10 hasznos kérdés és válasz a fugázásról

1. Ki választja ki a fugát?

Te választod ki. Van, aki a burkolóra bízza, de a szín kiválasztása az esztétikai, nem pedig szakmai kérdés. Mivel te fogod nézni 10-15 évig, te válaszd ki!

2. Milyen széles fugát válasszunk a falicsempéhez és a padlólaphoz?

A fuga szélesség megválasztásánál figyelembe kell venni, hogy milyen csempét válsztottál. Az élvágott úgynevezett retifikált lapokhoz, 2mm-t szoktam javasolni,. Mivel ezek a lapok nagyon méretpontosak lehet egészen kicsi fugával rakni. Az álltalános méret a hagyományos élképzésű lapoknál a padlón a 3-4 mm, falon a 2-3 mm.

A rusztikus, hullámos szélű lapoknál jól mutat az 5 mm fugaszélesség is, nem érdemes kis fugával rakni őket. Néhány esetben, például a hagyományos Cotto lapoknál, ezek máz nélküli, úgynevezett húzott vörösagyag lapok, ahol a gyártástechnológia miatt nagy méreteltérések lehetnek a lapok között, indokolt az 1 cm-es fugahézag alkalmazása. Vigyázat, az 1 cm-es vagy annál nagyobb fugákhoz már nem jó a hagyományos fugázó. Mindíg ellenőrízd a csomagoláson, hogy a gyártók hány miliméterig ajánlják az adott terméket! 

Tipp:Ha nem tudsz dönteni, a fugaszélességben, rakj ki néhány darab lapot a padlóra, szárazon, ragasztó nélkül, és próbáld ki, hogy tetszik jobban,  nagyobb, vagy kisebb fugával. Használj különböző méretű fugakaraszteket. 

3. Milyen márkájú fugát válasszak?

Itt is nyugodtan választhatsz te, de van néhány dolog amit tudnod kell. Padlófűtéshez flexibilis fugázót érdemes venni, teraszra, fagyálló, flexibilis fugát. A kereskedelmi forgalomban kapható fugák szinte mindegyike megfelel ezeknek a kritériumoknak. Kérj segítséget a szakkereskedőktől. Van olyan, hogy a burkoló ragaszkodik bizonyos márkához, ennek több oka is lehet. Egyrészt valamiért ő könnyebben jobban tud dolgozni a kedvenc márkájával, másrészt lehet, hogy ahol ő vásárol, az adott márkára jelentős kedvezményeket kap. Ha a márkát hagyod is, hogy ő válassza ki a színeket, válaszd ki te! A színskálák gyártónként eltérőek, ezért előfordul, hogy az a szín, ami a legjobban illik a csempédhez az egy másik gyártó terméke. Akkor vedd meg azt! Ne feledd, az eredményt neked kell évekig nézned!

4. Milyen színű fugát válasszak?

A fuga színét mindig a csempéhez, burkolólaphoz válaszd ki. Általában olyan színűt, ami a legjobban hasonlít a burkolat saját színéhez. Ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve, az a fontos hogy neked mi tetszik! Volt például ügyfelem, aki a piros csempéhez fekete fugát kért, a fekete padlóhoz pedig piros fugát. Neki nagyon tetszett, és tényleg nem volt csúnya. Az eltérő színű fugák kiemelik a lapok méretét, „kikockázzák” azt, míg a színazonosak elmossák a lapoknak a határait, egyöntetűvé téve azokat. Mindig élő fugaszín mintából válassz! Ezek kis rudacskák, amibe ki vam kenve egy kis mennyiségű a megvásárolni kívánt fugából. Tedd oda a csempe széléhez és dönts el, hogy neked melyik tetszik jobban.

Azért itt is van néhány dolog, amire nem árt figyelni. Padlóra nem szabad túl világos fugát választani, mert nagyon hamar elkoszolódik, és a fehérből, 2 hét alatt szürke lesz. A fugákat takarítani nagyon nehéz. Én sokszor ajánlom az ügyfeleimnek a cement szürke fugát a padlóra, és aki bevállalja, az nem szokta megbánni.

5. A fürdőszobában sötét és világos csempém is van. Lehet 2 féle fugával fugázni a falon, a sötétet sötéttel, a világosat világossal?

Igen, lehet! A burkoló nem biztos, hogy örülni , fog a kérésednek, de mint mondtam az a fontos, hogy neked tetszen, neki legfeljebb egy kicsit tőbb munkája lesz vele, de meg lehet csinálni.

6. Láttam már képeken csillogó arany, és ezüstszínű fugát. Lehet nekem olyan?

Igen lehet. Ezek a fugák úgy készülnek, hogy egy speciális, úgynevezett epoxy fugába, arany vagy ezüst glittert, csillámport kevernek. Különböző mennyiségű porral, különböző mértékű csillogást lehet elérni. Az epoxy fugák, kétkomponensű, epoxigyanta alapú fugahabarcsok. A kész fuga teljesen vízzáró, baktérium, és vegyszerálló, élelmiszerbarát, öregedésálló. Inkább egyfajta műanyagra hasonlít, mármint a tulajdonságaiban, mert kinézetre, pont olyan, mint a hagyományos fugázók. Ideális felhasználási helyei a konyhák, épített, konyhák, csempézett konyhapultok, és persze a medencék. A konyháknál azért jó az epoxi fugákat használni, mert amíg a hagyományos cementbázisú fugák a zsíros szennyeződéseket magukba szívják és gyakorlatilag eltávolíthatatlanul beleívódik, addig az epoxy fugáról könnyen letörölhető bármilyen zsír vagy olaj.

Sajnos ennek ára van. Az epoxi fugák anyagigénye kb 1 kg /m2, és sajnos az ára a többszöröse a hagyományos fugáénak.

Figyelem az epoxi fugák nem alkalmasak padlófűtésre!

7. Mennyi fugát vegyek?

      1 m2 burkolathoz körülbelül 0,5 kg fugázó anyag kell. Tehát ha 20 m2 burkolathoz veszel fugát akkor 20×0,5=10, azaz 10 kg fugát kell venned! A fugázó anyagok kiszerelése, gyártónként eltérő. Leggyakrabban 5 kg-os csomagokban kapható. De például a Murexin fugák 4 kg-os csomagolásban vannak. Ezen kívül a fehér és a cementszürke fugák általában 25 kg-os kiszerelésben is kaphatóak, lényegesen kedvezőbb áron. Érdemes kiszámolni a különbséget, így pénzt spórolhatsz. A felhasznált mennyiség a fugahézag vastagságától, és a lap vastagságától is függ. Ezért előfordul, hogy bármenyire is jól számolunk, kimarad, vagy éppen nem lesz elég, a vásárolt fuga. Én például az üzletemben, visszaveszem, a bontatlan csomag kimaradt fugát. Ezt neked is érdemes a szakkereskedőkkel előre egyeztetni.

8. Mikor vegyem meg a fugát?

Bármikor megveheted a fugázót, lényeg az, hogy mire kell, ott legyen, de szerintem érdemes a csempével együtt megrendelni.

A fugázás a burkolás befejező lépése. A színeket ajánlatos kiválasztani, amikor megrendeled a csempéket. Leghamarabb a burkolást követő napon fugáznak, de van hogy még várnak vele 1-2 napot, hogy a ragasztó had száradjon.

Tipp:Ha a csempe rendelésekor kiválasztod a fugát és megrendeled, ne felejtsd el felírni, melyik csempéhez melyik fugát választottad, mert amikor 2 hét múlva megérkezik, már biztosan nem fogsz rá emlékezni.

9. Mi az a szilikonfuga, kell nekem olyan?

Igen, minden bizonnyal kell.

A szlikonfuga más néven szaniter szilikon egy nagyon rugalmas fugázóanyag. Diletációs hézagok, sarkok, fal-padló csatlakozások fugázásához használják. Ezeken a helyeken a hagyományos fugázó flexibilitása nem elég, és kiperegne a fuga, ezért kell a szilikont használni. Fuga színekben létezik, ezért mindig olyan szilikont vegyél amilyen fugát választottál. 1 tubus általában 10 folyóméter fugázásához elegendő.

10. Ha már készen van a fugázás, de mégsem tetszik a színe, lehet még rajta válltoztatni?

Elméletileg lehet, gyakorlatilag nehéz. Az egyik, és legjobb megoldás ha kikaparod ,és újrafugázzátok. Ez pokoli meló, még akkor is, ha van hozzá fugakaparó célszerszámod. A másik lehetőség a fuga átfestése. A Mapeinek például van egy Fuga Fresca nevezetű fugafestéke, ilyen célra. A legjobb, ha jól átgondolod a választást, és nem bízod másra!

Remélem és tudtam segíteni!

Amennyiben van olyan kérdésed, amire nem kaptál választ, ne habozz! Kérdezz bátran!

 

 

 

32 comments for “10 hasznos kérdés és válasz a fugázásról

 1. Székely Éva
  2013. június 18. kedd at 14:49

  Az oldal tetszik, sok hasznos tanácsot tartalmaz.
  Nekem lenne egy kérdésem:
  fekete fúgázót, amit rákentek a bézs gres lapra mivel tudom eltávolítani?
  A felület csíkokra vágott lakk fekete és matt bézs gres lapok váltakozásával lett csíkos, amit a csíkok mentén feketére fúgáztak, és azt rákenték a bézs csíkokra is.
  Hypo, Cif, Domestos semmit nem ér!

  Ötletetek lenne?
  Köszönöm

  • Takács Katinka
   2013. június 20. csütörtök at 21:13

   Kedves Éva!
   Örülök, hogy tetszik az oldal!
   Sajnos így látatlanban nehéz eldönteni milyen jellegű ez a” rákenődés”.
   A fuga egy rendkívül kemény és jól tapadó anyag, ezért ha már megszáradt nagyon nehéz eltávolítani. Ha vastag a rászáradt szennyeződés akkor csak mechanikai úton lehet eltávolítani, penge, vagy valamilyen kaparó szerszám segítségével. Ha csak fátyolszerű felületi szennyeződésről van szó, akkor nagyon jól használható a Mapei fugafátyol eltávolítója. Ezt tüzépeken, szakkereskedésekben meg lehet vásárolni, vagy meg lehet rendelni.
   Remélem tudtam segíteni, sok sikert kívánok!
   További szép napot!
   Takács Katinka

 2. Magyar Edit
  2013. július 15. hétfő at 19:19

  Azt szeretném kérdezni, hogy mitől van a következő jelenség: vadonatúj fürdőszobánkban víz hatására a fuga csúnyán elszíneződik (sötétedik), aztán idővel megszárad és kivilágosodik (a fuga világos bézs színű). Eddigi fürdőszobáinkban ilyet nem tapasztaltam. Előre is köszönöm a választ.

  • Takács Katinka
   2013. július 18. csütörtök at 15:37

   Kedves Edit!

   Köszönöm a kérdését!
   Sajnos így látatlanban nagyon nehéz megtippelni mi is lehet a gond, ha van gond egyáltalán.
   A fuga átmeneti elszíneződése víz hatására, egy teljesen normális jelenség. Nem tudom mennyire színeződik, illetve azt sem, hogy milyen márkájú fugázót használtak, milyen széles a fuga. Azt gondolom egyébként, hogy ez az elszíneződés nem jelent az esztétikai problémán túl nagyobb bajt, feltéve aha a falon a csempe alatt van vízszigetelés. A vízszigetelés ugyanis nem engedi, hogy a fugán átszivárgó víz kárt t egyen a falban, eláztassa azt.
   Ha továbbra is nyugtalanítja a jelenség, visszahívhatja a burkolót, hogy nézze meg, vagy a fuga gyártóját keresheti fel további információért.
   Remélem tudtam segíteni!

   További szép napot kívánok!

   Takács Katinka

 3. Szimuly János
  2013. november 6. szerda at 23:34

  Jó napot kívánok!

  Szeretném megtudni, hogy milyen színű fugán látszik legkevésbé a kosz, és a vízkő?
  Továbbá szeretném megtudni, hogy van-e olyan burkolás (padló+fal), ahol nincs fuga?
  Nekem nagyon tetszik a parketta utánzatú padlólap, úgy látom, hogy ott nincs fuga.
  Ha van padlólapon, csempén kívül, más szokatlan megoldás, ami megoldja a szigetelést arra is nyitott vagyok.

  Minden megoldásra nyitott vagyok, fő a praktikum.

  Szimuly János

  • Takács Katinka
   2013. november 7. csütörtök at 06:28

   Kedves János!
   Köszönöm a kérdését!
   Már többször írtam a fugaválasztásról, ezeket e cikkeket megtalálhatja itt:
   http://lakinta.hu/category/burkolasi-tudnivalok/fugazas
   Azt szoktam javasolni az ügyfeleimnek, hogy a falicsempéhez színben legjobban hozzá illő fugát válasszanak, padlóra viszont tapasztalataink szerint minden szempontból a cementszürke a legjobb választás.

   MINDEN csempét és padlólapot fugával kell lerakni! Vannak élvágott (retifikált) járólapok, amiket lehet egészen kis fugával rakni. Mindig figyelembe kell venni a gyári ajánlást, ami 1,2 mm minimum.

   A padlót nagyon sok anyaggal lehet burkolni. Én hidegburkolatokkal, azon belül is elsősorban égetett kerámiával foglalkozom. A hidegburkolaton belül is vannak egyéb lehetőségek, például a természetes kövek: mészkő, márvány, gránit, pala, stb….

   Melegburkolaton belül is sok lehetőség van. PVC, linóleum, műgyanta, fa stb….

   Természetesen vannak vízzáró vakolatok betonok, amiket vízálló felületkezeléssel el lehet látni. Azt kell figyelembe venni, hogy a helyiség mire, és hogyan lesz használva.

   A választáskor nyilván az önnek fontos szempontokat kell figyelembe venni.

   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot kívánok!

   Takács Katinka

 4. Barnànè Szakàli Tünde
  2014. január 7. kedd at 20:14

  Kedves Katinka!

  Azt szeretnèm megkèrdezni,hogy mièrt fehéredhetett ki az egyèbként barna szìnű Sopro fuga, amit decemberben az ablak alatti ès melletti rèszeken 4 mm-es fugaszélessèggel klinker lapok közè kent a szakember. Mi lehet a megoldàs ebben az esetben,mert elèg furcsàn néz ki az egyèbkènt barna szìnàtmenetes rusticus klinker lap a halvànylilàvà vagy fehérrè változott fugàval.

  Előre is köszönöm válaszàt! Tisztelettel Tünde.

  • Takács Katinka
   2014. január 8. szerda at 22:21

   Kedves Tünde!
   Köszönöm a bizalmát!
   Sajnos a Sopro termékeit egyáltalán nem ismerem, és így látatlanban nem fogom tudni megmondani mitől színeződött el a fuga. Elképzelhető, hogy rosszul keverték, (túl sok víz), de lehet hogy csak felületi a szennyeződés az esővíztől (vízkő például).
   * Most vettem észre, hogy DECEMBERBEN fugázott? Nem szoktunk decemberben kültérben fugázni, mert a fugák teljes kötésideje általában 12-24 óra és ez idő alatt nem lehet a hőmérséklet 5 fok alatt. Úgyhogy valószínű ezért színeződött el a fuga, egyszerűen megfagyott.
   Ez a jelenlegi állapotot tekintve mindegy is, hiszen ha már megvan a baj, akkor megoldást kell találni. Először is lehet reklamálni a Sopro márkaképviseletnél,(persze csak ha nem a burkoló hibázott) ehhez az üzletben ahol vásárolták segítséget kell nyújtaniuk. Az ilyen reklamációknak akkor van esélyük, ha a Sopro termékek rendszerben voltak használva. Tehát a Sopro ragasztó, alapozó, fugázó. Egy próbát megér szerintem.
   Javítani kétféle módon lehet.
   Az egyik, hogy az elszíneződött fugát kikaparják, (ehhez létezik fugakaparó célszerszám)és egyszerűen újrafugázzák.
   A másik a festés. A Mapei cégnek van kifejezetten fugafestéke Fugafresca-nak hívják ( http://www.mapei.com/HU-HU/products-search-results.asp ). A használata nagyon egyszerű, fugaszínekben rendelhető. Bármelyik Mapei termékeket forgalmazó kereskedésben meg tudják önöknek rendelni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Sok sikert kívánok a javításhoz!
   További szép napot!
   Takács Katinka

 5. sandor
  2015. április 11. szombat at 13:28

  Szia Katinka,

  Lattam a neten, hogy van foszforeszkalo adalekanyag a fugahoz, amivel osszekeverjuk a fugat mielott felkenjuk es a sotetben kek v zold szinben vilagit. Nalam javitas lesz csak es gondoltam , hogy jol nezne ki a vilagito fuga. Amit lattam itthon, az rakenheto anyag, azt nehez parhuzamosan rakenni utolag a fugara, ezert keresek arban elfogadhato vilagito adalekot. Tudnal ajanlani vmit? Masik kerdes, mivel a megkapart regi fugara huzok ujat, ott mennyi az anyagszukseglet negyzetmeterenkent? Koszonom . Sandor

  • Takács Katinka
   2015. május 5. kedd at 15:10

   Kedves Sándor!
   Bevallom őszintén én még nem találkoztam ilyennel. Az általam forgalmazott segédanyag gyártók nem készítenek ilyet. Kcsit rákerestem, de csak foszforeszkáló festéket találtam amit fugára lehet kenni.
   Foszforeszkáló üvegmozaikot forgalmazunk, ami azért jó, mert például a medencevilágítást meg lehet spórolni vele.
   További szép napot!
   Takács Katinka

 6. m.monika
  2015. június 14. vasárnap at 06:12

  Kedves Katinka
  Csillám fugával fugáztatjuk az üvegmozaikkal burkolt fürdőszobát. 5 kg cementalapu fugához mennyi csillámpor szükséges?
  Üdvözlettel
  M.monika

  • Takács Katinka
   2015. június 14. vasárnap at 12:36

   Kedves Mónika!

   Köszönöm a kérdését!
   A csillám (glitter) adalékanyag általában nem használható cementbázisú fugánál, csak műgyanta bázisú fugánál, sajnos. A cementbázisú fugával keverve rontja a fuga kötését, és porladóssá válhat tőle, arról nem is beszélve hogy jóformán semmi nem látszana a glitterből. Persze vannak kivételek! Vannak gyártók akik ajánlják a saját glittereiket bizonyos saját cementbázisú fugáikhoz. (nem mindhez, mert csak a különböző adalékanyagokkal dúsított cementbázisú fugák tudják úgy megkötni a kellően apró méretű glittereket, hogy nem rontja a fuga egyéb tulajdonságait) Azt kell mondjam, hogy az adott fuga gyártójának adatlapját kell megnézni ebből a szempontból, és minden esetben be kell tartani a gyártó ajánlásait.

   A műgyanta bázisú fugázókhoz lehet használni a csillámló glittereket, de csak a súly max 10%-ig. ha ettől többet használnak az már szintén rontja a fuga kötési tulajdonságait.
   A műgyanta bázisú fugák teljesen sav és lúgállóak, könnyű őket tisztán tartani, és nem szívnak magukba semmilyen szennyeződést.
   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot!

 7. Laszlo
  2016. március 15. kedd at 09:32

  Kedves Katinka!
  Gratulálok az oldalhoz sok hasznos tanácsot találok rajta!
  Szeretnénk zuhanysarkot kialakítani, előtte hátfalas zuhanykabin volt de az tönkrement. A csempe mögött nincs vízzáró réteg, le kell verni a csempét vízzáró réteget feltenni és újracsempézni? Vagy van-e lehetőség arra, hogy a fugát kiszedjem és helyette valamilyen vízzáró fugát tegyek fel (ebben az esetben nem lenne csempe leverés és újracsempézés). Válaszát előre is köszönöm

 8. Madarasi Gáborné
  2016. július 19. kedd at 17:36

  Tetszik az oldal 😃 De lenne egy problémám,sajnos a fürdőben a frissen rakott greslapra öntöttem domestost mivel ráment a bézs fugázo oldalrol. A greslap szürke,érdes semmi zománc .Csak az a baj hogy a domestos csikok ottmaradtak hiába töröltem fel vagy 20x 😭 Most mit tegyek ? Helyre lehet hozni?

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 07:10

   Kedves Madarasi Gáborné!

   köszönöm a kérdéséét, de sajnos nem fogok tudni rá válaszolni! Nem tudom mi lehet a gond, a lapnak elméletileg bírnia kell a savakat és a lúgokat. Próbálja meg súrolással eltávolítani, ha nem sikerül nincs ötletem. Azt az 1 lapot ki kell cseréltetni a burkolóval. A fuga eltávolításához egyébként szükségtelen a Domestos, csak egy dörzsis szivacs is elég. ha makacs a fugafátyol, akkor kapható speciálisan erre való fugafátyol eltávolító, azzal kell tisztítani.
   Remélem tudtam segíteni!

 9. kovács károlyné
  2016. augusztus 15. hétfő at 15:23

  Szeretném megkérdezni,ha lehet,nekem a fürdőben kitört kb 5cm fehér fuga a csempeék között,hogyan pótoljam,,meg kell vennem a több kiló kiszerelésű anyagot arra a kis részre?Köszönöm elöre is a választ.

  • Takács Katinka
   2016. október 27. csütörtök at 06:59

   Kedves Kovács Károlyné!

   Köszönöm az érdeklődését!

   Ha fugát szeretne pótolni akkor igen, sajnos meg kell vennie a legkisebb kiszerelésű fugázó anyagot.Ez gyártónként változó lehet, úgy tudom a Mapeinél például 2 kg a legkisebb kiszerelés. Esetleg körbekérdeznék az ismerőseim között akik felújítanak építkeznek, nincs e kimaradva egy kis fugázó. Ilyenkor egy Facebook bejegyzés is jó szolgálatot tehet.
   Sok sikert!

 10. Tátrai Eszter
  2017. február 27. hétfő at 11:13

  kedves Takács Katinka,
  a besüllyedt fugára, rá lehet-e fugázni? nagyon mélyek a fugák a járólapok között, megáll benne a kosz, nagyon nehéz takarítani. Mit lehet tenni, a kikaparáson kivül?

 11. Merklné Lencse Piroska
  2017. április 19. szerda at 20:53

  Kedves Katinka!

  Azt szeretném kérdezni,hogy üvegcsempével kirakott falat milyen anyaggal kell fugázni,ha kell egyáltalán,és hány mm-es legyen a fuga szélessége.

 12. Szegő Pál
  2017. május 18. csütörtök at 14:43

  Kedves Katinka!

  A fuga szélességével kapcsolatban szeretnék érdeklődni. A burkolat lerakását én fogom csinálni. Vettem lapszintező rendszert ami 1 mm-es fugát tesz lehetővé.
  Az lenne a kérdésem, hogy a 33 cm-es gress laphoz elég az 1 mm-es fuga teraszon, vagy tegyek közé 2 mm-es keresztet ? Jó lenne ha erre a kérdésemre kapnék választ
  Köszönettel, Pali

  • Takács Katinka
   2017. május 18. csütörtök at 17:41

   Kedves Pali!

   Köszönöm a kérdésedet!
   Az 1 mm fugahézag mindenhova nagyon kevés, főleg a teraszra! Minimum 2 mm fugahézagot javasolunk az élvágott retifikált lapokhoz. A 33-as lap nem számít nagynak, a lapszintező rendszer használata ennél a lapméretnél teljesen szükségtelen. Én ebben az esetben 3 mm fugát javaslok, hagyományos fugakereszt használatát, és persze jól előkészített vízszigeteléssel ellátott aljzatot a teraszon.
   Remélem tudtam segíteni!
   Sok sikert kívánok a kivitelezéshez!

   • Szegő Pál
    2017. május 19. péntek at 04:12

    Köszönöm a gyors választ és a tanácsod amit elfogadok és betartok.
    Sokat segítettél.
    Üdv. Pali

 13. Nagy Katalin
  2017. július 11. kedd at 07:59

  Kedves Katinka!

  A fuga színével kapcsolatosan szeretnék kérdezni.
  5 napja készült el a teraszunk, és a barna színű fuga fehér, ha megszárad.
  Kérlek segíts!
  Köszönettel: Kata

  • Veress Katinka
   2017. július 11. kedd at 16:11

   Kedves Katalin!
   A friss fuga elszíneződése általában kivitelezési hibára utal. Vagy túl hamar lett kifugázva a burkolat, nem várták meg a míg a ragasztó kiszárad, vagy túl sok víz lett a fugához keverve, vagy nem megfelelően lett kimosva.Ha nem sikerül a felületről a fátyolt letávolítani,egy cementfátyol eltávolítóval lehet próbálkozni, vagy a fuga festésével. A Mapei termékei közt megtalálhatóak ezek a szerek, de gondolom a közelben lévő tüzépen vagy fürdőszoba szalonban fognak tudni segíteni!
   Sok sikert kívánok!

 14. Kocsis Attila
  2018. február 7. szerda at 20:31

  Kedves Katinka!
  Két színű csempével burkoltuk a fürdőszobánkat: fehér és kobaltkék. Holnap fugáznánk. Lehetséges, hogy mindenikhez a vele megegyező fugaszínt használjuk? Hogyan érdemes akkor fugázni? Felülről lefele haladva, vagy először az egyik színt vigyük fel (megjegyzem nem “sakkmintás”, de minden falon van több összefüggő fehér és kék felület is, bizonyos minta szerint), majd a másikat? A lemosásnál nem színezi össze a kék a fehér fugát? Előre is köszönöm a válaszod!

  • Veress Katinka
   2018. február 7. szerda at 21:04

   Kedves Attila!
   Termeszetesen lehet mind a két színt azonos színnel fugázni. Ha lemosáskor össze tudják kenni egymást akkor száradás utan kell fugázni a másik színt, és nyilván vedeni kell az összekenéstől. Minden eset egyedi, a lapkiosztástól függ hogy érdemes csinálni. Szoktak ezzel boldogulni a burkolók, habár túlzás lenne azt állítani, hogy örülnek egy ilyen feladatnak.
   Sok sikert!

   • Kocsis Attila
    2018. február 8. csütörtök at 14:00

    Nagyon szépen köszönöm. Még egy kérdés: ha nem kapok kobaltkék fugázót, akkor lehet keverni/színezni valamivel a fehéret? Esetleg egy másik világosabb árnyalatú kéket pigmentelni? Valaki azt mondta, hogy orvosi kékmetillel?

    • Veress Katinka
     2018. február 13. kedd at 22:24

     A fugák színezését, esetleg csak másik ugyan olyan gyártmányú fugával javaslom. Minden más anyag hozzákeverése megváltoztathatja a tulajdonságait,mint kötés illetve savállóság,lúgállóság. Nem javaslom!

 15. Petrik Andrea
  2018. február 9. péntek at 20:59

  Kedves Katinka!

  Egy hirdetésben jókat olvastam a Kerapoxy CQ Mapei fúgázó anyagról. Viszont a burkoló inkább a Cimsecet javasolja. Gondolom, azt szokta használni.Érdemes rábeszélni, hogy mégis ezt az újabb és állítólag jobb terméket használja? Konyha csempézés és járólapozás is lesz.

  Köszönettel
  Andrea

  • Veress Katinka
   2018. február 13. kedd at 22:34

   Kedves Andrea!

   A Kerapoxi egy műgyanta bázisú fugázó, ezeknek teljesen mások a tulajdonságai mint egy cementbázisú fugázónak, tulajdonképpen majdnem mindegy hogy ki gyártotta. A Cimsec- nek nincs műgyanta bázisú fugázója tudtommal. Így azt kell eldönteni hogy ragaszkodik e a műgyanta bázisú fugázóhoz. Ha igen, akkor a Cimsec nem jöhet szóba.
   Sok sikert!

 16. Petrik Andrea
  2018. február 9. péntek at 21:12

  Kedves Katinka!

  Még egy kérdésem lenne. Mostanában hálóban rakják a csempét. Így szokta a “mi burkolónk” is. Most viszont metró csempét vettem és nekem a képek alapján kötésben rakva jobban tetszik. Bár azt is olvastam, hogy ez a módszer már nem “divatos”. Sokkal nehezebb és több idő így rakni?

  Köszönettel
  Andrea

  • Veress Katinka
   2018. február 14. szerda at 06:49

   Kedves Andrea!

   A metró csempénét abszolút divatos a kötésbe rakás, sőt! A legtöbbször a metró csempét kötésbe rakjuk. Ez kicsit nehezebb mint hálóba rakni, de nem különösebben nehéz, bármelyik burkoló megbirkózik a feladattal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.