Az üvegtégla

Az érvényben lévő építési szabályozások miatt, a fürdőszobákon, az esetek nagy többségében, csak egészen kicsi ablak van. Viszont lehetőséged van rá, hogy a világító felületet megnöveld. Erre ideális az üvegtégla.
Az új építésű házaknál, gyakran találkozok üvegtégla felületekkel. Lépcsőházakban, nappaliknál, és persze a fürdőszobákban is.

Üvegfal különböző üvegtéglákból

Azt viszont sajnos nem sokan tudják, hogy a külső falakba csak hőszigetelt üvegtéglát lehet beépíteni. Pontosabban lehetne, mert persze beépítik a simát is. Aztán csodálkoznak, hogy miért párásodik annyira a belső oldala, hogy folyik rajta a víz, amitől penészes lesz a fal, vagy a fuga, és süt rajta befele a hideg.
Hát azért, mert az építkezős multikban kapható néhány száz forintos üvegtéglák nem

hőszigeteltek. Pontosabban messze nem úgy hőszigetelnek , mint akár a  legrosszabb ablak.
Ha mégiscsak ilyeneket szeretnél tenni, külső falakba akkor mindenképpen legalább két sort kell rakatnod egymás mellé. Mondjuk az egyiket a külső falsíkba a másikat meg a belső falsíkba. Az így, a két sor között keletkezett légrés is javítja a

Zuhanyfülke üvegtégla fallal

hőszigetelést.
Sajnos kívülről nem látszik egy üvegtéglán, hogy megfelelően hőszigetelt-e vagy nem. De ha kézbe veszel egy hőszigeteltet meg egy simát akkor a hőszigetelt lényegesen nehezebb. Az ára is  több minta simának, innen is gyanús lehet a dolog.
A simák, amiket túlnyomó részt kapni lehet, teljesen jól használhatóak bármilyen belső falba. Nagyon szép megoldásokat láthatunk az ilyen felhasználásra is. A tervezők, és az építtetők, előszeretettel használják ezt az anyagot, ami különleges hangulatú tereket képes létrehozni.
Az üvegtéglák beépítését mindig bízd szakemberre. Általában kőművesek csinálják, de láttam mát ügyes burkolót is aki nagyon jól megoldotta a feladatot.
Fontos, hogy az üvegtégla nem öntartó, ezért, ha nagyobb felületeket akarunk belőle készíteni akkor mindig betonvas merevítésre van szükség a sorok között, függőleges, és vízszintes irányban is. Az üvegtéglák között a távolságot speciális, üvegtégla távtartókkal érik el. A ragasztásához is speciálisan erre a célra alkalmas ragasztót kell

használni. A nagy segédanyag gyártók kínálatában megtalálhatóak ezek a termékek.

Üvegtégla sokféleképpen

A ragasztó válaszható fehér színben is. Később színre festhető, vagy színes fugával kifugázhatóak a közök a téglák között.
A komoly üvegtégla gyártók kínálatában találhatóak felezett méretű téglák, vagy sarokelemek, illetve lezáró, vég-elemek is.

4 comments for “Az üvegtégla

 1. Somogyi Judit
  2012. december 19. szerda at 21:23

  Kedves Katinka!
  Mi sajnos olyan házat vettünk, ahol a hálószobában és a konyhában is van 1 sor üvegtéga, persze külső burkolatként. Biztos vagyok benne, hogy nem szigetelt, mivel ahogy a cikkben is írtad csorog rajta a pára és penészedik… Nyáron pedig a hálószoba keletre néző üvegtéglasora már reggel 7-kor 25fokra fűti a szobát….

  Mit tudunk most tenni? Azt a részét persze nagyon élvezzük, hogy sokkal világosabbak ezek a helységek, mint az üvegtégla nélkül lennének. Megoldás lehet, ha beépítenénk a téglasor elé belülről egy “ablakot”, hogy szigeteljen? Vagy még 1 sor üvegtéglát elé?
  Köszönöm a választ!

  • Takács Katinka
   2012. december 21. péntek at 06:49

   Kedves Judit!

   Köszönöm a kérdését!

   Az ön által említett megoldások bármelyike megteszi. A legegyszerűbb talán a még egy sor üvegtégla berakása, amennyiben a fal vastagsága engedi. Ezzel kb. egy normál hőszigetelt ablak “K” ( üveg hőátbocsátási tényező) értékét lehet elérni. Belülről egy ablak beépítése is megoldás lehet, habár szerintem kicsit furcsán nézne ki. Gondolom itt a gazdaságosság is fontos. Meg kell nézni, hogy melyik jönne ki jobb árban.

   Remélem tudtam segíteni!

   Amennyiben további kérdése van, örömmel állok rendelkezésére!

   További szép napot kívánok!

   Takács Katinka

 2. Orbán Adrián
  2018. november 29. csütörtök at 13:11

  Kedves Takács Katinka!
  A kivitelező állítja hogy a hőszigetelt az üvegtégla. 52 darabról van szó. A felülete nagyon hideg, és nem csak párásodik, hanem lecsurog a víz róla. Az a kérdésem, hogy hogyan tudom megállapítani, azt hogy sima dekor üvegtégla vagy hőszigetelt üvegtégla? Segítséget előre is köszönöm

  • Veress Katinka
   2018. november 29. csütörtök at 20:58

   Kedves Adrián.

   Ha be van építve már elég nehéz lesz eldönteni, illetve a tünetek alapján e nem hőszigetelt üvegtégla. Ha elkéri a kivitelezőtől a számlát, abból kiderülhet ez az. A hőszigetelt üvegtégla elég drága több ezer forint darabja, illetve a súlya is nagyobb mint a dekortéglának. Nyilván ezt beépítés után nem lehet megsaccolni. Kérni kell a kivitelezőtől gyártói megfelelőségi tanúsítványt, abból ki kell derülnie.
   A jelen állapotot tekintve mindenképpen kezdeni kell valamit a meglévővel. Vagy mellé kell falazni még egy sor üvegtéglát vagy belülről mellé tenni egy sima hőszigetelt ablakot.
   Sok sikert!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.