Zuhanykabin-vegyek, vagy építsek?

Épített kontra vásárolt zuhanykabin témában is elég sok kérdést kapok tőletek. Nézzük, mi a helyzet ebben az ügyben.

A boltban vásárolható zuhanykabinoknak igen széles a választéka. Mindenki megtalálhatja azt ami megfelelő neki az adott helyre. Ennek ellenére az a tapasztalatom, hogy ha valaki már egyszer vett egy zuhanykabint, akkor legközelebb inkább hajlik az épített zuhanykabin felé.

Ennek az az egyik oka, hogy amikor “divatba jöttek a zuhanykabinok, a kétezres években, a multikban rengeteg távolkeleti, gyenge minőségű kabint lehetett venni, viszonylag olcsón. Azért viszonylag, mert ezek hamar tönkrementek, az üvegük elvízkövesedett, az akriltálca, ami a legtöbb esetben nem is volt akrilból, csak akrilozott, vagy poliészter, hamar eltört vagy elszíneződött, besárgult. A görgők tönkrementek, és nem lehetett hozzájuk újakat beszerezni. A garanciát nem, vagy csak nehezen lehetett érvényesíteni, hiszen a gyártó sokszor ismeretlen volt, az importőr meg nem tudott szervizhátteret biztosítani.

A legfontosabb tanácsom, ha zuhanykabint vásárolsz, csak márkás terméket szabad venni. Megbízható, neves gyártó termékét, amihez az alkatrész utánpótlás évek múlva is biztosított lesz.

Az építés jó megoldás, ha speciális helyre akarsz kabint tenni, például tetőtérbe, vagy nem derékszögű falakhoz. Akkor is jó, ha nagy, vagy különleges formájú kabint szeretnél.

epitett zuh1
epitett zuh2

epitett zuh3

Ha mindenképpen szeretnéd zárhatóvá tenni a zuhanykabint, akkor érdemes a falakat úgy kialakítani, hogy ajtót lehessen rátenni. Érdemes előre tájékozódnod, hogy mekkora és milyen ajtót szeretnél, mert a zuhanyajtók állítási lehetősége korlátozott. Ha egyedi méretű ajtóra van szükséged, az is megoldható, csak készülj fel, hogy az egyedi dogok bizony sokkal drágábbak a széria méreteknél.

Egyre jobban elterjed az a nézet, hogy nem kell teljesen zártnak lennie a kabinnak. Ezek az úgynevezett járható, vagy “walk-in” kabinok. Ilyeneknél üveglapot, üveglapokat használnak a víz útjának tereléséhez. Az üveglapok helyett lehet építeni burkolt falakat, vagy üvegtégla falakat is.

DSC_0014

Zuhanytálcát is lehet építeni. Szempont lehet, ha küszöb nélküli kabinokra van szükség, azt építeni kell. Ami nagyon fontos az épített zuhanytálcáknál, hogy a szifont a padlóba kell elhelyezni. erre felújításoknál nem mindig van lehetőség. A panelfürdőszobáknál sem megoldható, így ha panelfürdőszobába szeretnél zuhanykabint csak magastálcásban gondolkodhatsz. Illetve építeni is lehet, de csak magasan, úgy hogy a szifon elférjen, ez kb 8-10 centimétert jelent.

selma1.2

Az épített zuhanytálcáknál használhatóak a hosszú zuhanyfolyókák. Ezek nagyon szépek, és könnyebb a megfelelő lejtést kialakítani az ilyen folyókákhoz. Amire nagyon kell figyelni, ha folyókát szeretnél, hogy elég nagy legyen a vízáteresztő képessége. A forgalomban többféle kapható, az alacsony vízáteresztő képességűek sokkal olcsóbbak, így ezt sokan megveszik, anélkül, hogy tudnák miért kerül csak ennyibe. Aztán persze nem nyeli el a vizet ami zuhanyzáskor lefolyik, és úszik a fürdőszoba, rosszabb esetben a szomszédé is.

Ha kérdésed van, felteheted a hozzászólásoknál, vagy írhatsz nekem emailt az info@lakinta.hu email címre.

 

 

 

7 comments for “Zuhanykabin-vegyek, vagy építsek?

 1. Helga
  2015. február 17. kedd at 11:06

  Kedves Katinka!
  Érdeklődni szeretnék, hogy Ön szerint melyik a legjobb tervező program(burkolat, konyha tervezés):
  Ceramic King
  kitchendraw.com
  Archline Interior
  InterCadLite20

  Köszönöm előre is válaszát!

  • Takács Katinka
   2015. február 17. kedd at 12:08

   Kedves Helga!
   Köszönöm a kérdését, a téma hasznos és sokakat érdekel.
   Az Intericad, és a Ceramic king ugyan annak a szoftvernek két változata a Ceramic king, kifejezetten fürdőszobához készült, konyhához nem jó. Az Intericad Lite viszont nem olyan profi a fürdőben mint a Ceramic King. Annó amikor bekerült az országba, nézegettem, de akkor még nagyon gyerekcipőben járt a terméktámogatás hozzá. Ezen a téren sokat fejlődtek, lehet tőlük kérni bemutatót, illetve ha Pesten vagy környéken él akkor szerveznek lakberendezőknek oktatásokat is. Érdemes felvenni velük a kapcsolatot, nagyon segítőkészek.
   A Kitchendraw-t nem ismerem megmondom őszintén, soha nem próbáltam.

   Én az Arcline-nal tervezek, már nagyon régóta. Ezt ismerem, és szeretem. Annak idején azért döntöttem e mellett, mert le tudtam tölteni a próbaverziót, ki tudtam próbálni.A használatához egy csomó videó anyag volt elérhető, illetve magyar nyelvű könyvet is le lehetett tölteni hozzá.
   Gyakorlatilag már ennek alapján tudtam vele rajzolni.
   A másik ami e mellett szólt az a részletfizetési lehetőség, ami nem volt akkor más programhoz. Lehet már van, ezt nem tudom.
   Illetve, én nem csak fürdőszobákat tervezek, és azt a programot tökéletesen tudom használni egyéb lakberendezői munkáimhoz is.Például a legújabb verzióban már nagyon profi a konyhatervezői rész is.

   Érdemes ezeket kipróbálni, ha van rá lehetőség. Össze kell hasonlítani az árakat, a fizetési lehetőségeket, a karbantartási díjakat (frissítések árai). Meg kell nézni melyikhez milyen oktatási lehetőségek vannak, hiszen meg is kell tanulni a kezelését, mindegy melyiket választja.
   Ezen kívül és elsősorban azt kell pontosan tudnia hogy mire kell önnek ez a program. Miket fog tervezni vele, ehhez miket kell tudnia.
   Ha ezeket mindet összehasonlítja szerintem már el is dőlt melyik lesz önnek a jó választás.

   Remélem segítettem! Ha bármi további kérdése van, örömmel segítek!

 2. Szabolcs
  2016. február 27. szombat at 01:24

  “Nesze semmi fogd meg jól” cikk!
  Neves gyártótól vegyünk zuhanykabint? Bocsánat, de mindnek van neve. És mind innen onnan (leginkább Kínából) behordott alkatrészből csak összeszerel.
  Miért nem lehet konkrét gyártót mondani? Miért nem lehet egy több termékes tesztet közölni mint egyéb műszaki termékek esetében?
  Hja, ahhoz szakértelem kellene?

  • Takács Katinka
   2017. január 2. hétfő at 11:14

   Kedves Szabolcs!

   Sajnálom, hogy nem tetszett a cikkem!
   Nem, nincs minden zuhanykabinnak neve! Amit ön elget a kínából behozott összeszerelteknek, amikkel tele vannak a multik, azoknak nincs “nevük”. Ha kell hozzá valami alkatrész, mert előbb utóbb kelleni fog, akkor nem lehet beszerezni. A márkás gyártóktól viszont évek múlva is lehet alkatrészt venni.
   Azért nem említek márkákat, habár nyilván ismerek jópárat, amit az üzletben jó szívvel ajánlok az ügyfeleinknek, de nem ismerem mindet. Biztosan van olyan, amit én nem ismerek valamiért, de az attól még nagyon jó minőség.
   Nem, a zuhanykabin nem műszaki cikk!
   Összehasonlítani, csak az üvegvastagságot meg az árat lehetne, de ez nem feltétlenül jelentene valódi értékbeli sorrendet.
   Felelős szakemberként azt tudom javasolni, hogy nem érdemes nevenincs márka nélküli termékeket vásárolni multiktól, vagy kereskedőktől, érdemes esetleg kicsit többért ismert, megbízható gyártók termékeiből választani.
   Igazán köszönöm az észrevételt, minden jót kívánok!

 3. Dr. Sós Éva
  2016. április 29. péntek at 13:07

  Tisztelt Takács Katinka,
  Nagyon hálás lennék ha segítene fürdőszobát tervezni egy falatnyi helyre.
  A méret 135 cm x 173 cm ( ez utóbbi bővíthető 30 – 40 cm, sajnos a 135 nem, mert főfal van)
  Előre is köszönöm!
  Dr. Sós Éva

  • Takács Katinka
   2016. július 12. kedd at 23:58

   Kedves Éva!

   Sajnos a hozzászólásokat nem tudom túl gyakran nézni, ezért ezt is most találtam meg.
   Természetesen tervezek nagyon sok fürdőszobát, kicsiket is.
   A fürdőszoba tervezési szolgáltatásról itt tájékozódhat bővebben:
   http://lakinta.hu/furdoszoba-tervezes

   További szép napot kívánok!

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 08:12

   Kedves Éva!

   Sajnos későn láttam meg a hozzászólások között az önét!
   Figyelmébe ajánlom a fürdőszoba tervezési szolgáltatásomat:
   http://lakinta.hu/furdoszoba-tervezes

   További szép napot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.