Kád, vagy zuhanykabin?

Sokakban okoz fejtörést a kérdés.

Vagy azért mert a kicsi fürdőszobákban így szeretnének egy kis helyet nyerni. Vagy az idősödő emberekben felmerül az igény a kényelmesebb tisztálkodásra, amikor a kádból való ki-be mászkálás megerőltetővé válik.

Mindenképpen az a legjobb, ha mind a kettő van.

Ha a helyhiány miatt nem fér el csak az egyik, akkor jól át kell gondolnunk a döntést.

Volt már olyan ügyfelem, aki az 1,5×1,5 méteres panelfürdőszobájából kiszedette a kádat és zuhanykabint rakatott be. Eltelt 1 év, és szomorúan mondta, hogy mennyire megbánta, mert nagyon hiányzik neki a hideg téli estéken a meleg fürdő. Meg amikor fáj a háta, akkor is jól esne neki egy kis lazítás a fürdőkádban kényelmesen elnyúlva.

Mik a lehetőségeid?

– Ha a zuhany mellett döntesz, és van kicsi gyerek a családban akkor jó megoldás magasított zuhanytálcát választani. Ezeknek a mélysége olyan 23-28cm körül van. Arra pont elég, hogy egy kisgyerek megfürödjön benne, de egy felnőttnek már csak olyan „lavór” élményt nyújt, ha beleül.

pancsoló gyerek

Egy gyereknek kényelmes lehet a "minikád"

Az időseknek nem javasolom ezt a megoldást, mert beépítve, az oldalmagassága ezeknek, a tálcáknak körülbelül 42-45 cm. Ebbe belelépni, nem sokkal könnyebb, mint az 55 cm magas kádba.

– Ha családod a kádra szavaz, akkor sem kell lemondanod a zuhanyzás élményéről. Olyan kádat kell választanod, amelyiknek az egyik végén a kád oldala viszonylag függőleges. Így kényelmesen közel lehet állni a falhoz, ahova fel lehet tenni a zuhanyzós kádtöltő csaptelepet, mondjuk egy állítható zuhanyrúddal. De akár egy kisebb masszázs panelt is választhatsz ide, aminél van kádtöltési lehetőség. Ezt előre el kell döntened, mert a paneleknek a vízbekötése magasabban lehet, mint a kádtöltőnek, és ezt előre a megfelelő helyre kell tetetni a vízszerelővel.

Ha zuhanyoztok is, a kádban, érdemes úgynevezett kádparavánt is vásárolni, ami a

kád paravánnal

Asszimetrikus sarokkád kádparavánnal

csapódó víznek állja útját.

Kárparavánból is nagyon sokféle van nagyon sokféle árban. Vigyázat, az íves kádakhoz csak a saját gyártójuk által ajánlott kádparavánok tehetők. Az egyenes kádaknál szabadon kombinálhatóak a különböző gyárak termékei.

A ház, vagy lakás későbbi eladásának szempontjából is érdemes megvizsgálni a kérdést. Az a tapasztalat, hogy a vásárlók nem annyira szeretik, hogy ha csak zuhanykabin van egy házban.

Szóval, ezt (is ) jól át kell gondolnod!

2 comments for “Kád, vagy zuhanykabin?

 1. Hoós Rita
  2014. augusztus 15. péntek at 09:31

  Kedves Takács Katinka!

  Kérdésem van a “kád vagy zuhanykabin” című írásban közölt egyik képen egy aszimmetrikus kád látható panellal. A kád olyan, mint a Ravak Avocado kádja. Én is ilyet szeretnék, de eddig visszatartott az, hogy ehhez nem lehet paravánt építeni. Nagy segítség lenne, ha megtudhatnám, hogy a képen milyen gyártmányú paraván van, hol rendelhető és mennyiért.

  Köszönöm szépen

  Üdvözlettel

  Hoós Rita

  • Takács Katinka
   2014. augusztus 17. vasárnap at 06:10

   Kedves Rita!

   A képen egy régebbi modell van, azt hiszem Roltechnik gyártmány volt, már nem gyártják. Az íves kádakhoz sajnos csak a saját paravánjukat lehet hozzátenni, mert minden kádnak más az íve. Ezért olyan modellt kell választani amihez a gyártó tud adni paravánt is. Ilyen a Ravak Rosa kád is például http://www.ravak.hu/hu/kadparavanok-aszimmetrikus-kadakhoz

   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot!
   Takács Katinka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük