Veress Katinka
   2018. december 9. vasárnap at 23:54

   Kedves Zsófia!

   Ebben nem tudok segíteni. A Műszaki ellenőrrel kell ezt a dolgot megbeszélni mindenképpen, ez az ő hatásköre.
   Sok sikert!

 164. Anna
  2018. december 5. szerda at 10:34

  Kedves Katinka!

  Érdeklődni szeretnék, hogy egész tégla (nem szeletelt) mehet-e padlófűtésre? Laikusként számomra beletartozik a kő,kerámia, stb hidegburkolatok közé, de említést sehol nem találok róla.
  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Veress Katinka
   2018. december 9. vasárnap at 23:47

   Kedves Anna!
   Az egész téglát nem használjuk burkolatként, például azért mert nagyon vastag,és a teljes szintet ehhez kellene kialakítani. A vastagság miatt nagy lenne a tehetetlensége, és ehhez kéne a fűtést is méretezni. Én lebeszélném róla, nem is jó, meg értelme sincs. Ha tégla akkor a téglaszelet teljesen tökéletes a célnak.
   Sok sikert!

 165. Bertalan
  2018. december 9. vasárnap at 21:09

  Kedves Katinka

  Low profile Retro system az ismeros neked?
  Azt a javaslatot kaptuk, hogy ext hasznaljuk a padlofutesunk kialakitasan asl mivel a szintmagassagunk minimalisan emelheto.

  Koszonom a turelmes v aslaszt,
  Brtln 😊

  • Veress Katinka
   2018. december 9. vasárnap at 23:44

   Kedves Bertalan!

   Gépészeti dolgokkal nem foglalkozom, azokhoz nem értek, nem tudok ebben segíteni neked!
   Sok sikert!

 166. Bóka Henrietta
  2019. január 29. kedd at 16:52

  Kedves Katinka!
  Köszönöm válaszát, nyugodtabb szívvel nézelődöm!

 167. Ágó B.
  2019. február 9. szombat at 18:35

  Még csak tervezési fázisban, olyan természetes burkolatot keresek amivel a padófűtés hatásfoka maximalizálható. Égetett kerámialap vastagsága befolyásoló tényező-e ? Kőlap előnyösebb e mint a kerámia ? Hogyan minimalizálható a fuga szélesség természetes burkolatok felhasználásával ? Mi az előnye a vizes rendszerű padlófűtésnek az elektromoshoz képest ? Köszönöm, tetszik a honlap! Gratulálok! (napelem lesz betervezve)

  • Veress Katinka
   2019. március 17. vasárnap at 21:43

   Kedves Ágoston!
   Mindegy milyen vastag a kerámia, néhány milliméter eltérés elhanyagolható, semmit nem jelent. A természetes kövek hővezetése kicsit jobb mint a kerámiáé,de ez is elhanyagolható mértékű. A természetes kövek forgalmazói a köveket méretre vágva árulják általában, így azokat lehet 2 milliméteres fugával rakni, ettől kisebbet nem javaslok semmiképp. A köveknek a hátránya, hogy porózus szerkezetük anyaguk miatt speciális utókezelésre,impregnálásra van szükség időnként. A tisztításukhoz se lehet csak speciális vegyszereket használni, idővel pedig szükség lehet a felcsiszolásukra, felülettől függően. A kerámia igénytelenebb, saválló, lúgálló,nem igényel utógondozást.
   A padlófűtésekről nem tudok nyilatkozni, erről egy gépészt kellene megkérdeznie.
   Sok sikert!

 168. Cs. Szilvi
  2019. február 10. vasárnap at 18:14

  Kedves Katinka!

  Hálószobánkban már meglévő szalagparkettára szeretnék új burkolást tenni, ami szigetel is. A parketta jó állapotú, de a szoba alatti helységből hideg jön fel. A kutyák miatt könnyen tisztható anyagban gondolkodnék pl. újabb szalagparketta, de bármi más ötlet is érdekel, lényeg, hogy ezt ne kelljen felszedni. Válaszát előre is köszönöm!
  Szilvi

 169. Erika
  2019. március 24. vasárnap at 13:13

  Üdvözletem! Arról érdeklődnék, hogyan lehet egyszerűen eltávolítani a csempéről azt a rajta levő anyagot, kapargatás benzinezés helyett? Főleg miután nagy db. számról van szó. A férjem keze totál kikészült. Köszönöm a választ.

  • Veress Katinka
   2019. március 24. vasárnap at 22:02

   Kedves Erika!

   A csempén általában egy egyszerű viasz,vagy kemény műanyag van,(ez gátolj a szállítás során a lapok egymáshoz koccanását) ami igen könnyen lejön róla, egyszerű nedves ruhával. Semmi vegyszert nem igényel. Ami esetleg marad a fugázás utáni végső lemosással lejön. Még nem találkoztam olyannal, hogy ezt nehéz lett volna eltávolítani.

   Sok sikert!

 170. Kertesz Gabor
  2019. május 2. csütörtök at 09:28

  Kedves Katinka,

  ha jól értem a negativ sarkokhoz jo a sarokelem, mivel ha teglakotesbe raknam fel akkor sarok elemmel inditok utana normal lap es igy tovabb. Mit ajanlana egy penge fal, elvalaszto fal élére ami kb 10 cm.? Szeretnem ezt is burkolni de a csempe szelek talalkozasat – ez pozitiv sarok lenne – nem tudom hogyan kene megoldani gyarilag. Latott esetleg mar olyan dokumentaciot ahola a gyar megadta, hogy rendszerukben ok mit talaltak ki a design asztalon ezekre a problemakra?
  Koszonom valaszat elore is.

  • Veress Katinka
   2019. május 29. szerda at 20:18

   Kedves Gábor!

   Nem ! A sarokelem a pozitív sarkokhoz jó a negatívakhoz szükségtelen. (Negatív sarok ami egy négyzeten belül van, pozitív az ami kívül)A webáruházban van egy cikk erről több képpel, talán segít: https://csempehegyek.hu/spg/348732,82457/Meg-nehany-aprosag-a-metro-csemperol
   A legtöbb gyár nem foglalkozik ezzel egyébként. Mi is különböző gyártótól szerezzük be a sarok elemeket a metro csempéket meg a London lezáró elemeket. Sajnos 🙂

 171. Sándor Lajos
  2019. május 16. csütörtök at 17:55

  Kedves Katinka !

  Fürdőszobánkat felújitjuk és csempére – járólapra egyaránt ráragasztanák. A régebbi burkolatok tökéletesen tapadnak a falon ! A sorrend : tapadó híd – folyékony fólia – ragasztó – burkolat.

  Kérdésem : ez a sorrend megfelelő!

  Előre is köszönöm megtisztelő válaszát !

  • Veress Katinka
   2019. május 17. péntek at 06:52

   Kedves Sándor!

   A folyékony fólia alá nem kell tapadóhíd, azt lehet kenni közvetlenül a maglévő kerámia burkolatra.
   Sok sikert!

 172. Pávkovics András
  2019. május 29. szerda at 19:31

  Üdvözlöm!
  Ez a szürke dekorcsík pontosan mi, megtudná mondani? Melyik márka, típusszám esetleg?
  Nagyon szépen néz ki, én is ezt a kendo csempét néztem ki, de sajnos ami volt hozzá dekorcsík, már nem lehet rendelni, és 50-es méretben nem is találok hasonlót…
  Üdv,
  András

  • Veress Katinka
   2019. május 29. szerda at 20:09

   Kedves András, azt a dekorcsíkot már nem gyártja a Zala sajnos.

 173. Andrea
  2019. június 30. vasárnap at 11:49

  Érdeklődnék, hogy hány mm-es glettvas kell a ragasztó felhordásához egy 60 x 60 cm-es padlólap esetében?
  8 mm, 10 mm vagy 12 mm
  A választ előre is köszönöm

 174. Jankó Béla
  2019. július 11. csütörtök at 18:40

  Üdvözlöm,
  álfuga-probléma miatt keresem. Van egy Zalakerámia Orion dekor falicsempénk aminek az álfuga szélessége 3mm. Ha az szeretném, hogy a rendes fuga is 3mm-esnek látszon, akkor milyen fugakeresztet kell használnom? Mert úgy tudom, hogy a lapszél ive miatt kisebbet kell, tehát lehet, hogy 2mm vagy 2,5?
  Van erre valami szabály?
  Köszönöm,
  Jankó Béla

  • Veress Katinka
   2019. július 12. péntek at 01:31

   Kedves Béla!

   Nem erre nincs szabály. Ez mindig a laptól függ, az adott helyzetben a burkoló hozza meg ezt a döntést.
   Sok sikert!

 175. Viktoria M.
  2019. július 14. vasárnap at 13:07

  Szia Katinka,

  Nagyon tetszik az oldalad. Jarolapokat bongeszek padlofuteshez. Emlitetted a cikkedben, hogy olyat valasszak amit a gyarto is ajanl padlofutesre. Sajnos nem talaltam informaciot ezzel kapcsolatban a gyartotol. A jarolap amit kineztunk magas fenyu (gondolom valamilyen reteggel van ellatva hogy tukorsima legyen) es nem vagyok benne biztos hogy nem pattogzik fel ha padlofutesre burkoljuk.
  Tudnal ebben tanacsot adni?
  Koszonettel,
  Viktoria

  • Veress Katinka
   2019. július 15. hétfő at 06:09

   Kedves Viktória!

   Örülök, hogy tetszik az oldalam!
   A cikkben említem, hogy MINDEN járólap alkalmas padlófűtésre.
   A gyártó ajánlása nem a csempére, hanem a lamináltra vonatkozik!
   Jó nézelődést!

   • Tóth Imre
    2019. november 29. péntek at 17:57

    Kedves Katinka,
    2018 májusában lett kész az esztrich beton melyben padlófűtés csövek futnak. Majd 2018 telén lett lerakva a hidegburkolat 60×60 kerámialapok, S1 ragasztóval. Majd több hónappal később vettük észre, hogy a falak mellett felkopogósodtak a lapok, a nappali átlójában pedig több mm-el megemelkedtek, az átló végeknél lévő lapok. A falak melletti, nem átlóban lévő lapok, valamiért több mm-t süllyedtek. Van olyan falszakasz ahol, 4mm a süllyedés a lábazati kisérő aljához képest. Szintén a nappali másik falán, pl. Csak 1 vagy 2mm a süllyedés. 15cm Eps100 lépésálló szigetelés van a beton alatt, esetleg a szigetelés zsugorodhat ezért lehet a süllyedés? Érdekes hogy pl a közlekedőben kb csak egy fél mm süllyedés van. Még sehol nem lett a padló fal sarok kiszilikonozva. Rétegrend ua. mint a nappaliban. Mi lehet ennek az oka?

    • Veress Katinka
     2020. február 3. hétfő at 10:18

     Kedves Imre!
     Látatlanban annyit tudok mondani, hogy a felkopogás tipikusan a kifűtés hiányából fakad, ezért kell a padlófűtésnél minden esetben kifűteni burkolás előtt.
     A lábazatnál az elválás az épület mozgásából adódik, valamennyit süllyedt a padló, ez a jelenség új háznál normálisnak mondható. Lábazatot leszed, újra rak, szilikonoz. A kongó lapok, mivel nem fogja őket a ragasztó, eltörhetnek, elrepedhetnek. Lehet kezdeni a vitát a burkolóval, az ő felelőssége, hogy kifűtés nélkül burkolt.
     Sok sikert!

 176. Profeld Rita
  2019. július 16. kedd at 19:28

  Kedves Katinka!
  Padlófűtésnél mennyire hatékony,ha a meglévő járólapra szeretnenénk új burkolatot. Elsősorbam parkettát,ha et sokat levesz a fűtésből, új járólapot.
  Válaszát előre is köszönöm: Rita

 177. Profeld Rita
  2019. július 16. kedd at 19:31

  Kedves Katinka!
  Padlófűtésnél mennyire hatékony,ha a meglévő járólapra szeretnenénk új burkolatot. Elsősorbam parkettát,ha ez sokat levesz a fűtésből, új járólapot.
  Válaszát előre is köszönöm: Rita

 178. Kovács Ányos
  2019. október 19. szombat at 15:43

  Szia Katinka,

  Olyan kérdésem lenne, hogy kerámia lapos padlófűtésem van, de annak idején nem lett kifűtve lerakás előtt a beton, így mára (12 év múlva) a fenti hibák jelentkeztek. Gondoltuk, hogy így, ahogy van vinyl padlót tennénk a csempére. Kérdésem ez működhet? Átmelegszik így is a vinyl?
  Tisztelettel:
  Kovács Ányos

  • Veress Katinka
   2020. február 18. kedd at 07:45

   Kedves Ányos!
   Kiegyenlítés után mehet a Vinyl, és igen, hőveszteséggel kell számolni. Ha nem stabil a meglévő burkolat akkor semmit nem lehet rárakni, fel kell bontani mindenképp, akkor is ha ez nagy munka és nagy költség.
   Sok sikert!

 179. Peter Nagy
  2019. október 25. péntek at 15:10

  Szia Katinka!
  Következö kerdessel fordulnek hozzad
  Egy hazat szeretnek felujitani amiben szinte tokeletes allapotu csempe van lerakva alatta pedig padlofutes talalhato
  A csempe nem tetszik mert regies de jo allapotu ,en laminalt padlot 8mm szeretnek a csempere lerakni de olvastam mar olyat hogy igy nem lesz hatekony a padlofutes!
  Valoban annyit szamit es nem engedi at ugy a meleget a laminalt padlo

 180. Szántó András
  2019. november 10. vasárnap at 12:04

  Üdvözlöm!
  Nálam 5-6 éve burkoltak. A kazán még nincs kész, így kifűteni nem tudom, de a burkoló már jönne. Kiszáradt már annyira a beton, hogy ez ne okozzon gondot? A felület nem nagy, 2nm, 5 nm, és 6 nm. Válaszát előre is köszönöm.

  • Veress Katinka
   2020. február 3. hétfő at 10:22

   Kedves András!
   Innen sajnos nem tudom megmondani hogy önnél mennyire száraz a beton, elméletileg elég az 5-6 év neki.
   Sok sikert!

 181. János
  2019. november 12. kedd at 18:24

  Kedves Katinka!
  Az lenne a kérdésem, hogy milyen fuga szint tudna ajánlani. A fal alsó része kb. 75 cm magasságig fekete, a fölötte lévő rész fehér metró csempe lesz. Valamelyik csempe rész raszteres lesz, ha fehér vagy fekete, szürke a fuga színe.
  Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel.
  János

  • Veress Katinka
   2020. február 3. hétfő at 10:21

   Kedves János!
   A kétféle laphoz simán lehet tenni kétféle fugát, így nem lesz kockás. Ha jó hogy kockás akkor egy huszárvágással valami szürke árnyalatban gondolkodnék.
   Sok sikert!

 182. Maruzsi Kata
  2019. november 27. szerda at 10:11

  Kedves Katinka!

  Először is megköszönöm, ha kérdésemre tudsz időt szánni és foglalkozni vele.
  Adott egy 35 négyzetméteres másfél szobás erkélyes panellakás, ami teljes mértékben (és teljesen indokoltan…nem luxusból…) és kis költségvetésből felújítandó.
  A minimális méretű (kb. 2,95 négyzetméter) fürdőszoba (amivel együtt van a toalett) is teljes átalakításra vár.
  Egyelőre még az anyagbeszerzések szakaszában vagyok, a fürdőszobába OBI-s Modern Wood pearl (gres kerámia) járólapot vettem. Viszont a csempe választásban tanácstalan vagyok. A neten sokféle ötletet néztem, de hasonló járólapot sem találtam a lakberendezési oldalakon. Kisebb fürdőkádat szeretnék majd vásárolni. Kérdésem, hogy milyen csempét, illetve kádat javasolnál, illetve plafonig csempézést vagy vízálló festéket?

  Köszönettel,
  Maruzsi Kata

  • Veress Katinka
   2020. február 3. hétfő at 10:20

   Kedves Kata!
   Ez inkább lakberendezési tanácsadás, amire ezek a felületek nem alkalmasak. Famintás laphoz nekem a fehér csempe e kedvencem, csak ennyit tudok hozzátenni. Érdemes nézegetni a lakberendezési oldalakat, vagy lakberendező segítségét kérni.
   Sok sikert!

 183. Balázs
  2019. november 30. szombat at 15:10

  Szia Katinka,

  új építésű házba fogunk költözni és a nappali konyha padlófűtéssel lesz megoldva. El kell döntenünk milyen burkolat legyen. Az biztos, hogy egy burkolat lesz mind a két helységben. Kérdésem az, hogy kerámia vagy vinyl padló burkolat legyen? Ez egy közel 40 négyzetméteres helyiség. A kérdésem inkább arra vonatkozna, hogy ajánlott-e vinyl padlóburkolat lerakása padlófűtésre? Válaszodat előre is köszönöm. Üdvözletem, Balázs

  • Veress Katinka
   2020. január 28. kedd at 00:06

   Kedves Balázs!

   Ebben nem tudok objektív lenni. Nagyon nem szeretem a vinylt, sok oka van. Nem is foglalkozom vinyllel.
   Az biztos, hogy a vinyl hőleadása kicsit jobb mint a laminálté, és a laminálttal ellentétben vízálló, merthogy full MŰANYAG az egész. A vinyl egy túlárazott pvc, ami óriási környezeti terhelést okoz mind az előállítása mind a bontása folyamán.
   Lerakható a vinyl a padlófűtésre, a ragasztós verzió jobb mint a klikkes, mármint a fűtés szempontjából.
   Én nem javaslom, de mindenki maga dönt.
   Sok sikert!

 184. Kiss Gábor
  2019. november 30. szombat at 17:45

  Kedves Katinka!

  Járólap csere előtt állunk. A régit elkezdtük felszedni de a ragasztó mind a betonon maradt, a járólapon semmi. Elég keménynek tűnik ami a betonon maradt.
  Kérdés hogy ezt fel kéne e vésni, vagy alapozóval mehet rá a flexibilis ragasztó és az új járólap ??

  Nagyon köszönöm a válaszát !!!
  Gábor, Budapest.

  • Veress Katinka
   2020. január 27. hétfő at 23:58

   Kedves Gábor!
   Meg kell próbálni a lehető legjobban felszedni,amit nem lehet az nyilván marad, de ki kellene egyenlíteni, másképp elég érdekes lesz leburkolni ezt a felületet. Alapozó, kiegyenlítő, majd mehet rá az új lap.
   Sok sikert!

 185. Sági Istvánné
  2019. december 11. szerda at 07:42

  Kedves Katinka! Most lett kész a padlófűtés,és a falicsempe alsó sora a fűtés beindítása után több helyen megrepedt. A burkoló a gépészre fogja a hibát,a gépész pedig a burkolóra. A kivitelezőnek fogalma sincs hogy mitől lehet. A csempét javítják,de mi lesz később pl. fél év múlva? Az aljzat beton előfűtése,kiszárítása nem történt meg. Köszönöm a válaszát! Ságiné Juli

  • Veress Katinka
   2020. január 27. hétfő at 23:55

   Kedves Sági Istvánné!

   Látatlanban sajnos nem tudom megmondani mi lehet a repedésnek az oka. Szinte teljesen biztos, hogy burkoló hiba, hacsak a szerkezetben nincs olyan mozgás amit a ragasztó nem tud tolerálni, de akkor se gépész hiba.A kifűtés nélkül nem lett volna szabad burkolni, ez mindenképpen a burkoló felelőssége.
   Mindenképpen meg kellene nézetni valami szakemberrel, aki a helyszínen tud segíteni.
   Sok sikert!

 186. Mihály Sándorné
  2019. december 18. szerda at 07:12

  Kedves Katinka !

  Szeretnék érdeklődni hogy a nagyobb méretű csempe /20 x 60/ kis fürdőbe sorban, vagy soronkénti eltolással esztétikusabb.

  • Veress Katinka
   2020. január 27. hétfő at 23:48

   Kedves Mihály Sándorné!
   Az ilyen nagyobb lapokat nem szoktuk eltolni, főleg nem feles eltolásban. Persze lehetnek kivételek ez tervezés kérdése, nincs egyértelmű válasz a kérdésre.

 187. Róbert
  2020. január 25. szombat at 11:43

  Kedves Katinka!
  Kérdésem a következő.
  Tavaly nyáron lett lebetonozva a padlófűtes. Azóta már fűtöttünk, tehát a beton kifűtése megtörtént. Most viszont a burkolás előtt padlókiegyenlítès történt. Kell e a burkolás előtt újra kifűteni a padlót a kiegyenlítővel bevitt víz miatt?
  Köszönöm a választ. Üdv
  Robi

  • Veress Katinka
   2020. január 27. hétfő at 23:46

   Kedves Róbert!

   A kiegyenlítés után már nem kell kifűteni, csak meg kell várni a száradást. Az aljzatkiegyenlítő gyártójának előírásait mindenképpen be kell tartani, ezeket a zacskón, vagy a termék adatlapján megtalálja.
   Sok sikert!

 188. Anett
  2020. február 2. vasárnap at 10:23

  Kedves Katinka!
  Mi is arra készülünk, hogy meglévő taposó csempére új réteget tegyünk. A csempék állapota rendben van, nem mozognak, nem konganak. Valahol azt olvastam viszont, hogy az új csempe méretének az eredetivel megegyező kell, hogy legyen, és pont úgy kell lerakni őket, hogy az eredeti fugák fölé essenek az új fugák is. Ez valóban így van?
  köszönöm válaszát!

  • Veress Katinka
   2020. február 3. hétfő at 10:13

   Kedves Anett!
   Marhaság, akárki mondta. Bármilyen méretet rá lehet tenni.
   Sok sikert!

 189. Sulyok Tibor
  2020. február 6. csütörtök at 16:56

  Kedves Katinka!

  Nagyon jók a cikkek. Azt megértettem, hogy padlófűtés esetén a már meglévő kőburkolatra tehetek még megfelelő laminált padlót. Azonban ha a laminált padló alá még az ilyenkor szokásos habfóliát is teszek (vagyis középen), akkor az erőteljes szigetelő hatással bír ami nagyon rontja a felfűtés hatásfokát. Mi erre az esetre a javaslata?
  Köszönettel: Tibor

  • Veress Katinka
   2020. február 7. péntek at 10:16

   Kedves Tibor!
   Igazából a meglévő kőre laminált úgy mehetne, hogy tapadóhíd, alzatkiegyenlítő, iszappapír, laminált.
   A padlófűtésnél nem kell alá semmi más csak iszappapír, így lesz a legjobb a hőleadása, de így se lesz olyan jó mintha kő lenne.
   Sok sikert!

 190. Polyvás Péter
  2020. május 11. hétfő at 11:24

  Kedves Katinka,

  Feljebb azt olvastam, hogy a padlófűtéses betont burkolás előtt 55 fokig kell felfűteni napi 10 fokos melegítéssel.
  Kérdésem, hogy miért 55 fokosra kell melegíteni, ha a padlófűtés maximális hőfoka 40 C lehet majd burkolás után?

  Köszönöm a válaszát előre is,
  P.Péter

 191. István
  2020. május 19. kedd at 21:26

  Üdvözlöm.
  Járólap ragasztás után egy héttel később fugazas nem okoz problémát?
  Köszönöm.
  István

  • Veress Katinka
   2020. július 1. szerda at 07:25

   Kedves István!
   Nem okoz problémát. A túl hamar okozhat, túl késő nincs.
   Sok sikert!

 192. Huszti István
  2020. június 29. hétfő at 12:20

  Kedves Katinka!
  Olyan kérdésünk lenne, hogy a beton leöntése előtt a nyílászárók helyén folyt be esővíz a padlófűtés csövek alatt EPS 100 lépésálló hungarocel és a vízszigetelés közé. Jelenthet-e ez gondot, ha nem várjuk meg, amíg kiszárad, hanem rábetonoznak? Vagy a beton kifűtése során ez a nedvesség is eltávozik?
  Válaszát előre is nagyon köszönjük.
  Üdvözlettel:
  Huszti István

  • Veress Katinka
   2020. július 1. szerda at 07:23

   Kedves István!

   Ezt a műszaki ellenőrrel kell megbeszélni, én nem tudok ebben segíteni.
   Sok sikert!

 193. Szilárd
  2020. július 14. kedd at 14:06

  Üdvözlöm! Padlófűsre burkolnék 80*80-as greslapokat. A padlófűtés miatt milyen méretű fugát célszerű hagyni? Az eladó 3 mm-t javasolt, burkoló 2mm-t. Gépi simítással készült az estrich, ebben az esetben is szükséges önterülő aljzatkiegyenlítő ? Elég jó lett az aljzat egyébként. Továbbá kérdezném, hogy alapozót mindenképp használjak? 3 hónapja készült az estrich, nem lett fűtve, viszont ez idő alatt szerintem teljesen kiszáradt. Burkolás előtt ki kell fűteni? Fal és az első greslap között mennyi távolságot ajánlott elhagyni (a padlófűtés miatt)? 10 cm-es lábazat lenne felrakva.
  Köszönöm megtisztelő válaszát!

  • Veress Katinka
   2020. július 15. szerda at 04:37

   Kedves Szilárd!

   A 2mm elegendő, de annyi mindenképpen kell. Az aljzatkiegyenlítő általában szükséges, ezt a burkoló eldönti, ha látja az aljzatot, az esetek túlnyomó részében kell, főleg a nagy lapok alá.
   Valószínű ki kell fűteni, meg kell mérni a nedvességet és kiderül. Ha kevesebb mint 2 cm% akkor nem kell kifűteni, mondjuk az esetleges repedések miatt akkor is ajánlatos.
   Igen kell az alapozó, ez annyira minimális összeg 1 négyzetméterre vetítve, nem érdemes spórolni rajta.A fal mellett 1 centi körül szoktak hagyni, fontos, hogy a lábazat eltakarja, ezeket a burkolónak tudnia kell.
   Sok sikert!

 194. Horváth Roland
  2020. július 24. péntek at 14:42

  Kedves Katinka!
  Most vettünk házat és padlófűtés van a nappaliban. A kérdésem az lenne, hogy ha újra akarunk járólapozni, akkor a korábbi járólapot fel kellene szedni,vagy mehetne rá is? A padlófűtés mennyire lenne hatékony dupla járólappal?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Roland

 195. Csilla
  2020. szeptember 14. hétfő at 18:21

  Kedves Katinka!
  Segitséget szeretnék kérni. A probléma a következő. Két hete fejezték be a burkolást padló és fal is. A padlón (szerintem) a ragasztó kikaparásnál sérülések keletkeztek. A sérült lapok feltörése közben kiderült, hogy a ragasztás sem 100%.
  20×60-as lapok mapei p9-es ragasztóval. elektromos padlófűtés van a betonba beépítve májusban. Felfűtés nem történt. Most azzal riogat mindenki, hogy emiatt előbb utóbb fel fog jönni a járólap. A burkoló szerint rz csak 20 nm ezért tuti nem jön fel ezért csak cserélni akarná az általa megsértett lapokat.
  Mit tegyek? mind felszedessem a későbbi kellemetlenség elkerülése végett vagy legyen sufni tunning javitás.
  A segitsegedet köszönöm

  • Veress Katinka
   2020. szeptember 15. kedd at 08:09

   Kedves Csilla!

   A P9 NEM alkalmas ehhez a lapmérethez! A gyártó ajánlás szerint maximum 900 cm2 lapméretig alkalmazható, az önök lapja ennél nagyobb!A minimum egy S1 ragasztó lett volna az elektromos padlófűtéshez.
   Nyilván ha kész van felszedni hülyeség lenne. Szépen fűteni kell, ha feljön akkor úgy is cserélni kel, ha nem akkor egy darabig biztos jó lesz. Szerencse kérdése.
   Sok szerencsét!

 196. Dani
  2020. október 9. péntek at 10:07

  A Pei számokat nem tisztázta kellően. Melyik-milyen Mohs keménységi számot jelöl?. Ha késsel megkarcolható semmit nem ér a járólap.

  • Veress Katinka
   2020. október 14. szerda at 21:32

   Kedves Dani!

   A Pei értékek jelentése benne van a cikkben. A MOHS skálát nem túl régen került be a köztudatba, a cikket 2012-ben írtam. 🙂 A MOHS skála értéke 1-10 ig tart és a máz keménységét jelöli, bármilyen furcsa is, nincs feltétlen összefüggés a karcállóság és a máz keménysége között. A járólapnak nem kell bírnia hogy késsel megkarcolják, nem arra való. Jó példák erre az üvegmázas lapok. Az üveg nagyon kemény a MOSH skála teteje (10 körül) viszont karcolásra nagyon érzékeny, de a kopásállósága nagyon jó, mivel az üveg nem kopik le róla, csak karcolódik.
   A PEI skála napjainkban egyre hátrébb szorul, egyre kevesebb gyártó használja. Egyszerűen megmondják, hogy milyen igénybevételre, mely helyiségekbe ajánlják az adott lapokat. Egyébként a MOSH 8-9 a Pei 5 nek felel meg. Erre lakossági felhasználásban sehol nincs szükség.

 197. Balázs
  2020. október 27. kedd at 18:35

  Kedves Katinka!
  Használt lakást vásároltunk, és a PVC padlóval burkolt nappali-étkező-konyha helyiségben szeretnénk kerámia burkolatot lerakatni. A PVC jól le van ragasztva, a felülete nagyon szép egyenes. Egyik burkoló kiugróan magas árajánlata után egy másik szakember (idősebb, tapasztaltabb) azt javasolta, a PVC burkolatra készülhet tapadóhíd, erre már mehet a ragasztó és a kerámia lap. Kérdésem: ez a módszer valóban működik? Nem veszélyes így lerakni a járólapokat?
  Köszönem előre is a válszát, üdvözlettel: Balázs

  • Veress Katinka
   2020. október 27. kedd at 21:33

   Kedves Balázs!

   Jaj dehogyis lehet ilyet csinálni, már a gondolattól égnek áll a hajam! A csempét szilárd aljzatra lehet ragasztani, a pvc nem az!
   Fel kell szedni szépen, lehetőleg a ragasztó maradványt is minél jobban. Ha itt ott marad ragasztó akkor tapadóhíd, kiegyenlítő és mehet rá a csempe, ha viszont nagyon ragsztós marad, akkor egy speciális alapozó kell rá, mert a ragasztóhoz nem köt semmi. Ilyenkor a Murexin KK4 alapozót szoktuk használni, meghinteni kvarchomokkal, és mehet rá a kiegyenlítő vagy a ragasztó, ha nem kell egyenlíteni.
   Tudom, most húzósak a munkadíjak, de ez egy hosszú távú beruházás. Most megcsináljátok normálisan, és 20 évre el lehet felejteni.
   Sok sikert!

 198. Vörös Jánosné
  2020. november 29. vasárnap at 16:43

  Üdvözlöm!
  Járólap ragasztása megtörtént,de nincs fűtés a helyiségbe,nem okoz problémát ha jövőre lesz kifugázva?

  Köszönöm Viola

  • Veress Katinka
   2020. november 29. vasárnap at 18:23

   Kedves Viola!

   A későbbi fugázás semmi gondot nem okoz.
   Sok sikert!